Olympus XZ-10 er en slags light-udgave af prof-kompaktkameraet XZ-2, men mindre, lettere, billigere og næsten lige så godt. Hvilket ikke er dumt. For XZ-2 er nemlig relativt stort. Dets vipbare skærm gør kameraet tykkere, og størrelsen er på grænsen til at diskvalificere det som lommekamera. Derfor XZ-10 – et interessant alternativ med næsten samme opskrift.
Samme 12 megapixel billedsensor, lysstærk optik, programmérbar funktionsring omkring objektivet og trykfølsom skærm lyder alt sammen fristende. At det kan lagre råfiler, har ganske god HD-video og føles velbygget, tæller også i dets favør. Desuden kan XZ-10 bruge FlashAir hukommelseskort til trådløs overførsel af billeder fra kameraet.
Billedkvalitet
Men som altid er billedkvaliteten akilleshælen på et kompaktkamera. Derfor burde XZ-10 dumme sig meget i testen, men det gør slet ikke sin storebror til skamme. I høj grad takket være god optik. Der er synligt tab af skarphed på vidvinkel og fuld lysåbning (blænde f/1.8), men relativt lidt fortegning og god skarphed på mindre blændeåbninger.
Farvegengivelsen er også langt over gennemsnittet for et kompaktkamera. Befriet for den frygtelige oversaturerede gengivelse, som er så almindelig. Med dette kamera kan du faktisk få flotte hudtoner på portrætter og gruppebilleder. Men billedstøj er det ikke just fri for. Man ser kornstøjen tydeligt ved ISO 800, særlig på billeder taget i svagt lys, og fra ISO 1600 er kornstøjen på grænsen til det irriterende. Det maskeres lidt på udskrifter, men jeg ville alligevel ikke lave store papirkopier fra et kompaktkamera baseret på filer med mere end ISO 1600. Op til A4 fungerer det imidlertid helt fint.
I brug
Kameraet føles solidt, det ligger godt i hånden, selv om det er så lille, og det er hurtigt på aftrækkeren og til at fokusere. Den trykfølsomme skærm lader dig vælge fokuspunkt, lysmåling og udløser med pegefingeren. Resten af indstillingerne må du gøre i skærmmenuen. Det er ikke lynhurtigt på serieoptagelse med moderate 5 billeder i sekundet, og batteritiden er svag med kun 240 eksponeringer pr. opladning. Men det passer ned i lommen, billedkvaliteten er god for et kompaktkamera i denne klasse, og de kreative filtre er sjove at eksperimentere med.
Olympus XZ-10 er et ypperligt sekundært kamera sammen med et systemkamera. Men det er også anvendeligt for alle, der ikke har brug for et avanceret kamera, men værdsætter kombinationen af diskret fysik og god billedkvalitet. Fyldt med kompromiser selvfølgelig, men et rigtig godt valg, når kameraet skal kunne være i en lomme.
Også i denne test:
Olympus PEN E-PM2
Ulv i fåreklæder
Olympus’ lille PM2 passer som hånd i handske til nybegyndere, der køber deres første systemkamera.
Canon EOS 100D
Verdens mindste spejlrefleks
Mindre end dette bliver det ikke. I hvert fald ikke hvis et traditionelt spejlrefleks står øverst på ønskelisten.
Nikon 1 J3
Lynhurtigt og kompakt
Hvis størrelse og brugervenlighed er vigtigt, kan Nikon 1 J3 være et spændende valg.
Sony NEX-3N
Prisværdigt systemkamera
Med billedkvalitet i topklassen og en prisseddel i budgetklassen er Sony NEX-3N et billigt kvalitetskamera.
FujiFilm X20
Klassisk kvalitet
Det er lidt for stort til at kaldes et lommekamera, men X20 har en række overbevisende kvaliteter og er en stærk kandidat til at være det kamera, du tager med ud.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Verdensmester i længde
Sony-kameraet har alt, hvad der skal til for at friste ivrige nybegyndere. Det er vanskeligt at finde nogen mangler.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer