TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: LG OLED 55B6V

OLED på udsalg

Et vaskeægte OLED-tv med 4K-opløsning til under 20.000 kroner? Ja tak!

Af / 25/11/2016 - 12:40
LG OLED 55B6V

Lyd & Billede mener

  • Her får du alle de kendte OLED-kvaliteter – fremragende kontrast og sortniveau, knivskarpe detaljer og bred betragtningsvinkel – til en meget fin pris.
  • Tv’et koster stadig mere end mange LCD-konkurrenter. 55B6 kan ikke prale af lige så imponerende lysstyrke som LCD, hvilket især ses på billedmateriale med HDR. Lyden er heller ikke noget at skrive hjem om.

De fleste tv-entusiaster er enige om, at OLED er i en klasse for sig, når det gælder billedkvalitet. Den måde, OLED-skærme laves på, med evnen til at tænde og slukke hver eneste lille pixel separat, giver nogle klare fordele sammenlignet med LCD-paneler, der kræver gennemlysning. Forskellen i kontrast og sortniveau er let at se og giver helt klart en stærkere billedoplevelse, især når det kombineres med moderne 4K-opløsning.
Desværre har prisen på OLED også ligget et godt stykke over de bedste LCD-skærme. 30.000-40.000 kroner for en 55- eller 65-tommer er mere, end de fleste er villige til at spendere på et nyt tv, medmindre man er virkelig fanatisk eller meget velhavende.
Netop derfor er LG’s nye “billige” OLED 55B6 ekstra spændende: Det er sydkoreanerne hidtil mest overkommelige OLED-model med 4K-opløsning. Det kan nu købes for under det magiske 20.000 kroners mærke, godt hjulpet af varehuskædernes priskrig. Så spørgsmålet er, om 55B6 er den ægte vare, eller om LG har været nødt til at skære nogle hjørner undervejs …

Vi har også testet den nye 2017-modellen, LG OLED55B7V. Les testen her!

Design

B6 har i lighed med andre OLED-modeller et slankt og minimalistisk design, men virker mindre eksklusivt i udførelsen end topmodeller som E6 og G6. Mens E6 har en nærmest rammeløs “picture on glass”-konstruktion, hvor OLED-panelet ligger uden på et lag glas, må B6 nøjes med en mere ordinær ramme og plastindkapsling. Her får du heller ikke nogen avanceret soundbar indbygget i foden.
Alligevel er der ingen tvivl om, at tv’et er både slankt og lækkert at se på. Bagsiden er mørkegrå med et børstet look og foden ligeså. Men selve wow-faktoren er altså lidt lavere.
Læg mærke til, at OLED-skærmene fremstår lidt tyndere og mere sarte end traditionelle tv’er. Fordi OLED-panelet består af færre lag, bliver det både tyndere og potentielt mere skrøbeligt end et LCD-panel. Derfor anbefales man at være to, når tv’et skal pakkes ud og sættes på plads. Underforstået: Det er ikke et tv, du bare tager fat i på hver side og uden videre løfter op. I stedet skal det lægges på et fladt underlag, før foden monteres; derefter kan det så løftes op på tv-møblet.
Vores testeksemplar blev til lejligheden leveret i en ekstra solid flight-case. LG tager åbenbart ingen chancer med deres testeksemplarer!

LG
NEMT I BRUG: LG-skærmen styres nemt med pegefjernbetjening. De vigtigste apps er på plads, men udvalget kunne have været bedre. (Foto: LG)

Brugervenlighed og funktioner

OLED 55B6 kommer med WebOS 3.0, som er LG’s egenudviklede grafiske brugerflade. Den er både lækker at se på og let at bruge. Fjernbetjeningen har indbygget pegefunktion, som bruges til at bevæge en markør rundt på skærmen og foretage forskellige valg.
WebOS-systemet har været blandt vores favoritter, lige siden det blev introduceret, og det kan mærkes, at tredje generation er blevet væsentlig hurtigere. App-udvalget er imidlertid ikke lige så godt: Konkurrenter som Samsung kan skilte med et større antal interessante apps. LG har de vigtigste, såsom Netflix (med 4K og HD), YouTube og diverse andre aktører, men mangler stadig aktuelle apps fra HBO Nordic, Canal Digital og andre.
Tilslutningsmulighederne er relativt gode, men stikkene sidder lidt specielt. Deres placering tæt på yderkanten betyder, at HDMI-kablerne let kommer til syne. Det kan dog løses med strips eller lignende.
Hvis man overvejer LG-skærmen som monitor til spil og deslige, skal man vide, at den har en ret gennemsnitlig forsinkelse på indgangen (input lag). Vi målte forsinkelsen til lidt over 50 millisekunder med vores Leo Bodnar-tester.

Billedkvalitet

Som nævnt er det først og fremmest på billedkvalitet, at OLED skiller sig ud, og det fik vi bekræftet, da vi testede storebror 65E6. LG’s næstbedste topmodel er uden tvivl et af de bedste tv’er, der kan købes for penge lige nu, men også koster ca. 42.000 kroner (25.000 kroner i 55 tommer).
Hvor tæt på kommer det væsentlig billigere 55B6 så? Meget tæt på, faktisk. Selv om vi ikke har kunnet sammenligne E6 og B6 side om side – testeksemplarer er svære at få fat i – deler de mange af de samme egenskaber, og det er tydeligvis en vaskeægte OLED-skærm, vi har med at gøre.
Efter hvad Lyd & Billede erfarer, har 55B6 faktisk nøjagtig samme billedpanel som 55E6. Forskellen ligger i billedprocesseringen, hvor B6 anvender en anden (antagelig billigere) billedchip.
Det første, vi bemærker, er det næsten bundløse sortniveau. LG-skærmen kan i praksis slukkes i de partier, der skal være helt mørke. Mange bliver irriteret over LCD-skærmes strølys, som bl.a. får de mørke striber over og under spillefilm til at se generende lyse ud. På OLED-skærmen er de fuldstændig kulsorte, da billedpunkterne kan være helt slukket.
Sortniveauet kommer også til sin ret i selve handlingen på skærmen. Tag f.eks. Netflix-serien Marco Polo: Store dele af serien om Kublai Khan og hans hær er filmet i 4K HDR-kvalitet, men kun med naturligt lys for at afspejle tidsperioden. Billederne får en helt anden dybde og realisme via LG-skærmen, især når personerne bevæger sig rundt i nattens mulm og mørke, kun oplyst af lanterner og fakler. Det ser meget imponerende ud!
Vi bliver i den mørke ende: Stjernehimlen i Star Trek er et andet eksempel på OLED-skærmens fortræffelighed, men viser også, at sortniveauet kan blive lidt overdrevet indimellem. LG-skærmens fabriksindstillinger er lige lovlig mørke, og nogle af de svageste stjerner forsvinder. Faktisk foretrækker vi at justere lysstyrken lidt for at forhindre, at billedet gror fuldstændig til. Her er det tydeligt, at B6V bruger lidt grovere trin end E6V.
Desværre bliver nogle af de mørkegrå detaljer også mindre synlige: Selv om OLED er overlegent, når det gælder det sorteste sort, kan vi ane flere detaljer på de bedste LCD-skærme med LED-baglys (Panasonic 65DX900, Samsung 65KS9505 med flere).
OLED-skærmen har også en svaghed, hvad angår lys. De nævnte LCD-skærme i topklassen har en formidabel lysstyrke på 1000 nit eller mere og kan virkelig knalde igennem, når billedmaterialet kræver det – så meget, at man næsten kan mærke varmestrålingen i ansigtet! OLED-panelerne er begrænset til 500-600 nit og formår ikke at opretholde samme lysstyrke på et lige så stort skærmareal.
Lysstyrke er blevet ekstra aktuelt i HDR-sammenhæng, men også på almindelige tv-udsendelser med meget hvid (f.eks. skisport) kan man opleve lysstyrken som lidt tam. Som vi nævnte i testen af OLED E6, ville vi gerne have haft i både pose og sæk, altså maksimal kontrast og lysstyrke i ét.
Til gengæld har 55B6 en meget flot og naturlig farvegengivelse. Og – måske det bedste af det hele – billedet bevarer sin karakter, uanset hvilken vinkel du betragter tv’et fra. Højt, lavt eller til siden, så er farverne lige gode. Flere af de nævnte LCD-skærme har en meget smal betragtningsvinkel, hvor man skal sidde næsten vinkelret foran skærmen for at få en ordentlig oplevelse. Den slags irritationsmomenter slipper man for med OLED-skærmen.
Midlertidig indbrænding (image retention) har været et tema med OLED-skærme, dvs. en tendens til, at lyse objekter som kanallogoer og testbilleder kan blive hængende et stykke tid efter. Fænomenet er især synligt på grå baggrund.
LG har taget nogle sikkerhedsforanstaltninger for at undgå dette, bl.a. såkaldt Pixel Shift og en vedligeholdelsestilstand, før skærmen selv slukker). Så længe man tager sine forholdsregler, skal der i praksis meget til for at opleve permanent indbrænding, som det oftere var tilfældet med ældre plasmaskærme.

Annonce

Lydkvalitet

55B6 må klare sig uden den eksklusive soundbar, som vi finder på E6- og G6-modellerne. I stedet sidder højttalerne i en lille spalte på undersiden, og det giver ikke specielt imponerende lyd. Stemmer virker lidt indelukkede, og bassen er tynd. Hvis du ikke har et godt lydsystem i forvejen, vil du nok få behov for en separat soundbar eller lignende for at yde det flotte billede fuld retfærdighed.

Konklusion

LG OLED 55B6 er en enklere og billigere udgave af sydkoreanernes bedste OLED-skærme. På udseende og design har den lidt mindre wow-faktor end de dyreste modeller, men selve ydelsen under panseret er omtrent lige så god. 55B6 kan prale af alle de typiske OLED-fordele, både hvad angår sortniveau, kontrast, farver og betragtningsvinkel.
Alt i alt synes vi, at 55B6 er en sej udfordrer til selv de dyreste LCD-skærme på markedet. Og til en pris på under 20.000 kroner er der tale om et decideret røverkøb!

Læs også: TV-er til jul

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL