Her på Lyd & Billede er vi normalt tilhængere af “bigger is better”, når det gælder TV’er. En større TV-skærm giver som regel også en bedre oplevelse, især når man gerne vil fordybe sig i film- og serieunderholdning.
Men nogle gange kan småt også være godt!
Hvis du vil have et kompakt TV til køkkenet, hjemmekontoret, sommerhuset eller soveværelset, er 43 tommer perfekt. Denne skærmstørrelse er velegnet der, hvor man har relativt kort afstand (1-2 meter) mellem TV’et og siddepladsen.
Med en bredde på knap en meter passer en 43-tommer ind, hvor andre skærme er for store og pladskrævende. Den er nem at placere på den smalle væg mellem vinduet og bogreolen – eller bare at have stående i et hjørne.
Desuden er den forholdsvis nem at håndtere for én person, hvis man har brug for at flytte rundt på den.
Vi skal heller ikke glemme de mere konservative, som gerne vil have et TV, der fylder så lidt som muligt. Når man vil se en film, trækker man da bare lænestolen tættere på fjernsynet!
Billedkvaliteten er blevet meget bedre
Fordi man vil have et kompakt TV, betyder det ikke, at man behøver at gå på kompromis med billedkvaliteten.
Selv om 43 tommers størrelsen har været lidt nedprioriteret blandt TV- og panelproducenterne, så begynder der at ske ting og sager. Det er nu muligt at købe 43-tommere med gode specifikationer, som ikke er langt bagefter de større varianter. Det kan have noget at gøre med, at 43 tommer også er en populær skærmstørrelse blandt gamere.
Testen
Vi har samlet en række 43 tommers LCD-TV’er fra de mest kendte producenter samt nogle nyere spillere. Kravene er 43 tommer, 4K-opløsning, understøttelse af HDR (High Dynamic Range) og en brugerflade, der inkluderer de vigtigste streaming-tjenester.
Alle testdeltagerne er 2021-modeller, og priserne varierer fra 3.000 kroner for det billigste og op til 5.500 kroner for det dyreste. Hvis man er ude efter den bedste billedoplevelse, kan det betale sig at lægge nogle ekstra kroner. Men som vi også erfarede, så er det ikke sådan, at dyrest automatisk betyder bedst. Formålet er at finde det eller de TV’er, der giver mest for pengene!
Det har vi lagt vægt på
Vi stiller som sædvanlig de højeste krav til lyd og billede, men brugervenligheden er også i fokus med vægt på menusystem og fjernbetjening. Moderne TV’er har flere videokilder (TV-bokse, streaming-tjenester mv.) at forholde sig til, og derfor er det vigtigt med en god brugerflade – og ikke mindst gode tilslutningsmuligheder.
Hvis du har planer om at bruge TV’et til gaming (PlayStation 5, Xbox Series X/S osv.), er det også vigtigt, at TV’et kan håndtere forskellige billedfrekvenser (60-120 Hz). De fleste TV’er i 43 tommers klassen er begrænset til 60 Hz billedfrekvens – men der er undtagelser.
Sony X89J (KD-43X89J)
Godt til gaming
Sony X89J er en af de dyreste modeller i testen og udmærker sig med flere fikse funktioner. Alligevel skiller det sig ikke meget ud i forhold til de billigere udfordrere.
Xiaomi Mi TV P1 43
Prisgunstigt Android-TV
Fra kinesiske Xiaomi kommer et TV, der klarer sig godt i forhold til konkurrenterne – endda til en lavere pris.
Philips The One 43″ (43PUS8506/12)
Sætter kulør på tilværelsen
Glad for farver? Med dette TV får du Philips’ velkendte Ambilight-lys, som giver billedoplevelsen et ekstra pift.
TCL C725 (43C725)
Godt til det meste
Med TCL C725 får du et flot billede og god lyd til en fornuftig pris.
Hisense A7GQ (43A7GQ)
Kinesisk udfordrer
Hisense A7GQ kan prale af en ny og spændende brugerflade, men billedoplevelsen er lidt bleg i forhold til de bedste.
LG NANO756 (43NANO756)
Mangler kontrast
LG NANO756 er et flot og brugervenligt TV, men billedkvaliteten lever ikke helt op til forventningerne.
Samsung Q60A (QE43Q60A)
Slankt og lækkert QLED-TV
Samsungs billigste QLED-model byder på slankt design, flot billedkvalitet og en letanvendelig brugerflade. Det er kun lyden, der skuffer lidt.