TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Panasonic LZ1500E (TX-55LZ1500E)

Prof-skærm til hjemmebrug!

Panasonic LZ1500E giver imponerende kontrastrige og farvepræcise billeder og er noget af det tætteste, vi kommer på en studiemonitor til hjemmebrug. Et TV for de virkelig kræsne!

Af / 19/01/2023 - 09:00
Panasonic LZ1500E (TX-55LZ1500E)

Lyd & Billede mener

  • Panasonic LZ1500 leverer glimrende, kontrastrig og naturlig billedkvalitet direkte ud af æsken. Et TV, du bare kan tage i brug og nyde!
  • Panasonics brugergrænseflade mangler en del populære apps.

Panasonic er ikke så store inden for tv, som de var i begyndelsen af 00’erne, men den japanske producent holder stadig fanen højt, når det gælder billedkvalitet. Topmodellen LZ2000E står som et af de allerbedste tv’er, vi testede sidste år.  

Flagskibet fra Panasonic leverede en så imponerende kontrast og farvegengivelse, at vi endte med at kåre det til årets bedste high-end TV! Men hvad ikke alle ved er, at Panasonic-topmodellen har en (næsten) lige så potent lillebror …  

Læs også Mesterklasse fra Panasonic Panasonics bedste OLED-TV er tilbage i fuld vigør, og nu kan den endelig leveres i stort format! LZ2000E giver en simpelthen strålende billedoplevelse.
panasonic1
Panasonic LZ1500. (Foto: Panasonic)

Panasonic LZ1500E

Er du kræsen, når det gælder billedkvalitet, men uden behov for kraftige indbyggede højttalere, vil lillebror LZ1500E være et prisbilligt alternativ: Den bruger præcis samme OLED-panel og videoprocessor som topmodellen, men de ekstravagante surroundhøjttalere fra Technics er sparet væk.  

Her er der kun nogle simple stereohøjttalere på indersiden, og det betyder, at du kan spare nogle kroner på kassebonen.  

Uden de massive Atmos-højttalere får LZ1500 også et mærkbart slankere udseende end storebror. Byggekvaliteten er der til gengæld ikke noget at udsætte på, og den mørke indramning virker diskret og ikke prangende. LZ1500E står på en praktisk drejesokkel, der gør det nemt at vinkle skærmen mod sofaen.  

Annonce
Panasonic-LZ1500-Glass-Onion-Netflix-Edward-Norton-scaled Panasonic-LZ1500-remote-scaled
<
>
Panasonic-skærmen har en solid byggekvalitet og leveres med en praktisk drejbar sokkel. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og finesser

Hos Panasonic har man sin egen måde at gøre tingene på, og de er ikke faldet for ‘Android-fristelsen’ som mange af deres konkurrenter. LZ1500E er i stedet udstyret med MyHomeScreen-brugergrænsefladen (version 7.0). Den er nemt at blive fortrolig med og giver hurtig adgang til de vigtigste indstillinger. Men app-udvalget er så som så.  

Panasonic kan skilte med populære apps som DRTV, Disney+ og Apple TV+ i app-galleriet. Men vi savner stadig streamingtjenester som HBO Max.

De ivrige seriefans vil nok foretrække at have en Apple TV 4K eller Google Chromecast tilgængelig, så de er sikre på ikke at gå glip af noget.  

Tilslutningsmulighederne er fine nok med fire HDMI-indgange. Men ligesom LZ2000E er det kun to af disse, der har fuld understøttelse af VRR og 4K/120Hz, hvilket er vigtigt for gamerne derude. Gaming i Dolby Vision HDR-kvalitet er desuden begrænset til 60 Hz. Her må Panasonic se sig overhalet af LG OLED C2 og G2, hvor alle fire understøtter 4K/120Hz og styrer Dolby Vision-spil på 120 Hz.  

LZ1500E har ellers fået sin egen spilmenu – Game Control Board – som samler de relevante indstillinger ét sted. Vi målte forsinkelse (input lag) til cirka 15 millisekunder i spilmodus. Det er lynhurtigt!  

Akkurat som storebror har Panasonic LZ1500E bred understøttelse af forskellige HDR-videoformater, deriblandt Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive og HLG Photo (stillbilleder i HDR-kvalitet). TV’et har ikke indbyggede Atmos-højttalere, men kan sende lydsignalerne til kompatible soundbars via HDMI eARC. 

Obs!: Eftersom kun to af indgangene understøtter HDMI 2.1, og en af disse også fungerer som lydreturkanal (eARC), har du i praksis kun én indgang tilgængelig til en spillekonsol, hvis du vælger at tilslutte en soundbar. 

Panasonic-LZ1500-input-lag-scaled Panasonic-LZ1500-inputs-scaled Panasonic-LZ1500-apps-scaled
<
>
Panasonics MyHomescreen brugergrænseflade er fin at bruge, men app-udvalget er ikke det bedste. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

På billedsiden har LZ1500E meget til fælles med LZ2000E. Det såkaldte Master OLED-panel er oprindeligt hentet fra LG Display og modificeret med et passivt køleelement på bagsiden (men vær opmærksom på, at dette kun gælder for 55- og 65-tommerne i LZ1500-serien).  

Det kølende lag hjælper med at lede varme væk fra OLED-panelet og har gjort det muligt for Panasonic at presse lidt mere lysstyrke ud af panelet, samtidig med at det reducerer risikoen for indbrænding. Vi målte LZ1500E til lidt over 800 nit kontinuerligt i et 10% vindue (billedmodus Professional 1) uden tegn på, at testbilledet ‘blev hængende’ på skærmen.  

Billedbehandlingen håndteres af Panasonics bedste videoprocessor HCX Pro AI, som løbende analyserer og optimerer billedet. Og endnu en gang må vi sige, at vi er imponerede over, hvad japanerne har opnået.  

Flagskibsmodellen er kendt for at være i toppen af klassen, når det gælder farvegengivelse, og det tager ikke lang tid at slå fast, at LZ1500 er på samme høje niveau. Måleresultaterne er imponerende gode lige ud af kassen med meget præcise farverum og gråtonemålinger i både SDR- og HDR-tilstand. Faktisk er dette noget af det nærmeste, man kommer på en studiemonitor til hjemmebrug!  

Panasonic LZ1500 Calman HDR screenshot 1920x1159 1
Måleresultaterne i Calman er exceptionelt gode. Her er der ingen farver, som stikker ud, og alt er helt lineært. LZ1500E følger også EOTF-kurven for HDR helt snorlige og korrekt. Et punkt, hvor mange TV’er har tendens til at stritte vældigt. (Al kalibrering af Gorm Sørensen, Procal)

Vores testbilleder fra Glass Onion: A Knives out Mystery (Netflix, Dolby Vision) gengives med rige og fyldige farvenuancer, og der er godt smæk på de lyse HDR-effekter, uden at farvemætningen er for overdreven. TV’et skelner rigtig godt mellem hudtonerne på de forskellige skuespillere. Derudover er nærbillederne af Daniel Craig og hans medskuespillere virkelig knivskarpe!  

Panasonic-skærmen er udstyret med den meget neutrale billedmodus Filmmaker Mode, som i praksis giver os billederne, sådan som producenten og filmkoloristen har tænkt, uden at tilføje eller trække noget fra i form af kunstig skarphed, bevægelsesudjævning eller støjreduktion. Det kan ved første øjekast virke lidt ‘soft’, men efterhånden som man ser flere film og serier, lærer man at sætte pris på det, da forskellene træder tydeligere frem.   

Filmmaker Mode egner sig godt til den kræsne filmseer. Panasonic-skærmen giver da også vældig korrekt gengivelse af spillefilm med 24 billeder i sekundet. Hvis du derudover ønsker at glatte bevægelserne lidt, uden at det kommer til at ligne total sæbeopera, kan du vælge Cinema-modus, som jævner bevægelserne ud, samtidig med at den bevarer skarpheden under hurtige panoreringer.  

Panasonic LZ1500 Glass Onion Netflix 7 scaled 1
Panasonic LZ1500E leverer skarpe og præcise billeder. Her fra ‘Glass Onion: A Knives Out Mystery’ på Netflix. (Foto: Audun Hage)
Læs også Bedre end etteren! Daniel Craig har fundet sig en ny og vellykket franchise efter sin Bond-exit.

Konkurrenter?

Panasonic LZ1500 befinder sig i et barsk landskab af potente OLED-skærme, hvor det er nærliggende at nævne LG’s populære OLED G2. Flagskibet fra LG kommer med sit lysstærke Evo-panel ydelsesmæssigt vældig tæt på Panasonic-skærmen, og kan derudover prale med lidt bedre tilslutningsmuligheder (fire HDMI 2.1-indgange med fuld båndbredde).  

LG-skærmen kan imidlertid behøve en kalibrering for at yde optimalt, mens Panasonic LZ1500E er indstillet meget korrekt fra fabrikken. Vær opmærksom på, at LG-skærmen kun har vægbeslag med i æsken. 

Vi skal heller ikke glemme Sony A95K, som med sit avancerede QD-OLED-panel kan klare endnu højere lysstyrke (op mod 1000 nit) over et bredere farvespekter – og med endnu bredere indsynsvinkel. QD-OLED har imidlertid en lidt særegen pixelstruktur, som kan distrahere nogle TV-seere.  

Lydkvalitet

LZ1500 må som nævnt klare sig uden de bekostelige Atmos-højttalere fra Technics, som vi finder i LZ2000. Her sidder der bare nogle enkle stereohøjttalere på undersiden. De indbyggede højttalere fungerer fint til tale, der er en god klarhed i diskant og mellemtone. TV’et er i stand til at spille både højt og rent, og bassen er fyldig nok til, at musik og lydeffekter kommer godt frem.  

Når det er sagt, er det selvsagt ingen match for storebror LZ2000E, og heller ikke på niveau med den lyd, du kan få fra en god soundbar. LZ1500E er heldigvis godt forberedt for opgradering og kan via HDMI eARC nemt udsende Dolby Atmos-signaler til en soundbar, som understøtter det. 

Konklusion

Vi har allerede god erfaring med Panasonic LZ2000 fra tidligere tests. Eftersom LZ1500 har meget af den samme teknik under motorhjelmen, er det heller ikke overraskende, at ydelsen er tæt på den samme – det vil sige rigtig god! 

Panasonic-skærmen har en meget nuanceret, men samtidig neutral farvegengivelse, kombineret med suveræn kontrast. Den har også højere lysstyrke end almindelige OLED-skærme, hvilket resulterer i endnu bedre gengivelse af HDR-video. Brugervenligheden er der taget godt hånd om, og selv om vi savner enkelte streamingtjenester, kan dette løses med en Apple TV- eller Chromecast-enhed. 

 

Karakter
Panasonic LZ1500E (TX-55LZ1500E)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen