TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Sonos Sub (Gen 3)

Dobbelt op på Sonos-bas

Sonos Sub er tilbage i 3. generation, nu også med mulighed for at bruge to subwoofere i samme rum. Vi har testet!

Af / 19/04/2021 - 14:05
Sonos Sub (Gen 3)

Lyd & Billede mener

  • Sonos Sub er en hårdtslående opgradering til dit eksisterende Sonos-system. Ved at koble to subwoofere sammen kan man få endnu mere potent og præcis bas.
  • Sonos-sub’en er let at sætte op, men kunne godt have haft endnu flere justeringsmuligheder. Lyden er ikke nævneværdigt bedre end forrige generation.

Hvis du vil have ordentlig bas, har du brug for en højttaler, der passer til opgaven, nærmere bestemt en subwoofer. Sonos Sub har været en populær opgradering til Sonos-systemerne, lige siden den blev introduceret i 2012. Og i betragtning af Sonos’ store globale popularitet er det sandsynligvis verdens mest solgte subwoofer – med en god margin. Hvordan kan bas blive så populært? Svaret er ret simpelt: Mere bas betyder mere sjov!

Selv om mange Sonos-højttalerne giver brugbar bas på egen hånd, kræver det tungere skyts at gengive de virkelig dybe bastoner – dem, man kan føle såvel som høre. Subwooferen er alfa og omega, når eksplosioner, jordskælv og geværskud skal gengives, men kan også give musik en ekstra dimension.

Sonos Sub Gen 3 scaled 1 Sonos Sub Gen 3 box scaled 1 Sonos sub gen 3 unboxing scaled 1
<
>
Vi pakker Sonos Sub Gen 3 ud. (Foto: Audun Hage)

Sonos Sub Gen 3

Sonos Sub er nu ude i sin 3. generation, og med undtagelse af nogle små, kosmetiske ændringer er den næsten nøjagtig magen til forgængerne. Størrelse, form og konstruktionsprincip er det samme, og ifølge producenten selv er der ikke nogen forskel i lydkarakter eller ydelse.

Det er indvendig, vi finder de vigtigste forskelle: Den nye Sonos-sub har nemlig fået en hurtigere processor og mere intern hukommelse end sine forgængere, hvilket vil gøre den mere modtagelig for nye funktioner og opgraderinger i fremtiden.

Kan bruges parvis

Den måske mest interessante nye funktion ved Sub Gen 3 er en, som basglade Sonos-entusiaster har efterspurgt i årevis, nemlig muligheden for at tilføje en ekstra subwoofer i samme rum! Det kan gøres i kombination med en ældre Sonos Sub – man har altså kun brug for én 3. generations Sub for at udnytte fordelen.

Annonce

Vi har tjekket Sonos-sub’en ud såvel i mindre opsætninger med Sonos One SL og Beam som i større anlæg bestående af Arc og Play:5/Fives. Og vi har testet både med den nye subwoofer alene og sammen med forgængeren Sonos Sub Gen. 2. Er der nogen nævneværdig forskel mellem den nye og den gamle model, og – ikke mindst – giver to subwoofere bedre lyd end én? Lad os teste og få svaret!

Sonos Sub Gen 3 vs Gen 2 scaled 1 Sonos Sub Gen 3 vs Gen 2 b scaled 1
<
>
Den nyeste Sonos Sub (th.) ligner næsten den ældre Gen 2-model (tv.) på en prik. Bortset fra den nye tænd/sluk-knap er det svært at skelne dem fra hinanden. (Foto: Audun Hage)

Nem at sætte op

Sonos-sub’en er en kompakt sag, som er let at flytte rundt på. Den kan f.eks. monteres stående eller lægges fladt under sofaen. Vægmontering er også muligt, hvis man køber et ekstra vægbeslag.

Opsætningen er meget enkel: Hvis man allerede er Sonos-bruger, skal man bare sætte strøm til, åbne Sonos-app’en og føje subwooferen til sit eksisterende system.

Det er dog værd at bemærke, at Sub Gen 3 kun er kompatibel med den nyeste brugerflade fra Sonos – også kendt som S2. Den vil derfor ikke fungere med produkter, der skal styres med den gamle S1-app.

Så snart man har installeret en Sub Gen 3 i systemet, er det en smal sag at tilslutte subwoofer nummer 2. Når det er gjort, vil systemet i praksis se dem som én og samme subwoofer: Man kan vælge at koble en af dem fra, men alle justeringer såsom lydstyrke osv. bliver fælles. Her ville vi gerne have haft mulighed for at lave individuelle justeringer.

Den bedste løsning er derfor at bruge Sonos’ Trueplay-rumkorrektion. Når man tilføjer en ny Sub, skal rumkorrektionen alligevel laves igen. Ved at bevæge mobilen rundt i rummet kan systemet måle frekvensresponsen og foretage de nødvendige tilpasninger af lyden.

Desværre er Trueplay stadig kun kompatibelt med udvalgte iPhone-modeller, så hvis man er Android-bruger, bliver man nødt til at låne en iPhone af en ven. Det kan dog anbefales, da Trueplay giver en mærkbar forbedring af lyden.

Sonos dual subs scaled
Med Sonos Sub Gen 3 kan man koble en ekstra subwoofer til, som her. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

En soundbar er som bekendt den bedste og nemmeste måde at forbedre TV-lyden på. Men hvis du spørger os, bliver det først for alvor sjovt, når man tilføjer en separat subwoofer til at gengive de dybeste bastoner. Først da kommer der rigtig gang i sagerne!

Vi har allerede gode erfaringer med Sonos-sub’en fra tidligere tests. Den kan ikke sammenlignes med “fullsize” basmonstre fra SVS, Velodyne eller Arendal Sound, bare så det er sagt! Men i forhold til størrelsen leverer den en potent præstation.

Bassen er både stram og præcis, samtidig med at den går relativt dybt i frekvens. Den kan spille højt uden tegn på forvrængning eller blafrelyde fra enhederne. Konstruktionen med to basser, der spiller mod hinanden, bidrager også til at reducere uønskede resonanser: Selv når vi spiller på fuld tryk, kan vi stille et glas vand oven på subwooferen, uden at der er tegn på vibrationer. Derimod vil de dybe basfrekvenser garanteret forårsage klirren fra skabe og løsøre rundt om i lokalet!

Et kompakt soundbar som Sonos Beam drager ekstra fordel af noget hjælp i dybbassen. Det er dog en dyr opgradering: At bruge 6.000 kroner på en subwoofer til en soundbar, der koster omkring 3.000 kroner, kan virke hampert. Men sikke en forskel, det gør! Filmlyden antager en helt ny dimension: Det drøner, når det skal drøne, og lydeffekterne får en fysisk karakter.

Sonos’ sub er også en naturlig medspiller til Arc, som er den største soundbar, Sonos producerer. Selv om Arc giver brugbar bas på egen hånd, er den ikke i nærheden af subwooferen på de virkelig dybe frekvenser.

Som en bonus bemærkede vi også, at lydkvaliteten opad i mellemtone og diskant blev væsentlig klarere og mere distinkt. Når soundbaren slipper for at spille de laveste oktaver, har den mere overskud til at gengive resten af lydmikset – inklusive tredimensionelle Atmos-effekter.

Min kollega Geir Gråbein Nordby har haft Sonos Arc til langtidstest uden at tilføje en subwoofer. Han måtte indrømme, at forskellen var markant. “For pokker da! Jeg ventede en vis forskel, men der er et helt andet tryk og tyngde her. Selv om Arc lyder godt på egen hånd, fortjener den klart hjælp i bunden fra en subwoofer,” siger Geir.

Sonos Sub setup 1 Sonos Sub setup 2 Sonos Sub setup 3 Sonos Sub setup 4 Sonos Sub setup 5 Sonos Sub setup 6 Sonos Sub setup 7 Sonos Sub setup 8 Sonos Sub setup 9 Sonos Sub setup 10 Sonos Sub setup 11 Sonos Sub setup 12 Sonos Sub setup 13 Sonos Sub setup 14 Sonos Sub setup 15 Sonos Sub setup 16 Sonos Sub setup 17
<
>
Sonos S2-app’en tager os hurtigt igennem opsætningen, som gør det let at koble sub’en til et eksisterende anlæg og lytterum. Man får også mulighed for at tilføje en ekstra Sub.

Dobbelt Sonos-bas!

Det var med en vis spænding, at vi derefter introducerede Sub nummer 2 i systemet. At bruge to subwoofere kan umiddelbart virke som overkill. Det vil det også være i mange tilfælde, da selv en enkelt Sub leverer rigeligt med bas.

Vores erfaring var imidlertid, at en ekstra subwoofer også kan bidrage til bedre lyd: Ved at placere subwooferne strategisk i rummet kunne vi opnå en bedre fordeling af bassen i rummet. Vi begyndte med at placere subwooferne i hver sit hjørne foran i rummet, hvilket umiddelbart gav en mere jævn frekvensrespons.

Så snart den ekstra subwoofer sætter ind, får vi en væsentlig større, tungere og mere hårdtslående basgengivelse. Men endnu mere påfaldende er det, at bassen bliver mærkbart fastere i kødet. Stortrommer lyder betydelig strammere i anslagene, og det samme kan siges om pumpende synth-basrytmer. Dybe orgeltoner fylder rummet på en helt anden måde.

En anden ting, der slår os, er at bassen er væsentlig mere jævnt fordelt. Vi kan flytte os rundt i sofaen og ændre lytteposition, uden at bassen skifter karakter.

Den ekstra subwoofer giver også en markant forbedring på filmlyd: Når rumskibet Enterprise går i warp speed i Star Trek: Odyssey, er det, som om hele rummet fyldes af en trykbølge. Gulv, vinduer og alt, hvad der hedder løsøre, begynder at vibrere – uden forvrængning fra subwooferne. Ingen tvivl om, at det her er en potent kombination!

To subwoofere giver også mulighed for at eksperimentere med forskellige placeringer. Som nævnt fik vi god respons med hjørneplacering foran, men også en subwoofer foran og en bagved lytteposition kan give gode resultater. Fællestrækket var, at bassen fylder rummet bedre og er sværere at lokalisere.

En dobbelt Sub-opsætning vil afgjort være overkill i et lille lytterum med Beam eller andre mindre Sonos-højttalere; så ville vi nok snarere vælge at opgradere front- eller surround-højttalerne først.

To subwoofere er nok nærmere en løsning for dem, der vil sætte prikken over i’et i et større Sonos-setup (f.eks. med en Arc-soundbar eller to Sonos 5 i stereo) og vil fylde et stort rum med mægtig og præcis dybbas.

Med en pris på 6.000 kroner stykket kan det blive dyrt at gå efter en dobbelt Sub-løsning. Men heldigvis kan man sagtens starte med en enkelt Sub og så opgradere senere! Og da kun én af subwooferne behøver at være af den nyeste generation, kan man også finde den anden på brugtmarkedet.

Læs også Fladpakket jordskælv Endelig en interiørvenlig subwoofer, der giver ordentlig fysisk bas! Ja, den koster, men det betaler sig tilbage i form af fornemme bastoner på musik og heftige effekter på film. I et slankt format, der kan hænges på væggen.

Konklusion

Sonos Sub er det logiske (sådan set også det eneste) valg for Sonos-ejere, der vil have ægte dybbas i deres opsætning. Uanset om man har en soundbar som Playbar, Arc eller Beam, eller spiller musik via et par Sonos Five eller One, er den en naturlig ledsager.

3. generation af Sonos Sub adskiller sig ikke nævneværdigt fra de tidligere modeller rent lydmæssigt, så hvis man allerede ejer en ældre Sonos-sub, er der ikke den store pointe i at skifte den ud. Ja, hvis man er ekstra glad for bas, er det faktisk smartere at behold den!

Det mest interessante ved 3. generation – som vi ser det – er muligheden for at tilføje en ekstra subwoofer og dermed få endnu bedre og mere præcis bas. En enkelt Sonos Sub giver som udgangspunkt rigeligt med fin og fyldig dybbas; med en ekstra sub kan man sagtens spille endnu højere, men den største fordel er en mere jævn frekvensgang, uanset hvor man sidder, hvilket resulterer i generelt strammere og mere præcis bas.

Hvis du er lige så basgal som os, er det bare at slå til!

Karakter
Sonos Sub (Gen 3)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?