Hvis man bare skal have et kamera, er X20 et godt kompromis. Selv om det er lidt større end de fleste kompaktkameraer og lige så stort som kompakte systemkameraer, er det et fortræffeligt allround-kamera. Grunden til det er superb optisk kvalitet, lysstærk optik med silkeblød manuel zoom på 28-112 mm, en praktisk optisk søger og en ny billedsensor. Som er større end sædvanlig for kompaktkameraer og med Fujis unikke arrangering af RGB-sensorerne, som opfanger rød, grøn og blå. Få kompaktkameraer har så mange ligheder med et avanceret systemkamera, og meget få er i nærheden af den samme billedkvalitet.
Billedkvalitet
Skarpheden er fremragende over hele zoomområdet på de fleste blænder, og der er ikke meget fortegning og vignettering her. Selv om X20 har færre pixels end Sony HX50V, er detaljeskarpheden ikke dårligere. Det sørger bl.a. fraværet af lavpasfilteret foran X-Trans billedsensoren og den skarpe zoom for. I modsætning til HX50V kan man lagre råfiler, og både dem og de komprimerede jpeg-filer holder meget høj kvalitet.
Det er især farvegengivelsen og dynamikken i billedet, der skiller sig ud. Et område, som ingen er bedre på i kompaktklassen end X20. Men det er ikke fri for billedstøj. Billeder taget i svagt lys ved ISO 400 har begyndende korndannelse. Ved 800 er den klædeligt til stede, særlig på sort-hvid, men ikke irriterende. Man kan fint lave udskrifter i A3-format, også ved ISO 1600, men måske ikke fra 3200. ISO 6400 kan kun lagres som jpeg. Lige meget, for her og ved ISO 12.800 er det bare grums.
I brug
Den optiske søger dækker kun 85 procent af billedfladen, men den er relativt stor og lys, og man kan se eksponeringsdata i søgeren. Blitzsko, programhjul, eksponeringskompensation og en smart hurtigknap (Q) for adgang til de mest brugte funktioner gør kameraet til en drøm at bruge. Autofokussen er hurtig i de fleste situationer, man kan vælge serieoptagelse på op til 9 billeder i sekundet i fuld opløsning, og brugervenligheden er rigtig god.
Få kompaktkameraet kombinerer så høj billedkvalitet med så god brugeroplevelse. X20 er så let at arbejde med, at det i sig selv er en god grund til at vælge det frem for andre kameraer, og der er – trods begrænsningerne – ikke meget at udsætte på billedkvaliteten for et kamera i denne klasse. Hvis prisen ikke er afskrækkende, er Fujifilm X20 et af de tre-fire bedste kompaktkameraer, man kan vælge i dag.
Også i denne test:
Olympus PEN E-PM2
Ulv i fåreklæder
Olympus’ lille PM2 passer som hånd i handske til nybegyndere, der køber deres første systemkamera.
Canon EOS 100D
Verdens mindste spejlrefleks
Mindre end dette bliver det ikke. I hvert fald ikke hvis et traditionelt spejlrefleks står øverst på ønskelisten.
Nikon 1 J3
Lynhurtigt og kompakt
Hvis størrelse og brugervenlighed er vigtigt, kan Nikon 1 J3 være et spændende valg.
Sony NEX-3N
Prisværdigt systemkamera
Med billedkvalitet i topklassen og en prisseddel i budgetklassen er Sony NEX-3N et billigt kvalitetskamera.
Olympus Stylus XZ-10
Lommevenligt og hurtigt
XZ-10 passer ikke alene ned i en bukselomme, det trives også godt i det fri, og billedkvaliteten holder absolut vand.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Verdensmester i længde
Sony-kameraet har alt, hvad der skal til for at friste ivrige nybegyndere. Det er vanskeligt at finde nogen mangler.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer