TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Philips 55POS9002

Magisk ­kontrast!

Philips har taget OLED og krydret det med deres eget Ambilight omgivelseslys. Resultatet er et tv, der giver billedoplevelser ud over det sædvanlige.

Af / 08/09/2017 - 21:19
Philips 55POS9002

Lyd & Billede mener

  • Ambilight-lyset forbedrer oplevelsen af et allerede fremragende tv. Kontrasten står ud i hele rummet!
  • Philips-skærmen må klare sig uden Dolby Vision, nok det bedste HDR-format.

Det, der først og fremmest adskiller Philips fra konkurrenterne, er deres patenterede Ambilight omgivelseslys, der oplyser bagvæggen med de samme farver, som du ser på tv-skærmen. Det giver en kontrastforstærkende effekt, som kan løfte billedoplevelsen. Det skal blive spændende at se, hvordan det fungerer i kombination med OLED!

Philips lancerede deres første OLED-tv, 55POS901F, i efteråret 2016, men der skulle gå yderligere nogle måneder, før det dukkede op i butikkerne. Og før vi nåede at teste det, havde Philips lanceret en ny, billigere OLED-model!

Den lille ny hedder 55POS9002 og befinder sig i et noget lavere prisleje. Philips har formået at trimme prisen ved at sløjfe den avancerede 6.1 “soundbar” fra 901F og erstatte den med et noget enklere lydsystem. Men samtidig er billedpanel, billedprocessor og computerkraft opgraderet til 2017-niveau.

Design

55POS9002 er altså en “nedtrimmet” model, men det ser ikke ud til at være gået ud over designet, snarere tværtimod. Det er en slank og lækker skærm, vi har med at gøre. Den tynde, mørke metalramme kan faktisk minde lidt om LG’s B7-model. Philips står dog på egne ben med en original buet fod, og bagsiden er helt anderledes end LG’s.

Ud over de mange Ambilight-lysdioder noterer vi os en ekstra bashøjttaler i midten, flankeret af tilslutninger på venstre side.

Annonce

Brugervenlighed og funktioner

Philips har i mange år været en ivrig Android-supporter. Årets model kører stadig Android 6.0, men en opgradering forventes i løbet af efteråret.

Android har sine styrker og svagheder, og man må leve med, at brugervenligheden ikke er helt på niveau med LG og Samsung, der kører deres egne proprietære systemer, WebOS og Tizen. Hovedmenuen for indhold er ikke nær så godt præsenteret og domineres af Googles egne tjenester. Google Play Store giver dig adgang til tusindvis af apps og spil, men ikke alle er lige godt tilpasset til nordiske brugere.

Sammenlignet med f.eks. Samsungs genialt simple One Remote har Philips’ fjernbetjening mange knapper at forholde sig til. Et separat tastatur på bagsiden gør det let at indtaste adgangskoder, søgeord osv., men er ellers mest i vejen. Tilbage-knappen på fjernbetjeningen er ikke altid konsekvent i den måde, den fungerer på. Vi synes, at vi har set det her før, og glæder os til, at Philips får en mere minimalistisk fjernbetjening til deres tv’er.

Billedkvalitet

Det er en vaskeægte OLED-skærm, vi har med at gøre. Philips anvender et billedpanel fra LG Display og følger dermed i hælene på Sony, Panasonic og andre, som “låner” teknologien af LG. Forskellen ligger i billedprocesseringen og så selvfølgelig Ambilight, som er unikt for Philips.

Philips har altid haft en forkærlighed for kraftig billedprocessering, som optimerer billedet efter alle kunstens regler. Avancerede algoritmer tages i brug for at gøre detaljerne skarpere, farverne stærkere og bevægelserne glattere. Det giver meget kontrastrige billeder med høj wow-faktor, men fra et puristisk standpunkt kan det virke overdrevet. Hvor rød skal en Ferrari egentlig være?

Heldigvis er 55POS9002 udstyret med en række billedindstillinger, så gengivelsen kan tilpasses til ens smag. Inklusive en særlig filmindstilling, hvor der kun er minimalt med ekstra krydderi – “as the director intended”. Vi foretrak at bruge den, når vi skulle bedømme billederne kritisk.

Det tager ikke lang tid at konstatere, at 55POS9002 har alle de velkendte OLED-kvaliteter, og de, der er vant til en almindelig LCD-skærm, vil opleve et stort spring! Kontrasten er fantastisk, med en enorm spændvidde fra det sorteste sorte til det hvideste hvide. Lyset er helt jævnt fordelt over skærmen, uden generende lyspletter, og farvegengivelsen er upåvirket af indsynsvinklen.

Stor Ambilight-effekt

De gode kontrastegenskaber gør, at tv’et passer glimrende til film- og seriekiggeri, gerne i lidt mørklagte omgivelser for at få noget biograffølelse. Ulempen ved den slags indstillinger er, at de kan virke trættende på øjnene. Den stærke kontrast kan være trættende at se på i længden – især når vi taler om en OLED-skærm med HDR!

Det er her, Philips’ geniale Ambilight-lys kommer ind i billedet. Med Ambilight får du farvelys, som er synkroniseret med handlingen, op på væggen, og at se på skærmbilledet med et bias-lys i baggrunden anses for mere behageligt og anbefales for øjnenes skyld.

Philips har finpudset teknologien, siden den blev introduceret på de første fladskærme i 2004. OLED-modellen har ekstra kraftige LED-projektorer med øget rækkevidde på top og sider. Tilsammen projekterer de et farvelys, der – afhængigt af afstanden til væggen – bliver tre gange større end skærmen alene!

Ambilight-systemet har flere indstillinger, og vi kan især godt lide Livlig, som er den, der følger handlingen bedst. Ambilight overfører stemningen fra skærmen til hele rummet. Det virker godt sammen med den kontrastrige OLED-skærm og føles mere behageligt at se på.

Ingen Dolby Vision

Videoindhold med øget kontrastomfang, såkaldt High Dynamic Range, er den hotteste nyhed på tv-fronten den senere tid. Den nye videostandard giver øget kontrast og bredere farvespektrum, og får tv’et til nærmest at gløde af liv. Vi tester alle tv’er, der kommer ind, med HDR-materiale fra Netflix og 4K UHD Blu-ray.

Som de fleste OLED-skærme har 55POS9002 en stor fordel ved visning af HDR. Med et bundløst sortniveau som baggrund bliver alle detaljer ekstra fremtrædende, og det formelig gnistrer, når lyse effekter som sollys, flammer og eksplosioner danser hen over skærmen.

Sammenlignet med en LCD-skærm – som må øge bagbelysningen (og dermed mister noget kontrast), hver gang der er en lys hændelse et sted i billedet – formår OLED at bevare kontrasten pixel for pixel på hele skærmen. Så kan vi leve med, at lysstyrken ikke er på højde med en toptrimmet LCD-skærm som Samsung Q9F.

Desværre understøtter Philips 55POS9002 ikke Dolby Vision. DV er endnu ikke lige så udbredt som den åbne HDR10-standard, men har nogle billedmæssige fordele (frame-by-frame kontrastkontrol). Det er synligt i sammenligning med LG OLED55B7V med passende Netflix-indhold som The Defenders. LG-skærmen formår at hente flere detaljer ud af mørke partier, samtidig med at der er flere nuancer i de lyse. Forlygterne på Iron Fists Mercedes er et godt eksempel: På Philips ser man kun lyset, mens man på LG kan se både lyspæren og reflektorerne. Dolby Vision gør hele forskellen.

Kalibrering

Philips-skærmen har en “ekspert-mode” kaldet ISF Day and Night, men har derudover begrænsede kalibreringsmuligheder. Her er kun 2-punkts hvidbalance og ingen fuldgyldig farvekalibrering (Color Management System). Det bliver derfor svært at rette op på afvigelser i gråtoneskalaen og kalibrere den 100 procent til perfektion.

Det er ikke muligt at kopiere indstillinger til flere indgange (eller Netflix). Philips 55POS9002 har imidlertid en fin farvedekoder, som sørger for god farvekorrekthed. Efter justering endte vi med en gennemsnitlig delta-afvigelse på 1 i CalMAN ColorChecker, hvilket er et glimrende resultat.

Her er vores målinger af lysstyrken:

10 % af billedfladen: 625 nit og stigende
18 % af billedfladen: 510 nit
25 % af billedfladen: 410 nit
100 % af billedfladen: 127 nit

Lydkvalitet

55POS9002 har ikke et lige så eksklusivt lydsystem som forgængeren 901, men lyder alligevel ganske udmærket. Højttalerne vender nedad med en ekstra bashøjttaler på bagsiden. Lyden er både stærk og klar med tydelig stemmegengivelse og et godt fundament. Tv’et kan også klare ret høj volumen, før det lyder presset. Alt i alt godkendt lyd, men 55POS9002 vil som alle andre tv’er have godt af en separat soundbar.

Konklusion

Den nyeste OLED-skærm fra Philips giver en ret unik billedoplevelse. 55POS9002 har suveræn kontrast og gnistrende farver, og det før man overhovedet har tændt Ambilight-lyset. Projektionen af farver på væggen bagved giver en besnærende effekt med både øget indlevelse og mindre øjenbesvær.

picture1 picture2 picture3 JVF 2017 TP Vision Philips 9002 A 1 v2 19903
<
>
Med både OLED og Ambilight giver Philips 55POS9002 en farvestrålende billedoplevelse.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne