QN85D er 2024-versionen af en af Samsungs mest populære premium-modeller nogensinde – og med undtagelse af designmodellen The Frame er dette en af de bedst sælgende. Her introduceres den såkaldte Neo QLED-teknologi, som i praksis går ud på, at skærmen har en mere avanceret MiniLED-bagbelysning med local dimming – hvilket plejer at betyde bedre kontrast. Samsung-skærmen har også en mere avanceret videoprocessor til at styre det hele.
Samsung QN85D
Designmæssigt er Samsung lækker at skue med sin slanke udførelse. Skærmen er imponerende tynd af et LCD-TV være og har en glat bagside uden dele, der rager ud. Derfor vil den også være fin til vægmontering. Denne skærm har dog ikke en separat koblingsboks, som du finder på en del andre Samsung-modeller.
Brugervenlighed og funktioner
Samsung-modellen har et rigtig godt udstyrsniveau. Den smarte brugergrænseflade Tizen har et overskueligt menusystem, og vi kan godt lide, at TV’et reagerer lynhurtigt på kommandoerne, når vi trykker på fjernbetjeningen. Her er QN85C faktisk mærkbart hurtigere end konkurrenterne fra Sony og TCL. Det eneste minus ved den lillebitte fjernbetjening er, at den let kan forputte sig mellem sofapuderne!
App-udvalget er eksemplarisk, og ud over de obligatoriske streamingtjenester fra ind- og udland er der også Samsungs reklamefinansierede TV+ med masser af sport og underholdningskanaler, heriblandt godbidder som Baywatch: Remastered. Men ak, de forbaskede reklamer …
Samsung kan også prale af fremragende tilslutningsmuligheder – de bedste i testen – eftersom alle fire HDMI-indgange understøtter 4K/120 Hz videosignaler. QN85D er også velegnet til gamere med understøttelse af VRR og med en separat Game Bar, hvor alle indstillingerne er samlet på t sted. Samsung-skærmen har også indbygget Smart Hub, som kan bruges til at fjernstyre tilsluttede enheder i et smart hjem – for eksempel kan solafskærmning og belysning styres via TV-skærmen.
Billedkvalitet
Samsung-skærmen imponerer umiddelbart med sin fremragende billedkvalitet: Her er vi i en anden klasse end f.eks. lillebroren Q77D/Q74D, som vi tidligere har testet. Det opleves først og fremmest ved, at der er en tydelig forbedring af kontrast og lysstyrke. Så hvis du funderer over, om MiniLED og local dimming gør en mærkbar forskel, er svaret et eftertrykkeligt JA.
Når det gælder billedbehandling, bruger Samsung en meget kraftig videoprocessor (NQ4 AI Gen 2) med et væld af smarte funktioner. TV’et kan analysere billedet og lære, hvilke billedindstillinger du foretrækker til forskellige genrer. Du kan derefter vælge din egen «AI-tilpassede» billedindstilling, som automatisk tilpasser billedet, når den f.eks. registrerer sport eller film.
Denne gang er der faktisk tale om mere end tomme ord, i praksis oplevede vi, at AI-indstillingen kunne være ganske nyttig, eftersom man slipper for at ændre indstillinger hele tiden.
Den generelle billedkvalitet er knivskarp og detaljeret, og Samsung udmærker sig ved rigtig effektiv støjreduktion og superjævne bevægelser. Hvilket gør dette til et fantastisk godt TV at se sport på. Udsendelserne fra fodbold-EM var eksemplariske, med imponerende præcis ‘boldhåndtering’ og god skarphed under bevægelse.
QN85D leverer også en særdeles god farvegengivelse i filmtilstand: Farverne i film-indstilling er meget neutrale og balancerede uden overdreven mætning nogen steder. Calman-målingerne afslørede også et meget præcist farverum og en gråskala med meget lave delta-afvigelser. Derimod har Samsung QN85D ikke lige så stærk kontrast og lysstyrke som konkurrenten fra TCL.
Hvad der glimrer ved sit fravær er – typisk for Samsung – understøttelse HDR-formatet Dolby Vision. Skærmen understøtter kun almindelig HDR10 og HDR10+. Sådan har det været i en årrække, og det ser ikke ud til at ændre sig med 2024-generationen. Når QN85D viser HDR-indhold fra Netflix, Disney+ eller andre kilder, må den derfor benytte sig af såkaldt tone mapping, som i de fleste tilfælde ikke giver lige så detaljeret kontrast.
Lydkvalitet
På lydsiden kan Samsung QN85D prale af et udvidet lydsystem, med strategisk placerede højttalere rundt om på skærmen. Lydbilledet er klart større og bredere og med større ‘surround-effekt’ end gennemsnittet. Talegengivelsen er klar, og nedover i bassen er der god fylde i musik og lydeffekter. Alligevel er det på sin plads med en Dolby Atmos-kompatibel soundbar, og i den forbindelse kan det give god mening at vælge en Samsung-soundbar – f.eks. testvinderen Q810D, som vi har god erfaring med.
Konklusion
QN85-serien fra Samsung har traditionelt været en af de bedste i premium-klassen, og dette års QN85D leverer meget høj ydelse på alle områder. Når det gælder design og brugervenlighed er dette en fuldtræffer – men også billedkvaliteten er i topklasse. Vi er især imponerede over de smarte billedindstillinger, som tilpasser billedet efter seerens behov. Gaming-entusiasterne er godt tilgodeset her, og hvis vi skulle tage en af skærmene med hjem for at se fodbold-EM og OL, skulle det nok være Samsung QN85D.
Også i denne test:
TCL C855 (75C855)
God allrounder med heftig kontrast
TCL er kendt for sine potente MiniLED-skærme, og årets nyhed, C855, har fået endnu flere dimming-zoner – det kan mærkes på kontrasten.
Sony Bravia 7 (K-75XR70)
Filmelskernes favorit
Sony er tilbage i sort, og den splinternye Bravia 7 viser sig at være en af de bedste udfordrere i premium-klassen.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer