Endelig er Philips i mål med deres nye topmodel! 9000-serien har traditionelt rangeret højt blandt de bedste tv’er på markedet og har flere gange vundet den europæiske EISA-pris såvel som at blive Lyd & Billedes Årets Bedste.
Sådan gik det ikke i 2014: Den tidligere hollandske, nu taiwanske tv-gigant (også kendt som TP Vision) har brugt lang tid på at udvikle deres nye topmodel, som kommer med et nyt styresystem baseret på Googles Android. Som sædvanlig, når man implementerer en ny brugerflade, er alt ikke gået helt glat, men nu er den altså klar.
65PUS9809 har alt, hvad der skal til for at være en fuldgyldig topmodel: Ud over barberbladsskarp 4K-opløsning har skærmen ægte Direct LED bagbelysning med lysdioder inddelt i 144 zoner, præcis som en Philips-topmodel skal have. Dertil kommer Ambilight-lysdioder på bagsiden af tv’et, som sætter farve på omgivelserne i samklang med handlingen på skærmen. Et patent, som Philips er ene om efter mange års udvikling.
Brugervenlighed og funktioner
Understøttelsen af Android indebærer først og fremmest, at fjernsynet har adgang til Google Play med et væld af apps og spil. Derudover er der Chrome-browseren, som man kan navigere i ved hjælp af pegefjernbetjeningen. Ved at tilslutte en trådløs USB spil-controller (f.eks. fra Logitech) kan man også spille online-spil direkte på skærmen uden behov for en separat spilkonsol. Sejt!
Men at det kan kaldes et Android-tv i ordets egentlige forstand, er vi ikke helt enige i. Det vil man først opnå med en egen tv-version af Android.
Mens Philips har lagt mange ressourcer i at tilrettelægge det ældre Android Jelly Bean til tv, har Google selv i mellemtiden lanceret Android Lollipop, en nyere version, der angiveligt skulle være bedre tilpasset smart-tv brug. Det er temmelig sikkert, at Philips vil tage denne version i brug i deres 2015-modeller, og på den måde er de formentlig bedre forberedt end andre tv-producenter.
65PUS9809 mangler foreløbig understøttelse af de vigtige standarder HDMI 2.0 (tilkobling) og HEVC (streaming). I skrivende stund betyder det, at Netflix i 4K-opløsning er ikke tilgængeligt.
Desuden er den fremtidige kompatibilitet med nye 4K-kilder mere usikker. Philips har imidlertid lanceret en separat opgraderingsboks, UHD-880, der skal give adgang til HEVC-kodet materiale, såsom Netflix 4K. Den er lovet til i løbet januar og vil som en bonus tage den nye Android-version i brug.
Billedkvalitet
Ægte LED-baglys er en funktion, som vi har altid forbundet med Philips’ topmodeller. Derfor var det lidt trist at konstatere, at det manglede på sidste års topmodel, 65PUS9708. Med 9809 er Philips tilbage i fuld vigør med ægte LED-baglys. Det betyder først og fremmest rigtig god kontrast- og lyskontrol, der bare skal opleves: Mørke scener i film som Prometheus og Gravity får en virkelig rå dybde-effekt!
Sidstnævnte film byder på store udfordringer for ethvert tv, men Philips-skærmen tager dem i stiv arm. 65PUS9809 er i stand til at skelne mellem det kulsorte verdensrum, blændende lys fra Jordkloden og bittesmå stjerner med stor nøjagtighed.
Sortniveauet er ganske vist ikke så afgrundsdybt som med OLED eller plasma, men væsentlig bedre end det, man oplever med almindelige kant-LED tv’er. Takket være 144 zoners baglys er lysfordelingen også meget finmasket, så man undgår generende haloer omkring lyse objekter på sort baggrund.
Farvegengivelsen er ligeledes meget flot og nuanceret, men her ser vi en tendens til lidt overdrevne nuancer, også i Cinema-indstillingen. Hudtoner ser lige lovlig solbrune ud, og blå er næsten fluorescerende. Desuden synes vi, at skarpheden bliver lidt i overkanten, selv af et 4K-tv at være.
Vin af … vin?
Philips er kendt for deres avancerede billedprocessering, som overvåger og optimerer billedet ned til mindste detalje. Skarphed, støjreduktion, sortniveau og bevægelser – alle parametre manipuleres i jagten på bedre billedkvalitet. Det resulterer i et billede, der har en stor wow-effekt, både i butikken og hjemme i stuen.
Men for nogle billed-entusiaster kan det alligevel blive for meget af det gode, og efter vores mening er meget af den billedprocessering, som Philips lægger på, lidt overflødig, især når signalerne allerede er i HD- eller 4K-kvalitet. Især indstillingerne Normal og Natural samt idealindstillingen bærer præg af at være lidt grødet: Al den aktive billedprocessering lægger sig som en hinde over billedet og visker de mindste detaljer ud.
Det er vores holdning, selv om vi godt kan forstå, at mange gerne vil have lidt ekstra krydderi på tilværelsen …
65PUS9809 er heldigvis også udstyret med den mere neutrale Cinema-billedindstilling til dem, der kan lide at se film eller tv-serier, præcis som producenterne har tænkt sig, uden kunstig tilsætning. Og ved at nedtone eller slukke for de lidt overdrevne billedfunktioner lykkedes det os at trylle et billede frem, der var gnistrende detaljeret og fokuseret.
Philips’ kraftige billedmotor skal dog have ros for, at den gør et fremragende stykke arbejde med at opskalere tv-udsendelser, dvd, YouTube og andet indhold med standardopløsning til opsigtsvækkende god kvalitet. Her gør den det mærkbart bedre end f.eks. LG’s OLED-tv 55EC930V, der ser mere kornet ud på SD-udsendelser.
Philips har også en meget effektiv interpolering og bevægelseskompensation, der udjævner bevægelser, uden at det opleves som unaturligt. Det gør 65PUS9809 til et rigtig godt allround-tv.
Kalibrering af Philips 65PUS9809
Philips 65PUS9809 kommer med to forudindstillede ISF-indstillinger (Image Science Foundation) til henholdsvis Day og Night. De er som udgangspunkt låst, men ved at indtaste en kode fik vi adgang til flere avancerede indstillinger.
Desværre er “ekspertmenuen” ikke tilstrækkelig til at foretage en fuldstændig farvekalibrering af Philips-skærmen. Vi får ganske vist justeret farvetemperatur og gråtoneskala, men uden mulighed for at finjustere lysstyrken individuelt i hver af primærfarverne rød, grøn og blå kan vi ikke korrigere for alle farveafvigelser.
ISF-indstillingen er i øvrigt meget lig Cinema med et par dynamiske indstillinger slået fra. Med andre ord virker det ikke, som om Philips har gjort sig umage med deres egen kalibrering, og vi undrer os over, at tv’et har fået ISF-stemplet, når det ikke er muligt at lave en komplet farvekalibrering …
Vores målinger viser, at 65PUS9809 kommer noget fejlkalibreret fra fabrikken, hvor sekundærfarven magenta har for lidt farvemætning. Det har Philips kompenseret for ved at øge lysstyrken i denne farvekanal. Hvilket kunne tyde på, at kalibreringsudstyret på fabrikken ikke måler helt rigtigt.
Indstillingerne i billedmenuen har også til dels underlige navne. Baglyset styres med indstillingen Contrast, selv om det egentlig burde hedde Backlight. Og for at justere lysstyrken skal man ind i en undermenu kaldet Advanced Contrast.
Trods manglen på fuld farvejustering lykkedes det os at få et rigtig godt billede ud af 65PUS9809. Den maksimale delta-afvigelse (der angiver afvigelsen fra perfekt farvegengivelse) blev målt til omkring 2,0, hvilket er rigtig godt, omend ikke i referenceklasse.
Lydkvalitet
Philips har gjort lidt ekstra ud af lydgengivelsen på denne topmodel ved at tilbyde en separat trådløs subwoofer. Den gør virkelig underværker for lyden med solid bas til action-fyldte sekvenser, men også stemmer og musikinstrumenter kommer bedre frem. Her kan man faktisk klare sig uden soundbar.
Konklusion
Med 65PUS9809 kan Philips endelig tilbyde en fuldgyldig topmodel, som giver rigtig god billedkvalitet fra næsten enhver kilde.
Takket være avanceret billedprocessering fremstår alt billedindhold fra sin bedste side. Billedprocesseringen kan dog opleves som lidt voldsom i nogle tilfælde, og man kan med fordel vælge Cinema-indstillingen til film og tv-serier. Så får man i høj grad “det bedste af to verdener” med enorm kontrast og fremragende sortniveau.
Som allround-tv er det et af de bedste i øjeblikket, men det må se sig slået på billedkriterier som f.eks. farvegengivelse, og manglen på Netflix 4K giver begrænset adgang til indhold.
Også i denne test:
Panasonic TX-65AX900E
En ny reference?
Panasonic ankommer sent, men standsmæssigt til 4K-festen med deres nye topmodel.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer