Vin er vel bare vin, og et vinkøleskab kan ikke være raketvidenskab. Så betyder det noget, hvor skabet skal stå? Ja, det gør det.
Fragtfolkene har netop forladt matriklen, da jeg opdager fejlen. Jeg havde bedt om at få Temptechs vinkøleskab placeret i stuen. Nu falder solen direkte ind på de to glasdøre på Sommelier SOM2DX60DRB. Vin tåler ikke sol.
Heldigvis har dørene tonet, UV-behandlet glas, så lys udefra bliver afvist. Temptechs vinkøleskab er beregnet til at køle vin til korrekt serveringstemperatur og stadig vise sit indhold gennem dørenes glas.
Sommelier SOM2DX60DRB har også antivibrations-kompressor og træhylder. Detaljerne er vigtige, når det handler om opbevaring af vin. De gør en forskel, uanset om du gemmer dråberne i årtier i et vinopbevaringsskab (uden glaslåger), eller i et vinkøleskab.
Temptech-skabet har ingen app, ingen fjernbetjening eller mulighed for at indstille flere temperaturzoner i samme rum. I stedet får du to adskilte kølerum med hver sin glasdør og styrepanel til at indstille graderne.
Med to rum kan du køle to forskellige vintyper på samme tid. Røde vine skal opbevares ved højere temperaturer end hvide. Rosé har et behov midt i mellem, og endelig er der de mousserende vine.
Således klogere kan testen af Temptech Sommelier SOM2DX60DRB begynde.
Hylder med indbygget stopklods
Først skulle vinkøleskabet stå i et døgn uden strøm på. Karensperioden sikrer, at skabets kølesystem er ”faldet til ro” efter transporten. Da døgnet var gået, og strømmen var sat til, indstillede jeg temperaturer og afprøvede det indbyggede blålige lys. Jeg endte med at have lyset slået fra, da det ikke er nødvendigt.
Dernæst skulle jeg lære at placere hylderne. Sommelier SOM2DX60DRB har seks hylder med lameller i træ, to metalhylder og en udtræksskuffe i metal. Træhylderne kan flyttes op og ned, mens skuffen og hylderne i metal har deres faste plads.
Hylderne i træ skal lempes ind i venstre skabsrum. Et indhak i yderste lamel i begge sider af hylden glider hen over små knopper på skabets indvendige sider. Derefter falder hylden ned på plads på hyldelisten.
Knopperne fungerer som stopklods mod hyldens høje bagkant. Træhylderne kan trækkes en tredjedel ud, før knoppen går mod. Dermed forbliver resten af hylden inde i skabet, og du taber ikke dine herlige flasker på gulvet.
Jeg baksede med at få plads til de 36 flasker, som Temptech påstår, at vinkøleskabet kan rumme. 19 i venstre side og 17 i højre. Endelig gik det op for mig, at hylderne rummer tre flasker ad gangen, når flasken i midten vendes med halsen indad. Metoden er ikke vist i manualen, men findes på Temptechs hjemmeside.
Oplæring som hjemmets sommelier er dog kun lige begyndt. For der er også en årsag til, hvorfor nogle hylder er i metal, og andre er i træ.
Kompressor og materialer
De to metalhylder sidder i skabets højre rum sammen med udtræksskuffen. Metal afgiver kulde og egner sig til opbevaring af vine, som har godt af lave temperaturer. Typisk hvidvine (9-14 °C), rosévine (10-11 °C) og mousserende vine (5-8 °C). Temperaturerne fremgår af manualen. Hylder og udtræksskuffe kan også anvendes til dåser og flasker, eventuelt med sodavand.
Sommelier SOM2DX60DRB har noget så fornemt som en antivibrations-kompressor. En kompressor fjerner varmen (for at køle), men afgiver vibrationer, som vin ikke har så godt af.
Trods antivibrations-kompressor er der altid små vibrationer i et køleskab. Metal er stivere og mere følsomt overfor rystelser end træ. Brug derfor højre skab til de ”lette” vine, der ikke skal gemmes så længe. Venstre skab med træhylderne er til røde vine, som skal ligge lidt længere.
Træ holder også bedre på fugtigheden, så trælamellerne er med til at holde på fugten inde i kølerummet med rødvine. Bliver nedkølet luft for tør, krymper korkpropperne og slipper luft ind i flasken. Resultatet er en årsgangvin, som oxiderer og smager som eddike.
De to kølerum har altså forskellige funktioner, hvilket forklarer, hvorfor metalhylderne er faste. Du kan ikke komme til at bytte rundt på de to typer hylder og skade dine røde vine.
Med alle vine lagt på deres rette hylde kunne jeg begynde at teste selve hovedformålet med et vinkøleskab: Fik mine vine det bedre af opholdet i Sommelier SOM2DX60DRB?
Test af flere typer vin
Første testdeltager var en såkaldt grøn hvidvin fra den portugisiske vingård Aveleda. Navnet på typen, ”vinho verde”, henviser til, at vinen er meget ung. ”Grønne vine” er typisk tappet og solgt tre til seks måneder efter høst, hvilket gør dem perlende, friske og syrlige.
Normalt opbevarer jeg en Aveleda i køleskabsdøren (cirka 5 °C). Denne gang lagde jeg en uåbnet flaske i vinskabets højre rum ved 8 °C. Da jeg åbnede flasken og smagte på vinen, fik jeg en blødere, mindre ”iset” smag end normalt. Flere nuancer af citrus (som vinen er kendt for) trådte frem. Her løste Temptech opgaven perfekt.
Jeg justerede temperaturen i højre skab et nyk opad til 11 °C og testede derefter en rosé fra Sydafrikanske Stellenhof. Vinen blev hverken mere smagfuld eller rundere i forhold til, når jeg har haft samme type opbevaret i køleskabet.
Et kig på etiketten afslører, at vinen bør serveres ved 6-8 °C. Jeg sænkede temperaturen til 8 C° og fik nu smagsnuancer af frisk jord og hasselnødder. Smag er personligt. Måske andre får smagen af frugt. Faktum er, at mine smagsløg opfangede flere nuancer end før.
Tredje testdeltager var en rød Golden Zin. Jeg havde opbevaret flasken med Californiens ”nationaldrue” (Zinfandel) i venstre skab sammen med en karakterfuld italiensk Tesauro R. De tunge døre med isoleringslister holdt fint på fugten og graderne.
Lige som med Aveledaen var der gevinst på smag og fylde. Begge rødvine er efter min smag kraftige, men rundere og blødere i smagen end for eksempel franske vine. Opholdet i Sommelier SOM2DX60DRB gav begge rødvine flere nuancer uden at miste karakter.
Konklusion
Bruger du penge på vin, og går du op i at fremelske smagsdetaljer ved hjælp af korrekt køling og serveringstemperatur, så er et vinkøleskab sagen.
Naturligvis kræver det plads at have et sommelier-skab stående. Du får ikke meget kølerum i forhold til et konventionelt køleskab. Omvendt skal et vinkøleskab ikke bruges til opbevaring af mælk og spegepølse og resten af ugens indkøb, men kun til vine og andre drikke.
Temptech Sommelier SOM2DX60DRB løser opgaven med at lokke flere smagsnuancer frem. Mine vine fik flere toner og smagsdetaljer efter et ophold i vinkøleskabet.
Jeg ville dog gerne have haft mulighed for at zoneinddele de to kølerum, hvilket andre af Temptechs modeller kan. Sommelier SOM2DX60DRB har heller ikke en tilknyttet app eller anden smart styring. Set i det lys er prisen høj.
Sommelier SOM2DX60DRB er en skrabet version af et moderne vinkøleskab. Det ”simple” skab løser dog opgaven med at opbevare og køle til rette serveringstemperatur. Man skal så overveje, om de funktioner er nok til prisen.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer