TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Weber Lumin Compact

Weber Lumin kan både grille, ryge og dampe.

En elektrisk grill, som bliver rigtig varm, og hvor du kan bruge halvdelen af grillen til at lave mad på andre måder. Perfekt til altanen?

Af / 05/08/2023 - 09:10
Weber Lumin Compact

Home mener

  • Bliver hurtigt varm og giver en god stegeflade. Tilbehøret gør den fleksibel. Høj byggekvalitet.
  • Meget kort kabel. Kun én grillzone. Bliver dyr med tilbehør. Vakkelvornt stativ. Ingen kulsmag.

Skal man grille, skal det være på en kulgrill. Det har været testerens mening i de år, han har boet i hus og også har prøvet venner og naboers gasgrill. De var praktiske, men man fik ikke jo ikke nogen kulsmag. Efter flytningen til en lejlighed var det pludselig slut med at grille, for det var ikke tilladt. Eller rettere, man kunne have en elektrisk grill, men de gange, vi blev tilbudt mad tilberedt på en elektrisk grill, smagte det langt fra grillet.

Webers nye elgrill praler med, at den kan nå op på 315 grader, og at det skulle give en følelsen af grill. Kunne det være, at de elektriske grill, som andre brugte, var for simple og svage? Vi var også nysgerrige på alt tilbehøret til Lumin, som skulle gøre det muligt at stege, dampe og ryge sin mad. Det skal prøves!

weber plastic parts web
Stativet burde være mere solidt konstrueret og have metalhængsler. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Installation

Vi valgte at teste den mindre Lumin Compact-model, da den passer perfekt til to personer, og den lidt større Lumin faktisk er omkring 40 procent dyrere. Vi valgte også at teste den med stativet, som enten kan købes separat eller inkluderet i pakken. Selve grillen er ikke mere kompliceret at installere end at pakke den ud, lægge grillristene på og tilslutte termostaten på siden. Det er dog vigtigt at have en stikkontakt i nærheden, da ledningen er under to meter lang. Bemærk også, at termostaten ikke må efterlades udenfor.

 

weber stativ web weber lumin fully loaded web
<
>
Det vakkelvorne stativ føles virkelig usikkert at stille noget som helst på. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Stativet var en helt anden historie. Selv om den kun består af seks dele, betød en kombination af rodede og tvetydige instruktioner og en tvivlsom pasform, at det tog uventet lang tid at samle den. Sværhedsgrad: over IKEA. Da den var samlet, føltes den vakkelvorn, og vi spekulerede på, om den ville kunne holde til vægten. Plastmaterialet føles blødt! Da først grillen var sat på, viste den sig faktisk at være den brik i puslespillet, der holdt det hele sammen. Men hvordan pokker stativet kan koste næsten halvdelen af grillen, er mig en gåde.

Annonce
Weber accessories web
Bemærk, at alt det tilbehør, vi brugte, tilsammen koster lige så meget som grillen! (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Smart tilbehør

Den halve idé med testen var at se, om alt tilbehøret faktisk gjorde grillen mere alsidig end en almindelig grill. Lumin har nemlig en todelt rist, så man kan vælge, hvad der skal være på hver side, og tilberede maden på forskellige måder. Vi har derfor testet en række tilbehør:

Stegeplade – gør det muligt at lave smashburgere, stege æg og småt tilbehør, som kan falde gennem risten, eller varme ting, som ikke kan tåle intens direkte varme. Fremstillet af porcelænsemaljeret støbejern med nonstick-egenskaber og nem rengøring.

Multi-kit – som vi troede var nødvendigt for at dampe og ryge ting. Det viser sig, at dette tilbehør faktisk følger med grillen, hvilket ikke var indlysende. Men sættet giver dig mulighed for at bruge hele grillens overflade til f.eks. at ryge spareribs, og der medfølger et låg til at holde maden varm.

weber connect smart grilling hub
Termometerne (tillbehør) kan have 4 temperaturgivere, og app’en holder styr på det hele. (Foto: Weber)

Connect Smart Grilling Hub – opkoblet grilltermometer med flere temperaturfølere. Efterfølgeren til iGrill med større kapacitet og flere typer følere. Med tanke på navnet går vi ud fra, at det bliver en hub for mere smart tilbehør i fremtiden.

Håndtering

Termostaten har indstillingerne lav/varmholdelse, medium, røg, damp og høj. Ofte indstilles den til høj, så den hurtigt bliver varm, hvorefter der skrues ned til den ønskede tilberedningstemperatur. Varmen falder jo hurtigt, når man åbner låget. Det kan man se på det indbyggede termometer i låget. Vi stolede dog ikke helt på det og brugte det mest som en indikation af, om det var varmt eller ej. Under tilberedningen stolede vi på det separate digitale termometer.

weber lumin temperature control web
Termostaten har tydelige indstillinger og skal tages med ind, når man er færdig. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Tilbehøret, som optager halvdelen af grillens areal, er nemt at tilføje, men ikke så nemt at fjerne. Det burde da ikke være nødvendigt at fare rundt og lede efter spatler og tænger, vel? Der kunne godt have været en slags fordybning eller et håndtag på dem. Det samme gælder for selve grillen. Hvorfor har den ingen håndtag? Især hvis den stadig er lidt varm, har man ikke lyst til at gribe fat i den med de bare hænder.

weber lumin cleaning web
Alt, hvad der løber ned, ender i aluminiumsformen, men resten er ikke så let at rengøre. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Under grillelementet er der en plade med et drænhul i midten, hvor fedt og væske løber ned. Under grillen kan man trække en skuffe ud med en aluminiumsform, som praktisk nok opsamler fedt og saft. Det er dog uundgåeligt, at det også drypper ned på grillelementet og gør pladen beskidt. For at rengøre den skal man skrue elementet af, hvilket føles unødvendigt kompliceret. Det kunne Weber godt have gjort lidt nemmere.

Grill og madlavning

Til testen havde vi ambitiøst besluttet at tilberede hele måltidet på grillen og bruge alt tilbehøret. Til forret skulle der ryges rejer, mens hovedretten bestod af grillet entrecôte med friske løg, dampet broccoli og sukkerærter samt stegte svampe og peberfrugter.

weber lumin smoking web
Når man har øvet sig lidt, går det fint med at ryge mad på grillen (Foto: Jonas Ekelund, L&B).

Første lektie var, at man ikke skulle stole på instruktionerne til røgen, for da de minutter, det det skulle tage at få træflisen til at begynde at ryge, var gået, stod de i lys lue. Om igen. Det går hurtigt! Man kan lige så godt stå og kigge på og skrue ned for varmen, når man ser røg. Men rejerne blev gode, da vi fik styr på teknikken.

Stegepladen blev også hurtigt varm, og her var der ikke så meget at sige til teknikken. Det er en god stegeplade, og der er ikke noget, der hænger fast. Man skal dog være forsigtig, så man ikke ridser belægningen.

På grillens anden halvdel brugte vi grillristen til noget af tilbehøret. Grillen varmer meget hurtigt op, og risten er virkelig eksemplarisk nonstick. Et godt resultat.

weber lumin steam fry web weber lumin grill fry web
<
>
Lav forskelligt tilbehør på samme tid og med forskellige tilberedningsmetoder (Foto: Jonas Ekelund, L&B).

Men så begyndte problemerne. Det næste, vi skulle gøre, var at bruge dampindsatsen. Men det krævede, at vi fjernede den brandvarme rist. Efter at have bakset med en tang og brugt grillhandsker af silikone lykkedes det os at fjerne den.

Dampindsatsen fungerede dog fint, vandet kogte på ingen tid, og grøntsagerne blev tilberedt perfekt. Ingen indvendinger.

Men herefter var det det samme problem igen. Man var nødt til at vente på, at dampindsatsen var kølet lidt af, før man kunne tage den ud og skifte tilbage til grillristen.

weber lumin grilling web
Høj varme og flotte grillmærker, men med kontrol, takket være Weber Connect Smart Grilling Hub (tilbehør) (Foto: Jonas Ekelund, L&B).

Smart grillende

Dernæst var det tid til det tykke stykke kød. Vi stak termometeret ind i midten af bøffen og gik ind i Weber Connect-app’en. Blandt opskrifterne søgte vi efter entrecôte og fulgte instruktionerne om temperatur og tilberedning, inklusive pædagogiske videoer.

Tid til ildprøven. Vi placerede kødstykket på den glohede rist og lukkede låget. App’en begyndte straks at vise temperaturer og gav snart et bud på den resterende tid. Hurtigere end forventet opfordrede den os til at vende stegen. Og ganske kort tid efter var den klar, tidligere end vi ville have taget den ud, hvis vi skulle have gættet os frem. App’en begyndte derefter at tælle ned, hvor lang tid kødet skulle hvile, før det kunne skæres i skiver.

Weber Connect app
Guiden i termometernes (tilbehør) app gør, at man ikke kan mislykkes. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Slutresultatet var over al forventning. Takket være den høje varme fik kødstykket nogle seriøse grillmærker, som fik det til at smage grillet, om end uden kulsmag. Takket være det smarte termometer var tilberedningsgraden perfekt. Ingen klager overhovedet.

weber lumin entrecote web scaled
Det ville være en skam at klage over resultatet, det føles faktisk grillet. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Derimod vil vi gerne klage over, at der kun er én grillzone, eftersom der kun er ét stort grillelement nedenunder. Med to halvdele, hvor man tilbereder forskellige ting, burde den selvfølgelig have haft to elementer, så man kunne tilberede ved forskellige temperaturer.

Konklusion

At kunne have forskellige tilberedningsmetoder på hver sin halvdel af grillen er genialt til at gøre grillen mere anvendelig. At stege, dampe og ryge går udmærket! Men det er klogest at nøjes med to eller tre metoder pr. måltid, ellers bliver maden kold, mens man venter på, at grillelementerne køler så meget ned, at man kan skifte dem ud. Som grill er den uventet god med høj varme og tydelige grillstriber. Bruger man det smarte termometer, får selv begyndere perfekte resultater.

I betragtning af dens ydeevne og alsidighed er prisen på selve grillen faktisk rimelig. Men hvis du tilføjer alt det tilbehør, vi brugte, fordobles prisen(!), og så virker det noget dyrt. Drop det besværlige stativ, og find et lille bord at sætte grillen på, og køb kun stegepladen, så bliver det mere overkommeligt.

Karakter
Weber Lumin Compact
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke