Philips har leveret flere stærke TV-præstationer på det seneste, og vi har været imponeret over både OLED856 og OLED+ 936, som både giver knaldgod billedkvalitet og – i sidstnævnte tilfælde – meget potent lyd.
Men Philips har et endnu tungere skyts i arsenalet, viser det sig!
Øverst på rangstigen finder vi nemlig flagskibsmodellen OLED+ 986 med en endnu kraftigere soundbar fra Bowers & Wilkins. Det er den “audiofile” version, hvor den engelske producent har fået friere tøjler til at køre de store kanoner frem i lydmæssig forstand. Og det kan virkelig høres!
Philips OLED+ 986
Flagskibsmodellen fra Philips står på en solid metalfod beklædt med krom og børstet stål, og lige under skærmen sidder en eksklusiv soundbar fra Bowers & Wilkins. I TV-sammenhæng er det ikke hverdagskost med sådan en højttalerløsning, og vi skal nok op i B&O-niveau for at finde noget lignende.
Trofaste Lyd & Billede-læsere vil nok nikke genkendende til designet, som har meget tilfælles med det ældre OLED+ 984, som vi testede tilbage i 2019. OLED+ 986 er imidlertid blevet fornyet på både lyd- og billedsiden. Det har nu det bedste OLED-panel fra LG Display om bord, kombineret med den potente billedprocessor P5 AI Dual Picture Engine.
Da der er tale om et Philips-TV, har det selvfølgelig også Ambilight-lys, som sender stemningsfuldt baggrundslys op på væggen bagved. Og det viser sig faktisk at være ekstra effektfuldt på denne model, netop fordi den kan stilles frit på gulvet, uden noget møbel, der skygger for lyset.
Derudover er det værd at notere sig, at OLED+ 986 kun fås i én skærmstørrelse: 65 tommer – hverken mere eller mindre. Det er lidt ærgerligt, for vi havde gerne set en 77- eller 83-tommer med samme kvalitetsniveau på lyd og billede!
Solid byggekvalitet
Vi bemærker allerede, da vi får Philips-skærmen ind ad døren, at der er tale om et TV ud over det sædvanlige. Hele molevitten med OLED-skærm, højttalerdel og stander vejer tilsammen 56 velvoksne kilo. Det er også vores indtryk, når vi pakker tingene ud og skruer dem sammen, at der er tale om et produkt med ekstra fin byggekvalitet og finish.
Selv om skærmdelen minder meget om OLED+ 936, er der nogle små forskelle hist og her – såsom at strømtilslutningen er flyttet ind i midten, så ledningen kan trækkes skjult ned gennem standeren.
Philips har udtænkt flere smarte detaljer, og vi syntes, at standeren var nem at montere. Det eneste, vi savner, er hjul til standeren eller om muligt et drejeligt beslag. Det ville gøre det nemmere at flytte eller dreje skærmen, da den er temmelig tung!
Der er en anden ting at være opmærksom på: Med gulvstanderen er der ikke noget praktisk sted at placere eksterne enheder som TV-modtager, Blu-ray-afspiller og lignende. Det er bedst at gemme dem bag TV’et eller i et skab i nærheden. Alternativt kan man selvfølgelig hænge TV’et på væggen og have en lille reol nedenunder.
OBS: Hvis man skulle ønske at vægmontere TV’et, medfølger der et separat beslag til at fastgøre højttalerdelen på undersiden.
Potent soundbar fra Bowers & Wilkins
Det er almindeligt at opgradere TV-lyden med en ekstern soundbar, men det bedste er selvfølgelig at integrere lyd og billede på en sømløs måde fra starten. Her har Philips endnu en gang allieret sig med engelske Bowers & Wilkins i udviklingen af højttalerne.
Soundbaren på OLED+ 986 adskiller sig fra den på lillebror OLED+ 936. For det første er den væsentlig større, og højttalerkonfigurationen er en helt anden.
Opsætningen består af tre dedikerede tovejshøjttalere (venstre, højre og centerkanal) i separate kabinetter, hvor centerhøjttalerens diskantenhed stikker ud i toppen. Enhederne er af høj kvalitet, og mellemtonen har B&W’s 4 tommers Continuum-membran, som er hentet fra den berømte 800-serie.
Hvad OLED+ 986 derimod mangler, er opadvendte Atmos-højdekanaler, som man finder på lillebror OLED+ 936. Vi taler med andre ord om et såkaldt Virtual Atmos-setup, hvor der bruges lydprocessering til at simulere højdeeffekterne. Philips-skærmen kan imidlertid udvides med både subwoofer og trådløse baghøjttalere, der understøtter DTS Play-Fi.
Brugervenlighed og funktioner
Philips har længe sværget til Android-systemet på deres TV-modeller, men har indtil videre ikke taget skridtet til den nyeste Google TV-version, som bl.a. Sony har gjort. Philips anvender i stedet den lignende, men lidt ældre Android 10-version.
Brugerfladen virker enkel og effektiv. Direktesendte TV-kanaler og streaming-tjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max er hurtigt tilgængelige via Start-menuen. Stemmestyring med Google Assistant er også muligt via en indbygget mikrofon i fjernbetjeningen.
OLED+ 986 har fire HDMI-indgange til tilslutning af eksterne videokilder, men kun to af disse understøtter den nyeste HDMI 2.1-standard. Normalt ville en af dem bruges til at tilslutte en soundbar, men fordi Philips-TV’et allerede har et integreret lydsystem, har man i praksis to tilgængelige HDMI 2.1-stik – plads nok til både en Xbox og en Sony PlayStation 5 om nødvendigt.
OLED+ 986 understøtter også VRR (Variable Refresh Rate), men kun op til 4K 60 Hz. Denne funktion justerer løbende billedhastigheden for at tilpasse sig grafikken fra PC’er og spilkonsoller.
Philips-skærmen har i øvrigt også en særlig spilindstilling med lavere forsinkelse, som vi målte til ca. 20 millisekunder. Hardcore-gamere vil derfor nok finde en mere velegnet skærm i Philips OLED806 eller OLED856, som både understøtter 4K 120 Hz og har lavere forsinkelse.
Billedkvalitet
På billedsiden er OLED+ 986 stort set identisk med OLED+ 936, som allerede har imponeret os med stærke billedpræstationer. Og da storebror har samme type billedpanel og videoprocessor som lillebror, er det ikke nogen overraskelse, at denne version også ser glimrende ud.
Vi har testet de to Philips-modeller side om side og kan skrive under på, at de ligner hinanden meget. Storebror har dog en lille fordel i den måde, det fordeler Ambilight-lyset på: Da det står på en fritstående stander, får man væsentlig større udbytte af det lys, der peger nedad. I praksis bliver hele væggen omkring TV’et en del af handlingen!
Denne forskel vil dog blive udlignet, hvis begge TV’er hænges på væggen, uden et bord eller andet møbel lige nedenunder.
Philips’ P5 videoprocessor bruger alle tricks i bogen for at gøre billederne skarpere og mere kontrast- og farverige. Det er den særdeles farvestærke og superglatte Livlig-tilstand et godt eksempel på. Men hvis man foretrækker at se film mere i tråd med instruktørens intentioner, kan man også vælge mere neutrale billedindstillinger som Filmmaker Mode.
Bl.a. tjekkede vi 4. sæson af Formula 1: Drive to Survive på Netflix og blev straks mindet om den gode kontrast og farvegengivelse fra OLED-skærmene.
Også den scene i den nye Netflix-film The Adam Project, hvor den unge Adam Reed famler sig gennem en mørk skov med sin hund, er fuld af dybde og glitrende lyseffekter. Kombinationen af præcise farver og jævn lysfordeling – uden nogen fejl fra bagbelysningen – giver et meget naturtro og medrivende billede.
OLED+ 986 befinder sig afgjort i high-end-klassen og kan sagtens måle sig med andre flagskibsmodeller som Sony A90J og Panasonic JZ2000 på mange områder. Det har alle de velkendte kvaliteter på plads, med et næsten bundløst sortniveau og strålende kontrast. Det lysstærke OLED-panel kan fint betragtes i lyse omgivelser og med forskellige betragtningsvinkler, uden at farverne ser blege ud.
En ting, der dog er værd at bemærke, er at Philips har en tendens til at overdrive sortniveauet lidt. De mørkeste detaljer – niveauet før bælgmørkt – kan forsvinde i det, man i fagsproget kalder black crush. Det kan der imidlertid kompenseres for ved at kalibrere TV’et og/eller skrue lidt op for lysstyrken.
Philips 986 har også, som de fleste OLED-TV’er, relativt blankt skærmglas. Derfor kan det betale sig at tage sine forholdsregler, hvad angår placering i forhold til vinduer, sørge for god solafskærmning og lignende for at undgå unødvendig spejling af omgivelserne.
Hvis man har krævende lysforhold, er det værd at nævne, at f.eks. Samsungs Neo QLED-skærme har endnu højere lysstyrke kombineret med et mere mat frontglas. Men så får man til gengæld ikke Philips’ Ambilight.
Lydkvalitet
Selv om billedkvaliteten er glimrende, er det først og fremmest på lydsiden, OLED+ 986 skiller sig ud fra andre TV’er i high-end-klassen. Her er Philips-skærmen simpelthen i en liga for sig!
For os, der ofte omgås eksklusive lydprodukter, burde det ikke komme som nogen stor overraskelse. Men lydgengivelsen fra OLED+ 986 er meget finkornet og velopløst, på et niveau, som man netop forbinder med gode hi-fi-højttalere. Her kan man virkelig høre alt fra de sarte små detaljer i et symfoniorkester til den rå, sprudlende dynamik i et actionfilm-lydspor.
Det første, der slår os, er den klare stemmegengivelse. Den er allerede ganske glimrende på lillebror, men her lyder stemmer så ægte og nærværende, at det næsten virker skræmmende. Sanserne skærpes, og man bliver umiddelbart trukket dybere ind i handlingen.
Den solide B&W-soundbar tegner et stort og bredt lydbillede op, som faktisk er endnu større og mere detaljeret end fra 936-modellen. Det går langt ud over selve skærmen, men hænger samtidig godt sammen med handlingen. Lillebror er, uanset hvor godt det er, markant tyndere og mere grovkornet i klangen.
Rumfølelsen er der heller ikke noget at udsætte på: Selv om OLED+ 986 må klare sig uden dedikerede Atmos-højttalere, oplevede vi, at surround-effekterne i praksis var omtrent lige så gode som følge af den generelt højere lydkvalitet. Så hvis man er af den virkelig audiofile type, er det storebror, man skal vælge.
Som følge af den udsøgte lydkvalitet fungerer OLED+ 986 også glimrende til musiklytning. Uanset om man kan lide at se musikvideoer på YouTube eller foretrækker at have Tidal eller Spotify kørende i baggrunden, kan det være en god erstatning for et trådløst musikanlæg af relativt høj kvalitet.
Mulighed for separat subwoofer
For dem, der ønsker at løfte lyden yderligere, er det også muligt at slutte en separat subwoofer til Philips-TV’et via en line-udgang på bagsiden. Denne gang gjorde vi alvor af det og lånte en passende B&W-subwoofer af HiFi Klubben. Nærmere bestemt ASW610, som har en 10 tommers basenhed.
Philips giver os ikke nogen særlige justeringsmuligheder for subwoofer-kanalen, ud over at slå lydsignalet til og fra. Indstillinger som niveau, delefrekvens og fase skal derfor laves på subwoofer-siden. Men derudover er der plug-and-play!
At koble en seriøs hi-fi-subwoofer til et TV, der allerede er ret avanceret på lydsiden, kan virke som overkill. Men for andre vil det være det helt rigtige.
Vi oplevede, at subwooferen – helt som forventet – gav lydoplevelsen en ekstra dimension. Lydbilledet vokser, musikken får mere dybde, og lydeffekterne har et saftigt punch! Lyden blev også renere opad i mellemtonen som følge af, at de andre højttalere havde mindre at arbejde med. Det er med andre ord en opgradering, der klart kan anbefales.
Konklusion
Philips OLED+ 986 er ligesom OLED+ 936 et gennemført og meget lækkert TV. Billedoplevelsen er både præcis og kontrastrig, godt hjulpet af det farverstrålende Ambilight-lys. Storebror tager den imidlertid endnu længere på lydsiden med en stærk og distinkt lydgengivelse, der minder mere om ægte hi-fi end TV-lyd! På den måde vil det være de ekstra kroner værd for dem med kræsne ører.
Med i købet følger også en elegant stander, der placerer TV’et direkte på gulvet. Det eneste, vi savner, er en bedre måde at flytte eller vinkle skærmen på. Samt en endnu større skærm for dem, der vil tage hjemmebio-oplevelsen endnu længere!
2 kommentarer til “Philips OLED+ 986 (65OLED986/12)”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Hej Audun. Med tanke på udsalgsprisen hvor godt lyder den så ift. en Beosound Stage?
Ved godt at de to produkter ikke er helt ens, men et moderne smart-tv med en Stage er alligevel en mulig konkurrent.
Hei Louis!
Den integrerte B&W soundbaren er såpass god at jeg vil rangere den et nivå over Beosound Stage. Bl.a er stemmegjengivelsen helt magisk. Og timingen mellom lyd og bilde er spot-on.
En slik integrert løsning har noen fordeler: Siden produsentene kjenner flere av parameterne, som den fysiske plasseringen mellom gulv og TV, kan de utvikle en bedre og mer skreddersydd løsning. På den annen side er jo høyttaleren låst opp mot den fysiske TV-en!
Beosound Stage er på sin side designet for å være mer fleksibel og allround med tanke på plassering, og kan anvendes med en annen TV hvis du skifter den ut, for eksempel. Så det vil alltid være fordeler og ulemper.
—
mvh
Audun Hage