TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Denne MiniLED-skærm fra Samsung imponerer med en kraftig kontrast, som kan udfordre selv de bedste OLED-TV'er.

Af / 16/11/2023 - 11:11
Samsung QN85C (TQ75QN85C)

Lyd & Billede mener

  • Samsung-skærmen leverer et billede med strålende god kontrast, og derudover har det en masse smarte funktioner. Tilslutningsmulighederne er også eksemplariske.
  • Prisen kan virke lidt pebret i forhold til konkurrenterne, og QN85C må klare sig uden understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision.

QN85-serien fra Samsung har traditionelt været blandt de kraftigste Neo QLED-modeller fra den koreanske producent. Dette er lillebroren til topmodellen QN95C, som vi allerede har gode erfaringer med, og her har Samsung arbejdet på at reducere prisen, men forhåbentlig uden at give køb på den gode ydelse.   

Designmæssigt har QN85C nogle smarte og attraktive detaljer, herunder en centermonteret fod, som gør det nemt at placere den store skærm. Af en MiniLED-skærm at være er den overraskende slank og pæn, og ønsker man at vægmontere TV’et, kan man overveje Samsungs eget Slim Fit Wall Mount (WMN-B50EB) vægbeslag, der holder skærmen som “limet” til væggen. 

samsung 75 qn85c 4k neo qled smart tv 2023
Samsung TQ75QN85C. (Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

Den primære forskel mellem QN95C og QN85C er, at sidstnævnte er en alt-i-en-model uden den separate tilslutningsboks, der følger med QN95C. Her er alle tilslutninger integreret på bagsiden – inklusive fire HDMI-indgange af 2.1-standarden, hvilket giver masser af plads til moderne videokilder og gaming-konsoller.   

På smart-fronten er Samsung spækket med funktioner. Brugergrænsefladen Tizen byder på en bred vifte af apps, og er man vild med streamingtjenester, er der rigeligt af dem, både til film / serier og ikke mindst gaming, hvor man nu kan spille direkte via skærmen.   

Samsung har også sin egen streamingtjeneste (Samsung TV+), som indeholder masser af gratis TV-kanaler. Ikke alt er lige interessant, men der er nogle lyspunkter her og der, bl.a. i form af masser af sportskanaler, Bud Spencer (!) og Baywatch … 

Annonce
P1030278 scaled
Samsung QN85C har en handy lille fjernbetjening med opladeligt batteri. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Samsung QN85C er en af basismodellerne i Neo QLED-familien, som er kælenavnet for LCD-skærme med MiniLED. Teknologien giver mulighed for mere præcis “fingerspidskontrol” over billedgengivelsen, sammenlignet med den mere grovkornede zoneinddeling, vi forbinder med almindelige LCD-skærme.   

Men – som vi også har erfaret – de mange lysdioder kræver også en effektiv “hjerne” i form af en videoprocessor til at styre det hele. Ellers kan billedet let blive sløret af halo- og skyggeeffekter.  

Her er Samsung imidlertid i sit es, for QN85C leverer virkelig fantastisk kontrast og lyskontrol. Billedet, der møder os, er knivskarpt og har en meget livagtig og virkelighedstro karakter.   

Lysstyrken er lige over 1.000 nit (10 procents vindue). Det er faktisk ikke helt så lysstærkt som Sony og TCL ved fuld styrke, men det fungerer fint til både HDR-indhold og sport ved højlys dag. Udfordrende scener med lyse pletter på mørk baggrund gengives meget nøjagtigt. Derudover er lysfordelingen jævn over hele skærmen, hvilket giver en rigtig god kontrast og dybdefølelse.    

Sammenlignet med TCL og især Sony er det tydeligt, at Samsung QN85C har den mest præcise styring af baggrundsbelysningen. Filmscener med mørke scener og hurtige overgange fra mørkt til hvidt, f.eks. vinterkrigs-episoderne fra Band of Brothers, gengives på en meget naturlig måde uden irriterende skyggeeffekter, når E Company bevæger sig rundt i nattens mulm og mørke. Det skal nævnes, at TCL også er god på dette område, men Samsung er alligevel en tand mere nøjagtig og ensartet. 

P1030264 scaled
Samsung QN85C har meget præcis og god kontrast. Her fra Netflix-filmen The Killer. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden har den slanke Samsung-skærm undermonterede højttalere samt nogle små ekstra surroundhøjttalere øverst på bagsiden. Lyden er faktisk overraskende god: Michael Fassbenders dirrende stemme kommer godt igennem i “The Killer”, og skuddene lyder stærkt og klart. Helt klart et niveau over den lyd, vi fik ud af TCL og Sony.   

Når det er sagt, vil de fleste nok gerne opgradere lyden med en separat soundbar. QN85C har en HDMI eARC-port til soundbars samt mulighed for trådløs lydoverførsel via Wi-Fi (kræver en kompatibel Samsung-soundbar). 

Læs også Stadig den bedste, når det gælder Når det handler om at levere fordybende filmlyd, er Samsungs topmodel HW-Q995C det rigtige værktøj til opgaven.

Konklusion

Samsung QN85C er et lækkert og luksuriøst TV med et slankt design, fremragende tilslutningsmuligheder (inklusive fire HDMI 2.1-porte) og et væld af smarte funktioner. Billedkvaliteten er kontrastrig, knivskarp og fungerer godt til alt fra sport til gaming.   

Samsung QN85C er utvivlsomt en af de allerbedste storskærme i premium-klassen, men også blandt de dyreste. Samtidig noterer vi os, at denne model har fået en markant prisnedsættelse i forbindelse med Black Week, og til sin nuværende pris er dette TV uden tvivl et røverkøb. 

Karakter
Samsung QN85C (TQ75QN85C)
Premium

Også i denne test:

Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Knivskarpt og silkeblødt

Med Bravia X90L viser Sony, at de er de blandt de bedste til billedbehandling. Dette TV gør næsten alt rigtigt!

Sony X90L leverer et knivskarpt billede med lav støj og fabelagtig farvegengivelse.
Kontrasten er ikke helt på højde med MiniLED-skærmene, og kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.
Læs hele testen

TCL MQLED80 (75MQLED80)

Meget TV for pengene

TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrigt billede med stor dybde og imponerende farver. Et rigtig godt køb!

TCL MQLED leverer et jævnt, lysstærkt og kontrastrigt billede med fantastisk farvegengivelse.
Skarphed og støjreduktion er ikke helt på niveau med konkurrenterne fra Sony og Samsung. Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen