Hvis du har en smart dørklokke, er dét i sig selv meget cool. Men der er ikke så meget du kan gøre med den, medmindre du også har en smart dørlås. Yale er markedsleder på området, og i Skandinavien har ingen smarte dørlåse solgt så meget som Doorman. Den ældre model V2N, som stadig er til salg, er for nylig blevet omdøbt til Doorman Classic, og den har nu fået en længe ventet opgradering.
Komplet sæt eller enkelte dele
Sammen med Connect Wi-Fi Bridge kan den trofaste lås endelig tilsluttes hjemmenetværket, og styres med Yale Access-app’en, og så kan du udføre mange flere tricks end tidligere! Connect Wi-Fi Bridge er tilgængelig under navnet Yale Access Module + Yale Connect Wi-Fi Bridge for eksisterende ejere af Doorman V2 eller V2N (som nu kaldes Classic). I det Connected-sæt, vi tester her, er alt inkluderet.
Installationen
Hvis du er heldig, er det meget nemt at installere Doorman, men det kan være at døren har en lidt forkert tykkelse, så du skal bygge den ud, eller hullet til den gamle dørlås ikke passer til dimensionerne på Doorman, som kan dække hullet på undersiden, men ikke på oversiden, eller omvendt.
Jeg var selv så heldig, at jeg fik hjælp fra distributøren til installationen, men fra hvad jeg kunne se, så det jo let nok ud. Hvis du har ti tommelfingre kan det dog stadig være en god idé, at bestille montering sammen med låsen.
Se installationsvideoen her:
WiFi Bridge sættes op i app’en, så snart du har sat strøm til. Vælg “Opsæt en enhed”, scan QR-koden i Bridge, og følg trinene i app’en derfra.
Fra dum til smart
Uden netværksforbindelse er den gammelkendte Doorman Classic bare en “dum” kodelås. Ja, den er integreret i dørhåndtaget på en flot måde, og du kan programmere op til ti forskellige brugerkoder, og bruge op til ti forskellige nøglebrikker, hvis du hører til dem der ikke gider at taste koden.
Men du kan glemme at fjernåbne den, hvis postbudet kommer for at levere en pakke, når du ikke er hjemme, eller hvis du gerne vil lukke rengøringshjælpen ind. Det er ikke svært at programmere midlertidige koder, men det er lidt besværligt, og hvis man ikke orker at slette midlertidige koder brugt af fremmede, er det ikke særlig sikkert.
Connect Wi-Fi Bridge
Det er modulerne Access Module og Connect WiFi Bridge, der gør Doorman smart, og jeg genkender disse fra da jeg testede dørlåsen Linus. Access Module tilsluttes inde i dørlåsen, mens WiFi Bridge sættes i stikkontakten og tilsluttes hjemmenetværket via Wi-Fi. De to kommunikerer med hinanden via Bluetooth.
Efter WiFi Bridge er tilsluttet, kan den bruges både med app’en, og er samtidig kompatibel med Google Home. Bare husk, at Google-assistenten kræver en egen fire-cifret kode, som du skal svare den med, for at betjene låsen.
Den største forskel mellem Linus og Doorman er forresten, at Linus tilsluttes uden på din eksisterende dørlås, mens Doorman erstatter både dørlåsen og dørhåndtaget. Fordelen med Linus er, at du kan bruge din eksisterende nøgle, og at den ikke ændrer den ydre facade. Som skabt til lejligheder i boligforeninger. Doorman er derimod en mere elegant løsning.
Indstil rutiner
Med app’en kan du opsætte rutiner, som f.eks. at Doorman Classic låser døren automatisk, når din mobiltelefon er så og så langt væk fra huset, og omvendt; at den låser op, når du er i nærheden og på vej hjem igen.
Du kan bede om at blive underrettet, når døren er blevet låst eller åbnet manuelt, eller når en specifik bruger har gjort det. Bliv underrettet, hvis døren står åben, eller hvis den er blevet låst automatisk.
Når du skal åbne låsen fra mobil-app’en, kan du vælge, om app’en skal kræve ansigtsgenkendelse eller kode, eller ingenting.
En fabelagtig lås
Jeg er rigtig godt tilfreds med både udseendet på låsen og dørhåndtaget, og følelsen af kvalitet, når jeg håndterer dem. Mekanikken glider super-fint; der er intet, der føles billigt eller plastikagtigt her. Aluminium hele vejen!
Kodelåsen på Doorman Classic skal være på seks cifre, hvilket er lidt besværligt. Det er selvfølgelig mere sikkert end fire cifre, men jeg vil stadig gerne have valget. Men det har tilsyneladende noget at gøre med sikkerhedscertificeringer.
Jeg kan især godt lide muligheden for, at Doorman kan låse døren automatisk, når jeg kører væk fra området, og låse op igen, når jeg er næsten hjemme. Så behøver jeg ikke at bøvle med nogen kodelås overhovedet. Det var også muligt at gøre Doorman “smart” før nu, men ikke på denne måde. Det er meget mere elegant nu.
Et års batterilevetid
De to AA-batterier i Doorman Classic bør holde i cirka et år. Det kræver, at du bruger alkaliske batterier, og ikke genopladelige 1,2 volts batterier.
Hvis batterierne løber tør, mens du er ude, og du ikke kan komme ind, har Yale gjort noget smart: nemlig udstyret dørhåndtaget med to poler på undersiden. Her kan du tilslutte et 9-volts batteri, så du nemt kan åbne døren og komme ind. Derefter kan du skifte batterierne.
Konklusion
Yale Doorman Classic er en smart lås til dig, der ønsker en elegant kodelås integreret i et flot og solidt dørhåndtag. Og som ønsker at kunne åbne og låse døren på afstand fra en app eller med Google-assistenten. Pludselig er man meget mere fri til at lade folk komme ind, selv når man ikke er hjemme.
I løbet af de knap fire måneder, jeg har haft låsen installeret, har jeg aldrig haft et eneste problem med den. Uanset om man indtaster en kode, vil åbne med mobilen eller vælger den automatiske funktion. Jeg ville ønske, at jeg kunne oprette koder og indkode kodebrikker direkte i app’en, men dette skal gøres manuelt på selve kodelåsen. Men pyt; så vigtigt er det heller ikke.
Det er helt sikkert, at Doorman Classic har fået nyt liv. En elegant løsning med mange af mulighederne fra high-end-modellen V3S, til en lavere pris.