LG’s superlækre OLED GX med galleridesign løb med prisen som Årets Bedste High-End-TV i 2020, og nu er den nye 2021-version, OLED G1 Evo, klar til at overtage stafetten. Af udseende er det næsten nøjagtig magen til, men det har fået en masse nyheder under panseret, ud over ny brugerflade og ny fjernbetjening!
2021 bliver det store OLED-år, hvis vi skal tro den sydkoreanske producent: Nye fabrikslinjer er i fuld sving, og produktionstempoet er øget for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter OLED-paneler. Derudover er priserne langsomt, men sikkert på vej nedad, også for de større skærmstørrelser.
Men de allerstørste forventninger knytter sig til det nye Evo-panel, som LG hævder skal give en markant forbedring af billedkvaliteten …
LG OLED G1
LG’s OLED-skærme har altid leveret god billedkvalitet. Udfordringen er, at ydelsen har været temmelig ens på tværs af sortimentet. Selv de billigere skærme i B- og C-serien har ligget tæt på topmodellerne, hvad angår billedkvaliteten, fordi de har været baseret på nøjagtig samme billedpanel.
Det kan der blive lavet om på i år, idet LG har introduceret et helt nyt billedpanel med kaldenavnet Evo. Det kommer kun på topmodellerne i Gallery-serien og fås i 55, 65 og 77 tommers størrelse.
Præcis hvad der er nyt ved Evo-panelet, er LG naturligt nok lidt hemmelighedsfulde omkring. Men ifølge de præsentationer, vi har set, tager de et nyt lyselement i brug, der udsender mere præcise bølgelængder, samt en “optimeret panelstruktur”, som angiveligt skal give op til 20 procent højere lysstyrke sammenlignet med ældre OLED-paneler.
Et nyt billedpanel er selvfølgelig ikke meget værd uden en ordentlig billedmotor til at drive det hele. Derfor har LG OLED G1 også fået en opgraderet videoprocessor, nærmere bestemt Alpha 9 series 4, som anvender avanceret maskinindlæring for at forbedre billedkvaliteten kontinuerligt.
Skræddersyet til vægmontering
Denne LG-model er specielt designet til vægmontering (G’et står for “Gallery”). TV’et er helt fladt på bagsiden med fordybninger til kabler og vægbeslag. Ingen tvivl om, at LG har hentet inspiration fra Samsungs populære model The Frame.
Da vi testede den første Gallery-model i 2020, kom den fiks og færdig monteret på en mobil udstillingsvæg. Denne gang måtte vi sætte TV’et op på egen hånd, og det viste sig, at vægbeslaget kan være lidt bøvlet at montere. Derfor bør man ideelt set være tre personer, når TV’et skal hænges op. Skærmen har også en tendens til at “skvulpe” lidt ind og ud, hvis man støder ind i den.
Indfældningen ser ikke lige så elegant ud som det, Samsung har opnået på The Frame. Uden separat samleboks må man også finde sig i, at der hænger flere ledninger ned fra TV’et. Alternativt, hvis man ønsker en gedigen professionel installation, kan man selvfølgelig trække ledningerne skjult ved at lave hul i væggen.
Når alt sidder, som det skal, ser Gallery OLED imidlertid rigtig lækkert ud. Når det er monteret, rager det kun få centimeter ud fra væggen. Det er langt mindre end f.eks. lillebror C1, som vil stikke mere ud på grund af strømforsyning og tilslutninger.
Kun vægbeslag
Gallery-OLED’en er som nævnt beregnet til vægmontering. Derfor følger der heller ikke nogen fødder med i kassen, når man køber G1. De må i stedet bestilles som ekstraudstyr (Desktop stand AN-GXDV55/65/77) til ca. 1.300 kroner!
Selv om de fleste sikkert vil foretrække at vægmontere G1, synes vi, det er lidt nærigt af LG, at der ikke medfølger fødder i kassen. Det ville utvivlsomt være praktisk, første gang man skal sætte TV’et op og overvejer forskellige placeringer. Samsungs The Frame inkluderer f.eks. både fødder og vægbeslag.
LG var dog så venlige at lægge et par fødder med i kassen med vores testeksemplar. De L-formede fødder monteres ude i siderne af skærmen og sikrer, at den står stabilt. Desuden medfølger der nogle ekstra dæksler til at skjule ledningerne på bagsiden.
Brugervenlighed og funktioner
OLED G1 har fået en række opdateringer på funktionsfronten, deriblandt en ny version af LG’s velkendte operativsystem, WebOS (6.0). Hovedmenuen har fået en kraftig ansigtsløftning og fremstår meget anderledes end tidligere versioner. Men er stadig hurtig og intuitiv i brug.
Den nye startskærm minder faktisk lidt om den nyeste version af Google TV, idet den viser tilgængelige apps, indhold og tilslutninger på hver sin linje. Desuden får man anbefalinger baseret på, hvad man tidligere har set. Det eneste, vi ikke kan lide, er at menuen nu fylder hele skærmen og blokerer for det, man ser lige her og nu.
Fjernbetjeningen er en lettere opdateret version af den Magic Remote, som LG har anvendt i årevis. Pegefunktionen er der stadig, men remoten har også fået genvejsknapper til de største streaming-tjenester. En anden ny funktion er Magic Tap, hvor man kan dele indhold mellem TV’et og mobilen ved simpelthen at “tappe” mobilen mod fjernbetjeningen.
Den nye fjernbetjening fungerer glimrende, men virker lidt plasticagtig. Efter vores mening kunne LG godt have spenderet den fine premium-kontrol i børstet metal, som vi kender fra Signature 8K-modellerne, på et så eksklusivt TV som G1.
Glimrende til gaming
LG er derimod toppen af poppen, når det gælder tilslutningsmuligheder. Med fire fuldt kompatible HDMI 2.1-indgange, der understøtter 4K-opløsning og 120 billeder i sekundet, er TV’et klar til at parres med højopløste videokilder og ikke mindst spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X. G1 understøtter også AMD FreeSync og Nvidia G-Sync for bedst mulig synkronisering med PC-grafikkort.
En konkurrent som Sony A90J har kun to HDMI 2.1-kompatible indgange og må foreløbig klare sig uden lige så bred understøttelse af alle gaming-funktionerne.
LG har kælet yderligere for gaming-fanatikerne med den særlige funktion Game Optimizer, der samler alle relevante indstillinger på ét sted. Her har man komplet overblik over de aktuelle justeringsmuligheder og kan desuden angive, hvilken spilgenre man vil optimere til.
Billedkvalitet
LG lagde højt ud ved lanceringen af årets Evo-panel, der angivelig skal have op til 20 procent højere lysstyrke end forrige generation. Vi var selvfølgelig spændt på, hvordan denne forskel udmøntede sig i praksis!
Og ganske rigtigt: Vores førsteindtryk er, at det – som lovet – er et væsentlig mere lysstærkt og kontrastrigt TV end sidste års OLED-generation, hvilket også understøttes af vores indledende målinger. LG-skærmen har ingen problemer med at presse 800-900 nit ud (10 procent skærmvindue), hvilket er et mærkbart hop i forhold til forgængeren. Det betyder i praksis, at TV’et ser langt mere dynamisk og levende ud, især i lyse omgivelser.
Der er dog noget, der er vigtigere end maksimal lysstyrke, og det er, hvordan TV’et anvender den tilgængelige lysstyrke til at opnå den bedst mulige kontrast og tilpasser den til forskellige typer billedindhold. Her noterer vi os, at LG-skærmen er blevet endnu bedre til at gengive mørke scener og formår at grave detaljerne frem, uden at alting bliver sort (såkaldt black crush).
Vi begyndte seancen med Netflix-serien Snabba Cash, der serveres i krystalklar Dolby Vision HDR-kvalitet. Handlingen fra Stockholms narkomiljø skifter hurtigt mellem mørke og lyse omgivelser, og LG-skærmen tilpasser sig lynhurtig og superglat. Den bevarer dybden i mørke scener, samtidig med at de lyse scener virkelig skinner.
Desuden er der en herlig intensitet i HDR-effekterne. Vi bliver umiddelbart trukket ind i handlingen og glemmer helt, at vi er i gang en TV-test. Vi skifter mellem G1’s forskellige billedindstillinger og finder en favorit i Cinema Home. Her får man jævne og neutrale farver, mens dele af LG’s TruMotion bevægelsesudjævning stadig er aktive. Det giver en glimrende kombination af naturlige farver og glatte bevægelser – en fin allround-indstilling.
Hvis man vil have det 100 procent neutralt, kan man vælge Filmmaker Mode, men så slår man samtidig nogle af de funktioner fra, som skærmen er udstyret med for at gøre billedet skarpere og mere jævnt.
LG G1 vs. Sony A90J
LG-skærmen byder på en billedkvalitet, der absolut hører high-end-klassen til. Når det er sagt, så må den se sig overhalet af Sony XR-65A90J (Sonys nye topmodel og vores favorit lige nu) på visse punkter.
Selv om både Sony og LG har opnået højere lysstyrke i år, ser Sony-skærmen mærkbart mere dynamisk og kontrastrig ud i praksis. Hvor godt G1 end ser ud, er der noget ved Sonys billedprocessering, der virker endnu mere effektivt, især når det gælder såkaldt tone mapping af HDR-videomateriale.
Derudover har Sony-skærmen glimrende støjreduktion og subtil konturfremhævning, som får billederne til at se endnu skarpere ud rent subjektivt.
For at gøre en lang historie kort: LG’s topmodel ser glimrende ud; der er bare det, at Sony har endnu mere power og tilsyneladende overlegen billedprocessering!
Lydkvalitet
Det indbyggede højttalersystem i G1 er gemt på undersiden af TV’et. Og i modsætning til billedet og designet i øvrigt virker lyden ikke specielt eksklusiv. Selv om der i grunden er godt med bas, er resten af lydbilledet lidt diffust, og især gengivelsen af stemmer kunne have været bedre. De kommer lidt overalt og ingen steder fra, i stedet for fra et bestemt punkt. Her kan LG lære noget af Sony og deres Acoustic Surface-højttalersystem.
LG-skærmen er udstyret med forskellige lydindstillinger, hvor vores erfaring er, at Cinema-indstillingen fungerer godt til film og serier, mens Music giver en flot gengivelse af … ja, musik. Derimod ville vi styre uden om indstillingen AI Sound Pro. Den skal angiveligt tilpasse sig det indhold, man ser, men lyder rent ud sagt rædselsfuldt.
Hvis man vil have ordentlig gang i lyden, er det nok bedre at gå efter en separat soundbar. I den forbindelse skal det nævnes, at LG tilbyder en matchende model, Gallery Soundbar. Den har samme flade design som TV’et samt en separat trådløs subwoofer og understøtter Dolby Atmos 3D-lyd.
Konklusion
LG OLED G1 er ligesom sidste års model GX et meget lækkert og højtydende TV. Når det er sagt, så er det utvivlsomt tale om stille evolution snarere end en egentlig revolution. Trods et helt nyt OLED-panel med lidt højere lysstyrke er den generelle billedkvalitet meget lig den på forgængeren og andre glimrende OLED-skærme.
I mellemtiden har konkurrenten Sony slebet knivene med topmodellen A90J, som i vores øjne ser endnu mere spektakulær ud og har mere vellydende indbyggede højttalere. Vi skal heller ikke glemme, at LG’s lidt billigere model C1 (test på vej) også vil ligge tæt på G1-modellen i billedkvalitet. Men hvis vægmonteret elegance er afgørende for dig, så er G1 svært at slå!
Kalibrering af LG OLED65G1
LG OLED65G1 understøtter kalibreringsprogrammet CalMAN AutoCal. Ved at slutte TV’et til en PC med måleudstyr kan man måle og om nødvendigt korrigere farvebalance og gråtoneskala efter gældende standarder.
Efter kalibrering målte vi en delta-afvigelse på 0,5 i Cinema-indstilling med korrekt farvetemperatur. Det eneste, vi har gjort, er at justere 2-punkts gråskala, da fik vi 0,4 afvigelse på farvetemperatur/gamma. Det vidner om god kalibrering fra fabrikken.
Målinger af lysstyrke
Skærmareal | Lysstyrke (nit) | |
10 % | 850 | |
25 % | 450 | |
50 % | 290 | |
100 % | 180 |
Al kalibrering er udført af Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm er ISF- og THX-certificeret kalibreringsekspert med mange års erfaring inden for både TV/AV, biograf og broadcasting.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer