TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony WF-SP800N

Sony-hørepropper til aktive brugere

Sony tilbyder et billigere og opdateret alternativ til deres lidt forældede flagskibsmodel.

Af / 16/12/2020 - 14:50
Sony WF-SP800N

Lyd & Billede mener

  • Meget Sony-kvalitet for pengene. Kan tåle nogle knubs. Behagelig lydkvalitet.
  • Middelmådig talekvalitet, lidt lavt maksimumniveau, og hvorfor understøtter de ikke Sonys overlegne LDAC-codec?

Sony WF-1000XM3 var en af vores klare favoritter, da vi først testede dem for halvandet år siden. Solid og fyldig lydkvalitet kombineret med acceptabel støjreduktion gav dem topkarakter i den første test, på trods af at det kunne knitre lidt i den trådløse forbindelse til mobilen.

I de efterfølgende måneder blev konkurrencen mere og mere hård, og det er ikke længere acceptabelt med hørepropper, der ikke holder forbindelsen i et jerngreb. Af samme grund har vi ikke længere WF-1000XM3 øverst på vores anbefalet-liste.

Mens vi helt sikkert kan forvente en direkte efterfølger til topmodellen, er de nye WF-SP800N ikke mindre spændende. Ud over den nyeste Sony-elektronik får vi nemlig både vand- og støvtæthed (IP55), hvilket helt manglede på WF-1000XM3. WF-SP800N er nemlig beregnet til aktive brugere, der gerne vil bruge deres hørepropper til træning.

Husene er store og faktisk tungere end Bose QC Earbuds. Ligesom Bose fæstnes Sony med silikonevinger i ørerne, så de sidder helt fast, uanset hvor meget man bevæger sig. Og de er behagelige at have på.

Sony WF-SP800N spread
(Foto: Sony)

Adaptiv støjkontrol

Hørepropperne har aktiv støjreduktion og såkaldt ambient-mode, der slipper lyd igennem udefra, og begge dele kan justeres i Sony Headphones-app’en. De lærer også af ens vaner og kan justere støjreduktionen efter ens brug. Også efter geografisk placering, hvis man aktiverer dette (hvis de f.eks. ved, at man altid slår støjreduktionen til på arbejde, gør de det automatisk, når man ankommer).

Annonce

Støjreduktionen er i øvrigt helt okay. Den er dårligere end på både storebror WF-1000XM3, Bose QC Earbuds og Jabra Elite 85t, men har helt klart en funktion. Den fjerner nogle af de dumpe baslyde, som øredutterne ikke stopper passivt, og ambient-mode gør, hvad den skal.

Brugervenlighed

Tilslutning er let, selv om hørepropperne ikke opretter forbindelse med NFC, og vi bemærker også, at etuiet ikke kan oplades trådløst med Qi. Her er det USB-C, der gælder hele vejen. Til gengæld er batterilevetiden opgivet til hele ni timer i propperne med en ekstra opladning fra etuiet. Det er med støjreduktionen slået til; uden stiger den til 13 timer. Respekt!

Propperne har touch-paneler, og man kan vælge, hvilken funktion henholdsvis venstre og højre høreprop skal have (f.eks. støjreduktion og ambient-mode på den venstre og musikafspilning, samtaler og stemmeassistent på den højre). Derimod kan man ikke ændre antallet af tryk, der skal gøres med fingeren for hver funktion.

Sony har udeladt aptX-codec’en i SP800N; her får man kun AAC og den meget ringe SBC-codec. Jeg forstår ikke helt, at Sony har udeladt deres egen LDAC-codec, som giver overlegen Bluetooth-lyd. Denne codec burde gennemsyre alle Bluetooth-produkter i Sony-kataloget, hvis du spørger mig.

Sony WF-SP800N_case_with_hand_LED-on_WT-Large
Sony WF-SP800N’s lade-etui er stort, det samme er selve hørepropperne. Her afbildet i hvid, men de er også tilgængelige i sort. (Foto: Sony)

Talekvalitet

Hvad angår talekvaliteten, kunne den afgjort have været bedre. Min egen stemme kommer ikke så tydeligt igennem til modtageren i den anden ende. Det lyder indelukket, hvilket gør det svært at skelne mellem s- og f-lyde, og det samme gælder p- og t-lyde. I den henseende lyder Bose klarere end Sony, selv om lyden er mere skarp og irriterende. Sony må dermed finde sig i en sidsteplads i testen af talekvalitet.

Lydkvalitet – musik

Heldigvis lyder musik bedre. Meget bedre. Bassen er tung og groovy, og den generelle lyd er varm og fyldig. Her bliver det ikke skarpt, når man skruer op, i modsætning til både Huawei Freebuds Pro og Bose QC Earbuds. Man kan måske argumentere for, at der er lige lovlig meget bas, men det kan justeres.

Man skal bare vide, at hvis man vil dæmpe bassen i app’en, skal man ikke bruge den sædvanlige EQ-funktion til det. Den grafiske EQ har nemlig 400 Hz som laveste frekvens, mens det er området omkring 100 Hz, der er overdøvende på SP800N. Tricket er i stedet at skrue Clear Bass-funktionen et par takker ned.

Det største problem med SP800N er imidlertid hverken mængden af bas, eller om støjreduktionen er god nok eller ej. Det er lydniveau, jeg savner her – de spiller simpelthen ikke højt nok. Én ting er, at pop- og party-musik ikke formår til at blæse ørerne ud. Men også klassisk musik nydes bedst på højt niveau; noget, Sony simpelthen ikke evner.

Er det på grund af de små 6 mm drivere? Det står i hvert fald i skarp kontrast til hovedtelefonerne WH-1000XM4 (og XM3), som er blandt de kraftigste i klassen. Heldigvis vil støjreduktionen gøre, at man ikke behøver at spille så højt som ellers, men det er stadig lidt for fesent til min smag.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Fra venstre mod højre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT og Jabra Elite 85t. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Sony WF-SP800N er et par meget veludstyrede trådløse hørepropper. Batterilevetiden er rigtig god, propperne er vand- og støvafvisende, og har både aktiv støjreduktion og ambient-mode.

Lyden er varm, fyldig og medrivende. At LDAC-codec’en mangler, er ikke noget stort savn, selv om det nok ville have åbnet lidt ekstra op i toppen. Problemet er, at hørepropperne ikke har et højt nok maksimumniveau; det bliver lidt forsigtigt. Talekvaliteten er også småtrist.

6 true wireless in ear EQ 1
Frekvenskurver for alle hørepropper i testen. Ingen af dem er neutrale, og mange deler den samme lydfilosofi. Det betyder ikke, at de lyder ens. Målt med miniDSP EARS målemikrofon og REW-software, og kompenseret for, hvad miniDSP mener opfattes så lineært som muligt.
Karakter
Sony WF-SP800N
Premium

Også i denne test:

X by Kygo Xellence

Kygos bedste hørepropper

Med premium-hørepropperne Xellence sigter X by Kygo højere og lykkes i det store og hele godt.

Heftig bas og medrivende lyd, godkendt støjreduktion og mulighed for at tilpasse lyden til sin egen hørelse.
Bassen kan være lidt i overkanten. For vores vedkommende blev det udjævnet efter en høretest i app’en, men det skabte nye problemer. Samtalelyden har forbedringspotentiale.
Læs hele testen

Jabra Elite 85t

Lille luksusmodel med støjreduktion

Jabras største hørepropmodel hedder Elite 85t og er egentlig ret lille. Men den er fyldt med gode løsninger.

Glimrende variabel støjreduktion. Etuiet kan oplades trådløst.
Understøtter ikke aptX. Der findes andre hørepropper med mere opløsning i overtonerne.
Læs hele testen

Bose QuietComfort Earbuds

Lidt tamt fra Bose

Vi havde forventet meget mere.

Klasseledende støjreduktion. Trådløs opladning og vandtæthed.
Middelmådig lyd og skuffende talekvalitet.
Læs hele testen

Sennheiser CX 400BT

Ribbet favorit

Med CX 400BT har Sennheiser taget udgangspunkt i deres topmodel og fjernet alle unødvendige ekstrafunktioner for at sænke prisen.

Flot lyd og klar tale, god pasform og ditto brugervenlig. God spilletid.
Ingen støjreduktion eller forstærkning af omgivelseslyd. Ikke vandtætte.
Læs hele testen

Huawei Freebuds Pro

Klonernes angreb

Der er kommet så mange skamløse AirPods-kopier, at man ikke længere reagerer. Det her er nok den bedste.

Naturlig og fin lyd, støjreduktionen fungerer okay, og talekvaliteten er god. Kvalitetsindtryk i top!
Bassen kan blive lidt svulstig. Android-brugere kan justere EQ i app’en, men det er ikke tilgængeligt til iOS. Ikke vandtætte. Kort batterilevetid i propperne med støjreduktionen aktiveret.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?