TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: LG OLED65E9

Det bedste OLED

Knivskarpt billede, slankt design og fed lyd: LG sætter trumf på med E9, deres måske bedste OLED-TV til dato.

Af / 05/07/2019 - 15:05
LG OLED65E9

Lyd & Billede mener

  • E9 er et meget gennemført TV med stilfuldt design, knaldstærk billedkvalitet og krystalklar lyd.
  • Selv om billedkvaliteten er glimrende, er den meget som på den billigere C9-serie. Lysstyrken er noget svagere, end hvad man får fra et LCD-TV med QLED-teknologi.

LG OLED65E9 er proppet med den mest avancerede billedteknologi, der kan opdrives for tiden. Derudover har det mere eksklusiv lyd, design og finish end de billigere B- og C-modeller. Det er kort sagt LG’s bedste bud på et ægte high-end-TV inden for fornuftige rammer. Spørgsmålet er så, om det tilbyder nok ekstra til at forsvare merprisen.

OLED-bonanza

LG har så mange forskellige OLED-serier i sortimentet, at det kan være svært at få et overblik. Generelt kan man sige, at jo længere ud i alfabetet man kommer, jo bedre (og dyrere) bliver det.

Hvis du vil have det allerbedste og har råd til det, vælger du selvfølgelig Z-modellen med 8K-opløsning. Hvis du vil have et OLED-TV, der kan rulles sammen i en kasse, skal du vælge R9. For de designbevidste er det pandekagetynde W9 Wallpaper nok den store drøm. Men for dem, der vil have et luksuriøst OLED med et lækkert billede, uden at prisen går helt amok, vil E-serien være et godt alternativ.

Design

Udseendemæssigt er der ingen tvivl: Sammenlignet med den i øvrigt glimrende C9-serie er det tydeligt, at LG har brugt flere ressourcer på designet. Mens C9 og B9 har standard metalindramning, er E9 kendetegnet ved, at OLED-panelet er limet på en gennemsigtig glasplade, som står let tilbagelænet direkte på bordet.

LG OLED65E9 closeup 58383
LG OLED65E9 har et stramt og eksklusivt design med bagplade i glas. (Foto: LG)

Glaspladen hjælper med at afstive det ømfindtlige OLED-panel og reducerer ujævnheder (bølgeeffekter) på skærmoverfladen. Den bidrager også til at øge vægten betragteligt. Men mest af alt giver den et tiltalende udseende. Sammen med foden, som er skjult på bagsiden, skabes der en visuel effekt, hvor TV-skærmen ser ud til at svæve over bordpladen.

Annonce

Udseendet er bestemt lækkert, men vær opmærksom på, at den blanke skærmoverflade kan give ret generende refleksioner i lyse rum. Hvis du vil bruge TV’et i en stue med store vinduer og meget sollys, bør du tage nogle forholdsregler for at undgå spejlbilleder.

Brugervenlighed og funktioner

LG WEBOS
LG kan skilte med streaming-tjenester som Netflix, HBO, Amazon Prime og Rakuten på menulinjen. (Foto: Lasse Sendsen)

LG er blandt de bedste i klassen, både hvad angår brugervenlighed, betjening, tilslutningsmuligheder og understøttelse af forskellige videoformater. De nye HDMI 2.1-indgange gør TV’et mere fremtidssikret end mange af konkurrenterne. Med nye, avancerede spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Scarlett lige om hjørnet kan det være værd at tage i betragtning!

2.1-standarden giver mulighed for 4K-video med op til 120 billeder i sekundet. En forbedret lydreturkanal (eARC) giver desuden bedre lydkvalitet mellem TV’et og avancerede soundbars.

På indholdssiden er det glædeligt, at LG nu kan prale af at understøtte alle de store streaming-apps, med HBO og Amazon som nytilkomne ud over Netflix. Understøttelse af Googles stemmeassistent er desuden på plads, selv om de nordiske sprog lader vente på sig.

LG har også sin egen stemmeassistent, ThinQ AI, som kan bruges til at styre TV’ets mange funktioner med stemmen. Vi vender tilbage med en mere grundig sammenligningstest af stemmestyrede smart-TV-systemer til efteråret!

LG Magic Remote
Magic Remote-fjernbetjeningen er meget nem at navigere med, og vi kan mærke, at 2019-modellerne er blevet hurtigere og mere responsive. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

LG OLED65E9 front left 58385
(Foto: LG)

OLED’s mange fordele er efterhånden velkendte for de fleste: Kanonstærk kontrast, kulsort sortniveau, lyskontrol på pixelniveau og en farvegengivelse, der ser lige godt ud fra alle vinkler. Hvis du sidder med et ældre TV, vil forskellen opleves som enorm, og selv relativt moderne LCD-skærme kan nærmest se defekte ud ved siden af en OLED.

Udfordringen for LG og andre producenter, der tilbyder OLED, er at alle billedpaneler kommer fra samme fabrik, LG Display. For at skille ud sig fra konkurrenterne er det derfor afgørende at have den bedst mulige billedprocessering, og her er LG udstyret med en særdeles kraftig billedmotor: Den nye A9-videoprocessor anvender angiveligt AI-teknologi (kunstig intelligens) til at skabe optimal billedkvalitet. Men frygt ikke – TV’et bliver næppe selvbevidst og morderisk som Skynet af den grund!

I dette tilfælde handler AI bare om, at de algoritmer, der bruges af videoprocessoren, er udviklet ved hjælp af maskinlæring. På den måde kan den analysere billedmaterialet og automatisk vide, hvordan et lavopløst billede opskaleres bedst muligt eller støj fjernes mest effektivt osv.

Kunstig intelligens eller ej, så noterer vi os, at billedprocesseringen fungerer uforskammet godt. E9 har – ligesom C9 – en evne til at få forskellige typer middelmådigt indhold (altså billedkvaliteten, ikke nødvendigvis handlingen) til at se glimrende ud.

Det er især tydeligt på grovkornede YouTube-klip og ældre TV-serier med SD-opløsning. OLED65E9 får detaljer og nuancer frem ud uden at mudre det til med alt for aggressiv støjreduktion, som ellers kan få billedet til at se kunstigt ud.

Tidligere LG-generationer har fået lidt kritik for ujævne bevægelser, men også på det felt er der sket store forbedringer. LG OLED65E9 har meget jævne og glidende bevægelser, og følger handlingen på skærmen uden rykken eller hakken. I de tilfælde, hvor man gerne vil bevare den klassiske filmfølelse, kan man slukke for interpoleringen i indstillingsmenuen.

Hvis man vil have en fuldkommen billedoplevelse, er det dog 4K-opløsning og HDR-kvalitet, der er sagen. Og her er LG-skærmen i sit es. Vi bænkede os med 3. sæson af Stranger Things på Netflix, og det er tydeligt, at vi har med et vaskeægte high-end-TV at gøre. OLED65E9 serverer billederne med intens kontrast, voluminøse farver og – for et OLED-TV – imponerende lysstyrke. Faktisk er der mærkbart mere knald på de lyseste partier her, end vi har set på noget OLED hidtil!

Konkurrenten fra Sony, KD-65AG9, har væsentlig lavere kontrast og billeddynamik, selv når vi skruer kontrollerne op på maks. Her er det tydeligt, at LG har valgt en anden billedæstetisk – og det virker. Øjnene trækkes umiddelbart til den stærkeste lyskilde, uden at det ser ud til at have nogen ulemper. Lysstyrken er ikke på niveau med Samsungs QLED-skærme, men af OLED at være er LG E9 i særklasse.

LG plejer at få hård konkurrence fra specialister som Sony og Panasonic, når det gælder nøjagtige billeder, men på årets generation har deres billedprocessering nået et niveau, hvor de kan blive svære at overgå.

LG OLED65E9 living room 58380
(Foto: LG)

Lydkvalitet

Ældre generationer af E-serien har haft en omfattende højttalerløsning med en separat “soundbar” integreret i foden. På de nyere E-modeller er lyddelen tilsyneladende nedgraderet med bare en lille spalte under billedpanelet. Det giver måske ikke de helt store forventninger til lyden, men så tager man fejl.

Bag facaden gemmer der sig nemlig en kraftig forstærker og dedikerede bashøjttalere. LG-skærmen har desuden automatisk rumkorrektion, som finjusterer lyden efter akustikken i lokalet, hvilket den bruger fjernbetjeningens indbyggede mikrofon til.

De fremadvendte højttalere giver en klar, distinkt gengivelse af både stemmer og lydeffekter. Der er faktisk også brugbar fylde i basområdet – et klart trin op i forhold til C9 lydmæssigt. E9 kan imidlertid ikke helt måle sig med Sony og deres Acoustic Surface lydteknologi. Mens Sony AG9 byder på en kraftig lydgengivelse, som gør, at man kan klare sig uden soundbar, er lyden på LG E9 mere “god af et TV at være”.

Mange vil derfor nok gerne bruge en soundbar sammen med E9. Så er det rart at vide, at TV’et understøtter Dolby Atmos både internt og via HDMI-udgangen. Det giver mulighed for at koble alle kilder gennem TV’et og desuden nyde Netflix med optimal lydkvalitet.

OBS: Hvis du overvejer at bruge en soundbar sammen med E9, skal den stå på en hylde over eller under TV’et. Ellers vil den skygge for glasset og ødelægge det fine udseende. Du kan selvfølgelig også vælge at vægmontere TV’et, men så går noget af pointen ved den lækre fod og glaspladen tabt efter vores mening.

Konklusion

For dig, der ikke bare vil have den bedste billedkvalitet, men også et TV med smagfuldt design og god lyd, er LG’s E9-serie et glimrende valg. Mens tidligere generationer af E-serien har kostet lidt mere, end det måske var rimeligt, får du fuld valuta for pengene med årets E9-model. For bare nogle få tusind mere, end LG’s C9-model koster, får du et æstetisk lækkert TV med markant bedre lyd.

Det eneste skår i glæden er faktisk, at det ikke fås i 77 tommer!

Karakter
LG OLED65E9
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “LG OLED65E9”

  1. jeg skal ude og købet nyt tv vad vil du anbefale Lg65E9 eller Lg 65C9
    venlig hilsen per

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Gode og billige TV-skærme

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV