Efter en forsigtig start er 4K Ultra HD-formatet nu i fuld fart på vej ind i tusindvis af hjem. Det, der for to år siden var forbeholdt dyre topmodeller til 40.000 kroner eller mere, har nu sneget sig ned under den magiske 10.000 kroner grænse for de billigste modeller.
Det minder lidt om, hvordan 3D-teknologien faldt i pris for et par år siden og til sidst blev standard på de fleste modeller. Men hvor 3D fik en lidt lunken modtagelse, er 4K blevet mødt med stor interesse fra de fleste sider.
Og hvorfor så det? Svaret har nok noget at gøre med, at det er let at se forbedringen. Med fire gange så meget billedinformation som et konventionelt HD-tv opnår 4K-skærmene væsentlig højere billedkvalitet, især når det kombineres med en større skærm. 4K-billedet er så skarpt, at det giver en vis dybdeoplevelse i sig selv, uden behov for 3D-briller. Derfor bliver dit næste tv sandsynligvis en 4K-model.
Prisfald på 4K
Prisen for adgangsbilletten til 4K er faldet dramatisk i løbet af det seneste halve år. Tv-producenterne satser på 4K, fordi det er populært, og fordi det giver en god fortjeneste. Et billedpanel med 4K-opløsning (3840 x 2160 pixel) er nemlig billigt at producere i forhold til den mere eksotiske OLED-teknologi, hvor mange af panelerne må kasseres.
Denne gang har vi valgt en flok 4K-kombattanter på 55 tommer, som ser ud til at blive den nye standardstørrelse. I og med at de er blandt de billigste 4K-modeller på markedet, kan man selvfølgelig ikke forlange referencekvalitet.
4K-opløsning er heller ikke i sig selv nogen garanti for god billedkvalitet. Almindelige parametre som kontrast, sortniveau og farvegengivelse spiller fortsat en afgørende rolle, og her møder de konkurrence fra “almindelige” Full HD-skærme. 4K-skærmene har dog en teknisk fordel, idet billedprocesseringen er opjusteret for at kunne tackle den øgede datamængde.
Brugervenlighed, apps og tilslutninger
Billedkvalitet er én ting, men tv’et skal også kunne bruges på en fornuftig måde. Fjernbetjening, menusystem og funktioner er vigtigt for den samlede tv-oplevelse, og her er der stor forskel. Derfor kan det være en idé at satse på de kendte producenter, der som regel har arbejdet mere med brugervenligheden end de mindre navne.
Det kræver ressourcer at holde apps og anden software opdateret, og den seneste tid har vi set nogle tv-producenter falde lidt bagud. Hvem ved, om nogle år er det måske Google, der leverer operativsystemet til dit tv.
HDMI 2.0 og mangel på 4K-indhold
Selv om billedkvaliteten er lovende, lever 4K-formatet lidt i limbo i øjeblikket. Tilgængeligheden af 4K-indhold er stadig ret begrænset, det kommende 4K Blu-ray-format er forsinket, og standarderne er ikke færdigudviklet endnu. Tv’et skal derfor være godt opdateret på både software- og hardware-fronten for at kunne kaldes et fuldgyldigt 4K-tv.
Kravet til et 4K-kompatibelt tv er, at det understøtter HDMI version 2.0 og kopibeskyttelsen HDCP 2.2. Desuden kræves understøttelse af video-codec’en HEVC/H.265 for at kunne køre Netflix i 4K-version. Bemærk, at ikke alle tv’er i testen opfylder disse krav.
Tv-markedet er et meget presset marked, hvor producenter og forhandlere slås om markedsandele. Det betyder først og fremmest gunstige priser for os forbrugere, men også at prisen på en given model kan variere voldsomt – fra butik til butik og fra uge til uge. Fjernsyn er desuden populære som blikfang, når de store elektronikkæder kører kampagner.Sørg derfor for at holde dig opdateret på websites som pricerunner.dk for de seneste priser på de mest populære modeller.
Panasonic Viera TX-55AX630E
Knivskarp allround-model
Panasonic har ry for velafbalanceret billedkvalitet på deres tv’er, og det nye 55AX630 skuffer ikke.
Samsung UE55HU6905
4K til lavpris
Et af markedets billigste 4K-tv’er kommer fra en velkendt producent: Samsungs 55HU6905 er en fin indgangsbillet til 4K, men ikke nødvendigvis den bedste …
Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP
Skarp udfordrer
Grundig er et navn, der lyder bekendt i manges ører, og nu er de tilbage med en overkommelig 55 tommers model, der skal udfordre de mere etablerede 4K-producenter.
LG 55UB850V
Suveræn billedkvalitet
Sydkoreanske LG hviler ikke på laurbærrene, men giver virkelig meget for pengene med deres billige 4K-model.
Thomson 55UZ8766
Lækre linjer
Kinesiske Thomson vil også være med i 4K-kapløbet og tilbyder en rendyrket 55 tommers model med flot design.
Philips 58PUS6809 12
Mere billede for pengene
Philips’ billigste 4K-model byder på 3 tommer større skærm end konkurrenterne, men alligevel er prisen forbløffende lav.