TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Panasonic TX-65HZ1000E

Filmelskernes favorit

Vi har testet Panasonics nye OLED-TV med “Filmmaker Mode”.

Af / 12/06/2020 - 14:52
Panasonic TX-65HZ1000E

Lyd & Billede mener

  • Panasonic HZ1000 leverer suveræn billedkvalitet med kanonstærk kontrast og naturlige farver. Meget præcise billedindstillinger gør, at du kan se film og serier i noget nær studiekvalitet!
  • Panasonic-skærmen har et begrænset app-udvalg og understøtter heller ikke alle de nyeste HDMI 2.1-funktioner.

Panasonic er en producent, som vi er kommet til at stole på, når det gælder TV. Den japanske virksomhed bruger ikke så mange store ord og fancy udtryk som visse andre TV-producenter, men de leverer som regel varen, når det kommer til ydelse og kvalitet! Et godt eksempel er sidste års OLED-flagskib GZ2000, der fik testpanelet til at tabe kæben og var tæt på at få vores måleinstrumenter til at bøje sig i beundring …

I år er Panasonic tilbage med et nyt sortiment af OLED-skærme henvendt til den kræsne billedentusiast. Og vi mærker os, at selv den billigste model har ret heftige specifikationer og et væld af funktioner. Lad tæppet gå for HZ1000!

TX 65HZ1000E 1000B W1004 C1004 R1000 right slant scaled 2
Panasonic HZ1000 har en lækker, diskret og solid fod, der kan dreje TV’et i den ønskede retning. (Foto: Panasonic)

Design

Panasonic-TV’et kommer i 55 og 65 tommers format og har et design, der er let at holde af. Som de fleste OLED-skærme har det en slank og stram udførelse med en lidt tykkere del nederst på bagsiden af skærmen, hvor højttalere og elektronik er gemt. Byggekvaliteten virker lidt mere eksklusiv end gennemsnittet – præcis som vi er vant til fra Panasonic.

Den centralt monterede fod er nem at sætte på og giver et solidt indtryk. Den har også den fordel, at den kan drejes – smart, hvis TV’et skal stå i et hjørne, eller når man har flere alternative siddepositioner.

TV’et er meget let at sætte op, og Panasonic har sørget for, at kablerne kan trækkes skjult ned gennem foden. Hvis du vælger at vægmontere TV’et, er det rart at vide, at stikkene vender til siden og ikke fylder unødvendigt bagtil.

Annonce
PanasonicTX65HZ1000 fjernkontroll
Fjernbetjeningen er en gammel kending. Med undtagelse af Netflix-knappen er designet næsten uændret gennem de sidste ti år! (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Den fjernbetjening, der følger med HZ1000, er af den trofaste, traditionelle IR-type, som Panasonic har brugt i en årrække. Vi havde gerne set, at de snart opdaterede til en mindre retningsbestemt Bluetooth-variant.

Når det gælder betjening og brugeroplevelse, er der heller ingen revolutioner på årets model i forhold til tidligere generationer. Ganske vist anvender 2020-modellerne en opdateret version af Panasonics brugerflade My Home Screen (5.0), som har et meget enkelt og overskueligt layout.

Menusystemet virker lidt mere moderne og personligt, idet man bl.a. får anbefalet indhold fra Netflix og YouTube op på startskærmen. Systemet giver også nem adgang til alle de avancerede justeringsmuligheder, som Panasonic-skærmen har at byde på.

Bagsiden af medaljen er, at Panasonic – ligesom tidligere år – har et relativt begrænset app-udvalg. Seriefanatikere vil nok savne streaming-tjenester som HBO Nordic og Apple TV+. Panasonic har heller ikke (så vidt vi ved) planer om at inkludere Disney+, når denne tjeneste kommer til Norden. Uden understøttelse af AirPlay 2 eller Chromecast er det desuden svært at dele indhold fra mobilen.

Derfor vil de, der ønsker at få det fulde udbytte af HZ1000, sandsynligvis føle behov for en ekstern videokilde såsom Apple TV 4K. Så kan de glæde sig over god formatunderstøttelse (inklusive Dolby Vision og HDR10+), der sørger for, at indholdet kan vises fra sin bedste side.

Panasonic HZ1000 har ingen indbygget stemmeassistent, men har alligevel passiv understøttelse af Google Assistant og Amazon Alexa. Hvis du har en smart-højttaler, der er kompatibel med Google eller Amazon, vil du kunne stemmestyre enkelte TV-funktioner via den.

PanasonicTX65HZ1000 meny
Menusystemet har fået en lille make-over med personaliserede indholdsanbefalinger. (Foto: Audun Hage)

Understøtter ikke HDMI 2.1 – kun delvist

HZ1000E er udstyret med fire HDMI-indgange, men må klare sig uden visse af de nyeste funktioner, som standarden har at byde på. Nærmere bestemt kan du drage fordel af ALLM (Auto Low Latency Mode) og eARC (enhanced Audio Return Channel).

Førstnævnte sørger for, at TV’et automatisk skifter til lav forsinkelse, når det registrerer en spilkonsol. Sidstnævnte er en forbedret lydreturkanal, der sender højopløste lydsignaler til kompatible soundbars.

Derimod understøtter Panasonic ikke såkaldt VRR (Variable Refresh Rate) eller HFR (High Frame Rate, 4K 120 fps). Det vil nok skuffe de ivrigste gamere – især da LG’s nye 2020 OLED-modeller nu understøtter alle disse funktioner.

Og apropos gaming: Vi målte Panasonic-skærmens input-lag til 22 millisekunder, hvilket er nøjagtig det samme som sidste års model GZ960E. Det vil være hurtigt nok for de fleste, men er stadig lidt bagefter de bedste, der nu kan notere tider på 10 millisekunder eller endnu lavere.

Panasonic HZ1000
Panasonic HZ1000 har rigtig lækker billedkvalitet. Her fra Netflix-dokumentaren Formula 1: Drive to Survive, som serveres i Dolby Vision HDR-format. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

HZ1000E-modellen er den billigste af tre OLED-modeller fra Panasonic i år, men har meget tilfælles med storebrødrene HZ1500E og HZ2000E, hvad angår billedkvalitet. Ligesom disse har HZ1000E et nyt billedpanel fra LG Display kombineret med Panasonics egen billedprocessering. Videoprocessoren er den velkendte HCX Pro, der kun anvendes i de sejeste topmodeller.

Panasonic er lykkedes godt med denne opskrift i tidligere versioner, og det tager os ikke lang tid at bekræfte, at HZ1000 også har stamtræet i orden. Panasonic-skærmen ser imponerende ud lige ud af æsken, før vi har foretaget én eneste indstilling eller finjustering.

Det første, der slår os, er den saftige kontrast og det nærmest bundløse sortniveau. Den sidste tid har vi testet imponerende LCD-skærme med LED-bagbelysning såsom Samsung Q80T og Q800T, der bestemt ånder OLED i nakken på nogle områder. Alligevel er der noget unikt ved Panasonic-skærmen og den måde, den tackler mørke, krævende filmscener på.

Tag f.eks. den fartfyldte jagtscene i Netflix-filmen Extraction, der klipper heftigt mellem dagslys og mørk undergrunds-action. Her sættes kontrasten virkelig på prøve, men Panasonic-skærmen serverer billederne med råstærk dynamik, selv i de vanskeligste partier, hvor mange LCD-skærme må give fortabt.

Og ikke nok med det: HZ1000E har mærkbart flere detaljer i de mørkeste scener, end vi har set hos flere OLED-konkurrenter, inklusive LG’s OLED65E9. Der er ingen tendens til såkaldt “black crush” eller støj.

Panasonic-skærmen er også et godt eksempel på, at det er muligt at skabe imponerende billeder uden at gå amok med farvekontrollerne. Farvegengivelsen er ekstremt nuanceret og jævn i schatteringerne, samtidig med at kulørerne opleves som friske og intense.

Panasonic HZ1000
Der er intet at udsætte på kontrasten. Her fra Extraction på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Under testen tjekkede vi bl.a. Michael Jordan-dokumentaren The Last Dance, og Chicago Bulls’ knaldrøde dragter fik en herlig intensitet, uden at det blev for meget af det gode.

Panasonic HZ1000 ser kanongodt ud med moderne 4K-video i HDR-format, men vi er om muligt endnu mere imponeret over, hvordan det håndterer ældre og lavere opløst videomateriale.

Den nævnte Michael Jordan-film (kan anbefales!) indeholder mange interviews, optagelser fra kampe samt baggrundsmateriale fra 1990’erne. Nogle af optagelserne fra Bulls’ storhedstid ser egentlig rædselsfulde ud, men Panasonic “redder” dem med god opskalering, effektiv støjreduktion og ikke mindst superjævne bevægelser.

Bevægelserne er blevet virkelig gode på årets model. Panasonics interpolering – Intelligent Frame Creation – glatter dem ud og reducerer flimmer uden at give generende bivirkninger. Desuden har Panasonic tilføjet en ny funktion kaldet Black Frame Insertion, som bidrager til at gøre bevægelsesskarpheden endnu bedre. Dermed kan selv gamle optagelser få nyt liv uden at se kunstige ud.

Den største forskel mellem HZ1000 og flagskibet HZ2000 er lysstyrken. Mens topmodellens specialpanel formår at presse hele 900 nit ud i de lyseste partier, ligger HZ1000 på et mere gennemsnitligt OLED-niveau omkring 650-700 nit målt med 10 procent af skærmen i hvid.

Det er noget tamt sammenlignet med de sejeste LED-skærme, der kan klare op mod det dobbelte og desuden kan holde en højere lysstyrke over hele skærmarealet. Det mærkes først og fremmest på indhold i HDR-kvalitet, hvor lyse områder som sollys, flammer og lignende ikke virker lige så glødende intense.

Under normale betragtningsforhold og i lidt dæmpet belysning har Panasonic-skærmen mere end krudt nok. Det er kun, hvis man ser meget TV om dagen eller har meget lys i rummet, man vil opleve, at billedet bliver lidt lyssvagt.

Panasonic HZ1000 Netflix Jordan The Last Dance
Panasonic HZ1000 håndterer både nyt og gammelt videomateriale med sikker hånd. Her fra Michael Jordan-dokumentaren The Last Dance. (Foto: Audun Hage)

Dolby Vision IQ – indbygget “IQ-sensor”

Panasonic HZ1000 er udstyret med et væld af avancerede videofunktioner og giver adgang til at justere så mange forskellige billedparametre, at selv en avanceret TV-bruger kan blive lidt overvældet. Almindelige TV-seere vil måske ligefrem blive skræmt! Fjernbetjeningen er dermed et mægtigt våben, der kan ødelægge meget, hvis det falder i de forkerte hænder …

Heldigvis har Panasonic også tilføjet nogle forhåndsindstillinger, som man kan vælge og derefter lade stå i forvisning om, at billedet håndteres på optimal vis. Et godt eksempel er den nye indstilling Dolby Vision IQ, der sikrer korrekt visning af HDR-video.

IQ-funktionen kombinerer lokale målinger fra TV’ets indbyggede lyssensor med metadata fra HDR-videostrømmen for at vælge den korrekte lysstyrke efter forholdene. Denne funktion fungerede rigtig godt og bidrog til at løfte detaljeniveauet i mørke scener, og vi foretrak at bruge den til alt Dolby Vision-indhold fra Netflix og Blu-ray.

TX 65HZ1000E 1000B C1004 W1004 R1000 RM slant wo props scaled 2
(Foto: Panasonic)

Filmmaker mode – Hollywood-instruktørernes billedindstilling

Du kan måske huske videoen fra 2018 med Tom Cruise og instruktør Chris McQuarrie, der var forarget over TV’er med sæbeoperalignende “motion smoothing”? Siden da har TV-producenterne forsøgt at imødekomme filmindustrien med mindre indgribende billedindstillinger.

Panasonic er gået forrest og har fået andre TV-producenter med på at lave den såkaldte Filmmaker Mode – en certificeret TV-indstilling, der viser film og serier, præcis som det er meningen, at de skal ses. Konkret drejer det sig om en indstilling med neutrale farvejusteringer, hvor mange af TV’ets egne videofunktioner – inklusive interpolering/bevægelsesudjævning – er slået fra.

Vi har selvfølgelig testet Panasonic-skærmen med Filmmaker Mode aktiveret, og efter vores opfattelse er det ikke nogen decideret revolution. At finjustere farverne og slå overdrevet billedbehandling fra er noget, som erfarne TV-brugere har gjort i årevis. Desuden har Panasonic længe været blandt de bedste på området med biograf- og professionelle indstillinger, der gør meget lidt galt.

Når det er sagt, så er det unægtelig både betryggende og tidsbesparende at have en separat forhåndsindstilling, der automatisk vælger de optimale billedindstillinger for os! Vi sover en lille smule bedre om natten i bevidstheden om, at Christopher Nolan og Martin Scorsese har godkendt vores TV-indstillinger …

TX 65HZ1000E 1000B W1004 C1004 R1000 right side scaled 2
(Foto: Panasonic)

Lydkvalitet

Panasonic-skærmen har ikke noget specielt avanceret lydsystem. Det er dog værd at bemærke, at det har separat subwoofer-udgang. På papiret understøtter HZ1000 Dolby Atmos, men uden ekstra højttalere er det begrænset til ren afkodning af lydsignalet. Hvis du vil have bedre intern lyd, kan du gå efter storebror HZ1500 eller HZ2000, der kan prale af dedikerede “højdehøjttalere”.

Det er dog en smal sag at tilslutte en ekstern soundbar til Panasonics TV. HZ1000 understøtter den forbedrede lydreturkanal HDMI eARC, som gør, at du kan drage fordel af højopløste lydsignaler. Hvis du tilslutter en 4K Blu-ray-afspiller, kan du koble den direkte til TV’et og køre lyden med fuld båndbredde videre til soundbaren.

Vi testede denne funktion med det splinternye Atmos-soundbar Sonos Arc, og der er ingen tvivl om, at højopløst lyd gav et mærkbart løft. Atmos-lyden fra streaming-tjenester som Netflix har lidt lavere opløsning, men HZ1000 giver også god respons her og fungerede gnidningsløst med den nye Sonos-soundbar.

TX 65HZ1000E 1000B C1004 W1004 R1000 RM front wo props scaled 2
(Foto: Panasonic)

Konklusion

Panasonics nyeste OLED-TV er ingen revolution sammenlignet med sidste års modeller, som i forvejen holdt meget høj kvalitet. Alligevel har HZ1000 fået nogle vigtige funktioner, der hjælper med at løfte lyd- og billedoplevelsen en tand.

HZ1000 henvender sig til entusiaster, der gerne vil have det lille ekstra, men man behøver ikke at være avanceret bruger for at værdsætte den gode billedkvalitet.

Panasonic har tilføjet nogle smarte automatiske funktioner (bl.a. Dolby Vision IQ), der sørger for optimal billedvisning efter forholdene, samtidig med at der tages vare på den kunstneriske integritet. Her kan du bare tænde for TV’et i tryg forvisning om, at du ser billedet, præcis som producenterne har ment, at det skal se ud!

Karakter
Panasonic TX-65HZ1000E
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “Panasonic TX-65HZ1000E”

  1. Filmmaker mode`s fornemmeste funktion er jo netop at sørge for at den gennemsnitlige bruger kan gøre det, som eksperterne har gjort i årevis. Hvorfor vinkler i funktionen som noget I eksperter ikke har brug for? Det handler jo ikke om jer, men om den gennemsnitlige stakkels bruger, der sidder og ser farveladefilm med kunstig motion 😉 . Filmmaker mode er manna fra himlen til de brugere!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL