C-serien har været blandt de mest populære OLED-skærme fra LG i 2021, og det skyldes nok i hvert fald til dels de mange gaming-funktioner. Den sydkoreanske producent arbejder tæt sammen med spilindustrien og er ofte blandt de første til at introducere nye funktioner, der forbedrer spiloplevelsen.
LG OLED48C1
Rygtet vil vide, at LG vil introducere et 42 tommers OLED-TV i 2022, men indtil da er 48 tommer den mindste skærmstørrelse, som har vist sig ekstra populær til netop spil.
OLED48C1 har et kompakt format, men har en ret bred fod ligesom de større modeller i serien. Det betyder, at LG-skærmen kræver mere bordplads end flere af konkurrenterne i testen. En lidt smallere fod, måske endda en drejelig, ville have været fedt, synes vi.
Brugervenlighed og funktioner
LG er derimod konge, når det gælder tilslutningsmuligheder. Med fire HDMI 2.1-indgange kan man både tilslutte et par konsoller, en gaming-PC og endda en Atmos-soundbar, så længe man har kabler nok til rådighed. Det er utvivlsomt noget, som hardcore-gamere vil sætte pris på.
TV’et er let at sætte op og genkender automatisk spilkonsoller som Xbox Series X eller PlayStation 5, når man tilslutter dem. Det vælger også automatisk den passende billedindstilling til spil. LG ser ud til at have tænkt på det meste.
Formatunderstøttelsen er forbilledlig: LG-skærmen understøtter som nævnt 4K 120 Hz på alle fire indgange og giver desuden mulighed for spil i Dolby Vision HDR-format – helt op til 120 Hz. Der er også understøttelse af VRR, Nvidia G-sync og AMD FreeSync, som sikrer en jævn gengivelse fra både konsoller og PC, uden opbrydning eller screen tearing, som det også kaldes.
LG-skærmen har desuden en meget hurtig respons. Vi målte input-lag til mellem 8,8 og 12,7 millisekunder, hvilket er på niveau med Samsung og blandt de hurtigste i testen.
Billedkvalitet
OLED-teknologien har nogle generelle styrker, der gør disse skærme velegnede til spil. Muligheden for at tænde og slukke hver enkelt pixel individuelt, uden behov for bagbelysning som på LCD-skærmene, skaber et knivskarpt og præcist billede med jævn lysfordeling. Kombineret med hurtig skærmrespons giver det fremragende forudsætninger for alle typer spil.
LG-skærmen formår at gengive krævende skydespil og racersimulatorer uden påfaldende ujævnheder. Og der er intet at udsætte på responsen. Det går virkelig lynhurtigt, fra man trykker, til der sker noget på skærmen, og det tackler hurtige bevægelser uden at flimre.
LG har lagt godt til rette for, at spiloplevelsen skal kunne skræddersys og finjusteres, idet et særligt Game Dashboard giver direkte adgang til de vigtigste indstillinger. Her har man mulighed for at vælge billedindstilling efter forskellige spilgenrer såsom rollespil og shooters. Man kan slukke for og skifte mellem forskellige indstillinger, og justere detaljerne i mørke og lyse områder. Alt sammen for at presse den sidste ydelse ud af skærmen.
Betragtningsvinklen er desuden fremragende, idet man kan se på TV’et fra en skrå vinkel, uden at farvegengivelsen ændrer karakter. Det betyder ikke så meget, når man sidder lige foran skærmen, men er selvfølgelig en fordel, hvis man har venner på besøg, der sidder ved siden af.
Sammenlignet med LCD-skærmene fra Sony og Samsung har OLED-skærmen fra LG noget lavere maksimal lysstyrke. Derudover er det blanke skærmpanel mere udsat for refleksioner. Det giver en lidt fladere billedoplevelse i lyse omgivelser, men så længe man har styr på belysningen, kvitterer OLED48C1 med en strålende, kontrastrig billedgengivelse med et dybere og mere præcist sortniveau, end man får fra LCD-skærme.
Lydkvalitet
I forhold til den fede billedkvalitet kan lyden fra LG-skærmens indbyggede højtalere virke lidt tynd. Vi får ikke helt den samme groovy bas her, som vi oplever med modellerne fra Philips og Samsung.
Foden er udformet på en måde, der får lyden til at reflekteres mod siddepositionen. Det er med til at gøre lyden lidt klarere, og når vi ser indhold med Atmos-lyd, får vi faktisk en vis virtuel surround-effekt. Men det lyder stadig ret tyndt og spidst.
Konklusion
LG’s OLED C1 viser, hvem der er konge, når det gælder gaming. Det har rigtig gode tilslutningsmuligheder med plads til både PC og spilkonsoller. Fuld understøttelse af 4K 120 Hz på alle indgange, lav forsinkelse og moderne funktioner som VRR og FreeSync sikrer en sømløs spiloplevelse. Billedkvaliteten er knivskarp og kontrastfuld, selv når det går meget hurtigt.
Den eneste ankepunkt er, at OLED-skærmen nødvendigvis vil have lidt lavere lysstyrke end LCD-skærmene. Men så længe man ikke sidder i et oplyst rum, vil det ikke lægge nogen dæmper på spiloplevelsen. Game on!
Også i denne test:
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Knivskarpt og lysstærkt
Sony X90J har glimrende billedkvalitet til både spil og anden TV-sjov. Men vi savner bedre tilslutningsmuligheder.
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Træfsikker lyskanon
Samsung QN90A er et sprudlende lysstærkt TV, der giver fuld kontrol over spiloplevelsen.
Philips OLED806 (48OLED806/12)
Farvestrålende spiloplevelse
Med kontrastrig OLED på forsiden og farvestrålende Ambilight-lys på bagsiden bliver Philips OLED806 ekstra medrivende til gaming!
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Skarpt og præcist
Panasonics første 48 tommers OLED fungerer fornemt til både spil og almindeligt TV-kiggeri.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer