TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: TCL C815 (65C815)

Frisk og frækt budget-TV

TCL C815 tilbyder fin billedkvalitet og et væld af smarte funktioner til en rimelig pris. Du får til og med glimrende lyd!

Af / 08/10/2020 - 13:34
TCL C815 (65C815)

Lyd & Billede mener

  • TCL-skærmen byder på flot, kontrastrig billedkvalitet. Lyden er også klar og fyldig takket være glimrende indbyggede højttalere.
  • C815 må klare sig uden de nyeste HDMI 2.1-funktioner.

TCL vil gerne gøre tingene lidt anderledes end den gemene hob af TV-producenter. Den kinesiske fabrikant skiller sig ofte ud med et lidt mere sprælsk design og en federe funktionsliste, end man typisk ser hos konkurrenterne i samme prisklasse. Sådan må det næsten også være, når man vil udfordre velkendte producenter som LG og Samsung på deres hjemmebane!

Det nye C815 byder på 4K LCD-panel og moderne Android TV smart-funktioner, og understøtter lyd- og billedformater som Dolby Atmos og Dolby Vision. Desuden har det et integreret lydsystem fra Onkyo om bord.

C815 fås i 55, 65 og 75 tommers skærmstørrelse, hvor vi har set nærmere på 65-tommeren. Og blev positivt overrasket over, hvad TCL har udrettet til prisen.

l2 1
TCL C815 har et flot, frisk udseende med tre udstikkende fødder. Onkyo-soundbaren nederst sørger for højttalere, der vender direkte ud mod lytteren. (Foto: TCL)

Design

TCL C815 har et ret originalt design: Skærmen står på tre udstikkende fødder, hvilket giver en ganske særegen og frisk fremtoning. Løsningen med én bagudvendt fod og to, der peger fremad, er ikke nødvendigvis den mest stabile, vi er stødt på, men det ser frækt ud i forhold til almindelige fødder.

Set fra siden er skærmen åleslank i den øvre del, men tykkere nederst for at få plads til højttalere og elektronik. Alle tilslutninger sidder indfældet i en lomme på højre side.

Annonce

Hvis der er noget, vi savner, så er det, at TCL havde lagt bedre til rette for skjult kabelføring. Her har Samsung en mere elegant løsning med skjulte kabelspor ned gennem foden. Ellers er TCL-skærmen let at vægmontere med integrerede VESA-beslag.

TCL C815 Remotes scaled
Der medfølger to fjernbetjeninger. Den lille har også Bluetooth. (Foto: Audun Hage, L&B)

Brugervenlighed og funktioner

TCL C815 kommer med det velkendte Android 9.0 operativsystem om bord, og en opgradering til version 10 er annonceret sidst i 2020. Android-systemet er efterhånden blevet overskueligt og nemt at have med at gøre. C815 indlæser apps og tjenester lidt hurtigere end TCL’s QLED800, men stadig ikke så hurtigt som de bedste Sony-skærme (XH80/90).

Fjernbetjeningen reagerer også lidt langsommere på kommandoer, end vi gerne havde set, men det er ikke kritisk. Ud over den lange, smalle infrarøde fjernbetjening medfølger der også en Bluetooth-remote.

I lighed med andre TCL-skærme udmærker C815 sig ved bred formatunderstøttelse. Her er der f.eks. fuld understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision og HDR10+, begge via HDMI-indgangene og indbyggede apps.

Takket være Android-platformen er der også et bredt udvalg af interessante streaming-tjenester om bord. Netflix, Amazon Prime og Rakuten er selvfølgelig på plads og nu også Disney+. Sidstnævnte har meget indhold i 4K Dolby Vision HDR-format, som dermed kan nydes i den bedste kvalitet på TCL-skærmen.

TCL-skærmen har i øvrigt ingen HDMI 2.1-kompatible indgange, kun 2.0b. Det må derfor klare sig uden de nyeste gaming-venlige funktioner som ALLM og VRR såvel som 4K med 120 billeder i sekundet. Det er værd at bide mærke i, hvis man planlægger at købe en ny spilkonsol såsom PlayStation 5 eller Xbox Series X/S.

Det er stadig uklart, hvor vigtige og udbredte disse funktioner bliver i praksis, men hvis du er ivrig gamer, kan det være smart at være på den sikre side!

TCL C815 Android scaled
(Foto: Audun Hage, L&B)

Billedkvalitet

TCL C815 har et 4K LCD-billedpanel af VA-typen (Vertically Aligned) med såkaldt QLED-teknologi på indersiden. Denne teknik består af et farvefilter med bittesmå “kvanteprikker”, som hjælper LCD-panelet med at gengive et bredere farvespektrum og højere lysstyrke.

Selve bagbelysningen er kantmonteret (Edge LED) i modsætning til Direct LED, som vi finder på en række andre modeller. Det sætter visse begrænsninger for, hvilken slags kontrast og sortniveau vi kan forvente, men behøver ikke at være nogen krise: Direct LED er en dyrere teknologi, der også kræver mange individuelle lyszoner for at fungere optimalt.

OBS: TCL oplyser, at 65 og 75 tommers versionerne har en panelfrekvens på 100/120 Hz, mens den mindre 55 tommers model må nøjes med 50/60 Hz panelfrekvens.

TCL-skærmen er udstyret med flere forskellige billedindstillinger, hvor Film-indstillingen er den bedste for os, der foretrækker neutrale og naturlige billeder uden for meget krydderi. Her byder C815 på en meget ren, klar og kontrastrig billedgengivelse, som umiddelbart imponerer.

På det seneste har vi hygget os med filmen Karate Kid (1984) og throwback-serien Cobra Kai fra 2018 (begge tilgængelige på Netflix). Men når nostalgitrippet er ovre, kan man pludselig føle sig meget gammel! Heldigvis ser både nyt og gammelt indhold glimrende ud på TCL-skærmen.

C815 har en effektiv, men varsom støjreduktion og velfungerende opskalering, som giver et skarpt billede af Daniel-San og Mr. Miyagi fra 1984. Bevægelserne er jævne og flimmerfri uden at introducere nogen unaturlig “sæbeoperaeffekt”. Her er C815 mærkbart bedre end lillebror QLED800 og faktisk fuldt på højde med langt dyrere skærme, når det gælder bevægelse.

TCL C815 Karate Kid scaled
TCL-skærmen har glimrende billedkvalitet til varieret brug. Her fra Karate Kid (1984). (Foto: Audun Hage, L&B)

Farvebalancen i Film-indstillingen er jævn og fin. Her er det intet, der står ud som specielt negativt. Gråtoneskalaen er relativt jævn, og LCD-panelet på vores testeksemplar havde også en jævn lysfordeling. LCD-panelet er desuden relativt mat uden nogen særlige problemer med lysrefleksion eller spejling.

Vi bemærkede imidlertid, at TCL-skærmen mister lidt detaljer i mørke partier (såkaldt black crush). Det ses ved, at de mørkeste gråtoner simpelthen bliver helt sorte.

Heldigvis findes der indstillinger i billedmenuen, som kan afhjælpe problemet, og vi fik et godt resultat ved at sænke Gamma-kontrollen et par trin. Dermed opnåede vi både god kontrast og glimrende sortniveau, uden at nogen detaljer druknede.

Alt i alt er vi godt tilfredse med billedkvaliteten fra TCL C815, især i betragtning af prisen. Man kan dog ikke forvente ALT til denne pris: Sammenlignet med dyrere premium-modeller som Samsung Q80T, Sony XH9005 og LG Nano90, der alle har Direct LED-bagbelysning, må TCL-skærmen klare sig med en mere ordinær lysstyrke på omkring 400 nit.

Det er altså ikke nogen “lyskanon” til de mest hårrejsende HDR-scener, men det fungerer fint til det meste TV-indhold og de fleste betragtningsforhold!

TCL Cobra Kai scaled
(Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Billedet er én ting, men lyden er som bekendt den halve oplevelse, og her er TCL blandt de mest veludstyrede i prisklassen. C815 kommer med en indbygget højttalerløsning af mærket Onkyo, som er elegant integreret på undersiden af skærmen.

Præcis hvor involveret den japanske producent har været i udformningen af lyden, nævnes ikke, men det er heller ikke så vigtigt. Pointen er, hvordan det lyder i praksis, og her synes vi, at TCL har klaret det godt.

C815 udmærker sig ved en stærk og klar gengivelse af stemmer, der kommer tydeligt ud imod os, når vi sidder i lænestolen. Klangbalancen er fin og fyldig med distinkt diskant samt glimrende klarhed i mellemtonen.

Netflix-serien om Formel 1-cirkusset lyder spændstigt og fedt, idet F1-motorerne brøler ud af højttalerne. En ekstra bashøjttaler på bagsiden sørger samtidig for, at der er tilstrækkeligt med tryk og tyngde i musik og lydeffekter. Det lyder klart, fint og fyldigt, og TV’et havde ingen problemer med at fylde vores relativt store testrum med lyd.

Hvis man vil, kan man selvfølgelig opgradere lyden med ekstern soundbar, trådløs subwoofer og det hele. Men det kan hurtigt komme til at koste 3.000-4.000 kroner ekstra, hvis det skal give en meningsfuld kvalitetsforskel.

TCL C815 Onkyo soundbar scaled
TCL C815 udmærker sig ved god lyd fra den indbyggede højttalerløsning. (Foto: Audun Hage, L&B)

Konklusion

TCL C815 er et prisgunstigt TV med få åbenlyse svagheder. Med et skarpt og kontrastrigt billede, bred formatunderstøttelse og rigeligt med indbyggede tjenester fra Android-systemet er der dækket op til en fin TV-oplevelse. TCL-skærmen scorer også over gennemsnittet på lyden: De indbyggede højttalere er solide nok til at klare sig uden en separat soundbar.

Alt dette bidrager til at gøre TCL C815 til et rigtig godt køb og klart en anbefaling værd!

Karakter
TCL C815 (65C815)
Basic
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen