Temptech kalder sig hele nordens ekspert i vinskabe. I marts 2024 havde vi et af firmaets vinkøleskabe til test, nemlig Temptech Sommelier (SOM2DX60DRB). Skabet havde to adskilte kølerum med hylder af henholdsvis træ og metal. Det serverede en glædelig overraskelse i forhold til, hvad korrekt nedkøling formår at gøre ved vines smag.
Denne gang ser vi nærmere på Temptech Sommelier (SOMX60DRB-24). Vinkøleskabet har ét kølerum og mulighed for at køle i to zoner. Vinene fordeles på seks lamelhylder af træ og kan rumme 46 flasker i alt.
Denne testdeltager har samme ydre mål som skabet, vi testede i marts. Sidstnævnte kunne rumme 36 flasker fordelt på to kølerum. Det nye vinskab har altså plads til 10 flasker flere end forgængeren.

Temptechs to-zoners-skab kan stå frit eller integreres under en bordplade. For eksempel i køkkenet. Designet er diskret med et håndtag indlejret i lågens side. Lågen kan vendes, så det åbner i den modsatte side, hvis du ønsker det.
Design er ikke meget værd, hvis vinkøleskabet ikke overholder, hvad producenten lover: Mulighed for at indstille to forskellige temperaturer i samme kølerum. Dermed kan du køle rødvine, hvidvine eller rosévine i det samme skab.
Skeptisk investerede jeg i et klassisk, analogt termometer. Over et par dage placerede jeg på skift termometeret inde på en af de to øverste hylder (ved hvidvinene) og på en af de nedre hylder (ved rødvinene). Resultatet var overraskende.
Opsætning og installation
Temptech anbefaler, at skabet står i 24 timer uden strøm på. Akklimatiseringen forhindrer eventuel fejlfunktion i kølesystemet forårsaget af håndtering under transporten.

Det nye Temptech Sommelier har justerbare fødder. Drej på fødderne for at ændre deres højde, til skabet står plant. Under skabslågen kan du fortil placere en aflang ventilationsrist i metal. Også risten er udstyret med fødder, som justeres op eller ned, til risten får samme højde som skabet.
SOMX60DRB-24 kan ikke stå hvor som helst. Selv om glasset i skabslågen har UV-filter, bør du undgå direkte sollys på lågen, da sol kan skade vinene.
For ikke at bruge unødig energi (strøm) bør skabet stå i omgivelser med stabil temperatur, nemlig over 16 °C og helst mellem 22 og 25 °C. Dermed er SOMX60DRB-24 ikke velegnet til uopvarmede rum, som for eksempel en kælder eller et bryggers.

De seks hylder fungerer ligesom i forgængeren. Et indhak i udtræksskinnerne i begge sider af hylden glider hen over små knopper på skabets indvendige sider. Når hylden er trukket en tredjedel ud, glider knoppen ind i indhakket og forhindrer yderlige træk. Du kan dermed ikke ved et uheld hive hylden helt ud, så både hylde og flasker havner på gulvet.
Træ har flere fordele. For det første absorberer træhylderne rystelser fra skabets kompressor. Selv om SOMX60DRB-24 har antivibrations-kompressor, kan der stadig være små vibrationer, som vin ikke har så godt af. For det andet holder træ på fugtigheden. Bliver nedkølet luft for tør, krymper korkpropperne og slipper luft ind i flasken. Luften kan oxidere og ødelægge vinen.
Indstilling og betjeningspanel
I denne test valgte jeg at køle og opbevare tre hvidvine, den ene let mousserende, samt fem rødvine. Ifølge Temptech skal rødvine opbevares ved temperaturer mellem 15-18 °C, mousserende skal have 5-8 °C og hvidvine 9-14 °C.
Den koldeste zone er de to hylder i skabets øvre del over betjeningspanelet. Den varmere zone er forbeholdt de fire hylder under panelet. Hvidvinene blev lagt ind i skabets øvre zone, og de røde vine på de nederste fire hylder.
Den ene rødvin, Nativ Suadens Rosso (Campagna Rosso), som blev lagt på nederste hylde, gik mod lågens indre bundkant. Lågen kunne lukke, men gav en sær lyd, når jeg skubbede til. Jeg flyttede flasken en hylde op, og lågen lukkede uden problemer.
Dette var kun et problem med nederste hylde, som er 30,5 centimeter dyb, hvor flasken var 31,5 cm lang. En irriterende, dog ikke afgørende, detalje, at hylden dermed kun kan rumme flasker på under 30,5 centimeter. De fem andre hylder i skabet er 43,5 centimeter dybe og kan rumme længere flasker.

Justering af temperaturerne kræver et tryk på knapperne med et tænd-sluk-ikon og et lys-ikon for at ophæve betjeningspanelets automatiske lås. Panelet afgiver en kort bip-lyd, når det er ”låst op”.
Efter 10 sekunder uden aktivitet låser panelet igen. Det er lidt for hurtigt efter min smag. Nogle gange skulle jeg lige studere informationerne på en etiket, før jeg bestemte mig for eventuelt at justere skabets temperaturer.
Tryk på zone-ikonet yderst til højre i panelet for at indstille en kølezone. Vælg plus- eller minus-ikonet for at hæve eller sænke temperaturen i zonen. Temperaturen står klart midt i panelets display.
Tallene er en af de få informationer, som står tydeligt i panelet. Ikonerne og angivelse af, om en temperatur vises i Celsius eller Fahrenheit, er alle ret svære at aflæse. Det hjælper, hvis skabets indre lys er tændt.
To-zoners køling
Forrige test afslørede, at korrekt køling har effekt. Mine rosévine, rødvine og hvidvine fik en mere fyldig smag med flere nuancer efter et ophold i vinkøleskabet.
Denne test går ikke i flaskerne, men fokuserer på de to temperaturzoner i vinkøleskabet. Antallet af flasker og deres placering inde i skabet påvirker den faktuelle temperatur. Skabets indre lys, kaldet interiørlyset, har også en indflydelse, så temperaturen måske skal justeres. Du kan dog slukke for lyset via panelet.

Intervallet for zonerne er på 5-20 °C. Ingen af mine vine havde en anbefalet temperatur på etiketten. Jeg endte med at vælge 12 °C i zonen foroven og 18 °C for neden. Før jeg lagde flasker ind, tjekkede jeg termometeret. Begge zoner havde opnået den valgte temperatur.
Sært nok blev temperaturen i den øvre zone permanent ændret til 14 °C på termometeret, da jeg lagde de tre flasker hvidvin ind. Over et par dage flyttede jeg på termometer og flasker, men termometeret blev stædigt stående på 14 °C. Nedre zone holdt sig (ifølge termometeret) stabilt på 18 °C gennem hele testen, uanset om jeg flyttede på noget i zonen eller ej.
Betjeningspanelets display kan vise to temperaturer: Den indstillede grad og den faktiske. Førstnævnte er standard-visning. Skift ved at trykke samtidig på lys-ikonet og minus-ikonet i to sekunder. Displayet skifter til at vise ”02”, og panelet afgiver tre bip.
Tryk igen (hurtigt) på minus-ikonet, vent fem sekunder, og tryk så på et vilkårligt ikon (bare ikke minus-ikonet). Nu bør displayet vise den faktiske temperatur for begge zoner. Den var, i mit tilfælde, 12 °C og 18 °C.
Spørgsmålet er så, om jeg vil stole på et analogt termometer eller den digitale måling inde i vinkøleskabet. Jeg vælger det sidste.
Konklusion
Temptech Sommelier (SOMX60DRB-24) er et oplagt valg til hjemmets vinkælder. De to zoner køler, som de skal. Dermed kan du have vine med forskellige behov for køling i ét og samme skab.
Skabet er diskret designet og larmer ikke. Faktisk er det ret tyst det meste af tiden. Lågen holder tæt, og træhylderne virker mere solide end hos forgængeren, SOM2DX60DRB. Hyldernes plastkast fik ingen ridser fra for eksempel håndtering af flaskerne eller lavede trykmærker på lågens indvendige isoleringsliste.
Pladsen mellem hylderne er lidt trang, og nogle flasketyper har svært ved at passe ind, både i højden og tykkelsen. Hylderne kan dog tages ud efter behov. Displayets forskellige ikoner kan være svære afkode på grund af ringe bagbelysning. Temperaturgraderne står dog klart.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!