TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart og spillevenlig

Dette TV fra Sony er velegnet til gaming og leverer både god brugervenlighed og fin billedkvalitet.

Af / 14/10/2022 - 09:00
Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Lyd & Billede mener

  • Sony-skærmen leverer strålende lysstyrke og fin kontrast, som gør den velegnet til at se TV i lyse rum.
  • Sortniveauet og farvegengivelsen er ikke på højde med de bedste, og lyden er skuffende tynd.

Sony har et bredt udbud af TV’er i forskellige størrelser og prisklasser. X85K/X89K er arvtageren til X89J fra 2021. I lighed med forgængeren fås den i et hav af størrelser, fra 43” og helt op til 85”! 

Obs! Sony-modellen er tilgængelig under to forskellige modelnumre, X85K og X89K, hvor specifikationerne er stort set ens.  

Sony KD-55X85/X89K

Sony-skærmen står på to fødder, som kan monteres i bred eller smal position. Den får dermed nemt plads på TV-bænken, og der kan blive plads til en soundbar mellem fødderne. Praktisk, synes vi. 

Brugergrænsefladen er den nye Google TV-version af Android: Menuen er blevet hurtigere at navigere i, samtidig med at du får personlige program-anbefalinger, skræddersyet til din egen brugerprofil.  

Google er flinke til at holde sit operativsystem opdateret med de nyeste tjenester, og Sony X89K har derfor et bredt udvalg af streamingtjenester ombord. 

Annonce

Sony-skærmen har også en kompakt fjernbetjening, som vi godt kan lide. Den ligger godt i hånden, og eftersom den har Bluetooth, behøver man ikke at pege direkte mod TV’et. 

På tilslutningsfronten er Sony X85K/X89K udstyret med fire HDMI-indgange, hvoraf to av disse understøtter 4K/120 Hz. Vi målte forsinkelse (input lag) til ca. 13 millisekunder, hvilket er klart godkendt. Med understøttelse af VRR (Variable Refresh Rate) vil dette også være et velegnet TV til spillekonsoller som PS5 og Xbox Series X. 

DSC_5424 DSC_5446 DSC_5425 DSC_5439
<
>
X89K leveres også med Sonys egen streaming-tjeneste Bravia Core, som byder på en del eksklusive titler i høj streaming-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

Billede og lyd

Sony fortsætter med at levere TV’er med flot billedkvalitet, og denne sæson er vi især imponerede af topmodellen A95K med QD-OLED-teknologi. Men den ligger naturligvis i en helt anden prisklasse! 

Modellen, vi tester her, er en væsentligt enklere variant med traditionelt LCD-panel og direkte LED-belysning uden local dimming. Under kølerhjelmen sidder videoprocessoren X1, som vi har god erfaring med fra tidligere modeller.  

Billedkvaliteten har flere lyspunkter, bogstavelig talt: Sony-skærmen leverer glimrende lysstyrke (målt til lige over 600 nits), samtidig med at skærmoverfladen er mat og lidt plaget af reflekser. Det gør den velegnet til se TV i lyse rum. Her er også lidt ekstra fut i HDR-effekterne, som giver et lidt mere engagerende billede at se på end konkurrenterne fra LG, Samsung og Sharp.  

DSC 5431 scaled
Sony-skærmen leverer god kontrast og sortniveau. Her fra ‘Drive to survive’ på Netflix.

Sortniveauet er heller ikke værst, og selv om den ikke har nogen local dimming, leverer denne 55-tommer overraskende god kontrast. Dog kan billedoplevelsen ikke helt måle sig med Philips og TCL, som begge har lidt bedre dybdeoplevelse og mere præcise, neutrale farver end Sony.  

Og hvordan med lyden, så? Jo, Sonys billigere TV-modeller har det med at lyde noget tyndt, og X85K/X89K gør heller ikke det helt store indtryk på den front. Stemmegengivelsen føles lidt indelukket og kan lyde lidt anstrengt, når vi skruer op for lyden. Her kan selv en billig soundbar gøre en stor forskel! 

Alt i alt scorer Sony X85K/X89K over en bred kam godt på både brugervenlighed og billedkvalitet, og det kan være et fint alternativ for dig, som er på jagt efter et Google-TV med gode spilfunktioner.  

Karakter
Sony X85K/X89K (KD-55X89K)
Basic

Også i denne test:

Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, middelmådig kontrast

Denne åleslanke Samsung-skærm er spækket med finesser. Vi savner bare lidt mere fut i kontrasten!

Samsung-modellen har et flot design og god brugervenlighed med masser af moderne finesser. Tilslutningsmulighederne er også gode.
Kontrasten er er midt i feltet og ikke helt på højde med de bedste i testen.
Læs hele testen

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarpt comeback?

Denne model fra Sharp leverer en god kombination af billedkvalitet og brugervenlighed. Men konkurrencen er hård!

Sharp-skærmen har en fin farvegengivelse, og Android-systemet giver et bredt udvalg af apps.
Billedfrekvensen er begrænset opad til 60 Hz.
Læs hele testen

LG NANO81 (55NANO816QA)

Svag kontrast

LG-skærmen scorer højt på brugervenlighed, men billedkvaliteten er ikke den bedste, vi har set.

LG-skærmen har et fint design og en flot brugergrænseflade med mange apps.
Kontrasten er mindre imponerende og giver en udvasket billedoplevelse.
Læs hele testen

TCL QLED860 (55QLED860)

Hurtig, kontrastrig og brugervenlig

TCL QLED860 er udstyret med den opdaterede Google TV-brugergrænseflade, og det leverer en rigtig lækker billedkvalitet til prisen.

TCL QLED860 giver et rigtig flot billede, rigt på kontrast, og derudover en fin Google-brugergrænseflade og gode tilslutningsmuligheder.
TCL har en lidt smallere indsynsvinkel end konkurrenten fra Philips, og lyden er lidt tyndere end forventet.
Læs hele testen

Philips The One (55PUS8897/12)

Farverig billedoplevelse!

Philips The One leverer imponerende skarp billedkvalitet og har desuden en særlig finesse i ærmet – Ambilight!

Philips-skærmen leverer et meget skarpt og kontrastrigt billede, samtidig med at det farverige Ambilight-lys sørger for at give oplevelsen et ekstra boost.
Lyden er relativt tynd og skriger om hjælp fra en soundbar eller et lydsystem.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne