TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 4K tv-duel Panasonic mod Philips

Den ultimative tv-oplevelse

Intet kan konkurrere med 4K, når det gælder om at give en oplevelse, der ligner virkeligheden. Med disse to high-end tv’er får vi endelig at se, hvad det nye billedformat kan.

Af / 12/01/2015 - 12:00
4K tv-duel Panasonic mod Philips

Fat det nu: Full HD og 3D er gamle nyheder, og nu er det 4K, der er sagen, hvis du vil have maksimal billedkvalitet hjemme i stuen. Den dramatisk øgede skarphed giver et billede, der næsten er til at tage og føle på. Og som vi skrev i sidste nummers stortest, er prisen på de billigste 4K-skærme faldet drastisk det seneste år.

Men det er ikke her, udviklingen sker: Den allerbedste billedkvalitet får du med en af topmodellerne, og skærmen kan med fordel være 65 tommer eller endnu større for at give fuldt udbytte af de ekstra detaljer. Hvilket selvfølgelig er med til at hæve priserne yderligere.

Testen
Med denne måneds duellanter befinder vi os i high-end klassen. Panasonic og Philips er ude med hver sin topmodel, begge baseret på LCD-teknologi med Direct LED – det, vi ofte kalder “ægte” LED-bagbelysning. Her sidder hundredvis af lysdioder monteret i zoner bag LCD-laget og gør tv’et i stand til at kontrollere lysstyrken langt bedre end almindelig kant-LED, der mere eller mindre må have den samme lysstyrke over hele skærmen samtidig.

Ægte bag-LED er en high-end teknik forbeholdt de dyreste tv’er, og det er først i denne generation, vi ser det brugt på 4K-tv’er i nævneværdig grad. Både Panasonic og Philips anvendte den billigere kant-LED teknik på sidste års topmodeller, og det kunne man mærke på billedkvaliteten: Trods fremragende skarphed og lysstyrke var kontrasten og sortniveauet lidt blege.

Netop sortniveauet er ekstremt vigtigt for oplevelsen af film og tv-serier. Det har vi set med indtoget af de nye OLED-skærme fra LG, som indtager førstepladsen, når det gælder kontrast og sortniveau. LCD med bag-LED kan ikke helt måle sig med OLED’s overlegne pixel-for-pixel lysstyring, men kan alligevel være en værdig konkurrent, når det gælder ydelse i forhold til prisen.

Annonce

Flere veje til 4K
Med fire gange så høj opløsning som Full HD byder 4K på en ny verden af detaljer, især i kombination med en ekstrastor skærm. Men før vi går helt bananas i begejstring over 4K-formatet, må vi ikke glemme, at tilgangen til ægte 4K-materiale fortsat er sørgeligt begrænset.

Filmbranchen har desværre ikke været lige så ivrige som elektronikproducenterne efter at få 4K ud på markedet. Det er et “hønen og ægget”-problem, hvor man er tilbageholdende med at investere i ny infrastruktur, før efterspørgslen er der. Men det vil formentlig ændre sig i løbet af 2015 med lanceringen af et nyt 4K Blu-ray-format.

Mens vi venter, taget vi gerne alt det 4K-materiale, vi kan få. Og i skrivende stund er det Netflix, der er kommet længst med at tilbyde en model, der fungerer. Den amerikanske streaming-tjeneste er først ude med at tilbyde 4K-materiale, som kan ses direkte over nettet.

Udvalget er stadig begrænset til nogle få serier (Breaking Bad og House of Cards), men Netflix har under alle omstændigheder vist, at de har både viljen og evnen til at levere 4K, og vi kan forvente mere (originalt) 4K-indhold fra den kant i fremtiden.

Philips 65PUS9809

Sort som natten

Philips er tilbage med en ny topmodel, der endnu en gang skal sætte deres navn på tv-kortet. Og sikke et sortniveau!

Philips 65PUS9809 byder på pangstærk kontrast og et kulsort sortniveau, som en ægte bag-LED skærm skal have. Billedprocesseringen er meget avanceret og får selv problematiske SD-optagelser til at se overraskende godt ud.
Philips-skærmen mangler del formatunderstøttelse for 4K, og farvegengivelsen er ikke 100 procent jævn. Desuden er betragtningsvinklen temmelig snæver.
Læs hele testen

Panasonic TX-65AX900E

En ny reference?

Panasonic ankommer sent, men standsmæssigt til 4K-festen med deres nye topmodel.

65AX900 byder på ekstremt lækker, naturtro billedkvalitet, der er tæt på studiekorrekt med sin jævne farvebalance. Bred formatunderstøttelse, gode tilslutningsmuligheder, Netflix i 4K og ikke mindst mulighed for professionel kalibrering gør det til et ægte high-end tv.
Sortniveauet er ikke helt på højde med OLED, plasma eller konkurrenten fra Philips. Panasonic har valgt en anden billedæstetik, der prioriterer detaljer i mørke i stedet for det sorteste sort, men vi ville gerne have haft i både pose og sæk.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne