Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: LG 65EG960 – 4K OLED-tv

Tæskelækkert og svinedyrt tv

Sejere billedkvalitet end dette skal man lede længe efter.

Skrevet af / 20/10/2015 - 15:00
LG 65EG960 – 4K OLED-tv
Audun Hage

LG 65EG960VTo fremtidsrettede billedinnovationer har præget udviklingen inden for tv de seneste år. Først fik vi OLED-teknologien, der med sine organiske lysdioder giver en dramatisk forøgelse af kontrasten sammenlignet med den aldrende LCD-teknologi. Derefter kom 4K UHD-billedformatet, der giver fire gange så høj opløsning som dagens Full HD-standard.

Det LG-tv, som vi tester her, er den første model på markedet, som kombinerer de to teknologier i ét og samme tv. Det kommer der barberbladsskarpe billeder ud af!

Det har imidlertid taget lang tid, før teknikken kunne sættes i produktion, og i mellemtiden har konkurrenter som Samsung lanceret toptrimmede modeller, der – selv om de er baseret på traditionel LCD-teknologi – byder på ekstravagant billedkvalitet. Har OLED det, der skal til for at hæve billedkvaliteten til nye højder?

 

Form

Det kostbare fjernsyn blev leveret i en stor, solid flight case – klar til en skramlende tur rundt til nordiske tv-testere. Indpakningen afspejler det dyrebare indhold, for magen til slank og lækker storskærm skal man lede længe efter! Af en 65-tommer at være er den også overraskende let: I teorien let nok til at håndteres af én person, men i betragtning af prisen og det tynde panel anbefaler vi at være to, når man løfter den på plads.

Mange har et had-kærligheds-forhold til buede skærme. Buefaconen er blevet mere almindelig de seneste år, godt hjulpet på vej af Samsungs ukuelige fokus på “Curved”. At LG også har valgt at bruge det på deres OLED-tv’er, kan være, fordi de vil vise, hvad der er teknisk muligt (OLED-paneler kan teoretisk set bøjes eller endda foldes sammen), og kort og godt fordi det er in.

Bueformen er også med til at gøre konstruktionen stærkere og mere modstandsdygtig over for bøjning. Tv’et er lige så tyndt som de tyndeste smartphones, og dermed er det mere følsomt over for belastning end almindelige fjernsyn.

 

Brugervenlighed og funktioner

Ligesom andre 2015-modeller fra LG er 65EG960V udstyret med producentens nyeste WebOS-operativsystem, som byder på en lækker grafisk brugerflade og styring ved hjælp af LG’s pegefjernbetjening Magic Remote. Fjernbetjeningen er i år opdateret med flere praktiske hurtigknapper til menu- og kildevalg.

WebOS fungerer rigtig godt i det daglige, og man bliver hurtigt fortrolig med pegefjernbetjeningen.

På indholdssiden er LG-skærmen udstyret med vigtige apps som YouTube og Netflix, begge i opdateret version. Netflix er den indholdsleverandør, der er længst fremme med underholdning i 4K-kvalitet. Vi havde fornøjelsen af at se flere episoder af thriller-serien The Black List i ægte 4K Ultra HD-kvalitet og var – for at sige det ligeud – voldsomt imponeret.

LG har også bebudet, at 65EG960 vil være i stand til at gengive endnu bedre 4K-video i såkaldt HDR-kvalitet, når det bliver tilgængeligt – noget, som er værd at glæde sig til.

EG960V_leopard
LG-skærmen er udstyret med en stilfuld midtmonteret fod. Hvis du vil hænge tv’et på væggen, tilbyder LG et særligt vægbeslag, men du kan også overveje den flade udgave af tv’et, som sælges under modelbetegnelsen 65EF950V.

 

Billedkvalitet

Vi har tidligere testet OLED-teknikken i 55 tommers Full HD-format og blev vældig imponeret, men nu er det altså tid til en seriøs 65-tommer med ægte Ultra HD-opløsning. Tidligere erfaringer med OLED har vist, at teknikken er i særklasse, hvad angår kontrast, og her vi tænker især på den levende kontrast mellem forskellige dele af billedet.

Hvad sker der så, når man kombinerer denne teknik, der giver suveræn kontrast og farvegengivelse pixel for pixel, med et Ultra HD-billedpanel, der har alt 8,3 millioner af dem? Ikke så lidt!

Selv om der efterhånden findes mange gode LCD-skærme med 4K-opløsning, er der ingen, der når op på siden af OLED-skærmens imponerende billedskarphed. Selv når vi sammenligner med Samsungs kritikerroste topmodel JS9505, er der et relativt stort hul op til OLED’s suveræne skarphed.

Det bedste ved LG’s OLED-skærm er, at den virker helt uanstrengt og behagelig at se på. Mange 4K- (og almindelige HD-) skærme falder i den fælde at fremhæve konturerne kunstigt for at se mere imponerende ud – med det resultat, at de mindste detaljer viskes ud. OLED-skærmen har ikke den slags problemer og får både de største og de mindste detaljer i billedet klart frem.

Billedgengivelsen får en meget høj troværdighed og er nærmest identisk med den oprindelige optagelse, som producenterne så i studiet. En mulig ulempe kan være, at man også får ting med, som det ikke er meningen, at vi skal se! Hvis nogen har glemt en strøg maling på kulisserne, et hår på skuespillerens hage eller endda et støvfnug på linsen – ja, så ser man det på LG’s skærm.

Det er ikke tilfældigt, at stadig flere af de professionelle aktører nu bruger OLED som studiemonitors. Ekstremt afslørende er en underdrivelse!

 

Plads til forbedring

Uanset hvor begejstrede vi er for billedkvaliteten, er det ikke ensbetydende med, at LG 65EG960 er perfekt. Vi bemærker f.eks. en del indbrænding (image retention) i billedet. Lyse objekter som hvide undertekster eller et lyst kanallogo kan af og til efterlade et omrids, som bliver hængende et stykke tid efter. LG’s egen meget lysstærke indstillingsmenu er et eksempel på noget, der bliver tilbage et stykke tid, selv efter at man har klikket den væk.

Vi kan også spore en svag tendens til ujævn lysfordeling, hvor billedet bliver lidt lysere ud mod kanterne, mens den midterste del af billedet får et svagt grønt skær. Denne svaghed oplevede vi også på 55EC930V, men her er den ikke lige så fremtrædende. Vi spørger os selv, om det måske har noget med bueformen at gøre? Vi har i hvert fald endnu ikke set denne tendens på flade OLED-skærme.

LG 65EG960V 4K OLED
Med den let buede form, den tynde ramme og den hvidlakerede bagside er der tale om en virkelig flot konstruktion, som får mange af dagens andre tv’er til at se tykke og bedagede ud.

Gengivelsen af bevægelser er heller ikke perfekt. Hvad enten det drejer sig om panorerende naturscener eller en bold på en græsbane, kommer der nogle gange ryk eller hak i billedet, når LG-skærmen skal følge kameraets bevægelser. Her har nogle af de andre tv-producenter fortsat bedre interpolering/bevægelsesudjævning end LG.

En anden ting, der skal nævnes (selv om det er på petitesseniveau), er at skærmen bærer præg af en vis “color banding” i gråtoneskalaen, dvs. at nogle gråtoner glider ind i hinanden og ikke skilles helt ad. Her har nogle af de ældre skærme med plasmateknologi en lille fordel.

Derudover er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten.

 

Konklusion

Her er virkelig tale om et tv, som giver i både pose og sæk: Med fantastisk kontrast, bundløst sortniveau og knivskarpe detaljer, som kun en 4K-skærm kan give, er LG 65EG960 et tv for de virkelige entusiaster. Vi kan hånden på hjertet sige, at det er det bedste tv, vi har testet! Men pengepungen skal virkelig være i orden.

Uanset om man har økonomien til det eller ej, så har man dog lov til at glæde sig over, at tv-udviklingen har taget et skridt i den rigtige retning. Til næste år spår vi, at mange flere producenter går over til OLED, og så kan det tænkes, at prisen tager et spring den rigtige retning for alle, der går op i billedkvalitet.

 

Lidt om OLED

OLED-teknologien gør det muligt for enkeltstående pixels at være fuldstændig lyse, mens tilstødende pixels kan være fuldstændig slukkede, hvilket resulterer i en fænomenal billeddynamik.

Hertil kommer, at fordi OLED-pixels afgiver både lys og farve samtidig, behøver de ikke en ekstra lyskilde med flere lag farvefiltre, som LCD kræver. Derfor giver OLED en meget præcis farvemætning, uanset om det er lyse eller mørke scener, der skal gengives, og uanset om man sidder lige foran skærmen eller 45 grader ude til siden.

Alt dette udmønter sig i praksis i en utrolig levende, naturtro billedgengivelse, hvad enten det er nyheder, sport eller film, man kigger på.

 

Kalibrering af LG 65EG960

Dette tv har vi længe glædet os til at teste, både med egne øjne og med vores finkalibrerede måleudstyr! Uden yderligere dikkedarer tilslutter vi derfor vores Klein K-10 lysmåler og vores CalMAN kalibreringsprogram for at se, hvad LG’s OLED-skærm kan præstere.

Vi starter med et hjertesuk: Selv om LG har inkluderet både ISF-eksperttilstand og fuld CMS-farvekalibrering blandt indstillingsmulighederne, kunne menuerne godt have været bedre tilrettelagt for professionelle brugere. Kalibreringen bliver en tidskrævende proces, når man skal navigere frem og tilbage i dette sammensurium af menuer.

LG bør også overveje en lidt mørkere eller mere grå menu end den blændende hvide, som de bruger nu. Man ser tydelig indbrænding midt på skærmen efter menuen.

Desuden noterer vi os, at skærmens gammaindstillinger ikke helt passer med de faktiske målinger. 2,4 gamma resultater f.eks. i såkaldt “black crush”, hvor de mørkeste gråtoner bliver helt sorte og mister detaljer.

Det stemmer med vores tidligere erfaringer, nemlig at OLED-skærmene har imponerende sortniveau i det allermørkeste, men altså trækker nogle gråtoner med ned i dybet. Vi vil selvfølgelig helst have i både pose og sæk – bundløs sort, men med alle gråtonerne i behold!

På 65EG960 har LG inkluderet en ny gammaindstilling, BT1886, som skulle give optimal gråtoneskala med moderne tv-produktioner. Men heller ikke denne indstilling matcher helt den standard, den skulle repræsentere. Derimod “tracker” 2,4-indstillingen glimrende, og vi valgte derfor at bruge den ved kalibrering af skærmen.

Sortniveauet er det til gengæld svært at indvende noget imod: Vi måler Video Black til 0,0000 på vores måler, som er den mest sensitive på markedet. Det svarer til uendelig kontrast! Ovenikøbet formår OLED-skærmen også at gengive helt sort, selv når vi kører et testbillede med en 100 procent hvid firkant lige ved siden af. Bedre bliver det ikke.

Lysstyrken er også rigtig god, omend ikke helt så suveræn. Man kan ikke undgå at bemærke, at den maksimale lysstyrke varierer i forhold til størrelsen af objekter. Lysstyrken falder markant, når hele panelet skal lyses op, hvilket f.eks. er tydeligt, når man ser skiløb eller andre sekvenser i snefyldte omgivelser.

Det vil give LG’s OLED nogle udfordringer, hvis billedmaterialet kræver ekstra meget lys (f.eks. HDR-video). Men selv da er der i mange tilfælde kun tale om mindre dele af billedet, hvilket sandsynligvis vil fungere udmærket.

Selv om nogle af de mest lysstærke bag-LED skærme har højere lysstyrke, er LG 65EG960 stadig foran, når det gælder absolut sortniveau. Kombineret med rå kontrast og fremragende billedskarphed er det derfor et tv for seriøse entusiaster.

Lyd & Billede mener

Med kulsort sortniveau, virkelighedstro kontrast og nu også suveræn skarphed repræsenterer denne OLED-skærm det ypperste, vi hidtil har set inden for tv. Det koster som sædvanlig en arm, når man skal have det fedeste tv på markedet. Og selv om billedpanelet er i særklasse, har nogle af konkurrenterne endnu skarpere billedprocessering.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top