TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Blueair HealthProtect 7440i og TCL breeva A5

Få et sundere indeklima

En luftrenser i hjemmet! Hvor sundt og frisk lyder det ikke?

Af / 06/03/2022 - 20:52
Blueair HealthProtect 7440i og TCL breeva A5

Ifølge eksperter er udluftning den bedste måde at få et frisk indeklima på, men hvis man bor midt i byen eller tæt på en trafikeret vej, er man måske ikke så ivrig efter at lukke endnu mere luftforurening ind. Og hvis man er pollenallergiker, plejer udluftning heller ikke at virke som det oplagte alternativ.

Her tager vi et kig på Blueair HealthProtect 7440i, som koster 6.190 kroner, og TLC breeva A5, der til 2.090 kroner er noget billigere, for at tjekke, om de gør nogen gavn. Vi er selvfølgelig også nysgerrige efter, hvad forskellen er, og hvordan det påvirker oplevelsen og brugen.

Hvad er problemet?

Vi tilbringer rigtig mange timer indendørs, og indeklimaet er ikke altid det bedste på grund af madlavning, rygning, mider, kemikalier fra møbler og tekstiler samt meget andet. Har man også pelsdyr eller måske fugle, er der endnu flere partikler, der flyver rundt i luften og bidrager til et dårligt indeklima.

Og hvis man følger eksperternes råd og lufter ud hver dag, er det også sandsynligt, at man ikke bare lukker de partikler ud, man har indendørs, men også lukker partikler ind fra bilos, vejslid, udledning fra industri osv.

HealthProtect Blueair 7440i och TCL Breeva A5
Den futuristiske Blueair HealthProtect 7440i til venstre og den cylindriske TCL breeva A5 til højre. Det er op til dig at afgøre, hvilken en der er pænest, om det spiller nogen rolle, og hvilken en der passer til din pengepung. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hvad skal en luftrenser gøre?

Størrelsen af partiklerne i luften måles i PM, og partikelmassen for partikler med en diameter på op til 2,5 mikrometer omtales som PM2,5 og op til 10 mikrometer som PM10.

Annonce

Derudover er der VOC (Volatile Organic Compounds), som WHO definerer som flygtige organiske stoffer, hvor man enkelt kan sige, at TVOC (Total Volatile Organic Compounds) er en samlebetegnelse for forskellige kombinationer og forskelligt indhold af VOC.

Tanken med en luftrenser er, ligesom det lyder: Den skal hjælpe med at rense luften. Den bør skal altså filtrere disse uønskede partikler og urenheder fra, så man får et bedre indeklima.

For at lykkes med det bruger de fleste luftrensere bl.a. HEPA-filtre (High-Efficiency Particulate Absorbing), hvor evnen til at filtrere små partikler fra er angivet med et tal (13 er meget almindeligt), og nogle kombinerer det også med et aktivt kulfilter for at øge effekten yderligere og fjerne uønskede lugte.

Sådan testede vi

God søvn er alfa og omega, og derfor blev luftrenserne placeret på skift i soveværelset. Det er selvfølgelig afgørende, at man køber et produkt, der er beregnet til størrelsen på det rum, hvor man ønsker at bruge den, så tænk dig godt om, før du løber ned i butikken.

Luftrenseren fik så lov til at gøre deres arbejde i ca. 14 dage, hvor jeg prøvede at opføre mig som en almindelig forbruger. Okay, lad os komme i gang …

TCL breeva A5

Absolut godkendt

Alle har ret til et godt indeklima, og der findes faktisk hjælpemidler, som ikke koster en bondegård.

Prisen er overkommelig, og det runde formsprog gør, at den falder godt ind i indretningen. Ambient-lys bidrager til den gode stemning.
Auto-tilstanden fungerer ikke helt som ønsket, og TCL-app’en gør det bedre som fjernbetjening end som kilde til information om luftkvaliteten.
Læs hele testen

Blueair HealthProtect 7440i

Gør hvad den skal

På tide at friske indeklimaet op med en luftrenser.

Meget informativ og brugervenlig app, der gør det nemt at overvåge luftkvaliteten både i realtid og efterfølgende. I app’en kan man også følge forandringer i luften udendørs.
Den koster mange penge, og den er ret iøjnefaldende, hvilket kan være et problem for indretningsentusiaster. Det lykkedes mig aldrig at finde ud af, hvordan man manuelt skifter luftrenseren til nattilstand.
Læs hele testen
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ny topmodel fra Sage imponerer

Let at installere og drevet af sollys

Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude

Du må ikke have for travlt

Højere opløsning og billedhastighed er et hit

Ding-dong - du er på skærmen

Delt glæde er dobbelt glæde

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så godt

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien