LG OLED C5 er dette års nykommer i den populære C-serie, som har været en af LG’s bedst sælgende i flere år. Med et moderne OLED-panel, en kraftig videoprocessor og gode tilslutningsmuligheder har denne model været et nemt valg for prisbevidste TV-entusiaster.
Nu har vi haft C5-modellen på testbænken, og den kommer lige efter flagskibsmodellen G5, som vi allerede er meget imponerede over. Med andre ord er forventningerne høje til, hvad lillebroren kan byde på!
LG OLED C5: Bedste billede til prisen?
Her på Lyd & Billede-redaktionen elsker vi naturligvis at teste de allernyeste high-end-produkter, som leverer det højeste niveau af ydeevne og sætter barren for andre produkter i deres kategori. Men det er uundgåeligt, at ”high-end” også betyder en høj pris.
Derfor er vi lige så ivrige efter at finde de bedste køb i premiumklassen, hvor du ofte kan finde produkter, der lever ”næsten” lige så godt som flagskibsmodellerne til en mere tilgængelig pris. Her har C-serien fra LG været en hyppig genganger de seneste år.
LG OLED C5 er langt fra en budgetmodel, men den koster trods alt adskillige tusinde kroner mindre end en tilsvarende G5 i 65 tommer. Med mindre overdådig kosmetik og lidt billigere teknologi på indersiden kan du stadig opnå et fremragende billede.

LG OLED C5 – design
På designfronten er der ikke sket de store ændringer siden C4-generationen. For det første er LG OLED C5 supertynd med en knap synlig ramme omkring skærmen, efterfulgt af en lidt tykkere bagside, der huser elektronikken og forbindelserne.
Bagsiden har en stilfuld overflade, der minder om mørke stenfliser. Foden er en centermonteret flad fod, som hæver skærmen et par centimeter fra bordpladen. Det skal man tage højde for, hvis man f.eks. planlægger at placere en soundbar foran skærmen.
C5-modellen fås i et bredt udvalg af skærmstørrelser fra 42 og helt op til 83 tommer: Vi synes, at designet er flot og moderne, og hvis du alligevel har tænkt dig at placere TV’et på et bord, er der ikke den store forskel på denne og den dyrere G5-model. Sidstnævnte har dog en fordel, hvis du vil vægmontere TV’et, da det leveres med et originalt vægbeslag, der placerer skærmen ekstra tæt på væggen.
Brugervenlighed og funktioner

De, der kan lide gadgets og dimser, har noget nyt at se frem til med C5-modellen: En ny fjernbetjening! Ja, du læste rigtigt, efter mange år på markedet har LG endelig besluttet at udskifte den trofaste Magic Remote.
Den nye version har et fladt design med færre knapper, men bevarer den velkendte pegefunktion. Samtidig tilføjer den en ”AI Concierge”-knap, som du kan bruge til at fremkalde forskellige AI-funktioner.
WebOS 25-brugergrænsefladen er også blevet opdateret med mere omfattende brugerprofiler, så du og resten af familien kan nyde TV-indhold i overensstemmelse med jeres præferencer.
OLED C5 starter hurtigt op og skifter hurtigt mellem menupunkterne, men det slår os, at den måske ikke arbejder lige så hurtigt som storebror G5 i alle situationer. Det kan skyldes, at C5 har lidt mindre hukommelse og processorkraft.
App-udvalget er dog upåklageligt med alle de førende streamingtjenester på plads. Der er også mulighed for at vise indhold fra din mobil via AirPlay 2 eller Chromecast. Og ligesom Samsung tilbyder LG gratis, reklamefinansierede TV-kanaler gennem ”LG TV Channels”. Men vi synes, at der nogle gange kan være lidt for meget reklame på startskærmen.
LG kan også prale af at understøtte HDR-formatet Dolby Vision, som sikrer optimal kvalitet til meget moderne videoindhold. De understøtter dog ikke HDR10+-formatet, som Samsung sigter efter. Der er heller ingen understøttelse af DTS-lyd.

Traditionen tro har C5-modellen rigtig gode tilslutningsmuligheder. Alle fire HDMI 2.1-indgange understøtter 4K/120Hz videosignaler eller op til 144Hz med VRR til spilformål. LG har en dedikeret ”Game Optimiser”-menu, som kan bruges til at finjustere ydeevnen til forskellige spilgenrer. Og med en forsinkelse på mindre end 10 millisekunder er der ingen tvivl om, at dette også er et velegnet TV til gamere.
Billedkvalitet
Kosmetik og finesser er én ting, men som sædvanlig er vi mest optaget af billedkvaliteten. Har LG formået at presse en lidt bedre ydelse ud i år?
For det første må C5 undvære det nye OLED-panel med fire lag (Primary RGB Tandem) fra topmodellen G5. Opdateringsfrekvensen stopper ved 144 Hz mod 165 Hz. Den nyder heller ikke godt af den meget effektive MLA-teknologi, som vi husker godt fra sidste års G4: Mange havde håbet, at dette avancerede lysforstærkende filter ville ”dryppe ned” på den nye premiummodel, men det skete ikke.
LG har i stedet beholdt det samme trofaste OLED Evo-panel som i C4 og forsøgt at forfine det yderligere, bl.a. ved hjælp af en opdateret videoprocessor (Alpha 9 AI gen 8). De hævder at have opnået højere ydeevne, herunder øget lysstyrke, men bemærk, at dette gælder for de større skærmstørrelser (55, 65, 77 og 83) og ikke de mindre 42- og 48-tommer skærme.
(Foto: LG)
Så hvordan ser det ud i praksis?
Vi har allerede haft storebror LG OLED G5 på testbænken og har derfor haft mulighed for at sammenligne G5 og C5 side om side. Den gode nyhed er, at C5 kommer meget tæt på high-end modellen på flere punkter. Farligt tæt på, faktisk!
Begge LG-skærme har en fænomenal skarphed og kontrast takket være det ”selvlysende” OLED-panel, hvor hver eneste lille pixel kan tændes og slukkes en for en. Det giver en enorm dybdefornemmelse. Når man ser forskellige filmklip, både velkendte og helt nye, er det nemt at blive engageret af den realistiske billedkvalitet.
OLED-skærme har traditionelt haft en lidt svag lysstyrke, som var bedst egnet til at se TV i mørke rum, men det er ”fortid” med dagens skærme. Både G5 og C5 viser sig at have fremragende lysstyrke og er perfekte til at se sport og anden tv-underholdning i lyse omgivelser.
Lad os se det i øjnene, der er ingen tvivl om, at storebror har et forspring i forhold til målingerne: Mens en G5 presser ca. 2.300 nit ud i et 10 procent vindue, stopper C5 ved lidt over det halve (ca. 1.200 nit, eller en forskel på omkring 1.100 nit). Men det er stadig 200 nit højere end sidste års C4.

Forskellen mellem G5 og C5 bliver tydelig, når vi ser krævende filmsekvenser i HDR-format (High Dynamic Range). For eksempel naturdokumentaren Universet på Netflix i Dolby Vision-format. Her viser storebroderen, at den har lidt mere kraft og glød i de lyseste dele af ”The Big Bang”. I de computeranimerede billeder af den brændende sol kan vi se, at G5 har lidt flere nuancer – mere energi – at lege med. Men C5 gør stadig et meget respektabelt stykke arbejde.
Farvegengivelsen er fremragende, og begge skærme har en meget korrekt og nuanceret farvepalet. Det er kun på HDR-materiale, at G5 trækker lidt fra med øget dynamik og bredde i farvenuancerne. Men forskellen er langt fra at være ”nat og dag”. Vi kunne lige så godt have sammenlignet to skærme i high-end-klassen. Så god er C5-generationen blevet!

Lydkvalitet
Lydmæssigt er LG-skærmen relativt uændret i forhold til sidste år. C5 har den samme højttaleropsætning som tidligere med 2.2 kanaler og 40 watt udgangseffekt. Stemmegengivelsen er klar og skarp med en tydelig diskant, der hjælper med at fremhæve dialogen. Der er god bredde i lydbilledet, og en fyldig basgengivelse giver liv til musik og lydeffekter.
Lyden er langt over gennemsnittet, men den matcher ikke helt storebror G5, som har en endnu stærkere og mere dynamisk lyd og især en dybere bas. Men ingen af disse kan sammenlignes med den lydoplevelse, du kan få fra en separat soundbar, hvilket bør være en selvfølge, hvis du vil have, at lydkvaliteten skal matche det gode billede.

Konklusion
LG OLED C5 er ikke dramatisk bedre end sin forgænger, OLED C4, men der er nogle forskelle. LG har formået at presse lidt mere ydeevne ud af den nye 2025-model, hvilket giver sig udslag i højere lysstyrke (+200 nit) og lidt stærkere kontrast. Billedbehandlingen er også blevet endnu skarpere, og et i forvejen meget godt TV er blevet endnu bedre.
Med hensyn til den overordnede billedkvalitet, opskalering og bevægelsesudjævning kommer C5 imponerende tæt på sin storebror og flagskibsmodel, LG OLED G5. Forskellene er der, mest i endnu højere HDR-kontrast, men du skal være blandt de virkelig kræsne TV-seere for at sætte pris på det.
Der er heller ingen tvivl om, hvilket af TV’erne der giver det bedste billede for pengene: For prisen på et 55G5 kan du købe et 65C5, og for prisen på et 65G5 kan du købe et 77C5! Med andre ord – hvis du vil have OLED-kvalitet tæt på high-end, men uden at tømme din pengepung, er LG OLED C5 et glimrende valg.
