TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG OLED G3 (OLED65G3)

Det bedste OLED-TV hidtil?

LGs nye 2023-model OLED G3 har netop været på testbordet. Kan vi allerede have fundet årets bedste TV?

Af / 11/04/2023 - 13:00
LG OLED G3 (OLED65G3)

Lyd & Billede mener

  • LG OLED G3 har fået et opgraderet billedpanel med imponerende kontrast og lysstyrke, som gør dette til et fremragende TV på alle fronter. Ekstra plus for det slanke design med integreret vægbeslag.
  • Mens vægbeslaget følger med i pakken, må man betale ekstra for en sokkel til bordmontering.

For de af os, der tester og sammenligner mange TV’er i løbet af året, er G-serien fra LG en af ​​dem, vi har de største forventninger til. Dette er flagskibsserien med den allernyeste banebrydende teknologi, som LG altid plejer at give lidt ekstra kærlighed, når det kommer til teknisk ydeevne og design.

Ja, der findes mere overkommelige OLED-skærme derude i form af A- eller B-serien, og lad os ikke glemme, at C-serien er en fast favorit blandt gamere og andre entusiaster. Men for jer, der leder efter det allerbedste, er det værd at kaste et blik på LGs nye topmodel i G-klassen.

LG OLED evo G3

LG OLED G3 med topmoderne MLA OLED-teknik

Som sædvanlig kan dette års topmodel OLED65G3 prale af nogle eksklusive funktioner. Den har et slankere og mere vægtilpasset design end sine småbrødre, men den vigtigste innovation er indeni – det spritnye “MLA” OLED-panel, der lover at presse LG-skærmen til nye højder, hvad angår ydeevne.

MLA står for Micro Lens Array og er en videreudvikling af Evo OLED-panelerne, som vi husker fra sidste år. Kort fortalt handler det om et skærmfilter bestående af bittesmå konvekse linser (vi taler mikrometerstørrelse, med cirka 5.000 linser pr. pixel), der hjælper med at få endnu mere lys ud af OLED-panelet. Og ikke bare en lile smule, nej – LG påstår skam, at der er op til 60% stigning i lysstyrken!

Annonce

LG har også udviklet sin egen billedbehandlingsalgoritme (Brightness Booster Max), som hjælper med at justere lysstyrken fra scene til scene. Og topmodellen G3 er altså den første til at udnytte alt dette.

LG OLED G3 – design

Det andet specielle ved G3-modellen – som også hedder “Gallery OLED” – er, at den er skræddersyet til at blive monteret på en væg. Bagsiden er helt flad, med egne slidser til kabler og vægbeslag, der gør det muligt at hænge skærmen tæt op ad væggen. Der medfølger et passende vægbeslag i kassen, som heldigvis kan trækkes ud, når du skal have adgang til kablerne.

Der er ganske vist ikke sket meget på designfronten siden sidste års G2-model. LG-skærmen har stadig en slank ramme i børstet stål, hvor billedet går næsten helt ud til kanterne – men kun næsten. Vi kan stadig se en tynd sort kant rundt om billedet.

Det er værd at nævne, at ærkekonkurrenten Samsungs Neo QLED- og OLED-modeller lader billedet gå helt ud til kanten, hvilket giver en endnu mere sømløs visuel effekt.

LG OLED LifeStyleShoot G3 Wall Mount

Vægbeslag medfølger – men sokkel er ekstraudstyr

Mange vil sikkert også se det som en ulempe, at der ikke følger bordsokkel med i pakken. Du skal meget gerne hænge TV’et direkte på væggen med det samme, når du modtager det, og vi ved af erfaring, at det kan være en god idé med en prøvemontering, inden du borer huller i væggen.

Alternativt er det selvfølgelig muligt at bestille bordstativ som ekstraudstyr. Ønsker du at købe det originale bordstativ til G3-serien (modelkode SR-G3WU65), skal du regne med at betale i omegnen af 1200 kr.

LG lånte os et af ​​disse i forbindelse med testen. Den vipper skærmen ca. 4 grader bagud, og kan svinges for at ændre skærmens retning.

<
>

Brugervenlighed og funktioner

OLED G3 leveres selvfølgelig også med WebOS 23 installeret, som er den seneste version af LGs smarte brugergrænseflade. Er du LG-ejer, vil du straks genkende fjernbetjeningen, som er sidste nye generation af Magic Remote med pegefunktion.

TV’et er nemt at sætte op via fjernbetjeningen eller via LGs egen ThinQ app. WebOS-menusystemet tilbyder personlige brugerprofiler, hvor du kan tilpasse startskærmen, og få anbefalinger baseret på dine seerpræferencer. Her får du også adgang til et bredt udvalg af de mest efterspurgte apps og streamingtjenester.

LG har sørget for at give de mange undermenuer et ansigtsløft, så du hurtigere kan navigere rundt blandt de forskellige indstillinger. Der er f.eks. en sidemenu med relevante quick-indstillinger for billede og lyd, uden at det fylder hele skærmen. Det kan vi godt lide.

Hvis du er en ivrig gamer, vil du sætte pris på Game Optimizer-spilmenuen. Den giver fuldt overblik over input-signalerne, samtidig med at du kan optimere billedindstillingerne til forskellige typer spil. G3 understøtter også VRR, AMD FreeSync og Nvidia G-Sync, for at opnå den bedst mulige synkronisering med konsoller og pc-grafikkort. Vi målte også forsinkelsen (input lag) på lige under 10 millisekunder i spiltilstand.

LG OLED G3 har også standby-funktionen “Always on”, hvor TV-skærmen kan vise forskellige typer information, når den er slukket. Såsom klokkeslet, vejrudsigt og stemningsbilleder. Samtidig er den lynhurtigt klar til brug fra standby.

Fjernbetjeningen Magic Remote fungerer fint, men den er udført i plastik ligesom de andre LG modeller. Efter vores mening havde G-Klassen fortjent en mere eksklusiv premium-variant.

LG OLED G3 remote
LGs WebOS bruger-interface er både lynhurtigt og komfortabelt at bruge, blandt andet takket være pegefjernbetjeningen Magic Remote. (Foto: Audun Hage)

Rigtig gode tilslutningsmuligheder

LG har længe været blandt de bedste i sin klasse til at tilbyde omfattende tilslutningsmuligheder. G3-modellen kan prale af fire fuldt HDMI 2.1-kompatible indgange, som alle har høj nok båndbredde til 4K/120hz videosignaler.

Det betyder, at man kan tilslutte for eksempel en TV-modtager, et spillekonsol og et Apple TV til LG-skærmen, og stadig have plads til en soundbar via HDMI eARC (audio return) stikket. Med til historien hører, at flere af konkurrenterne (inklusive flere af årets nye modeller) stadig må nøjes med blot to.

Hvis vi skulle ønske os mere, kunne det være, at LG overvejede at flytte alle de fysiske stik til en separat boks. Hvis du vil have noget i dén dur, må du vente på endnu en topmodel – OLED M3, som får helt trådløs videotransmission.

Læs også Trådløst OLED-TV fra LG Ny topmodel med trådløs videotransmission.

Billedkvalitet: Glødende god lysstyrke!

LGs OLED-skærme har altid været kendt for deres kulsorte sortniveau, men har også fået en gradvis højere lysstyrke gennem årene. Sidste års topmodel G2 Evo opnåede en klar forbedring på dette område, men i år ser det ud til, at LG for alvor har smøget ærmerne op.

Da LG praler med stærke forbedringer i lysstyrken, startede vi testen med at kalibrere skærmen og tjekke, hvordan påstandene holdt vand i praksis. Og ganske rigtigt: Lysstyrken har taget et gevaldigt skridt i den rigtige retning – uden at det ser ud til at have negative bivirkninger for billedkvaliteten.

Bemærk! For at opnå den bedst mulige ydeevne fra LG-skærmen, er det først nødvendigt at slukke for strømspare- og øko-funktionerne – hvis du ikke gør det, så fjerner OLED-panelet den stærkeste lysstyrke, og så er noget af det sjoveste jo væk. Disse indstillinger findes nederst i menuen Generelt under «Energibesparelse».

LG OLED G3 calibration
Kalibrering af LG OLED G3. (Foto: Audun Hage)

Vi målte LG OLED65G3 til i alt 1384 nits (10% vindue) i Dolby Vision HDR-tilstand og henholdsvis 613 og 418 nits i testvinduet på 25% og 50%. Vi har tidligere opnået lignende tal fra OLED-skærme, men så har det typisk været i dynamisk billedtilstand med et meget blåt farveskær i det hvide.

At G3-modellen klarer denne lysstyrke, samtidig med at den bevarer et neutralt D65-hvidpunkt og kun små farveafvigelser, er derfor direkte imponerende.

LG-skærmen har desuden en meget neutral og nuanceret farvegengivelse, hvor især Filmmaker-billedtilstanden imponerer. Med en afvigelse (delta E) på 1,1 i gråskalaen og 1,5 i farverne, leverer G3 modellen super-præcise farver.

Samtidig formår OLED G3 at bevare den gode kontrast, som vi forbinder med OLED, målt til 425.000:1 med skakternet mønster (ANSI checkerboard). Den opnår desuden i alt 208 nits i fuldskærmshvid, hvilket betyder, at den er i stand til at gengive for eksempel skisport og andet indhold med meget hvidt i, uden at virke lyssvag.

(Al kalibrering foretaget af Gorm Sørensen, Procal)

Så hvordan er oplevelsen af den øgede lysstyrke i praksis?

Gode ​​måleresultater er selvfølgelig vigtige, men giver det også en bedre billedoplevelse? Svaret er definitivt ja i dette tilfælde. G3-skærmen har et meget behageligt og ubesværet billede, som også tager sig meget fint ud i godt oplyste omgivelser.

Vi havde også en 2022 OLED-skærm (Panasonic LZ1500E) til rådighed til lejligheden, og det er tydeligt, hvordan G3-modellen fra LG formår at tegne et endnu lysere og mere kontrastfyldt billede.

Den ekstra lysstyrke er især nyttig til film og serier i HDR-format. Dagslysscener med meget sol eller andre højlyseffekter, har en mærkbart stærkere intensitet i sig.

Med 5. sæson af Netflix-serien Formula 1: Drive to survive kan vi se på TV-skærmen i dagslys uden at savne noget lysstyrke undervejs, og samtidig er der nok overskud tilbage til at gengive de klareste effekter fra solskin og glødende bremser. Golfdokumentaren Full Swing ser også fremragende ud med et meget lyst, klart og højkontrastbillede fra greenen.

<
>

Krigsfilmen Intet nyt fra vestfronten ser også meget biografagtig ud, med bundløse sortniveauer i de mørke scener. Den allerede nævnte Filmmaker-tilstand serverer et billede med meget neutrale farvenuancer, som viser billedet, som producenterne ønsker, uden ekstra krydderi i form af overdrevne farver eller udjævnede bevægelser.

Skulle du stadig foretrække lidt jævnere bevægelser med bevægelsesudjævning (interpolation) aktiveret, kan du også vælge indstillingen Cinema Home.

Endnu et lyspunkt? Vi har tidligere kritiseret OLED-skærmene for at have et ret spejlblankt frontglas, som kan give pinlige refleksioner af omgivelserne. Det er derfor glædeligt at se, at 2023-modellen med MLA-panel nu har en mindre lysreflekterende overflade. Det er ikke supermat, men gør en mærkbar forskel – nok til at vi kan se film i løbet af dagen, uden at “se os selv i spejlet”, hver gang der er en mørk scene.

LG G3 er med andre ord en OLED-skærm, der tåler både aftenkigning og dagslys, endnu bedre end tidligere.

Intet nytt fra vestfronten 2
Billede fra Intet nyt fra vestfronten på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

LG G3 har et slankt design, uden nogen dedikeret soundbar eller dyr højtalerløsning, som du finder det hos nogle af konkurrenterne. G3-modellen leverer stadig anstændig lyd fra de indbyggede højttalere, med en tydelig og klar stemmegengivelse, der kommer tydeligt frem fra skærmen. Basgengivelsen er fuld nok til at give god gengivelse af musik og lydeffekter.

Her er der faktisk også en virtuel “surroundeffekt” på film og serier: LG-skærmen har indbygget lydbehandling (AI Sound Pro), som blandt andet sørger for at give Dolby Atmos-indhold et ekstra løft.

Den kan ikke måle sig med de TV-skærme, der har indbyggede højtalere til dette – eksempelvis Philips OLED937 eller Panasonic LZ2000, men er stadig et skridt op fra almindelig standardlyd.

LG vurderer nok, at mange, der køber et TV i denne klasse, alligevel vil tilslutte en separat soundbar eller lydsystem. G3 understøtter naturligvis Dolby Atmos via HDMI eARC-stikket, og tilslutter du en kompatibel LG soundbar (for eksempel S95QR), kan du udnytte skærmhøjttalerne i kombination med soundbaren – såkaldt WOW Orchestra.

Læs også Ægte biograf med high-end soundbar Disse soundbars er for dem, der ønsker ægte surroundlyd og en imponerende biografoplevelse, men ikke gider separate komponenter og ledninger. Men de koster også derefter!

Konklusion

LG har sørget for at give sin allerbedste 4K OLED-model G3 en reel opgradering i år. Som sædvanligt retter topmodellen sig mod de ekstra kræsne, med avanceret billedbehandling, et væld af finesser og tilslutningsmuligheder, plus et skræddersyet design til vægmontering.

OLED-skærmene er kendt for deres kontrastfulde billedkvalitet, og med G3 får du kun mere af alt det gode. Billedkvaliteten har fået et klart løft i år, med markant højere lysstyrke og større “punch” i kontrasten. Det mest imponerende er dog, at den klarer alt dette, samtidig med at den bevarer en neutral farvebalance. LG har desuden (endelig!) hørt vores ankepunkter, og reduceret genskæret fra det blanke OLED-panel.

Disse forbedringer gør LG-skærmen endnu mere velegnet til varieret TV-brug, samtidig med at du får en glødende god filmoplevelse. Vi mener, at LG måske godt kunne have inkluderet en bordsokkel til denne pris, men derudover fortjener G3 en klar anbefaling!

Bemærk: Da LG OLED G3 er den første, vi tester blandt årets OLED-modeller, er det endnu for tidligt at sige, præcis hvor godt den klarer sig i forhold til konkurrerende 2023-flagskibsmodeller som Samsung S95C, Panasonic MZ2000, Philips OLED908 og andre. Men indtil videre kan vi med overbevisning sige, at stilen er sat og standarden lagt, og at konkurrencen vil blive hård!

Karakter
LG OLED G3 (OLED65G3)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “LG OLED G3 (OLED65G3)”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne