TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony KD-48A9

Lille, men sejt

Sonys mindste OLED-TV imponerer med knivskarp billedkvalitet plus klar lyd fra de indbyggede højttalere. Kunne det være det perfekte soveværelses-TV?

Af / 02/11/2020 - 08:21
Sony KD-48A9

Lyd & Billede mener

  • Sony KD-48A9 giver en fornem lyd- og billedoplevelse med flot kontrast, dybt sortniveau og jævne bevægelser. Ekstra plus for klar, stærk lyd fra de indbyggede (og usynlige) højttalere.
  • Sony-skærmen er noget tykkere end de fleste OLED-skærme. KD-48A9 mangler også en del af HDMI 2.1-funktionerne, hvilket kan være skuffende for gaming-entusiaster.

Sony KD-48A9 er den mindste model i den nye Master Series, som udgør Sonys allerbedste OLED-skærme for 2020. Flere skærmstørrelser forventes, men den mindste får altså æren af at åbne ballet!

Billedpanelet er som sædvanlig hentet fra LG, mens Sonys egne ingeniører har koncentreret sig om lyd og billedprocessering. Her bruger japanerne endnu en gang deres innovative Acoustic Surface højttalerteknologi, hvor lyden kommer direkte ud af TV-skærmen, og som også bidrager til et stramt og lækkert design.

Sony KD 48A9 oppslag
(Foto: Sony)

Design

Sonys OLED-skærme har med tiden fået en ret genkendelig formfaktor med en blankpoleret, diskret og helt sort udførelse. A9-modellen står på en flad, afrundet aluminiumfod og hviler kun få millimeter over bordoverfladen. Det ser utvivlsomt smart ud, men kan også være upraktisk, hvis man planlægger at placere en soundbar foran TV’et.

Selve skærmen er slank som de fleste OLED-skærme, men kun ude i kanterne. På bagsiden sidder der nemlig en ret massiv “boks” med strømforsyning, tilslutninger, højttalere og anden elektronik, der lidt ødelægger det ellers slanke indtryk.

Brugervenlighed og funktioner

Ligesom andre Sony-modeller kommer A9 med Android-operativsystemet fra Google (version 9.0). Kombineret med god processorkraft og hukommelseskapacitet sikrer det, at både menuvalg og apps indlæses på ingen tid. Google-platformen er også kendetegnet ved, at et bredt udvalg af apps og streaming-tjenester er præinstalleret, inklusive Disney+ og Netflix – resten kan nemt findes i Google Play Store.

Annonce

A9-serien har desuden fået Sonys nye premium-fjernbetjening med Bluetooth-overførsel. Den er blevet meget mere behagelig at bruge og behøver ikke at peges direkte mod TV’et, for at det reagerer. A9 har også understøttelse af stemmestyring med Google Assistant samt indbygget Chromecast, der gør det let at streame eller dele indhold via Android-telefoner.

Apple-brugere kan glæde sig over understøttelse af AirPlay og HomeKit, som gør det lettere at styre TV’et og dele indhold via iPhone.

Sony KD-48A9 OLED front Sony KD-48A9 top sony-a9-4k-2020
<
>
OLED-panelet er tyndt set fra siden, men skærmen har også en tykkere del, hvor elektronik og højttalere sidder. Det betyder, at TV’et vil rage noget ud ved vægmontering. (Foto: Sony)

God formatunderstøttelse – men HDMI 2.1 mangler

Sony A9 understøtter både Dolby Vision HDR og almindelig HDR10 og HLG. Det kan også prale af Netflix Calibrated Mode, som tilbyder Netflix-indhold i studiekvalitet. Derimod er der ingen understøttelse af det åbne HDR10+ format med dynamiske metadata, som bl.a. Amazon Prime og Rakuten tilbyder. Sony kunne med fordel understøtte begge dele, som bl.a. Panasonic og Philips gør.

Sonys TV har fire HDMI-indgange, hvoraf én er udstyret med den højopløste lydreturkanal eARC. Derimod må det klare sig uden HDMI 2.1, hvilket betyder, at det også mangler en del gaming-funktioner. Der er hverken VRR (Variabel Refresh Rate), ALLM (Auto Low Latency Mode) eller HFR (High Frame Rate, 4K 120 fps), som alle kan være relevante i spilsammenhæng.

Sony har lanceret flere TV-modeller som “PlayStation 5 Ready”, inklusive LCD-modellerne ZH8 og XH90. Vi undrer os derfor lidt over, at KD-48A9 ikke er med på listen over TV’er med avancerede gaming-funktioner. Det ville ellers have været en glimrende kandidat til næste generation af spilkonsoller!

Men trods alt målte vi forsinkelsen (input-lag) til ca. 15 millisekunder i gaming-tilstand, hvilket er et par millisekunder langsommere end LG OLED48CX.

Sony KD 48A9 Queens Gambit
Sony KD-48A9 giver skarp og naturtro billedkvalitet. Her fra Queens Gambit på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Baseret på tidligere erfaringer med Sony OLED havde vi relativt høje forventninger til, hvad KD-48A9 kunne diske op med af billedoplevelser. Og vi blev bestemt ikke skuffet!

For nylig testede vi 65 tommers udgaven A85 med et godt resultat, og der er ingen tvivl om, at A9-serien ligger tæt op ad den: 48-tommeren har Sonys sejeste billedprocessor, X1 Ultimate, som er spækket med billedforbedrende funktioner.

Da LG og Sony anvender nøjagtig samme 48 tommers billedpanel, er det ikke overraskende, at billedgengivelsen også er meget ens. Med begge skærme sat til filmindstillingen ser de næsten helt ens ud, og man skal være skrap for at se forskel ved første øjekast! Men efterhånden som vi lærer dem bedre at kende, ser Sony-skærmen faktisk marginalt bedre ud på visse punkter.

For det første bemærker vi, at KD-48A9 har endnu bedre og mere naturlige farvenuancer. Farvegengivelsen er utrolig fyldig og nuanceret, uden at det virker overmættet eller unaturligt. Sony-skærmen har også suveræn støjreduktion, som fjerner generende kompressionsstøj uden at lægge et kunstigt lag over billedet.

Desuden har Sony KD-48A9 meget glatte og sømløse bevægelser. Her skal det dog siges, at LG også har opnået store forbedringer på den seneste generation, og begge TV’er er rigtig gode til at bevare fokus under hurtige panoreringer.

Selv om begge skærme er suveræne på skarphed, oplever vi, at Sony-skærmen formår at trylle et endnu skarpere og mere detaljeret billede frem. Det kan dreje sig om bittesmå forskelle i hudtoner og ansigtsporer eller den måde, lyset rammer og reflekteres af en overflade på – men de er der! Selv om nogle af forskellene er små, er de klart i Sonys favør.

Sagt på en anden måde: Hvis LG-skærmen er en skinnende ren og nyvasket vinduesrude, så står vinduet helt åbent i Sonys tilfælde!

Mangler nogle gaming-funktioner

Mange spekulerer sikkert på, hvor velegnet Sony KD-48A9 er som gaming-skærm, og svaret er, at det både har fordele og ulemper. Så længe vi holder os til nutidens spilkonsoller, kendte spiltitler og “normal” PC-gaming, vil Sony-skærmen være en glimrende monitor. Til grafisk arbejde, efterbehandling af fotos osv. kan man også drage fordel af den fremragende, neutrale farvegengivelse.

Samtidig står det klart, at KD-48A9 ikke kan måle sig med LG OLED48CX på visse områder: LG-skærmen vil føles endnu hurtigere og mere responsiv med krævende spiltitler og især dem, der kan anvende 120 Hz billedfrekvens. Ved testen med Forza Horizon 4, som understøtter op til 4K 120 fps, oplevede vi Sony-skærmen som lidt mere hakkende og ujævn end LG-skærmen.

Manglen på 4K 120 fps er ikke nogen decideret krise, men kan vise sig at være en mangel med de nyeste spilkonsoller – Xbox Series X og PlayStation 5 – og de vildeste spiltitler. Selv om de fleste spil på markedet fungerer glimrende med 60 fps, kan det være en god idé at være på forkant, hvis man vil drage fordel af de seneste tekniske innovationer.

Sony Acoustic Surface Audio
Sonys Acoustic Surface-teknologi sender lyden direkte ud gennem OLED-panelet. (Grafik: Sony)

Lydkvalitet

KD-48A9 kommer med Acoustic Surface Audio, som er Sonys “usynlige” højttalere. I stedet for at montere højttalerne under skærmen, som andre gør, har Sony fundet en måde at sende lyden direkte ud af TV-panelet på!

Det sker ved hjælp af små mekaniske “aktuatorer”, som får billedpanelet til at vibrere synkront med lydsignalet. Det gør, at lyden (stemmer osv.) opleves som at komme fra nøjagtig samme sted som handlingen, hvilket har en positiv effekt på bl.a. taleforståelsen.

Desuden er lyden klar og tydelig med god fylde i både stemmer og lydeffekter. Her er der væsentlig bedre fylde og klarhed, end LG-konkurrenten kan præstere!

Lydgengivelsen er så god, at vi tror, ​​mange vil være tilfredse uden en separat soundbar. Især i mindre rum som soveværelser osv. vil det sandsynligvis opleves som en stor fordel, da man slipper med færre bokse og ledninger.

Konklusion

Sony KD-48A9 er et kompakt og lækkert udseende TV med imponerende ydelse, og den lille 48-tommer formår at give en virkelig storslået billedoplevelse! Sony-skærmen kan desuden varte op med glimrende indbygget lyd samt gode smart-løsninger og ditto app-understøttelse.

Det eneste punkt, hvor KD-48A9 halter lidt bagefter, er de begrænsede tilslutningsmuligheder. Mens LG’s 48-tommer kan prale af HDMI 2.1 og flere gaming-venlige funktioner, må Sony-skærmen klare sig uden.

Det er lidt skuffende fra producenten af PlayStation selv! Især når konkurrenten koster flere tusind kroner mindre. Men så længe gaming ikke er det vigtigste formål, og man bare er ude efter et glimrende kompakt TV, kan Sony-skærmen være lige i øjet.

Karakter
Sony KD-48A9
High End

Også i denne test:

LG OLED48CX

Kompakt kontrastkanon

LG’s nye OLED-TV demonstrerer, at selv et lille TV kan give store billedoplevelser. Det fungerer glimrende til det meste, ikke mindst til gaming!

Strålende kontrast, fremragende billedskarphed plus rigtig gode tilslutningsmuligheder gør LG’s lilleput-OLED til et trygt valg for dem, der leder efter et lille, men knaldgodt TV.
OLED-skærmen er stadig relativt lyssvag sammenlignet med de bedste LCD-skærme. 48 tommers versionen koster ikke meget mindre end den større 55 tommers model.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL

De bedste storskærme til sport, film og gaming