TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Hisense UX (65UXKQ)

Hisense UX (65UXKQ)

Topmodellen fra Hisense leverer en blændende stærk billedoplevelse.

Af / 09/02/2024 - 10:05
Hisense UX (65UXKQ)

Lyd & Billede mener

  • Hisense UX leverer et knivskarpt billede med skarp kontrast og generøs lysstyrke, såvel som jævn bevægelse og en smart brugergrænseflade.
  • Kun to ud af fire HDMI-indgange har 2.1-standard.

Hisense er et af de hurtigst voksende TV-mærker i øjeblikket. Den kinesiske producent er en af de største udfordrere til Samsung på globalt plan, og denne sæson investerer de kraftigt i Norden med et bredere sortiment end nogensinde før.

Øverst på tronen er flagskibsmodellen ULED X, et blændende stærkt MiniLED-TV, som er anerkendt som virksomhedens største OLED-udfordrer.

ux kv dark 16 9

Hisense ULED X

Hisense har tidligere gjort sig bemærket med prisvenlige LCD-skærme, men med topmodellen ULED X har de taget skridtet fuldt ud. UX-serien kommer i en bred vifte af skærmstørrelser, fra 65 til kolossale 110 tommer, og med ret heftige specifikationer.

I første omgang er det kun 65-tommer 65UXKQ, der er tilgængelig her i landet. Den bruger et LCD-panel med quantum dots og local dimming lidt ud over det sædvanlige. Tusindvis af små lysdioder er opdelt i ca. 1.400 individuelle dæmpningszoner. Det giver mulighed for en meget præcis og finmasket lysstyring. Den maksimale lysstyrke siges at være over 1.500 nits, og det hele styres af en avanceret videoprocessor (Hi-View Engine X) med AI-teknologi.

Annonce
ux dimension picture 65 scaled
Her er de fysiske mål på Hisense 65UXHQ. (Foto: Hisense)

 

Hisense UX: Design

Dette er Hisenses flagskibsmodel for 2023/2024, og så snart vi pakker skærmen ud, opdager vi, at den er tungere og mere “klodset” end andre – sandsynligvis på grund af de avancerede indvendige dele. Byggekvaliteten virker solid, og TV’et står på en robust central metalbase med synlige “slidser” på siden, hvilket indikerer et lidt mere omfattende lydsystem med 4.1.2-kanals surround sound.

Det er værd at bemærke, at de større UX-modeller på 98 og 110 tommer – som lanceres senere på året – også vil blive leveret med et attraktivt møbel med integreret lydsystem – men disse vil være prissat helt anderledes end 65-tommers modellen.

ux_45_r ux_back ux_bezel ux_stand
<
>
(Foto: Hisense)
Læs også Blændende og knivskarpt! Hisense 110UX var blandt de skarpeste TV'er, vi oplevede på CES 2024.

Brugervenlighed og raffinementer

Hisense går sin egen vej på smart-fronten i form af brugergrænsefladen VIDAA Smart OS. Systemet adskiller sig fra det mere etablerede Google TV på nogle områder, med en tilpasset startmenu og indstillingsmenuer.

Vi har haft en del erfaring med VIDAA på tidligere modeller, men her har det fået et betydeligt løft. UX-serien kører på den nyeste software og nyder også godt af en kraftig processor og masser af intern hukommelse. Hovedmenuen er blevet tydeligere, og systemet er mærkbart hurtigere at bruge.

TV’et reagerer hurtigt på tryk fra fjernbetjeningen og indlæser menuer og apps på en brøkdel af et sekund. Det reagerer også hurtigt på stemmekommandoer, hvilket fungerer overraskende godt. Nogle gange er det faktisk hurtigere at indtale kommandoerne i stedet for at fumle med knapperne.

Brugervenligheden er smidig og giver et positivt indtryk.
VIDAA har et pænt udvalg af apps, hvor de internationale tjenester Netflix, Disney+ og Amazon Prime er nemme at finde. Derudover er danske DR og svenske SVT nu også let tilgængelige, hvis du vælger den rigtige region.

Med de lokale nordiske apps på plads ser VIDAA ud til at være en værdig konkurrent til Google TV, Samsung Tizen og LG WebOS.
Hisense UX er også ret godt udstyret på gaming-fronten.

Skærmen understøtter op til 144Hz panelfrekvens med VRR og har en dedikeret gaming-tilstand med lav latenstid, som vi målte til omkring 15 millisekunder. Der er også en dedikeret gaming-menu med genveje til relevante indstillinger.

Tilslutningsmulighederne er gode nok, men som mange andre TV-producenter må Hisense UX nøjes med, at to ud af fire HDMI-indgange er 2.1-kompatible. Det er værd at bemærke, at mange Samsung- og LG-modeller har fuld båndbredde på alle fire. Det ville selvfølgelig være prisværdigt, hvis Hisense-flagskibet også understøtter dette.

P1030456 ux_port
<
>
Hisense UX understøtter op til 4K/144Hz på to af sine HDMI-indgange, mens de to andre indgange kun kan håndtere 4K/60Hz. (Foto: Hisense)

Billedkvalitet

Hisense UX er et såkaldt ULED-TV, som er Hisenses kælenavn for LCD-skærme med MiniLED-teknologi. Ligesom landsmanden TCL fokuserer Hisense på LCD-skærme med MiniLED for at opnå den bedst mulige kontrast og lysstyrke.

Nogle af modellerne i UX-serien kan prale af 5.000 dæmpningszoner og 2.500 nits, men det er vigtigt at bemærke, at dette gælder for de allerstørste skærmstørrelser fra 85 tommer og opefter.

UX-serien på 65 tommer nøjes “kun” med 1.400 dæmpningszoner og 1.500 nits.

Når det er sagt, er antallet af zoner én ting, men hvordan det styres i praksis, er en anden! I tilfældet med Hisense 65UXKQ betyder det et ekstremt lyst og præcist billede.
Det første indtryk er, at Hisense-skærmen – præcis som forventet – ser meget dynamisk og kontrastfyldt ud med et imponerende bredt farvespektrum.

I naturdokumentaren “Livet i Farver” med David Attenborough (tilgængelig på Netflix i 4K Dolby Vision HDR) kan vi nyde knivskarpe optagelser af dyreriget, og det ser fascinerende livagtigt ud.

MiniLED-skærme har den fordel i forhold til OLED-skærme, at de kan have en højere vedvarende lysstyrke over hele skærmområdet på én gang, og det er mærkbart i lyse naturscener. Billederne bugner af generøs farvevolumen og masser af nuancer, uden at de ser overmættede ud.

Betragtningsvinklen på denne LCD-skærm er også fremragende, takket være et panel af IPS-typen. Det er nemt at sidde lidt til siden, uden at farverne straks falmer. Dette, kombineret med den jævne baggrundsbelysning, resulterer i et billede, der er meget nemt at holde af.

P1030418 P1030431 P1030440
<
>
(Foto: Audun Hage)

Fremragende kontrast – også når det bliver mørkt

Sortniveauet er fremragende og på niveau med det bedste, vi har set i en LCD-sammenhæng. 65UXKQ formår at gengive mørke scener med masser af detaljer uden at drukne alt i sort (såkaldt black crush). Der er også imponerende lidt halo-effekt omkring lyse objekter, hvilket tyder på præcis lokaliseret dæmpning.

Vi oplevede, at Hisense-skærmen havde en jævn lysfordeling og ingen typiske problemer som f.eks. dirty screen-effekt. Hvilket igen vidner om et panel af god kvalitet. Det er selvfølgelig ikke perfekt, og vi kunne se en smule vignettering, hvor skærmen bliver en smule mørkere i kanterne, men ellers var der ikke meget at sætte en finger på.

P1030447 P1030459 P1030462
<
>
(Foto: Audun Hage)
hisense luminance
Lysstyrken på Hisense 65UXKQ (her målt i HDR Day-billedtilstand) måler over 2.000 nits i et lille 5 procent testvindue.

Hisense UX-skærmen understøtter Dolby Vision IQ-formatet med en lyssensor, der tilpasser billedet til omgivelserne. Du kan også vælge skræddersyede indstillinger som bevægelseskompensation for at få billedet, som du vil have det. Den neutrale Filmmaker Mode er også tilgængelig.

65UXKQ har også en effektiv sportstilstand med interpolation for mere jævne bevægelser, og vi bemærker, at den fungerer betydeligt bedre end for eksempel lillebror U7K. Skærmen kan følge med ved hurtige panoreringer, uden at billedet bryder sammen eller flimrer.

P1030414 scaled
(Foto: Audun Hage)

Hvad med konkurrenterne?

I betragtning af prisen på omkring 23.000 kroner er der masser af konkurrenter til Hisense UX. Flere af dem er 2023-flagskibsmodeller, som efterhånden er kommet betydeligt ned i pris.

Et oplagt eksempel er Samsungs Neo QLED-topmodel QN95C. Dette MiniLED-TV har en lignende kontrast og lysstyrke kombineret med endnu bedre tilslutningsmuligheder – hvilket gør det til en hård konkurrent for Hisense UX at slå. Lad os ikke glemme LG OLED G3, som er en af de bedste OLED-skærme fra sidste år.

Sammenlignet med disse to tilbyder Hisense UX lidt af “det bedste fra begge verdener” – stærk lysstyrke og kontrast kombineret med gode betragtningsvinkler og dybe sortniveauer med præcis lysfordeling. Som sådan er dette et meget kompetent TV til alle former for brug.

Læs også Ny fuldtræffer fra Samsung? Et af Samsungs allerbedste TV’er er tilbage i en ny 2023-version: QN95C er en imponerende synsoplevelse fra alle vinkler, men Samsung har også foretaget nogle interessante ændringer.
Læs også LGs nye OLED-flagskib sætter høj standard LGs nye 2023-model OLED G3 har netop været på testbordet. Kan vi allerede have fundet årets bedste TV?

Lydkvalitet

Hisense har ikke sparet på noget, når det gælder lydgengivelsen på denne model. 65UXKQ er udstyret med højttalere på siderne og i toppen af panelet, kombineret med to dedikerede subwoofere på bagsiden. Det kan du også høre.

TV’et har et kraftfuldt og bredt lydbillede med god taleforståelighed samt en imponerende dyb og fyldig bas. Det kan spille både højt og rent uden irriterende forvrængning.

Lyden er naturligvis ikke en erstatning for en ordentlig soundbar, men den er bestemt over gennemsnittet – så hvis du først vil opgradere din lyd, skal du sigte højt med en af de bedre Dolby Atmos-soundbars.

Konklusion

Hisense har tidligere udmærket sig med prisbillige LCD-skærme. Med UX viser de, at de også kan levere ydeevne i topklasse. 65UXKQ serverer et imponerende skarpt og kontrastfyldt billede, der oser af lysstyrke og farver, kombineret med en fyldig og underholdende lydgengivelse.

Den smarte brugergrænseflade har også fået et løft, så Hisense nu kan konkurrere med de andre producenter på både brugervenlighed og raffinement såvel som på billedet. Vi vil ikke sige, at det er en decideret OLED-dræber, men for dem, der leder efter et lysere alternativ, er Hisense UX bestemt et spændende TV.

Karakter
Hisense UX (65UXKQ)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “Hisense UX (65UXKQ)”

  1. Niels Nicolaisen

    Da jeg sidst tjekkede, så understøtter Vidaa ikke TV2-Play – er det med i de nye udgaver af Hisense ?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne