TCL er en producent, som alle måske ikke har hørt om endnu, men på den globale TV-scene ånder de store spillere som Samsung og LG tungt i nakken! Den kinesiske producent er blevet verdens tredjestørste TV-producent, godt hjulpet af hjemmemarkedet og USA – men også på det nordiske marked er de blevet en stærk udfordrer, kendt for prisgunstige TV’er med Android-baseret operativsystem.
For modelåret 2021 har TCL introduceret en række spændende nyheder, deriblandt nye 8K- og 4K-topmodeller med moderne Mini-LED-teknologi.
Den model, vi ser på her, P815, er dog et traditionelt LCD-TV af den mere prisgunstige slags: For 6.000 kroner får man et 55 tommers Android-TV med understøttelse af bl.a. Dolby Vision og lydformatet Dolby Atmos – alternativt 65 tommer for et par tusind mere. Kunne det være et interessant TV for de prisbevidste?
Design
TCL’s TV’er er kendt for at have et ret sprælsk og moderne design, og P815 ser ganske flot ud i vores øjne. Det har en slank, mørkegrå metalramme med en strimmel af børstet metal på undersiden af skærmen, afsluttet af en fod med runde former. Rammen omkring billedpanelet er tynd og fin, men vi noterer os, at billedet ikke går helt ud til kanterne, som det kan gøre på visse high-end-modeller.
Da foden er monteret midt for skærmen, vil det være relativt let at få plads til på et TV-møbel. Den kan imidlertid komme lidt i vejen, hvis man vil placere en soundbar lige under/foran skærmen. I sådanne tilfælde kan vægmontering være værd at overveje.
Brugervenlighed og funktioner
TCL P815 leveres med det velkendte Android 9.0-operativsystem om bord. Google har varslet, at en nyere version 10 er på vej, og ifølge TCL vil P815 også drage fordel af dette, når tiden kommer.
Den nuværende Android-version er ret nem at have med at gøre. Vi oplevede, at P815 var både hurtigt og responsivt, når det gjaldt at indlæse apps og tjenester. Det reagerer også hurtigt på kommandoer fra den medfølgende IR-fjernbetjening, som ligger godt i hånden.
Ligesom andre TCL-skærme kan 55P815 prale af glimrende formatunderstøttelse. Understøttelse af begge HDR-formater, Dolby Vision og HDR10+, er på plads, både via HDMI-indgangene og de indbyggede apps. Et bredt udvalg af streaming-tjenester er også tilgængelige via Android-platformen.
TCL-skærmen har tre HDMI-indgange, der som udgangspunkt er HDMI 2.0-kompatible, men også kan prale af udvalgte HDMI 2.1-funktioner, deriblandt den højopløste lydreturkanal eARC samt ALLM (Auto Low Latency Mode). Hvis man vil koble en Atmos-kompatibel soundbar til TV’et, er det den, man skal bruge.
TCL P815 har et LCD-panel med 60 Hz billedfrekvens. Det formår derfor ikke at gengive 4K-signaler med 120 billeder i sekundet, hvilket er blevet mere aktuelt i gaming-sammenhæng den senere tid. Det kan være en begrænsning, hvis man har planer om at bruge TV’et med en moderne spilkonsol som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S. Når det er sagt, så har TCL-skærmen ganske lav forsinkelse: Vi målte input-lag til ca. 10 millisekunder.
Billedkvalitet
TCL P815 har et 4K LCD-billedpanel af typen VA (Vertically Aligned), som er kendt for at give godt sortniveau og ditto kontrast. Denne model må imidlertid klare sig uden det såkaldte QLED-farvefilter, som vi finder på den lidt dyrere storebror C815.
Bagbelysningen er af typen Direct LED, men uden nogen form for local dimming eller lysstyring. Her er det altså tydeligt, at et par premium-funktioner glimrer ved deres fravær. Spørgsmålet er, hvor mærkbart det vil være …
I praksis oplevede vi, at TCL P815 har ganske fin billedkvalitet. Det første, der gør indtryk, er den gode billedskarphed. Vi testede med vores sædvanlige 4K-klip fra Netflix og YouTube, og blev umiddelbart ret imponeret over skarpheden og fraværet af støj. På dette område kan TCL-skærmen faktisk måle sig med meget dyrere modeller: TCL P815 lader til at have effektiv støjreduktion, der får detaljerne i billedet frem uden at grumse det til.
Farvegengivelsen fra P815 er ikke den mest sprælske, vi har set. Uden et QLED-filter eller andre tricks til at udvide farverummet ser billedet temmelig ordinært ud, uden de farvestrålende detaljer, man oplever med f.eks. C815 eller Samsungs populære QLED-modeller. Vi bemærkede især, at storebror TCL C815 formår at gengive meget dybere røde nuancer. Når det er sagt, så er farvepaletten pæn og neutral i Film-indstillingen.
Desuden oplevede vi kontrasten på denne LCD-skærm som overraskende god: P815 har ikke local dimming som de dyrere modeller, men på positivsiden slipper man for generende halo-effekter, som vi tidligere har oplevet med f.eks. Sony XH9005.
Sortniveauet kan selvfølgelig ikke sammenlignes med OLED eller de sejeste QLED-skærme med direkte LED-bagbelysning og local dimming, men er stadig klart godkendt. Man bør dog sørge for at sidde nogenlunde lige foran skærmen: Ude til siden bliver kontrasten blegere, og sort får et mere blåligt præg. Det er dog en typisk svaghed for VA-paneler og ikke noget særligt for TCL’s vedkommende.
Hvad angår bevægelser, har TCL P815 en interpoleringsfunktion (MEMC), der tilføjer ekstra halvbilleder og sørger for generelt mere jævne overgange. Vi oplevede, at P815 håndterede både 24 fps filmsekvenser og 4K-video med 60 billeder pr. sekund uden særlige problemer, men det er ikke lige så glat og sømløst som eksempelvis Sony XH9005, der er en af vores favoritter, når det gælder bevægelse.
For at opsummere, så synes vi TCL P815 giver et helt okay billede til prisen, men det flytter heller ikke nogen grænser. De, der er ekstra kræsne med billedkvaliteten, kan med fordel overveje en af TCL’s dyrere modeller.
Lydkvalitet
I modsætning til TCL C815, som har en mere eksklusiv højttalerløsning fra Onkyo, må P815-modellen klare sig med et mere standard lydsystem med indbyggede højttalere og heller ikke nogen dedikeret subwoofer. Det kan man umiddelbart også høre: Lyden er ret tynd og indelukket, og indbyder ikke til det helt store engagement.
Her er vi et godt stykke fra den lydoplevelse, vi fik med C815, som har et væsentlig større og mere fyldigt lydbillede med langt mere kraft i bassen. For os er der ingen tvivl om, at P815 vil have godt af hjælp fra en soundbar – gerne en, der kan give fuldt udbytte af Dolby Atmos via HDMI eARC-lydudgangen.
Konklusion
Sammenlignet med et eksotisk high-end-TV som TCL X10 fremstår P815 som en markant mere nedtonet “hverdagsmodel”. Denne udgave mangler en del af de billedforbedrende funktioner, som vi kender fra premium- og high-end-modellerne. Når det er sagt, så gør P815 et godt stykke arbejde ud fra forudsætningerne og leverer både fin billedkvalitet og glimrende brugervenlighed.
Lyden er ikke noget at skrive hjem om – her adskiller P815 sig fra andre TCL-modeller med mere veludviklet lyd – men det kan fikses med en soundbar.
Hvis du er på jagt efter et prisgunstigt Android-TV, er TCL P815 absolut værd at tjekke ud.