TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: LG OLED G4 (OLED65G4)

Det absolut bedste OLED-TV

Dette års topmodel LG OLED G4 har fået et par opdateringer, der gør dette TV til en virkelig fænomenal billedmaskine - måske den bedste, vi har set.

Af / 03/05/2024 - 12:05
LG OLED G4 (OLED65G4)

Lyd & Billede mener

  • LG G4 er et fremragende TV med fantastisk billedkvalitet, meget gode tilslutningsmuligheder og formatunderstøttelse samt et slankt og stilfuldt design.
  • Lydgengivelsen er ret tynd og kunne godt bruge lidt hjælp fra en soundbar.

LG har længe haft stor succes med sine OLED-TV’er, og flagskibsmodellen i G-serien var et af de bedste TV’er, vi testede i 2023. Nu er 2024-modellen OLED G4 endelig kommet. Den slægter tydeligt sin forgænger på, men har også fået nogle vigtige opdateringer under motorhjelmen.

LG OLED G4 med superkraftig “AI” processor

LG fokuserer meget på billedbehandling i år, og OLED G4 er udstyret med den nye α11-videoprocessor, som kun findes i denne model og den trådløse OLED Signature M4.

Den nye α11-processor er udviklet specielt til OLED-TV’er og er betydeligt mere kraftfuld end sin forgænger, α9. LG lover blandt andet en forbedring af grafikydelsen på 70 procent og en stigning i processorhastigheden på 30 procent.

LG’s processor bruger også AI (kunstig intelligens) til at forbedre billedkvaliteten. Ligesom Samsungs NQ4-processor kan den analysere billedinformation og beslutte, hvordan objekter bedst behandles. Det er ikke første gang, vi hører det, men nu begynder forbedringerne at tage fart.

large08

Annonce

LG OLED G4 – design

G4-modellen kaldes “Gallery OLED”, fordi den er skræddersyet til vægmontering. Bagsiden af skærmen er helt flad med et indhak til vægbeslag og kabler. Faktisk var tidligere generationer af G-serien så “vægorienterede”, at de ikke engang blev leveret med en sokkel i kassen! Men i år har LG heldigvis vendt op og ned på tingene og inkluderer en almindelig sokkel, mens vægbeslaget nu er ekstraudstyr.

Det er efter vores mening en smartere og mere fleksibel løsning – så man kan prøve sig frem og finde den rigtige placering, før man borer huller i væggen.

Den nye centermonterede sokkel er tung og robust og kan hæve skærmen et hak, så der bliver plads til en soundbar nedenunder. Ellers er designet relativt lig forgængernes.

LG ser ud til at have ladet sig inspirere af Samsungs slanke design, men her er der ingen separat kasse til kabler m.m. – hvilket betyder, at TV’et er lidt tykkere, og du vil helt sikkert ende med mere “kabelrod”, der hænger ned fra skærmen.

large02 large06 large03
<
>
LG OLED G4. (Foto: LG)

Brugervenlighed og funktioner

LG-skærmen leveres med den nyeste brugergrænseflade (WebOS 24), som er blevet meget hurtig og overskuelig. TV’et tilbyder flere brugerprofiler, og startskærmen kan skræddersys til individuelle præferencer. Fjernbetjeningen er den trofaste Magic Remote med pointer, som LG har brugt, så længe vi kan huske.

Ligesom Samsung tilbyder LG fire HDMI 2.1-indgange med op til 120Hz/144Hz på alle fire. G4 har også masser af spilfunktioner, som er tilgængelige i undermenuen Game Optimizer. En dedikeret billedtilstand til spil hjælper med at reducere forsinkelsen til under 10 millisekunder. Og med understøttelse af Freesync og VRR (Variable Refresh Rate) er gaming jævn og flimmerfri.

Både LG og Samsung-konkurrenten klarer sig rigtig godt til en række forskellige spilformål, og begge ville være fantastiske skærme til konsoller som Xbox og PS5. Men hvis vi skal fremhæve noget, så er det, at LG – i modsætning til Samsung – understøtter Dolby Vision-formater til film, serier og spil.

Samsung S95D vs LG OLED G4 (16) Samsung S95D vs LG OLED G4 (13) Samsung S95D vs LG OLED G4 (12) Samsung S95D vs LG OLED G4 (11)
<
>
LG's WebOS-brugergrænseflade har fået en ansigtsløftning i år, mens fjernbetjeningen er den samme gamle Magic Remote. (Foto: Audun Hage)

Målinger

Vores første målinger viste, at både LG OLED G4 og Samsung S95D giver meget korrekte farver og gråtoner, lige ud af kassen og uden kalibrering. Begge skærmer leverede en deltaafvigelse på <3, hvilket typisk er under, hvad det menneskelige øje kan opfatte. LG leverede exceptionelt bra i SDR. På den anden side leverede Samsung S95D faktisk endnu bedre i HDR med meget lave afvigelser i farver og gråtoner. LG leverede på den anden side lidt højere lysstyrke og kontrast.

Bemærk: De lidt højere afvigelser på LG-skærmen skyldes en smule højere farveværdier i blåt, som kan udlignes med en Calman-kalibrering. Med Samsung er det næsten ikke nødvendigt at kalibrere, da målingerne allerede er så lave.

Målinger LG OLED65G4 Samsung TQ65S95D
Farvegengivelse SDR (dE) 1,2 1,6
Gråskala SDR (dE) 0,6 1
Farvegengivelse HDR (dE) 2,4 1,9
Gråskala HDR (dE) 2,4 1,5
Lysstyrke (HDR)
10 % 1621 nits 1531 nits
100 % 249 nits 296 nits
Kontrast (SDR) 37613:1 10190:1
Kontrast (HDR) 53678:1 39733:1

Billedkvalitet

Vi var naturligvis ekstra spændte på, hvilken indflydelse den nye “AI-troldmandskunst” ville have på LG-skærmen. Vi har allerede fået demonstreret flere af de nye funktioner på messer og lignende, men med alle indstillingerne skruet op til maksimum for at understrege forskellene – som var meget overdrevne.

Men med LG-skærmen indstillet til den mere neutrale Kino-tilstand var vi vidne til et af de bedste – måske det allerbedste – TV-billede, vi nogensinde har set!

En ting er, hvad målingerne siger, men vi oplevede jævnligt, at vores øjne blev “trukket” mod LG-skærmen, som var den skarpeste, mest detaljerede og mest kontrastfyldte af de to konkurrenter.

For det første har OLED G4 en fænomenal skarphed og detaljerigdom, som vi næppe har set før. Fraværet af støj kombineret med en raffineret og skånsom billedbehandling fremhæver detaljerne uden at overdrive.

Kontrasten i billedet er også formidabel og formår med nød og næppe at overgå duellanten fra Samsung (S95D) i både de lyseste og mørkeste nuancer. Begge disse skærme er absolut i topklasse, men LG har en lille fordel med hensyn til kontrast og sortniveau.

Derudover er det lykkedes LG at presse en meget flot og mere nuanceret farvegengivelse ud af panelet. QD-OLED har stadig en fordel med hensyn til farvevolumen, men på G4 ser disse forskelle ud til at være mindsket betydeligt. Det eneste punkt, hvor vi kan se, at Samsung-skærmen har en fordel, er, at den har endnu mere fin graduering fra mørkt til lyst.

LG OLED G4 har også bevægelsesudjævning (interpolation), som fungerer glimrende på alt fra 24p-spillefilm til sport og andre typer TV-indhold. Billederne er jævne, skarpe og næsten flimmerfri uden at introducere for meget “sæbeoperaeffekt”. Forbedringen er bemærkelsesværdig, hvilket igen må skyldes den smarte videoprocessor.

 

Samsung S95D vs LG OLED G4 4 1 scaled

Lydkvalitet

På lydsiden er LG G4 relativt sparsomt udstyret med et enkelt højttalersystem og dedikerede bashøjttalere. Det er meningen, at den skal tilbyde virtuel surroundlyd. Og ja, lydgengivelsen er klar nok, med tydelig stemmegengivelse, men det bliver hurtigt klart, at det ikke matcher størrelsen på Samsungs lydsystem. S95D har strategisk placerede højttalere hele vejen rundt, som giver et imponerende lydbillede med en mere luftig surroundeffekt.
Mange vil nok alligevel foretrække en separat soundbar eller et lydsystem til et TV i denne klasse, og det vil vi anbefale i dette tilfælde. G4 understøtter Dolby Atmos via HDMI eARC-stikket, og hvis du vælger en kompatibel LG-soundbar, kan du også sende lyden trådløst eller bruge skærmens højttalere i kombination med soundbaren – det såkaldte WOW Orchestra.

Konklusion

G-serien fra LG har traditionelt været blandt de bedste OLED-TV på markedet, og dette års OLED G4 er ingen undtagelse. Kombinationen af rå og kontrastfuld billedkvalitet, flot design og en smart brugergrænseflade og godt design gør dette til en fremragende samlet pakke. I år kommer det endda med en fod i kassen (!) – så du hurtigt kan få TV’et sat op. At prisen starter lidt lavere end forgængeren gjorde i sin tid, er heller ikke nogen ulempe.

LG OLED G4 møder selvfølgelig stærk konkurrence fra Samsung S95D med hensyn til billedkvalitet, brugervenlighed og design. Og hvis den indbyggede TV-lyd er en vigtig faktor for dig, har Samsung en klar fordel. Men som ren billedmaskine er G4 – med et mulehår – den bedste efter vores mening. Derfor er det en smal, men velfortjent sejr til LG i denne duel.

Alt i alt tøver vi ikke med at give LG OLED G4 topkarakter og vores særlige anbefaling. Det er simpelthen et knaldgodt TV!

Karakter
LG OLED G4 (OLED65G4)
High End

Også i denne test:

Samsung S95D (TQ65S95D)

Samsung S95D: Nul refleksioner!

Samsungs nye OLED-flagskib leverer en forbløffende billedoplevelse - stort set uden genskin.

Samsung S95D leverer et kontrastrigt og farverigt billede med stort set ingen refleksioner fra skærmen. Derudover imponerer det med sit attraktive design og fremragende lyd.
Den matte skærmoverflade kan have nogle bivirkninger, afhængigt af lysforholdene i rummet. Samsung-skærmen understøtter ikke HDR-formatet Dolby Vision.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen