Mens de andre tv-producenter har travlt med at finpudse, har Philips formået at få deres første 2018-modeller klar i butikkerne. Først ude er det nye OLED 873, som efter alt at dømme bliver det mest prisgunstige OLED-tv fra Philips i år. Opskriften er meget lig sidste års modeller: OLED-panel, P5 billedprocessor, Ambilight og Android Smart TV. Og det bedst af det hele: Det bliver også tilgængeligt i 65 tommers udgave!
I et OLED-panel er hver eneste pixel “selvlysende” og behøver derfor ikke gennemlysning, som et LCD-panel gør. Det giver enestående kontrast og blæk-agtig gengivelse af sort, som på kort tid har gjort OLED-teknologien til førstevalg i high-end-klassen. Også hos Philips, der ruller hele tre modelserier med OLED ud i år.
Lillebror 55POS9002 (der fortsætter i 2018) er et forrygende tv på mange måder, ikke mindst takket være den forrygende kombination af OLED og Ambilight, som er Philips’ patenterede omgivelseslys. Det eneste, vi savnede, var i grunden en større model: De, der har sans for billedkvalitet, ønsker sig ofte noget større end 55 tommer!
Design
Philips har ikke set noget behov for at lave nogen ændringer af designet. OLED 873 er et slankt og lækkert tv med en diskret fremtoning. Det må klare sig uden den eksklusive glasramme fra topmodellen OLED 973, men er stadig flot at se på.
Det papirtynde OLED-panel har en koksgrå stålramme, der kan minde om LG’s OLED C7-model, hvor billedet ikke går helt ud til kanterne, men efterlader en tynd sort stribe mellem billede og indramning. Den børstede metalfod har en fin udformning og er smal nok til, at 65 tommers udgaven kan stå på langt de fleste tv-møbler.
Brugervenlighed og funktioner
Philips-modellen kører Android 7.0 som operativsystem med alt, hvad det indebærer af smarte funktioner. Tv’et er generelt superlet at sætte op, og hvis man har en Android-mobil med Gmail-konto, kan man bruge den til at konfigurere tv’et og dele info om Wi-Fi og brugerkonti.
Brugerfladen er meget som på andre Android-tv’er med YouTube og andre apps let tilgængelige på startskærmen. Når vi vil lave mere avancerede valg og indstillinger, kommer vi derimod over i Philips’ egenudviklede menusystem. Her er der ikke sket nogen særlige ændringer siden sidst: Menustrukturen kræver lidt tilvænning, og den måde, man bekræfter og springer frem og tilbage på, virker ikke lige så intuitiv som hos Samsung eller LG.
Den primære fjernbetjening udmærker sig med et tastatur på bagsiden, som gør det nemt at indtaste søgeord, passwords osv. Derudover virker den lidt forældet, og pileknapperne giver en irriterende kliklyd fra sig, som vi hellere havde været foruden! Heldigvis følger der også en enklere mini-fjernbetjening med, som fungerer meget bedre. Den har langt færre knapper og lader os let swipe i den ønskede retning.
Philips har ligesom mange konkurrenter sørget for en særlig gaming-mode med lavest mulig forsinkelse. Vi målte input lag til ca. 35 millisekunder, hvilket ikke er nogen rekord, men burde være nok, så længe man ikke spiller på professionelt niveau.
De største nyheder på smart-fronten i år er stemmestyring ved hjælp af Google Assistant. Philips’ tv er klargjort til dette med indbygget mikrofon på fjernbetjeningen. Vi vender tilbage med mere info, når Google Assistant rulles ud i Norden.
Billedkvalitet
Philips har altid gået deres egen vej, når det gælder billedkvalitet. Hvor konkurrenter som Sony og Panasonic stræber efter at være så tro mod originalbilledet som muligt, har Philips’ ingeniører sans for lidt ekstra krydderi i sovsen. Ud fra et puristisk synspunkt er det fy-fy at tilføje stærkere farver og kontrast eller fremhæve skarphed – men så længe det gøres med måde og er nøje tilpasset billedmaterialet, kan det bidrage til at løfte oplevelsen, mener de.
OLED873 har alle forudsætninger for at levere glimrende billedkvalitet: Ud over et topmoderne OLED-panel og farverstrålende Ambilight-lys er det udstyret med producentens kraftigste billedprocessor, P5, som er propfuld af forskellig billedforbedrende teknologier og algoritmer. Så hvorfor ikke bruge dem, er Philips’ argument.
Tv’et har en række forskellige billedindstillinger at vælge imellem, alt efter hvor stærk sovs man vil have. Vivid (livlig) er lidt for stærk til vores smag og virker mere som noget, Chili Klaus ville foretrække! Her er alle indstillinger sat på maks., og mennesker på skærmen ser ud, som om de har spist stærkt krydret mad, mens billedet virker lidt todimensionelt på grund af overdreven skarphed.
Standard-indstillingen kan vi derimod godt lide. Her anvendes billedprocesseringen til at give lidt klarere og stærkere billeder end oprindeligt, uden at farverne blæses helt ud af proportioner. Den kan være velegnet til nyheder, sport og anden tv-underholdning.
Vi tog en runde med nyklassikeren Breaking Bad (Netflix, 4K), og det var næsten som at se serien på ny! For det første er kontrasten vildt sej: Metamfetamin-kongen Walter White ser endnu mere furet og vejrbidt ud, himlen er mere blå, og ørkensandet virker endnu mere stegende hedt, uden at det føles overdrevet eller påtaget. Læg hertil Ambilight-lyset, som projiceres på væggen bagved, og det hele føles mere ægte og nærværende.
Når man vil se film og serier, som instruktøren har tænkt, er det dog Film-indstillingen, vi foretrækker. Philips har gjort et godt stykke arbejde med fabriksindstillingerne, som giver meget neutrale og fine farver uden overdrevet skarphed. Sortniveauet er næsten bundløst med god detaljering i mørke områder, og kontrasten i lyse scener imponerer stort. HDR-version af Blade Runner 2049 på 4K Blu-ray formelig skinner!
Sammenlignet med LG’s populære 2017-model OLED B7 er det tydeligt, at Philips har formået at hive mere kontrast, bedre skarphed og ikke mindst glattere bevægelser ud af panelet. Hvordan Philips klarer sig mod en 2018-model som B8 eller C8, må en kommende test imidlertid vise. Vi ser frem til en seriøs OLED-duel!
Lydkvalitet
Philips 65OLED873 har et relativt simpelt lydsystem med undermonterede højttalere samt en ekstra “woofer” på bagsiden. Lyden er både stærk og klar med tydelig stemmegengivelse og et godt fundament. Philips’ tv kan også klare ret høj volumen, før det lyder presset.
De, der vil have endnu bedre tv-lyd, bør overveje en soundbar, alternativt vente på topmodellen OLED 973, som har en mere eksklusiv højttalerløsning.
Konklusion
Med denne 65 tommers OLED-skærm har Philips sat barren højt for kommende 2018-konkurrenter. Billedkvaliteten er strålende med overbevisende kontrast og sortniveau, som vi kender det fra OLED. Philips har også gjort et godt stykke arbejde med farverne, og Ambilight-lys sørger for den rette stemning.
65OLED873 er helt klart en anbefaling værd, og til prisen på 23.000 kroner må det siges at være et rigtig godt køb.
Kalibrering af Philips 65OLED873
Philips-skærmen kommer med “ekspertindstillingen” ISF Day and Night, men har derudover begrænsede kalibreringsmuligheder. Her er kun 2-punkts hvidbalance og ingen fuld farvekalibrering (Color Management System). Det bliver derfor svært at rette op afvigelser i gråtoneskalaen og kalibrere den 100 procent til perfektion.
Efter manuel justering endte vi alligevel med en gennemsnitlig delta-afvigelse på 3,3 i gamma og farver i CalMAN ColorChecker (HDR-tilstand), hvilket er et glimrende resultat (alt under 5 er godkendt).
Her er vores målinger af lysstyrke:
10 % testvindue: 700 nit
18 % testvindue: 600 nit
25 % testvindue: 480 nit
100 % testvindue: 150 nit
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer