OLED har fra starten været en teknologi, vi forbinder med lækkert design, høj ydelse – og høj pris. Nu er priserne på vej nedad, og i dag er det faktisk muligt at sikre sig en 65 tommers OLED til omkring 15.000 kroner! Så er der ganske vist også tale om sidste års modeller og basismodeller, ikke de rigtige “high-end”-godter. Hvis du vil have det allerbedste af funktioner, billedkvalitet og design, må du være villig til at betale for det.
E-serien fra LG har traditionelt været modeller i den øvre ende af pris- og kvalitetsskalaen, og årets OLED65E8 er ingen undtagelse. Sammen med det papirtynde “Wallpaper”-OLED W8 er det det mest eksklusive, LG leverer i år.
OLED E8: Design
Det første, vi lægger mærke til, da vi pakker E8 ud af kassen, er at det føles tungere, mere gennemført og eksklusivt. Mens B8 og C8 har en ret ordinær konstruktion i plast og metal, kommer E8 med et luksuriøst Picture on Glass-design, hvor OLED-panelet er limet uden på en hærdet glasplade. Det giver en meget tungere, stivere og mere solid konstruktion.
Hvor man med B8 og C8 kan opleve små ujævnheder og bølge-effekter som følge af det ultratynde panel, har E8 en fuldstændig flad og upåvirket skærmoverflade. Glaspladen gør, at E8 faktisk bliver lidt tykkere end sine små brødre. Til gengæld føles det ikke, som om det er ved at knække, hver gang vi flytter på det.
Glaspladen går ned til bordkanten, hvor den mødes af en diskret fod. Her sidder den fremadvendte højttalerdel også. Ud over placering på et tv-møbel kan du selvfølgelig vælge at vægmontere LG-skærmen. I begge tilfælde giver den gennemsigtige glasplade et flot indtryk af et billede, der nærmest svæver i luften.
Det ser rigtig lækkert ud, og hvis vi skulle vælge, ville vi helt klart foretrække denne udførelse hjemme i stuen. Det eneste, der ærgrer os lidt, er at LG ikke har fundet en mere elegant løsning til at skjule kablerne.
Brugervenlighed og funktioner
E8 har altså en væsentlig mere lækker udformning end de små brødre i B8- og C8-serien. Indvendig er der derimod flere ligheder end forskelle. E8 anvender det samme WebOS 4.0 styresystem, som vi kender fra andre LG-modeller, og det er ikke så ringe endda: Menusystemet med pegefjernbetjeningen Magic Remote er stadig en af vores favoritter.
LG-s tv starter lynhurtigt fra standby og skifter hurtigt mellem forskellige typer indhold. Her får du også et bredt udvalg af apps og indhold, inklusive Netflix og Amazon Prime.
Billedkvalitet
OLED65E8 anvender et topmoderne OLED-panel af årgang 2018 kombineret med den sejeste billedprocessering. Den er det sydkoreanernes nyudviklede Alpha 9-processor, der står for. Dermed har E8 meget tilfælles med C8, som vi allerede har positive erfaringer med.
Den fortræffelige billedkvalitet fra OLED bør efterhånden være kendt for læsere af Lyd & Billede, men det skader ikke at gentage. På en OLED-skærm er hver eneste pixel selvlysende (self-emissive). Det giver en formidabel kontrast og et bælgmørkt sortniveau, som er det perfekte bagtæppe for film og tv-serier. Her er der ingen forstyrrende lyseffekter, bare et krystalklar billede, som ovenikøbet bevarer det samme udseende, uanset om du sidder lige foran skærmen eller ude til siden.
Med E8 er der dækket op til virkelig store filmoplevelser. Vi starter med science fiction-filmen Ready Player One og bliver vidne til et festfyrværkeri af farver. Steven Spielberg tager os med ind i sin virtuelle drømmeverden, og LG-skærmen formidler oplevelsen uden filter. Det ser næsten bedre ud, end da vi så filmen for første gang i biografen!
I spilverdenen Oasis skiftes der hurtigt mellem forskellige miljøer og tidsregninger, og LG tackler det udfordrende billedmateriale uden at tilføre oversaturerede farver eller uønsket støj. Det ser ganske enkelt magisk ud.
Det skal nævnes, at vi ser – nej, nyder filmen i den bedst tilgængelige kvalitet på 4K Blu-ray med Dolby Vision HDR. Dolby-versionen ser virkelig heftig ud og giver LG et fortrin i forhold til de tv’er, der ikke understøtter det licenserede format.
LG-skærmen egner sig perfekt til dem, der kan lide at binge-watche film og serier. Alt, hvad du skal gøre, er at slukke lyset og opleve den eksplosive kontrast. Hvad angår bevægelse, er LG-skærmen blandt de mest sømløse, vi har set. Sport og spil serveres med jævne og glatte bevægelser uden at bryde op i støj og forvrængning.
OLED65E8 er dog ikke uden konkurrenter. Både Sony, Panasonic og Philips har meget kapable OLED-skærme i deres stald, som kan tilbyde det lille ekstra. Sony AF8 og AF9 med deres innovative højttalerløsning, Panasonic med deres studieagtige billedpræcision og potente lyd, og Philips med deres farvestrålende Ambilight – alle har de noget ekstra at tilbyde, som LG E8 lidt mangler.
Lydkvalitet
LG’s E-serie plejer at skille sig ud med strålende lyd; forgængeren E7 havde f.eks. en fuldgyldig soundbar integreret i foden. På årets E8-variant har LG lidt overraskende valgt en væsentlig slankere højttalerløsning. Det kan desværre både ses og høres: Selv om lydkvaliteten er mærkbart klarere og fyldigere end på lillebror OLED65B8, får vi ikke den helt store wow-oplevelse.
Tale kommer tydeligt frem takket være de fremadvendte højttalere, men forskellen er mindre end forventet. Musiklytning afslører også en generende resonans i bassen. Vi spiller den udfordrende “Thanks to You” med Boz Scaggs, som får hele tv-kabinet til at vibrere!
LG E8 må kigge langt efter den distinkte og kraftfulde lyd, som Sony har fået ud af deres OLED-skærme, og formår heller ikke at følge med Technics-højttalerne i Panasonic 65FZ950. På positivsiden har LG’s tv indbygget processering af Dolby Atmos surround-lyd. Det betyder, at det kan modtage, dekode og afspille det tredimensionale lydformat. Hvilket er ekstra nyttigt, hvis man vil tilslutte en ekstern Atmos-soundbar. Og det vil man!
Konklusion
På papiret har LG OLED65E8 alt, hvad der skal til for at give en bragende tv-oplevelse. Med krystalklart billede, brugervenlig betjening og lækker byggekvalitet er det uden tvivl et meget komplet tv. Problemet er den høje pris: Med omtrent samme billedpanel og teknik som B8 og C8 har E8-serien svært ved at forsvare det store prishop. Heller ikke lydgengivelsen står mål med forventningerne.
Medmindre du er specielt interesseret i design, anbefaler vi i stedet at købe et OLED65C8 og supplere med en soundbar!
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer