LG har fået meget opmærksomhed det seneste års tid ved at være den eneste producent af OLED-skærme på markedet. OLED (organiske lysdioder) repræsenterer på mange måder en ny æra inden for billedkvalitet. Men indtil videre må de klare sig med almindelig Full HD-opløsning, og det er her, UB950 kommer ind som et alternativ. Denne 4K-kombattant (3840 x 2160) er LG’s bedst specificerede LED LCD-tv i 2014 og fås i både 55 og 65 tommer.
Designmæssigt er LG-skærmen væsentlig tykkere end sit OLED-modstykke, men rammen omkring skærmen er til gengæld meget tynd. Den elegante fod er med til at give tv’et et futuristisk udtryk.
Brugervenlighed og funktioner
Når det gælder tilslutningsmuligheder, har LG-skærmen rigeligt med HDMI-indgange, som alle understøtter den nye HDMI 2.0 standard. USB 2.0 og MHL er der også.
Når vi tænder fjernsynet første gang, mødes vi af LG’s nye WebOS. Startmenuen guider os igennem de vigtigste indstillinger på forbilledligt enkel og underholdende vis med lækker grafik. Når de indledende indstillinger er gjort, kan vi tage menusystemet i brug, hvor indhold og muligheder er organiseret i en “kortrække” nederst på skærmen. Den kan tilpasses med genveje og gør det let at springe til den kanal eller det indhold, man vil se, f.eks. Netflix eller YouTube.
Billedkvalitet
Selv om en 4K-skærm er skabt til at levere højopløste billeder, må den affinde sig med, at meget af det indhold, vi ser, stadig er i almindelig HD-kvalitet. Vi startede derfor med vores trofaste PVR-optagelser i 720p.
Det umiddelbare indtryk er, at LG nok kunne gøre et endnu bedre stykke arbejde i dette tilfælde. Opskaleringen virker lidt mangelfuld med meget billedstøj, udvaskede detaljer og grove konturer i forhold til Sony-skærmen, der står ved siden af. Her bør man reducere billedprocesseringen til et minimum, ellers bliver billedet sløret og usammenhængende.
UB950 trives meget bedre, når vi fodrer det med noget lidt mere ædelt Blu-ray-materiale i ægte Full HD-kvalitet. Så bliver billedet meget skarpere, og detaljerne kommer bedre frem. Her bør man afgjort vælge Cinema-indstillingen for at undgå, at tv’et visker de mindste detaljer ud.
Med en helt frisk firmware-opdatering understøtter LG-skærmen også Netflix i 4K-kvalitet. Så begynder det at ligne noget, og med den nye 4K-version af Breaking Bad viser 55UB950V sig fra sin bedste side. Billedet er gnistrende skarpt, og fraværet af billedstøj betyder, at man næsten kan se “ind i” billedet uden behov for 3D. Det giver også rigtig gode resultater med vores 4K-optagelser via pc, bl.a. demo-videoen Tears of Steel.
Når vi kommer til den generelle billedkvalitet, har LG’s skærm (som de fleste LCD-skærme) sine styrker og svagheder, og her møder den hård konkurrence, ikke mindst fra egen lejr.
55UB950V har et IPS-baseret billedpanel; de er kendt for bred betragtningsvinkel, men ikke altid lige godt sortniveau. LG har forsøgt at kompensere for sidstnævnte ved at dæmpe lysstyrken i afgrænsede områder af skærmen i takt med billedindholdet, og dermed opnå bedst mulig kontrast i praksis, men det virker ikke helt efter hensigten. Billedet bliver delt op i tydelige lodrette “blokke”, og baglyset kan ikke altid følge med, når billedindholdet skifter hurtigt.
Vi er mest fristet til at slå funktionen fra, og så bliver det tydeligt, at LG-skærmens sortniveau ikke kan måle sig med de bedste i klassen. Sonys skærm er heller ikke perfekt, men har et lidt mørkere, mere stabilt sortniveau, som er at foretrække til både film og allround-brug.
Lydkvalitet
LG’s tv har en fremadrettet mini-“soundbar” under skærmen og en ekstra bashøjttaler på bagsiden. Tilsammen giver de klar og fyldig lyd med god resonans i stemmer og tryk på i actionscener. Det er ikke en fuldgod erstatning for større soundbars eller lydsystemer, men klart at foretrække i forhold til Sony-skærmen.
Konklusion
LG 55UB950V giver høj ydelse med 4K-materiale og byder også på god adgang til sidstnævnte, fordi det understøtter Netflix 4K. Derimod svigter det lidt på almindelige HD-udsendelser og er ikke helt i top, når det gælder opskalering og støjreduktion. Den overordnede billedkvalitet hæmmes også af det lidt ubalancerede sortniveau. Hvilket er en skam, for tv’et har fremragende brugervenlighed og god lydkvalitet til prisen.
Også i denne test:
Sony KD-55X8505B
Knivskarpt, men ikke suverænt
Sony har ramt plet med både dyre og mere overkommelige tv-modeller den senere tid. Er mellemklassemodellen 55X8505 mon lige så træfsikker?
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer