Er du blandt de heldige, der har fået fat i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så kan det også være tid til at opgradere din TV-skærm!
Moderne spilkonsoller byder på masser af visuelle lækkerier, men stiller også høje krav til TV’et, for at indholdet rigtig kan komme til sin ret. Med avanceret spilgrafik i 4K-opløsning, HDR og højere billedfrekvenser kan det godt tænkes, at dit gamle TV vil virke forældet og modent til udskiftning.
Det optimale TV til gaming
At mestre gaming kræver et skarpt blik, træfsikkerhed og hurtige reflekser. Alting handler om at komme først i mål eller være den sidste overlevende på skydebanen! Så nytter det ikke noget med en langsom skærm, der sinker fremgangen.
For at sikre hurtig respons er det vigtigt, at TV’et har en dedikeret billedindstilling til spil med den lavest mulige forsinkelse (input-lag). Det skal også kunne håndtere de forskellige opløsninger og billedfrekvenser, som spilkonsollen eller PC’en leverer. Derudover er det vigtigt, at TV’et understøtter de nyeste lyd- og billedformater, så spillet kan ses og opleves fra sin bedste side.
TV-producenterne har indset, at gode gaming-funktioner bliver stadig vigtigere, og har sørget for at inkludere en række af disse i deres 2021-modeller. Nogle mærker har introduceret særlige brugermenuer, der samler alle relevante indstillinger ét sted. På denne måde kan man være sikker på, at man får den optimale spilindstilling.
48-50 tommers TV-skærme til spil?
Et TV, der er øremærket til gaming, behøver ikke at være lige så stort som et typisk stue-TV. Det er snarere TV’er til mindre rum med trange vægge, da man alligevel sidder klistret tæt op ad skærmen!
I gaming-mode er man mere fokuseret på, hvem eller hvad der lurer omkring næste hjørne. Kompetitive gamere foretrækker fuldt overblik over hele skærmen uden at skulle flytte blikket for meget.
Desuden vægter man som regel ydelse og billedkvalitet frem for kvantitet og størrelse. Ved at vælge en mindre skærm kan man potentielt få et bedre billede til samme eller lavere pris end en større model.
Testdeltagerne: Kompakte skærme med spilfokus
Til denne test har vi fokuseret på gaming-relaterede funktioner og ydelse, og er endt med fem spændende testdeltagere.
Udfordrerne fra LG (OLED48C1), Panasonic (TX-48JZ1000E), Philips (48OLED806), Samsung (QE50QN90A) og Sony (XR-50X90J) er alle udstyret med HDMI 2.1-indgange og understøtter 4K-opløsning med op til 120 billeder i sekundet (4K 120 fps).
Her er også understøttelse af vigtige funktioner som variabel skærmfrekvens (VRR) og dedikerede billedindstillinger til spil. Nogle modeller har desuden en separat skærmmenu, der giver hurtig adgang til de vigtigste spilindstillinger.
De fem skærme er udstyret med enten OLED, Mini-LED eller Direct LED-bagbelysning, som giver rigtig god kontrast. Dermed vil de selvfølgelig også egne sig godt til almindeligt TV-kiggeri. Hvis man godt kunne tænke sig de samme funktioner i et større format, er det værd at nævne, at samtlige deltagere også kan fås i større skærmstørrelser, helt op til 85 tommer i nogle tilfælde.
Det har vi lagt vægt på
Vi stiller som sædvanlig de største krav til lyd og billede, men brugervenligheden er også i fokus med vægt på menusystem og fjernbetjening. Moderne TV’er har en række kilder – TV-bokse, streaming-tjenester osv. – at forholde sig til, og derfor er det essentielt med en effektiv brugerflade.
Gode tilslutningsmuligheder er også en klar fordel, så man kan koble det til, man har af videokilder. Populære moderne spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X/S stiller desuden krav til TV’ets spilegenskaber: For at fungere optimalt skal TV’et kunne tackle varierende billedfrekvenser (60-120 Hz) og ikke mindst have lav forsinkelse, så man kan følge med i de hurtigste spil.
Hvilket af disse TV’er giver den bedste spiloplevelse i praksis? Lad os teste og finde ud af det!
Risiko for indbrænding på OLED?
Nogle læsere spekulerer sikkert på, om indbrænding stadig er et problem, når det gælder OLED. Svaret er både ja og nej: Selv om det er yderst sjældent med de nuværende OLED-generationer, er der stadig en vis risiko for, at statisk grafik, menuer og lignende kan brænde sig fast over længere tid i ekstreme tilfælde.
Det er noget, man bør tage højde for, når man bruger OLED til spil og grafik, men det kan som regel undgås ved at styre uden om for meget statisk indhold, bruge pauseskærm og ikke mindst sørge for, at TV’et slukker automatisk, når det ikke er i brug.
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Skarpt og præcist
Panasonics første 48 tommers OLED fungerer fornemt til både spil og almindeligt TV-kiggeri.
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Træfsikker lyskanon
Samsung QN90A er et sprudlende lysstærkt TV, der giver fuld kontrol over spiloplevelsen.
LG OLED C1 (OLED48C1)
Gamernes favorit
LG har satset kraftig på gaming på deres seneste OLED-generation. Resultatet er et TV, der fungerer fremragende til alle typer spil!
Philips OLED806 (48OLED806/12)
Farvestrålende spiloplevelse
Med kontrastrig OLED på forsiden og farvestrålende Ambilight-lys på bagsiden bliver Philips OLED806 ekstra medrivende til gaming!
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Knivskarpt og lysstærkt
Sony X90J har glimrende billedkvalitet til både spil og anden TV-sjov. Men vi savner bedre tilslutningsmuligheder.