Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Trianglé Antal Ex

Trianglen på sin spids

Anmelderen overraskes af franske Trianglé, som med deres Antal Ex har lagt en spændende lyd i en relativt uspændende indpakning.

Skrevet af / 05/03/2013 - 10:55
Trianglé Antal Ex
Sven Bilen

Den franske højttalerproducent Trianglé har i over 30 år fremstillet højttalere. Det var heller ikke noget ubekendt firma for mig, da chefredaktøren spurgte, om jeg ville se nærmere på deres model i Esprit-serien, som hedder Antal Ex. Normalt plejer jeg at tage en prøvelytning på en højttaler, inden jeg takker ja til at teste, men eftersom jeg har hørt et par modeller spille aldeles udmærket på udstillinger, og selv har haft en lille stativmodel i nogle år, selv om det er længe siden nu, sagde jeg ja.

Ex er den femte generation af Antal, og der findes også en Anniversary-model, som kom i forbindelse med firmaets 30 års jubilæum.

TriangleAntalEx_TopViewjpg

Stor, men let
Det er en ganske let højttaler i et typisk højt, firkantet foliebeklædt kabinet, fire elementer, fremadrettet basport og en bred fod i kompositmateriale. Bankeprøven tyder på et relativt udæmpet kabinet i ikke alt for tyk MDF. Det ser egentlig lidt ud som en rockhøjttaler.

Der er spikes til rådighed og et sjovt ekstra ben, som vi vender tilbage til. Bagpå sidder bi-wiring tilslutningerne af standardtypen på en standardplade.
Fire elementer var der. To bas med membran af papir/glasfiber, et mellemregister og en titandiskant, med kompressionskamre monteret i et lille horn. På mange måder er det efter min mening en ganske usexet højttaler.

Med al dette in mente gruede jeg lidt for, hvordan testen skulle gå. Højttalere af denne type plejer ikke rigtig at være min kop te.

antaljpg

Indspilning
Det par, jeg fik til test, var meget lidt spillet. Jeg koblede dem derfor til indspilning, dvs. man stiller højttalerne med fronten mod hinanden og kobler den ene højttaler i modfase, så udfaser højttalerne i høj grad hinanden. Et tæppe over, og der kom ikke speciel meget lyd ud fra pakken. På med radio eller noget andet, og glem dem et par dage.

Ofte kan man dog underligt nok høre en hel del af, hvad højttalerne har at byde på, allerede på den lyd, der kommer ud i rummet. KEF LS 50 viste f.eks., at det var en kanonhøjttaler, allerede her.
Til at begynde med var den lyd, der lækkede ud fra Antal Ex, temmelig forfærdelig. Diskanten og mellemregisteret skreg virkelig deres mishag ud over at spille, og bassen ville helst gemme sig. Om aftenen et par dage senere lød det anderledes – nu var de mere færdigbagt, det var en helt anden lyd, og det kunne være på tide at begynde at lytte! En lidt speciel advarsel angående diskanten: Giv den god tid til indspilning, og lyt for guds skyld ikke til et uindspillet eksemplar.

Opstilling med omhu
Antal Ex er ikke helt nem at stille op. Den kan ikke rigtig lide at stå for tæt på sidevæggene, hvis den ikke kan stå symmetrisk til disse vægge. Den skal også vinkles omhyggeligt mod lytteren for at få det optimale udbytte – prøv dig frem. Højttalerne vokser virkelig i præstation, hvis man lægger det arbejde i, der skal til for at placere en højttaler ordentligt. Og det skal man efter min mening altid gøre, ellers får man hurtigt ubalance i lyden. Godt opstillet får man til gengæld et overraskende, aldeles udmærket perspektiv og et rigtig stort og ikke mindst veldefineret lydbillede.

Hvad angår de aftagelige stoffronter, så oplevede jeg dem mere som beskyttelse, der skal bruges, når der ikke bliver spillet på højttalerne.

triangle_IMG_4372

På spidsen
Der sidder et justérbart ben fra kabinettet – ikke foden altså – som skal skrues ned mod gulvet og agere vibrationsafledning. En slags stor, spids spike, som afsluttes med en plade mod gulvet.
Og det fungerer faktisk. Hele gengivelsen bliver renere, mere fast og får mere tyngde. Bør efter min mening bruges, og systemet fungerer rigtig godt på mit bræddegulv, der normalt virkelig ikke synes om spikes. Vær opmærksom på at gøre det ens på begge højttalere, eller går den fine balance i lyden tabt.

Tynd eller …?
Trianglé Esprit Antal Ex har en livagtig gengivelse. Mange højttalere i denne og lavere prisklasser opleves lidt for passive i spillestilen, andre alt for aktive. Antal Ex finder en aldeles udmærket balance, som gør højttaleren vældig engagerende at lytte til. Den spiller med stor lethed og med smittende spilleglæde. Virkelig godt.

Det læser nogle sikkert som en tynd gengivelse, men det er ikke tilfældet. Snarere er det sådan, at den efter min mening har en for prisklassen virkelig fin balance mellem krop og sjæl. Jeg har i højeste grad sat pris på, hvordan den spiller klassisk musik på en letflydende, spændstig måde uden – som så ofte for prisklassen – at presse på med en for tung og svulstig bas. Ligeledes med jazzmusik, i særdeleshed live-indspillet triojazz, som ellers ofte kan være kedeligt at lytte til, hvis højttalerne ikke kan formidle engagement. Men det kan den her højttaler i rigt mål.

Spiller man rock eller andre typer “tungere” musik, reagerer højttaleren med en krop og en basgengivelse, som både er hurtig og dybere, end man skulle formode. Til min store overraskelse kunne jeg lide, hvordan denne højttaler med sjæl tager fat i musikken. Udseendet snyder …

TriangleAntalExw_Grillejpg

Med mindre high-end
Ovenstående gælder, når man tilslutter højttalerne til ypperlige legekammerater i high-end klassen. Vi kan altså konstatere, at der findes masser af potentiale i Antal Ex. Men det er jo næppe den højttaler, man køber, hvis man har high-end elektronik og kabler til sin rådighed.

Med en mere beskeden – men i og for sig udmærket – Power DAC i prisklassen langt under, hvad en enkelt Antal Ex koster, taber vi en hel del af den livagtige og åbne gengivelse, dens soundstage bliver væsentlig mindre, og den er langtfra så engagerende at lytte til. Ikke at det lyder dårligt, man har det bare ikke rigtig så sjovt længere. Det er egentlig et godt bevis på, at højttaleren faktisk klarer at få et udmærket signal. Den behandler det, der kommer, på bedste vis efter forudsætningerne. Som sædvanlig leger lige børn bedst, og Antal Ex fortjener absolut god elektronik. Det er helt klart også tilgængeligt i passende prisklasser, men den spiller med sikkerhed ikke lige godt med alt.

Under testen havde jeg desværre ikke mulighed for at prøve højttalerne med en passende rørforstærker, men min formodning er, at det skulle kunne være en aldeles udmærket kombination. Antal Ex kan nemlig yde retfærdighed til det, som normalt er rørforstærkernes bedste karaktertræk: Nærvær og engagement.

Konklusion
Trianglé Esprit Antal Ex har været en klar overraskelse. Den narrede mig med sit udseende og viste sig at være en både engagerende – som jeg kan lide – og let-at-lytte-til musikformidler. Den er også en smule krævende, både hvad angår opstilling og legekammerater, og bør efter min mening prøvelyttes med sine tiltænkte partnere. Men vælger du kammerater til Antal Ex med omhu, kan du få en gengivelse, som du vil sætte stor pris på i mange år.

Lyd & Billede mener

Livagtig og engagerende Kræver god opstilling

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top