LG tilbyder et bredt udvalg af OLED-skærme, men de har længe været begrænset til 55, 65 og 77 tommer – plus 88 tommer, hvis vi inkluderer de nyeste 8K-modeller. C-serien har længe været en af de mest efterspurgte med en fornuftig balance mellem specifikationer, ydelse og pris. Derfor er det ikke overraskende, at netop denne serie er den første, der kommer i en 48 tommers version!
Design
Hvad angår udseendet, fremstår LG OLED48CX som en ren miniatureversion af de andre modeller i CX-serien. Det ultratynde OLED-panel måler kun ca. 6 mm på det tyndeste sted. TV’et som helhed er dog præget af, at elektronikdelen (tilslutninger, strømforsyning, højttalere osv.) fylder mere. Det vil derfor rage ca. 5 cm ud fra væggen, hvis man vælger at vægmontere det.
Ved bordplacering står LG-skærmen pænt og stabilt på den medfølgende fod. Den har samme design som på de større modeller og er omtrent lige så bred som TV’et. Her synes vi, at LG med fordel kunne have valgt en smallere (måske endda drejelig?) fod på en lille model som denne.
Brugervenlighed og funktioner
OLED65CX kommer med den nyeste version af LG’s operativsystem, WebOS (5.0), som er baseret på fjernbetjeningen Magic Remote. Sidstnævnte anvender en musemarkør, der gør det let at klikke sig gennem menuer osv. Den grafiske brugerflade virker moderne, overskuelig og nem at betjene – faktisk en tand bedre end Android, efter vores mening.
App-udvalget er rigtig godt: Ud over Netflix får man adgang til bl.a. HBO Nordic, Amazon Prime, Apple TV+, Rakuten og ikke mindst Disney+. TV’et understøtter også AirPlay og HomeKit, så det kan vise indhold fra Apple iOS-enheder og indgå i et HomeKit-styret smart-hjem.
I modsætning til Sony er LG-skærmen mere eller mindre skræddersyet til gaming og moderne videokilder. OLED48CX kan prale af HDMI 2.1-understøttelse – ikke kun på én, men på alle fire indgange! Det giver rigtig gode tilslutningsmuligheder: Her kar man tilslutte alt fra topmoderne spilkonsoller til fuldspækkede gaming-PC’er på en hvilken som helst indgang.
På det punkt er LG klart foran Sony-skærmen, som kun er udstyret med den ældre HDMI 2.0-standard.
LG-skærmen er også proppet med gaming-venlige funktioner som AMD FreeSync og Nvidia G-Sync, der sikrer jævn og ren gengivelse af forskellige typer computergrafik. Både PlayStation 5 og Xbox Series X vil kunne vise 4K-video med op til 120 fps (billeder i sekundet), og så er det rart med et TV, der understøtter det.
LG-skærmen har desuden glimrende lav input-lag (forsinkelse på indgangen), som vi målte til ca. 12 millisekunder.
Billedkvalitet
Det her er vores første møde med et 48 tommers OLED-TV, og vi var selvfølgelig spændt på, hvordan denne kompakte sag ville opføre sig i praksis. Billedoplevelsen er omtrent som forventet fra et OLED i mindre format, men byder også på nogle overraskelser.
Det første, vi lægger mærke til, er selvfølgelig billedskarpheden. 48-tommeren har væsentlig højere pixeltæthed (ppi) end en tilsvarende 55- eller 65-tommer med 4K-opløsning, og det giver et billede, der simpelthen ser topskarpt ud.
Billedet er krystalklart, sømløst og pakket med information. Man kan sidde meget tæt på skærmen uden at se antydning af pixelstruktur, hvilket gør den velegnet som PC- eller gaming-monitor.
Bemærk, at 48 tommer stadig er ret stort i skærmsammenhæng: Man bør sørge for en vis betragtningsafstand (ca. 1 meter) for at kunne tage hele billedet ind på én gang uden at skulle flytte blikket eller dreje hovedet.
Hvad angår den generelle billedkvalitet, har LG-skærmen alle de kendte og elskede OLED-kvaliteter i orden. Sortniveauet er næsten bundløst, og evnen til at tænde og slukke hver eneste lille pixel individuelt giver et meget kontrastfyldt billede.
Uden behov for bagbelysning bliver lysfordelingen også væsentlig mere jævn end på typiske LCD-skærme. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at vi kan betragte skærmen skråt fra siden, uden at farvegengivelsen eller gråtoneskalaen påvirkes af betragtningsvinklen. Det er en stor fordel, uanset om TV’et er stort eller lille, da det giver mere fleksibel placering og ditto siddemuligheder.
Ligesom på andre LG-modeller foretrak vi billedindstillingen Cinema Home til det meste videoindhold. Det er en fin indstilling, der passer til det meste med sine flotte, neutrale farver og glatte bevægelser.
Ulempen ved Cinema-indstillingen er, at den ikke er specielt lysstærk. De, der ser meget TV i dagslys, vil derfor nok foretrække Standard eller Dynamic. Men heller ikke disse indstillinger er særlig lysstærke, og man bør derfor have mulighed for solafskærmning og dæmpet belysning for at få mest muligt ud af skærmen. Så får man til gengæld superlækre billeder i high-end-klassen!
Glimrende gaming-skærm
På tidspunktet for testen havde vi endnu ikke adgang til de nye spilkonsoller Xbox Series X og PlayStation 5. Til gengæld fik vi tjekket ydelsen på en relativt kapabel PC med Nvidia GTX 1080-grafikkort samt spil som Forza Horizon 4. OLED48CX gjorde umiddelbart et rigtig godt indtryk med fremragende smooth respons og meget lidt forsinkelse, hvilket gør det glimrende til gaming.
Én ting er at nyde nyere spil med kontrasten og sortniveauet fra OLED; LG-skærmen udmærker sig også ved rigtig god skarphed og jævne bevægelser.
Den lave forsinkelse kombineret med muligheden for høje billedfrekvenser (op til 120 fps/120 Hz) gør det til en meget responsiv gaming-monitor. Vi fik også verificeret, at LG OLED48CX understøtter og gengiver 4K-grafik med op til 120 fps, hvilket er ret bemærkelsesværdigt i et tempofyldt bilspil!
LG-skærmen har synligt bedre bevægelsesskarphed end konkurrenten fra Sony, som må nøjes med 60 fps ved samme opløsning. Det vil helt klart være en fordel på spiltitler, der understøtter dette.
Lydkvalitet
Sammenlignet med Sonys avancerede integrerede højttalere må LG OLED48CX klare sig med et relativt standard lydsystem. Her får man kun stereohøjttalere uden ekstra bashøjttaler på bagsiden. De lyder ret tyndt, tilbagelænet og trist i forhold til Sony: Stemmer klinger hult og kommer aldrig ordentligt ud.
Vi gætter på, at de fleste vil være fristet til at udvide med en separat lydløsning. LG-skærmen understøtter HDMI eARC, så det vil være en smal sag at opgradere med en Atmos-kompatibel soundbar.
Konklusion
CX-serien fra LG er i forvejen en af vores favoritter, hvad angår billedkvalitet og tekniske funktioner. Med introduktionen af den nye 48 tommers variant bliver den samme ydelse tilgængelig i et mere indretningsvenligt og mindre pladskrævende format.
LG OLED48CX er ikke voldsomt meget billigere end storebror på 55 tommer, og som udgangspunkt anbefaler vi at gå efter den større variant. Men til dem, der har særlige præferencer, er på udkig efter den ultimative gaming-monitor eller bare vil have det bedste TV på mindst mulig plads, kan LG-skærmen trygt anbefales!
Også i denne test:
Sony KD-48A9
Lille, men sejt
Sonys mindste OLED-TV imponerer med knivskarp billedkvalitet plus klar lyd fra de indbyggede højttalere. Kunne det være det perfekte soveværelses-TV?
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer