TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG NANO 90 (65NANO906)

Kanonstærk kontrast

Med et nyt billedpanel og forbedret lysstyring kan LG NANO 90 hævde sig over for de bedste LCD-skærme..

Af / 04/07/2020 - 15:37
LG NANO 90 (65NANO906)

Lyd & Billede mener

  • LG-skærmen har glimrende brugervenlighed, bred formatunderstøttelse og fremragende kontrast af LCD at være.
  • Farvegengivelsen bærer præg af ujævnheder, og kontrasten er endnu ikke helt på niveau med de bedste konkurrenter.

Med al den succes, LG har haft med OLED de senere år, er det let at glemme, at de også tilbyder TV’er med LCD-teknologi. Denne del af LG-familien er havnet i skyggen af deres superslanke søskende, der også ser væsentlig skarpere, mere farverige og kontrastrige ud. Det hjælper heller ikke, at LG selv bruger meget tid på at fortælle, hvor overlegent OLED er …

Men denne lidt stedmoderlige behandling er måske snart fortid: Årets nye premium LCD-skærme med tilnavnet NANOCELL har fået en længe ventet opgradering på billedfronten. Den model, vi tester her, NANO 90, er en af topmodellerne med 4K-opløsning og fås i en lang række størrelser fra 55 til 86 tommer!

LG Nano 90 front side
LG NANO90 har en glat og fin udførelse med to små V-formede fødder. Bagbelysningsteknologien gør dog, at det er væsentlig tykkere end f.eks. LG’s egne OLED-skærme. (Foto: LG)

Design

Som nævnt hører LG NANO 90 til i premium-klassen, hvad angår pris og ydelse, men ved første øjekast er der ikke noget særligt ved NANO 90, som oser af luksus. Det er et relativt almindeligt TV med en blank børstet ramme og et chassis i grå plast og metal. Designet er ret nedtonet, og NANO 90 er selvfølgelig væsentlig tykkere end sine OLED-søskende.

Det eneste, der trækker indtrykket op, er den glatte bagside, der gør, at TV’et fint kan stå frit i rummet. De to plasticfødder har imidlertid en relativt bred benstilling, formentlig for at gøre plads til en soundbar. Det gør også, at TV’et kræver et tilsvarende bredt TV-møbel.

Obs! Denne NanoCell-model fra LG findes også i en anden variant (NANO 91) med samme teknik, men bare et lidt andet design. NANO 90, som sælges hos Elgiganten, har to V-formede fødder, mens NANO 91, som sælges hos Power, har en midtmonteret bueformet sokkel (“Crescent Stand”). Ifølge LG er der ingen ydelsesmæssige forskelle på de to.

Annonce
LG NANO916
Alternativ model: LG NANO 91 er teknisk identisk med NANO 90, den eneste forskel er det buede “Crescent Stand”. (Foto: LG)

Brugervenlighed og funktioner

NANO 90 har den nyeste version af LG’s operativsystem WebOS (5.0), der er nøjagtig det samme, som vi finder på OLED-modellerne. Årets version har fået en let ansigtsløftning. Den grafiske brugerflade virker moderne, overskuelig og let at betjene – en af de bedste på markedet, efter vores mening. Fjernbetjeningen er den velkendte Magic Remote med gyrokontrol og aktiv musemusemarkør, som gør det let at navigere igennem menuerne.

DSC 3333 scaled
LG’s brugerflade WebOS har fået sit layout shinet op. Fjernbetjeningen gør det legende let at betjene NANO90. (Foto: Audun Hage)

App-udvalget er rigtig godt: Ud over Netflix får man adgang til HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og ikke mindst Disney+, når den kommer til efteråret. TV’et understøtter også AirPlay og HomeKit, hvilket betyder, at det kan vise indhold fra Apple iOS-enheder og indgå i et HomeKit-styret smart-hjem.

NANO 90 understøtter HDMI 2.1 på to af de i alt fire indgange og er dermed klar til næste generation af videokilder og ikke mindst spilkonsoller, med understøttelse af 4K-video med op til 120 billeder i sekundet. Det har også en dedikeret gaming-indstilling med lav forsinkelse: Vi målte input-lag til ca. 15 millisekunder. Det ville have været et rekordresultat for et år siden, men i år er der andre TV’er, bl.a. Samsung Q80T, der clocker ind et par millisekunder hurtigere.

Billedkvalitet

Trofaste læsere husker sikkert, at vi ikke ligefrem har været voldsomt imponeret af LG’s LCD-modeller de senere år. De særlige IPS (In Plane Switching) LCD-paneler, der bruges af LG, udmærker sig med bred betragtningsvinkel, men har ikke specielt god kontrast. Det er tydeligt på HDR-videoindhold, hvor LG-skærmene er blevet sejlet agterud af mere kontrastrige konkurrenter med VA-teknologi, såsom Samsung og Sony.

2020-modellen LG NANO 90 har et 4K IPS LCD-panel med NanoCell-teknologi. Det er et farvefilter fuld af bittesmå nanopartikler, der bidrager til at fjerne uønskede bølgelængder af lys. Det gør TV’et i stand til at gengive renere og mere naturtro farver.

Nyt på årets model er, at LG også har taget direkte LED-belysning i brug med en særlig teknologi kaldet Pixel Compensation, som giver væsentlig bedre lysstyring end på sidste års modeller. Billedprocesseringen håndteres af LG’s Alpha 7 Gen3-videoprocessor; den samme som i LG’s billigste OLED-skærm, BX.

Hvordan ser alt dette så ud i praksis? Ret godt, faktisk! LG-skærmen er klart i en anden liga end sidste års model SM8600. Kontrast og sortniveau ser meget overbevisende ud, da vi starter seancen med Netflix-filmen Extraction. Den hæsblæsende actionfilm tager os med på en redningsaktion i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh.

I en særlig krævende scene, hvor Chris Hemsworth bevæger sig gennem en mørk kloaktunnel med en lommelygte, kan vi se, hvad NANO 90 duer til. Her er lyset fra lommelygten blændende stærkt, samtidig med at LG-skærmen bevarer de mørke partier med troværdig sort. Her ville forgængerne have set væsentlig blegere og mere grå ud!

DSC 3334 scaled
LG-skærmen har rigtig god kontrast. Her fra Netflix-filmen Extraction. (Foto: Audun Hage)

NANO 90 har ikke lige så mange individuelle LED-zoner som de rigtige high-end-skærme, men har stadig imponerende god lysstyring. Et godt eksempel på det er, at hvide undertekster på sort baggrund gengives uden at få store synlige omrids af lyslækage. Det er ikke på niveau med ægte high-end LCD eller QLED – eller OLED, for den sags skyld – men alligevel imponerende i forhold til den prisklasse, vi befinder os i.

LG-skærmen er imidlertid ikke så farverneutral, som vi gerne havde set. Selv i Cinema Home-indstilling, som må forventes at være relativt neutral, ser vi en vis tendens til gulstik i billedet.

En konkurrent som Sony XH90 ser væsentlig mere neutral ud lige af æsken, og det samme kan siges om Samsung Q80T. Den bedste og mest neutrale indstilling er Filmmaker Mode, men den lod sig ikke aktivere på alle typer indhold. Derfor kan det være en idé at bekoste en professionel kalibrering, hvis man vil have det maksimale ud af LG-skærmen.

Lydkvalitet

LG NANO 90 er udstyret med et relativt standard lydsystem med stereohøjttalere, uden ekstra bashøjttaler på bagsiden. Det har dog avanceret “AI”-lydprocessering plus individuelle lydindstillinger til hjemmebiograf, sport og musik. Vi synes, at biografindstillingen lød klart og stærkt med god taleforståelse og fin fylde i bassen. Her er der markant mere tryk på lydeffekterne end på mange andre TV’er i prisklassen. Helt fin lyd, er vores dom!

De fleste vil dog nok koble LG-skærmen til en ekstern soundbar. Derfor er det godt, at den understøtter HDMI eARC og dermed kan sende højopløste lydsignaler (f.eks. Dolby Atmos i TrueHD-format) til en kompatibel soundbar.

Læs også Endelig et OLED-TV der ser godt ud på væggen LG’s nye OLED-TV er skræddersyet til vægmontering. Desuden ser det uforskammet lækkert ud!

Konklusion

Det er lykkedes LG at løfte kvaliteten på årets LCD-skærme: NANO 90 opnår synlige forbedringer i kontrast og sortniveau, som er et punkt, hvor tidligere generationer har set skuffende grå ud.

NANO 90 er dog ikke perfekt: Vi kunne især godt ønske, at farvegengivelsen var endnu mere neutral fra fabrikken. LG-skærmen er imidlertid en interessant udfordrer på et marked, hvor konkurrenterne har fået lov til at dominere. Hvis du kan lide LG’s brugerflade og brede formatunderstøttelse, kan denne NanoCell-skærm være et prisgunstigt alternativ til LG’s egne OLED-skærme!

Karakter
LG NANO 90 (65NANO906)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

3 kommentarer til “LG NANO 90 (65NANO906)”

  1. carsten gullander

    Har lige bestilt Nano 65 0916NA til en pris på 9;700 for udskiftning af mit Samsung 7 er serie 55 tommer.
    Men er nu blevet i tvivl efter jeg har læst j’ers test af dette TV ,om det er det rigtige valg for mig ,da jeg ikke er den store gamer med spillekonsoller osv . Vil du anbefale et bedere valg i min situation
    BH. Carsten

  2. carsten gullander

    jeg har prøvet og få lyddelen med et 4k hdmi kabel fra earc på tv igennem
    min forstærker denon avr 2116 som har en arc indgang. Lyden kommer fint igennem min forstærker, men ikke 5.1sourround kan det skyldes at receiverens
    arc indgang ikke er kompatibel med earc på fjernsynet

    1. Hei Carsten! Høres ut som du bør sjekke lydinnstillingene fra din LG TV. Gå inn i lyd-menyen, lyd utgang, prøv å veksle mellom Bitstream og PCM og se hvordan Denon receiveren din reagerer. Mvh Audun

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne