TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Sony NEX-F3

Billig indgangsbillet

Sonys kompakte NEX-F3 er et fremragende kamera for nybegyndere, der vil undgå knapper.

Af / 18/09/2012 - 00:00
Sony NEX-F3

Lyd & Billede mener

  • Meget høj billedkvalitet God videokvalitet Meget for pengene
  • Mangler touchscreen Betjeningsvenligheden

Det er ikke bare lille og pænt, det er også billigt. Med en markedspris på et godt stykke under 5.000 kroner er NEX-F3 meget kamera for pengene. Hvis man vel at mærke er ude efter de fordele, som et kompakt systemkamera giver. Kameraet hører til i den spejlløse klasse, uden integreret søger, og er ikke meget større end et kompaktkamera. Bare med udskiftelig optik og meget højere billedkvalitet i tillæg.

Forbedringerne i forhold til forgængeren NEX-C3 er ikke så synlige. I NEX-F3 har Sony endelig fundet plads til en integreret opklappelig blitz. Kameraet kan også bruges med Sonys glimrende eksterne OLED-søger (FDA-EV1S, ekstraudstyr), og det er endda mere lysfølsomt med op til ISO 16.000. Herudover har det fået ægte 1080 HD-video med stereolyd, mens 16 megapixel billedsensor og 3 tommers vipbar skærm er bibeholdt fra C3.

Skærmen kan vippes helt op, så man kan se skærmbilledet fra forsiden. Håndgrebet er lidt større, og kameraet ligger godt i hånden. Det sælges med den samme Sony E 18-55 mm f/3.5-5.6 optik med integreret optisk billedstabilisator, som kan leveres til alle NEX-modellerne.

Brugervenlighed
Kamerahuset er virkelig kompakt, dog ikke helt så lille som Olympus PEN E-PL3, og zoomobjektivet er en del større end den tilsvarende optik på Olympus-kameraet. Den ellers fine skærm, som fungerer godt også i sollys, er ikke berøringsfølsom. Noget jeg oplever som en ulempe på et NEX-kamera, fordi det betyder, at man må bladre meget og længe i menuerne for at lave selv enkle ændringer af indstillinger. Her er der nemlig få knapper – en fordel for nogle selvfølgelig – og så bliver der megen bladren og klikken i skærmmenuerne.

For dem, der helst vil køre kameraet på fuld automatik, er det næppe noget problem. For os andre, som kan lide at have kontrol, er Sonys brugervenlighed på NEX-modellerne uden berøringsfølsom skærm et godt stykke fra konkurrenternes mere strømlinede betjening og gennemtænkte menusystemer.

Annonce

Billedkvalitet
Mens kameraet har mistet forgængeren NEX-C3’s fordel med meget kompakte mål og lav vægt, er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten. De allerfleste vil opleve, at NEX-F3 leverer glimrende billedkvalitet gang på gang, og hurtigt se, at det ligger i en helt anden klasse end kompaktkameraer. Og er fuldt på højde med spejlreflekskameraer fra Canon, Nikon og Sony i samme prisklasse.

Autofokussen hænger godt med på serieoptagelse i godt lys, og her er det fuldt ud muligt at få skarpe billeder af børns viltre leg og voksnes vovestykker. Råfilerne giver fotografen meget at arbejde med i efterbehandlingen af billederne, med god billeddynamik, kun lidt billedstøj og jævnt hen rigtig god farvestyring. Med jpeg-filerne er det lidt anderledes, hvor farverne er lige lovlig mættede, og skarpheden løftet et par hak op. Vælg derfor Portræt i Kreativ-menuen for mest naturtro farvegengivelse fra jpeg-filer. Det er også muligt at finjustere kontrast, farvemætning og skarphed i plus/minus tre trin. Hvis man vil have fine portrætter uden efterbehandling, kan man vælge Soft Skin-effekten, som giver dig tre trin med glatning af hud og hudtoner med lidt ekstra glød.

Billedstøj er ikke noget tema før ISO 3200. Det er også grænsen for ISO-værdier, når kameraet står på intelligent fuldautomatik. Før det vises det ikke på udskrifter, mens ISO 3200 introducerer marginalt med kornstøj, og ved 6400 dukker der også farvestøj op. Ved ISO 12.800 og 16.000 er kornstøjen meget synlig, det samme er farvestøj, og detaljeskarpheden falder lidt. Men hvor er det et godt kamera i denne klasse. Og der er på ingen måde væsentlige problemer.

Videokvaliteten er mærkbart bedre end med forgængeren NEX-C3. Men også her er problemet med gelé-effekt (rolling shutter) synligt, hvis man panorerer hurtigt. Man bør holde kameraet i ro så meget som muligt under optagelse, så undgår man også ghosting, som NEX-F3 lider af under hurtige bevægelser. Men set i lyset af prisklassen er videokvaliteten godkendt.

Konklusion
Sony NEX-F3 er et godt valg i budgetklassen for kompakte systemkameraer. Billedkvaliteten er helt i top i denne prisklasse, det er nemt at bruge for nybegyndere og er godt nok udstyret til, at det kan vokse med opgaverne. Den hårdeste rival er Sonys eget NEX-5N, som byder på lige så høj billedkvalitet, men er mindre, lettere og koster det samme. Derudover får man trykfølsom skærm, som gør betjeningen af kameraet meget bedre end på NEX-F3. Hvilken model man skal vælge, afhænger derfor af prisen. Til samme pris ville jeg have valgt 5N, selv om det mangler integreret blitz, men hvis prisen på F3 falder yderligere, kan det blive et endnu bedre køb.

Sony NEX F3 tilt lcd 1 SV

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere