Philips er en populær TV-producent på det nordiske marked, og det er let at se hvorfor, når vi kigger ind ad vinduerne i tilfældige huse og lejligheder. Mange elsker det stemningsfulde Ambilight-lys og den måde, det giver TV-livet farve på.
Sådanne lysfinesser findes nu også i konkurrerende løsninger, men kun Philips kan pege på den særlige integration af lysdioder i tv-skærmen. Det gælder også for budgetmodellen OLED708!
Philips OLED708
Dette er Philips’ mest prisvenlige OLED-TV fra 2023-årgangen. Det er klart beslægtet med sin storebror OLED808, som vi tidligere har testet. Udover et 4K/120Hz OLED EX-panel har det en quad-core P5 AI (7. generation) videoprocessor under motorhjelmen og Google TV-brugergrænsefladen.
Den største forskel er, at OLED708 har et lidt anderledes design end OLED808, med to små fødder i stedet for en central fod. Der er også lidt færre skærmstørrelser at vælge imellem: OLED708 fås kun i 48, 55 og 65 tommer, mens OLED808 også fås i 42 og 77 tommer.
Den måske største forskel på udstyrsfronten er, at lillebroren har en ældre generation af Ambilight, mens OLED808 har et såkaldt “Nextgen” Ambilight-lys, som deles med topmodellen OLED908.
Brugervenlighed og funktioner
Den gode nyhed er, at Philips har taget springet til den nye Google TV-platform (Android 12) på OLED708. Det betyder et hurtigt og overskueligt menusystem med en bred vifte af apps, som indlæses hurtigt og føles behageligt at bruge.
Philips har også givet sine egne undermenuer en finpudsning – men af en eller anden grund kunne vi ikke få adgang til billed- og lydindstillingerne, når vi var inde i en app som Netflix eller YouTube. Vi var nødt til at gå ud og ind igen for at ændre billedindstillingerne, hvilket føltes besværligt.
Fjernbetjeningen er god nok, men det er værd at bemærke, at knapperne ikke er de bedste at trykke på, og der er ingen overdådige detaljer som baggrundsbelysning på denne budgetmodel. Der er heller ingen genvej til Ambilight-indstillingerne.
Ligesom konkurrenten fra LG (OLED B3) er OLED708 udstyret med fire HDMI-indgange, hvoraf kun to understøtter de nyeste HDMI 2.1-finesser med 4K/120Hz-videosignaler. Det burde stadig være nok for de fleste, medmindre man er en hardcore gamer med mange avancerede spilkilder.
OLED708 understøtter også HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+. Philips har også en dedikeret gaming-tilstand med lav latency (målt til ca. 13 ms) og understøttelse af VRR. Samtidig sikrer VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120 Hz) en jævnere spiloplevelse.
Billedkvalitet
Kombinationen af OLED og Ambilight er en potent blanding, som vi er blevet glade for: Det kontrastrige OLED-billede ser bare endnu bedre ud, og det bliver mere behageligt at se på, når seeroplevelsen udvides til væggen bag TV’et.
Førstehåndsindtrykket er, at Philips-skærmen har et skarpt og detaljeret billede med god kontrast og lav støj: P5 AI-videoprocessoren gør et flittigt stykke arbejde med at analysere og forbedre billedkvaliteten på en bred vifte af indhold. Især lidt ældre videomateriale i HD-opløsning uden HDR får et kraftigt løft, når Philips-skærmen opskalerer det til 4K-opløsning. Sport ser også rigtig godt ud via billedtilstanden “Crystal Clear “, med levende farver og jævne bevægelser: OLED708 formår at bevare skarpheden ved hurtige kameraføringer, uden at billedet knækker eller flimrer.
Men når det kommer til farvenøjagtighed og 100% puristisk billedkvalitet på film, er OLED708 ikke helt på niveau med de bedste OLED-skærme, vi har set. På trods af en dedikeret “Filmmaker mode” havde vores testeksemplar ikke lige så jævn farvegengivelse og præcise gråtoner som storebror OLED808. Den kan heller ikke matche konkurrenten LG OLED B3 i de samme målinger.
Philips OLED708 er ellers kendetegnet ved et generelt skarpt og kontrastrigt billede. Lysstyrken blev målt til omkring 650 nit i et vindue på 10 procent. Det er ikke så højt som de kraftigste high-end-skærme, og langt fra topmodellen OLED+908, men det giver tilstrækkelig lysstyrke til de fleste situationer, måske med undtagelse af sportskiggeri i dagslys.
OBS! En anden ting vi bemærker, er, at Ambilight-lyset virker betydeligt mere dæmpet (mindre dynamisk og farverigt) på denne model sammenlignet med dens storebror OLED808. Mens 808-modellen formår at projicere et imponerende klart og nuanceret farvelys på væggen bag den, er lyset fra OLED708 mærkbart svagere på grund af færre/mindre LED’er.
Lydkvalitet
Philips er kendt for at lægge vægt på lyd i sine TV, og topmodellen OLED+908 har f.eks. Bowers & Wilkins-højttalere, og OLED808 har et 2.1-system med subwoofer.
OLED708 må derimod nøjes med en enklere stereoopsætning uden en ekstra subwoofer. Lyden er i sig selv udmærket med god stemmeklarhed og fylde, men man kan ikke spille særlig højt, før lyden bliver ret anstrengt og “fastlåst”.
Hvis du vil have bedre lyd, er det godt at vide, at Philips-skærmen understøtter Dolby Atmos-lydbehandling og kan udsende lydsignaler via HDMI eARC-udgangen til en kompatibel soundbar.
Konklusion
Philips OLED708 er et prisvenligt OLED-TV med god billedkvalitet og nogle attraktive funktioner, såsom Google TV og det stemningsfulde Ambilight-lys. Samtidig virker det som en lidt “skrabet” model sammenlignet med de mere overdådige Philips-modeller. Ambilight-fans vil være bedre tjent med at vælge den mere veludstyrede storebror OLED808, som har et endnu mere potent ambient lys. Og så længe prisforskellen ikke er særlig stor, synes vi, at storebroderen er et bedre køb.
Også i denne test:
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Billigt og godt OLED-TV
LG OLED B3 er ikke så veludstyret som sine storebrødre i C3- og G3-serien, men leverer stadig god billedkvalitet til prisen.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer