Panasonic har en lang tradition for at lave TV’er med udsøgt billedkvalitet, og det gælder ikke mindst topmodellen JZ2000, som leverede råstærk ydelse, da vi testede det sidste år. Med suveræn farvepræcision, bundløst sortniveau og saftig lysstyrke er det et TV til de virkelig kræsne – men det koster også derefter!
Ud over et toptrimmet OLED-panel er flagskibet udstyret med et avanceret højttalersystem fra Technics. Det lyder fremragende, men kan også virke lidt overflødigt, da de fleste entusiaster alligevel vil foretrække et separat lydsystem.
Og det er netop her, lillebror JZ1500 kommer ind i billedet. Det har samme billedpanel og videoprocessor som flagskibsmodellen, men har trimmet de lidt uformelige Atmos-højttalere væk til fordel for et mere simpelt integreret højttalersystem. Kan det være en mulighed for at spare nogle penge og stadig opnå referencekvalitet?
OBS: Panasonic JZ1500 fås i 48, 55 og 65 tommers skærmstørrelser, men den mindste 48 tommers model har et standard OLED-panel uden ekstra køling og højere lysstyrke.
Design
Designmæssigt er JZ1500 flot at se på og har en lidt slankere fremtoning end JZ2000, når man ser det forfra. Med den mørke indramning er der ikke noget, der forstyrrer blikket. Bagsiden er derimod præget af en ret stor elektronikdel, som gør, at TV’et vil rage noget ud, hvis man vægmonterer det.
Byggekvaliteten er solid og tillidsvækkende. JZ1500 har i øvrigt den samme drejelige fod som storebror, og det er smart, når man vil vende skærmen i en bestemt retning.
Brugervenlighed og funktioner
Panasonic har den seneste tiden udstyret flere TV-modeller med Android-styresystemet, men på JZ1500 anvender de deres egen brugerflade, My Home Screen 6.0. Der er ikke noget at udsætte på brugervenligheden. Menusystemet er enkelt og overskueligt med indhold og videoindgange arrangeret på en menulinje nederst på skærmen.
Man kan nemt ændre lyd- og billedindstillinger, uden at menuerne skygger for billedet – noget, som entusiaster vil sætte pris på.
JZ1500 har også fået Panasonics nye fjernbetjening, som er væsentlig mere ergonomisk end den gamle, samtidig med at den med Bluetooth kan bruges uden at skulle peges direkte mod skærmen.
Panasonic kan også prale af rigtig god formatunderstøttelse. Med support for HDR-formaterne Dolby Vision IQ og HDR10+ Adaptive, som optimerer billedkvaliteten til forholdene i rummet ved hjælp af en lyssensor, er der lagt til rette for gode filmoplevelser. Dolby Atmos-lydprocessering er også på plads, så TV’et kan sende de rigtige lydsignaler til en kompatibel soundbar.
Noget, der ikke er helt så godt, er udvalget af apps, nærmere bestemt streaming-tjenester.
Panasonic har ganske vist opdateret listen over tilgængelige tjenester for nylig, hvor bl.a. de populære Disney+ og Apple TV-apps er blevet tilføjet. Derimod mangler HBO Max stadig, for bare at nævne én. Men det behøver ikke at være noget stort problem, da de fleste, der køber et TV i denne klasse, som regel også har en ekstern videokilde eller to, der kan supplere de nødvendige apps.
Gode tilslutningsmuligheder
JZ1500 er udstyret med fire HDMI 2.1-kompatible indgange, hvoraf to understøtter vigtige gaming-funktioner som 4K 120 Hz og VRR (variabel opdateringshastighed). Panasonic har også formået at holde forsinkelsen (input-lag) meget lav på denne model: Vi målte JZ1500 til ca. 14 millisekunder ved 1080p 60 Hz.
Bemærk, at da kun to af indgangene understøtter HDMI 2.1, og den ene af disse også fungerer som lydreturkanal (eARC) for eksterne lydsystemer, har man i praksis kun én indgang tilgængelig til en spilkonsol.
Panasonic tilbyder også en separat gaming-indstilling, men mangler en såkaldt Game Bar med alle indstillinger samlet på ét sted, som konkurrenter som LG og Samsung har. Man skal således grave lidt i menuerne for at få de optimale indstillinger til spil.
Toptrimmet OLED-panel og videoprocessor
Rent billedteknisk har JZ1500 meget tilfælles med JZ2000. Det har et specielt modificeret OLED-panel, som er udstyret med et passivt køleelement for at opnå højere lysstyrke. Billedprocesseringen er også opgraderet med den smarte videoprocessor HCX Pro AI, som analyserer indholdet og tilpasser gengivelsen derefter.
Hvis TV’et registrerer, at man ser fodbold, justerer det billedkvaliteten for at gøre græsset mere livagtigt og gør samtidig lyden mere stadionagtig. Hvis det derimod kan se, at man ser film, vil det prioritere så præcis farvegengivelse som muligt.
Billedkvalitet
JZ1500 har som nævnt samme billed-hardware som storebror JZ2000. Derfor kommer det ikke som nogen overraskelse, at ydelsen er meget den samme – altså virkelig god!
Panasonics OLED har allerede imponeret os med sin ekstremt flotte farvegengivelse, og vores førsteindtryk er, at JZ1500 er på samme høje niveau. Vores testbilleder af natur, dyr og planter fremstår med meget rige og fyldige farvenuancer, uden at det kammer over i det unaturlige. TV’et skelner også rigtig godt mellem forskellige hudtoner uden at tilføje overdreven “spraytan-effekt”.
Vi finder hurtigt ud af, at den neutrale Filmmaker Mode er velegnet til kræsent filmkiggeri. Panasonic-skærmen giver så også en meget korrekt gengivelse af spillefilm med 24 billeder i sekundet.
Hvis man derudover vil glatte bevægelserne lidt ud, uden at det ligner sæbeopera fuldstændig, kan man vælge Cinema-indstillingen, som udjævner bevægelserne og samtidig bevarer skarpheden under hurtige panoreringer.
Kontrasten er, som vi er vant til fra OLED, formidabel. Panasonic-skærmen formår at være lys i enkelte partier, samtidig med at andre dele er helt mærke. Det resulterer i en suveræn dybdefølelse, især i mørke scener og actionsekvenser.
Her jorder JZ1500 det meste af, hvad vi har set af LCD-skærme, og det er kun på maksimal lysstyrke, den kommer lidt til kort mod de allermest glødende Mini-LED-skærme.
Med andre ord har Panasonic JZ1500 alle de typiske styrker, vi forbinder med denne panelteknologi. Spørgsmålet er, hvor meget denne high-end-model egentlig adskiller sig fra en mere almindelig OLED-variant.
For at finde ud af det sætter vi JZ1500 op ved siden af Panasonic JZ1000, som er endnu et TV, vi har gode erfaringer med. Denne model har et standard OLED-panel og er således repræsentativ for billedkvaliteten fra et typisk OLED-TV fra premiumsegmentet.
Vores førsteindtryk, når vi fyrer op for de to Panasonic-skærme, er at der er flere ligheder end forskelle. De har begge den samme overbevisende farvegengivelse kombineret med det bundløse sortniveau, vi værdsætter OLED for.
Forskellen er på ingen måde som nat og dag, men der er et par ting, der er med til at tippe vægtskålen til JZ1500’s fordel. Den største og vigtigste er lysstyrken. JZ1500 har mærkbart – og målbart – højere lysstyrke, både generelt over hele skærmen og i små højlyseffekter på HDR-indhold.
Når vi gennemser vores testscener mastret ved 1000 nit, er det tydeligt, at JZ1500 skinner lidt stærkere i områder med meget lys, såsom solskin, flammer og deslige. Det formår derfor at få små, delikate detaljer frem, hvor lillebror må give op og brænder ud.
De nævnte forskelle er ret subtile, men alligevel tydelige over et bredt udvalg af indhold. Og det er netop den slags små forskelle, entusiaster sætter pris på!
OLED-skærme er kendt for deres suveræne sortniveau, men nogle af dem har også en tendens til at overdrive, så visse mørke dele af billedet “drukner” i sort, såkaldt black crush. Her er Panasonic i sit es med præcise graderinger i den mørkeste ende af gråtoneskalaen.
Derudover sørger den intelligente lyssensor for at hæve eller sænke lysstyrken i tråd med lysforholdene i rummet. Resultatet er et TV, der kan tackle de fleste typer videoindhold og betragtningsforhold i strakt arm, uden at man skal rode med billedindstillingerne.
Konkurrenter
Panasonic-skærmen er selvfølgelig ikke uden konkurrenter i high-end-klassen. Her er det nærliggende at nævne Sonys topmodel A90J, et andet ildsprudende OLED-TV, som i 55 tommers udgaven ligger i samme prisklasse. Her får man fuld udbytte med både Google TV, saftig kontrast og lysstyrke samt potent indbygget lyd.
Vi skal heller ikke glemme Samsungs 4K-topmodel fra 2021, 55QN95A, som også leverer en heftig billedoplevelse, og som nu kan købes til langt lavere priser, end da det var nyt.
Lydkvalitet
JZ1500 må som nævnt klare sig uden de eksklusive Technics-højtalere, som man finder på JZ2000. Dermed får man heller ikke nogen indbyggede højdekanaler eller Atmos surround-effekt.
Når det er sagt, så blev vi faktisk positivt overrasket over den indbyggede lyd i dette tilfælde. De undermonterede højttalere har god klarhed i mellemtonen kombineret med tydelige overtoner. Der er også brugbar bas, som giver godt med punch til musik og lydeffekter. Langt bedre end forventet!
Men de fleste vil nok foretrække at opgradere lyden med en separat soundbar eller et ditto lydsystem. Det er der også fin mulighed for, og med understøttelse af HDMI eARC kan man nemt sende Dolby Atmos-signaler ud til en soundbar, der understøtter dette.
Konklusion
Vi har allerede gode erfaringer med Panasonic JZ2000 fra tidligere tests, og da JZ1500 har meget af den samme teknologi under motorhjelmen, minder ydelsen også meget om storebrors.
For det første har Panasonic-TV’et en forrygende, men samtidig neutral farvegengivelse kombineret med suveræn kontrast. For det andet har det højere lysstyrke end almindelige OLED-skærme, hvilket resulterer i endnu bedre gengivelse af HDR-video. Brugervenligheden er der også taget godt hånd om, og selv om vi savner et par essentielle streaming-tjenester, kan det løses med en Apple TV-boks eller lignende.
Det bedste ved JZ1500 i forhold til JZ2000 er dog prisen, for mange steder sælges det et godt stykke under den vejledende udsalgspris, og uden højttalersystemet fra Technics om bord kan man spare 3.000-7.000 kroner sammenlignet med topmodellen. Det er nok til en god soundbar!
OBS: Panasonic JZ1500 er teknisk set en 2021-model, og selv om efterfølgeren ikke er officielt lanceret endnu, forventer vi at se et “LZ1500” eller tilsvarende i løbet af foråret/sommeren 2022. I mellemtiden er det altså muligt at gøre et godt køb på denne “sidsteårsmodel”!
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer