Philips har i årevis været anset som en af de førende tv-producenter. Deres topmodeller i 9000-serien har været helt fremme i feltet, når det gælder billedkvalitet, og har nogle unikke features såsom ægte LED-bagbelysning (local dimming) og avanceret Ambilight-omgivelseslys, der oplyser væggen bag tv-skærmen med matchende lyseffekter.
Philips lancerede smart-tv’er med Android-baseret operativsystem allerede i 2014, et helt år før andre producenter – og endda før Google selv var helt færdige med deres nye tv-platform! Netop det sidste gav en hel del udfordringer og forsinkelser, som også fik konsekvenser for 2015-modellerne. Bl.a. derfor kommer der ikke nogen 9000-serie i dette modelår.
Derimod har Philips lanceret en interessant model i 7000-serien, en af deres populære mellemklasseserier til fornuftige priser. De facto er det en af topmodellerne fra Philips i denne periode!
Slankt design
65PUS7600 har et slankt og lækkert design. Selve chassiset er meget tyndt – omkring 17 mm på det smalleste sted og lidt tykkere ind mod midten, hvor elektronikken og højttalerne sidder.
Tv’et står på to spejlblanke V-formede fødder, en i hver ende. Det er værd at bide mærke i, da det betyder, at tv-møblet skal have en tilsvarende bredde. Det kan dog også fås med en centralt monteret fod (PTS840), ligesom der er VESA-kompatible skruehuller til vægmontering.
Brugervenlighed og funktioner
Philips 65PUS7600 er meget veludstyret. Dobbelt CI-kortplads, fire HDMI-indgange og tre USB giver gode tilslutningsmuligheder.
Det har også fået en ny fjernbetjening, der ligger godt i hånden. På bagsiden af den sidder Philips’ nu velkendte QWERTY-tastatur, som gør det nemmere at indtaste passwords, søgeord osv. På forsiden har den både navigationstaster og touch-felt plus en dedikeret Netflix-knap, som tager os direkte til streaming-tjenesten.
Årets tv’er fra Philips er fuldgyldige Android-modeller baseret på det nyeste operativsystem fra Google. Desuden har Philips arbejdet hårdt for at integrere deres egne menuer og funktioner i brugerfladen. Det ser ud til at være lykkedes relativt godt, og startmenuen er ikke så Google-domineret, som vi havde forventet efter at have set en tilsvarende løsning fra Sony.
Philips har også tilføjet flere genvejsknapper, så vi hurtigere kan komme derhen, hvor vi vil i menuen.
Android-apps
Android-menuerne indlæses hurtigt, og tv’et virker hurtigt og fleksibelt i brug. 65PUS7600 ligger faktisk lige i hælene på de hurtigste tv’er, vi har testet (Samsungs 9-serie med Tizen og LG’s OLED med WebOS).
Den måler, vi bruger til at tjekke input-lag (fra Leo Bodnar), gav lidt ustabile resultater, men vi har dog noteret os, at forsinkelsen ligger noget højere end på andre modeller, vi har testet den seneste tid. Det er først og fremmest noget, som gamere skal være opmærksom på.
Udvalget af apps er det så som så med. Philips’ eget App Gallery ikke var tilgængeligt, mens vi testede, men i Google Play app-butikken dukker der stadig flere apps op. Ikke alle er lige interessante, og der er stadig ikke særlig mange lokale, nordisk forankrede tjenester.
Netflix-app’en med understøttelse af HEVC (High Efficiency Video Codec) er der dog. Det er temmelig essentielt, da det er en af de få kilder til ægte 4K-indhold. Derimod savner vi den nyeste version af YouTube med VP9 codec, som er nødvendigt for at se YouTube i 4K. Derudover arbejdes der på en separat app fra “seriemesteren” HBO, men præcis hvornår den kommer, er uvist, og den bliver sandsynligvis i almindelig Full HD-kvalitet.
Billedkvalitet
Billedpanelet i Philips 65PUS7600 anvender traditionel LCD-teknologi kombineret med direkte LED-bagbelysning. Det skal ikke forveksles med fuld LED-bagbelysning og local dimming, som man finder på de deciderede topmodeller, men det er et trin op i forhold til almindelig kant-LED.
LCD er den mest udbredte panelteknik på markedet og har sine iboende styrker og svagheder. LCD er afhængig af en lyskilde på bagsiden, som altid skal være tændt, for at tv’et kan vise billeder. Det giver rigeligt med lysstyrke, men begrænser den maksimale kontrast mellem mørke og lyse dele af billedet og reducerer evnen til at vise ægte sort sammenlignet med OLED og plasma.
Philips 65PUS7600 må alligevel siges at levere eksemplarisk ydelse, når dette tages i betragtning. I løbet af testperioden havde vi Philips-tv’et side om side med vores OLED-referenceskærm fra LG, og det klarede sig overraskende godt!
Med undtagelse af det nævnte sortniveau og en smallere betragtningsvinkel er billedet klart i topklasse. I Film-indstillingen byder 65PUS7600 på en relativt neutral og nuanceret farvepalet – ikke i referenceklasse, men generelt god. Kontrasten er også rigtig god takket være knaldstærk lysstyrke og overraskende ensartet lysfordeling over hele skærmen. Philips har tydeligvis baseret sig på et godt billedpanel uden synlig clouding.
På ét punkt lader Philips faktisk til at overgå LG’s OLED-skærm: Skarpheden er nemlig fantastisk! Philips formår at grave utrolige mængder af detaljer frem, selv fra almindelige HD-optagelser. En del af årsagen hertil er ganske vist billedprocesseringen, der forstærker konturerne (såkaldt Edge Enhancement) og tilføjer lidt flere detaljer, end der strengt taget er til at begynde med. Hvilket fra et puristisk synspunkt er et no-go.
I praksis fungerer det imidlertid fremragende og giver et billede med solid wow-faktor. Græsstrå, småsten og andre detaljer fremstår krystalklart, mens LG nærmest ser ud til at være lidt ude af fokus i sammenligning. Her vil smag og behag spille ind på, hvad man foretrækker, men det er står klart, at Philips er lykkedes rigtig godt med billedprocesseringen.
Kalibrering
Hvad angår billedindstillinger og kalibrering, har Philips derimod et stykke vej endnu. 65PUS7600 har ikke fuld CMS (Color Management System) og giver derfor ikke mulighed for at justere primærfarverne hver for sig, sådan som en del af konkurrenterne gør.
Philips-skærmen har udmærkede fabriksindstillinger, og med udgangspunkt i Film-indstillingen er det muligt at opnå en ganske korrekt farvebalance. Men hvis målet er at få det allersidste med og opnå tæt på 100 procent korrekt farvegengivelse, så anbefaler vi snarere at tage et kig på de tilsvarende modeller fra Panasonic (CX700 og CX800), der er bedre tilrettelagt til avancerede brugere.
Farvestrålende Ambilight
Ambilight omgivelseslys spiller en vigtig rolle på denne model: Philips har udstyret 65PUS7600 med den seneste versions tresidige Ambilight, som har bedre lysstyrke og mærkbart større farvedybde. Bagbelysningen matcher farverne på skærmen meget bedre og skifter hurtigere i takt med handlingen. Der er også en separat Ambilight-menu, hvor man kan justere virkningsgraden eller eventuelt slukke helt for det.
Vi synes, lyset er stemningsskabende på mange typer videoindhold og bidrager til at øge oplevelsen i mange tilfælde. Det er efterhånden også blevet så godt, at selv Ambilight-skeptikere burde tage et kig på 65PUS7600.
Lydkvalitet
Philips-tv’et er som nævnt lidt tykkere inde på midten, og det har givet ekstra plads til højttalere på bagsiden. Lyden er bedre end forventet, med god klarhed og rigelig fylde i stemmerne. Man kan sagtens spille relativt højt, uden at lyden bliver anstrengt eller forvrænget.
Konklusion
Philips er lykkedes godt med 65PUS7600, som er et tv med knivskarp og kontrastrig billedkvalitet. Generelt er der en vis blærerøvsfaktor over billedgengivelsen med lidt overdrevet skarphed og farvemætning samt begrænsede muligheder for at opnå et 100 procent korrekt billede. Læg hertil det farvestrålende Ambilight, og vi får et lidt “larger than life” billede, som nogle vil synes er i overkanten, men andre vil synes er lige i øjet.
65PUS7600 er et Android-baseret smart-tv, og vi må sætte vores lid til, at Google vil fortsætte med at forbedre denne platform i samarbejde med producenterne. Alt i alt synes vi, at 65PUS7600 er et rigtig flot tv!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer