TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Philips Elevation 60PFL8708S

Multitalent

Kombinationen af et stort, skarpt billede, gode smart-funktioner, slankt design og stiligt omgivelseslys på bagsiden er en vinderformel.

Af / 14/02/2014 - 04:30
Philips Elevation 60PFL8708S

Lyd & Billede mener

  • Philips’ tv giver et stort og flot billede uden at optage unødig plads. Et stilfuldt, minimalistisk design gør, at den store skærm kan passe ind i de fleste stuer. Billedkvaliteten er god, og kontrasten imponerer, godt hjulpet af Ambilight omgivelseslyset, der skaber kontrast mod bagvæggen.
  • Okay, sortniveauet er ikke så dybt og kulsort som på et plasma- eller bag-LED tv. Man kan også se antydninger af lyse pletter fra baglyset i nogle tilfælde.

Philips ligger bestemt ikke på den lade side og har lanceret mange spændende tv’er det seneste år. Den spejlblanke glasskærm 8908 Design Line var et frisk pust i en ellers lidt konform tv-verden. Så kom den ultra skarpe 9000-serie med 4K (3840 x 2160 pixel) og en billedkvalitet, der kunne udfordre betydelig dyrere fjernsyn.

Alligevel mener vi, at den model, vi ser på her, kan være den mest interessante i Philips’ sortiment. Formålet med Elevation-serien har været at give noget af “det bedste fra begge verdener”, hvor både flot design og høj billedkvalitet har været i fokus. Hertil kommer, at det er den første model fra Philips med firesidet Ambilight omgivelseslys.

Slankt og smukt
Med undtagelse af LG’s banebrydende OLED-tv er denne model fra Philips noget af det tyndeste, vi har set. Tv-kabinettet og rammen omkring panelet er ekstremt slanke.

Foden er i plexiglas kombineret med en stiver af støbejern, som skrues fast på bagsiden af tv’et og tillader skjult ledningsføring gennem en strømpe. Som en bonus følger der også vægbeslag med i kassen. Og som vi kommer ind på senere, er det et tv, man gerne vil vægmontere.

Brugervenlighed og funktioner
60PFL8708S leveres med Philips’ efterhånden velkendte tosidede fjernbetjening med tastaturknapper på bagsiden. Den forenkler indtastning af søgeord og password, men lader ikke til at være taget i brug på alle de apps, Philips tilbyder.

Annonce

Side_bl

Menusystemet er relativt let at blive fortrolig med, men er ikke det hurtigste eller det mest intuitive på markedet efter vores mening. Det mangler f.eks. nogle genveje, så man kan komme til indstillingsmenuerne med færre klik.

Philips har efterhånden fået et stort udvalg af smart-funktioner. Blandt de mest interessante apps er Netflix, Spotify og SF Anytime. Skype videokonference er der også blevet plads til, og der følger et aftageligt videokamera med i kassen.

Et lille – men for nogle potentielt stort – minus er, at når man går ind i smart-portalen, så slår tv’et over i sin egen fastlagte billedtilstand. Dermed kan man ikke ændre billedindstillinger eller vælge Cinema-tilstand, når man ser Netflix. Men det har Philips lovet at kigge på, efter at vi påpegede det over for dem, og det kan rettes med en fremtidig firmware-opgradering.

Billedkvalitet
Elevation er baseret på et LCD-panel med LED kantbelysning. Philips er indtil videre gået væk fra at bruge fuldt LED-baglys (en specialitet, der var forbeholdt topmodellerne i 9000-serien). Det samme gælder den særlige (og noget fordyrende) Moth Eye-teknik; en overfladebehandling, der reducerede refleksioner fra billedpanelet til et minimum.

Opløsningen er almindelig Full HD med 1920 x 1080 pixel. Til gengæld har Elevation fået et billedpanel af høj kvalitet, der bevarer den gode farvegengivelse, hvad enten man sidder lige foran skærmen eller ude til siden.

Første indtryk er, at Philips har sat sig ambitiøse mål for billedkvaliteten på denne model. Elevation byder på et billede med skarp kontrast, som også er nuanceret og detaljeret. I standardindstilling er billedet imponerende, og tv’et graver detaljer frem, som vi knap nok vidste eksisterede i vores referencefilm. Det viser sig imidlertid at være Philips’ billedprocessering (Perfect Pixel HD), der smører lidt tykt på og har en tendens til at fremhæve konturer og små detaljer, og tilføje noget kunstig skarphed.

Front_bl

Vi foretrækker at nedtone det hele lidt, og heldigvis giver producenten fuld adgang til at justere intensiteten af eller slukke for de mange billedfinesser, så det er muligt at finde et fornuftigt kompromis. Derudover er der en forhåndsjusteret “ekspertindstilling”, ISF Day/Night, som giver noget nær optimal farvegengivelse.

Philips var en af pionererne bag såkaldt interpolering, som tilføjer halvbilleder og reducerer flimmer og hakkende bevægelser. Funktionen Natural Motion virker rigtig godt i mange tilfælde, hvilket gør Elevation til et fremragende tv at se sport på. Ulempen er, at det giver en vis “sæbeoperaeffekt” til spillefilm, men så kan interpoleringen slås fra.

Efter at have valgt ISF-tilstand og slukket for eller reduceret de mest aggressive billedfunktioner kan vi kun konkludere, at Elevation-skærmen leverer fremragende billedkvalitet. Faktisk noget af det bedste, vi har set til prisen – som i øvrigt er lav for en fuldt udstyret 60-tommer. Som forventet kan 60PFL8706 dog ikke helt konkurrere med de bedste plasmaskærme, når det gælder sortniveau. De mørkeste filmscener præges af lidt blåstik, fordi skærmen slipper noget lys igennem fra bagsiden. Men det er normalt på kant-LED skærme og ikke noget, Philips er ene om.

Til gengæld er betragtningsvinklen god, og Ambilight-lyset er med til at skabe kontrast mod bagvæggen, hvilket gør, at sortniveauet i praksis opleves rigtig godt. Og vi skal ikke glemme, at Philips’ skærm har væsentlig bedre lysstyrke end selv de mest potente plasmaer – nok til at se tv ved højlys dag uden problemer.

Lydkvalitet
Philips har udstyret tv’et med et kraftigt lydsystem, inklusive en separat bashøjttaler på bagsiden. Det giver en fyldig og klar lydgengivelse, der virker fint til både tale og underholdning. Desværre er bassen lidt overivrig og kan nogle gange forvrænge lyden, når der er dybe bastoner i lydsporet. Så man kan med fordel skrue lidt ned for basniveauet i menuen.

Konklusion
Philips Elevation scorer højt på både billedkvalitet, brugervenlighed og design. 60 tommers formatet er perfekt til en siddeafstand på 4-5 meter, og takket være den slanke indpakning kan 60PFL8708S passe ind på steder, hvor andre tv’er er for store.

Billedkvaliteten er overbevisende, og det firesidede Ambilight giver tv-oplevelsen en ekstra dimension. Philips er også godt opdateret på smart-siden. Alt i alt anser vi dette tv for at være et godt storskærmskøb og et “multitalent”, som selv de mest kræsne tv-købere bør tage et nærmere kig på.

Ambilight XL

Philips 60PFL8708S har firesidet Ambilight. Denne funktion består af farvelys monteret på bagsiden af skærmen, som projicerer tv-billedets farver på væggen. Farverne skifter dynamisk i takt med indholdet på skærmen.

Ambihue

Hensigten er at brede oplevelsen ud over skærmens rammer, men også at give indtryk af bedre kontrast. Med en oplyst bagvæg vil vores øjne opfatte billedet på skærmen som mere kontrastfuldt, og sort fremstår mørkere. Det er også mere behageligt at se på i længere tid, især når resten af rummet er mørklagt.

Ambilight er en mangeårig Philips-finesse, som de er ene om, og Elevation er det første tv, der projicerer farvelyset til alle fire kanter. Effekten af det nye nedadvendte lys forsvinder dog lidt, når tv’et står på et bord. Derfor kan det betale sig at montere tv’et på væggen, hvis man vil have det fulde udbytte af Ambilight-lyset.

Omgivelseslyset virker bedre end nogensinde. Det skulle oprindelig lave et “gennemsnit” af de farver, vi ser på skærmen, men er nu blevet mere nuanceret i farverne og opfanger flere detaljer end før. Resultatet er, at oplevelsen af især naturprogrammer, sport, musikvideoer og andet indhold med statiske farver løftes flere niveauer. I andre tilfælde, hvor indholdet skifter meget hurtigt, kan det virke lidt kaotisk, men så kan man bare slå funktionen fra.

Nyt i år er, at man også kan synkronisere Ambilight-lyset fra tv’et med Philips Hue interiørbelysning. Disse pærer sælges separat og kobler sig til fjernsynet via det trådløse netværk. Pærerne gengiver det samme farvelys som Ambilight i tv’et, så man i teorien kan have Ambilight i hele stuen. Der er imidlertid en lille forsinkelse i systemet, som gør, at lysene er ikke 100 procent synkroniseret med tv-billedet.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne