X90-serien har været en af Sonys mest populære premium-modeller i generationer, og 2023-modellen X90L har fået en række forbedringer.
Sony har en stærk TV-portefølje i år, hvor bl.a. high-end-modellen A95L har imponeret os med den bedste billedkvalitet, vi har set i 2023. Men med en pris på omkring pr. 640 kroner pr. tomme er det også en dyr fornøjelse! Så er det godt at vide, at Sony også har mere overkommelige modeller i sortimentet.
Sony Bravia XR X90L
Med X90L tager vi et mærkbart skridt op ad kvalitetsstigen fra X85L, som vi tidligere har testet. Sony-skærmen fås i en bred vifte af skærmstørrelser, fra 55 til 98 tommer(!) – men her har vi valgt den mellemstore 75-tommers version.
X90L har et LCD-panel med LED-bagbelysning og local dimming, og billedbehandlingen styres af Sonys mest avancerede videoprocessor Cognitive XR. Den har flere nyttige funktioner i værktøjskassen, deriblandt XR Clear Image og XR Motion Clarity, som håndterer skarphed, støjreduktion og bevægelse.
Brugervenlighed og funktioner
Bravia X90L er et “Google TV”, hvilket betyder et hurtigt og overskueligt menusystem med en bred vifte af apps og streamingtjenester. Du får også personlige programanbefalinger baseret på præferencer og seerhistorik. Med indbygget Chromecast og AirPlay kan du hurtigt dele video, fotos og musik fra din mobiltelefon.
Når det gælder tilslutningsmuligheder, følger X90L den samme standard som Sonys øvrige enheder. Mens Samsung QN85C for eksempel har fire fulde HDMI 2.1-indgange, må X90L (ligesom TCL) klare sig med, at kun to af de fire indgange har fuld båndbredde. Du skal altså være lidt påpasselig med, hvor du tilslutter dine bedste videokilder.
X90L understøtter en række videoformater, herunder Dolby Vision til gaming, samt VRR – men besynderligt nok ikke på samme tid. Den har i øvrigt en effektiv gamingtilstand og understøtter forskellige PS5-funktioner som Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode.
Billedkvalitet
Sony-skærmen bruger mere konventionelt LED-lys sammenlignet med Samsungs og TCL’s MiniLED-bagbelysning. I praksis betyder det, at skærmen har færre individuelle dimming-zoner, som kan tændes og slukkes i takt med billedsignalet. Til gengæld har den en meget effektiv “billedmotor” til at styre det hele.
Førstehåndsindtrykket er, at Sony-skærmen leverer et generelt skarpt og naturligt billede med rene og korrekte farvenuancer. Kontrasten og lysstyrken er ikke så massiv som på MiniLED-skærmene fra Samsung og TCL: X90L leverer omkring 1.250 nit i et 10 procent vindue og 650 nit i fuldskærms hvid.
Men hvad X90L måske mangler i lysstyrke og kontrast, henter den hjem i præcision. Af de tre testdeltagere er det faktisk Sony, der er mest tro mod originalen med en meget neutral Film-tilstand. Både gråtoneskalaen og farvegengivelsen er fremragende, med præcise og sømløse farvenuancer.
Sony-skærmen klarer nemt forskellige typer materiale i strakt arm og er især god til at udjævne bevægelser og bevare skarpheden.
Moderne 4K HDR-video ser uden tvivl blændende lyst og kontrastfyldt ud på Sony-skærmen. Når det er sagt, er vi mindst lige så imponerede over, hvordan Sony-skærmen formår at vise ældre videoindhold, så det fremstår bedst muligt.
De gamle afsnit af Seinfeld fra 90’erne på Netflix byder f.eks. på en “snestorm” af støj, men X90L formår at undertrykke støjkornene, uden at billedet bliver mudret eller utydeligt.
Det samme erfarede vi med krigsdramaet Band of Brothers, hvor skarpheden også var fremragende under hurtige panoreringer. Hvilket igen vidner om Sony-skærmens fremragende billedbehandling.
Derudover ser Sony ud til at have opnået en bedre kontrol med bagbelysningen sammenlignet med den foregående generation. Trods relativt få dimming-zoner er X90L meget lidt præget af halo-effekter, skygger og forsinkelse. Faktisk er dette en af de bedste ‘traditionelle’ LCD-skærme, vi har set.
Men hvis du er “allergisk” over for alle synlige bagbelysningseffekter, er det nok bedre at vælge en OLED-skærm som Sonys fremragende A80L.
Lydkvalitet
På lydsiden er Sony X90L udstyret med undermonterede stereohøjttalere samt to ekstra “højdekanaler” på bagsiden, der bidrager til et bredere og luftigere lydbillede. Disse højttalere kan også aktiveres i samspil med Sonys egne soundbars.
Lyden fra Sony-skærmen er fin i sig selv, men lydgengivelsen er relativt tynd, og man kan ikke spille særlig højt, før det lyder tyndt og anstrengt. En passende soundbar vil helt sikkert være den rigtige medicin her.
Konklusion
Er du på udkig efter et godt og pålideligt allround-TV, kan vi trygt anbefale Sony Bravia X90L. På papiret har denne Sony-skærm en mere konventionel LED-bagbelysning med færre dimming-zoner end sine MiniLED-konkurrenter fra Samsung og TCL. I praksis leverer den imidlertid en strålende billedkvalitet med god skarphed, lav støj, jævne bevægelser og en meget naturlig farvepalet. Brugervenligheden er også god – vi synes bare, at en gaming-specialist som Sony burde tilbyde nogle flere fuldgyldige HDMI-indgange.
Også i denne test:
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Meget TV for pengene
TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrigt billede med stor dybde og imponerende farver. Et rigtig godt køb!
Samsung QN85C (TQ75QN85C)
OLED-killer?
Denne MiniLED-skærm fra Samsung imponerer med en kraftig kontrast, som kan udfordre selv de bedste OLED-TV'er.