Philips har tradition for at tilbyde et fint miks af billedkvalitet, lyd og moderne design på deres TV-modeller. Det så vi gode eksempler på i 2020 med flere blankpolerede og farvestrålende TV’er. Nu er 2021-modellerne fuldt tilgængelige i butikkerne, og Philips ser ud til at fortsætte i samme spor, dog med nogle klare forbedringer.
Det nye OLED856 er blandt de dyrere OLED-modeller fra Philips i år. Det er udstyret med 5. generation af videoprocessoren P5, som lover endnu skarpere billedprocessering.
OLED856 har desuden bred understøttelse af vigtige lyd- og billedformater, og har desuden fået en længe ventet HDMI 2.1-opdatering. Derudover kan det nu prale af firesidet Ambilight-lys, som er en anden velkendt Philips-kuriositet.
Slankt og luksuriøst design
Philips OLED856 har et slankt og lækkert designudtryk. Den øverste del af skærmen er kun få millimeter tyk og understreger, at vi har at gøre med et topmoderne OLED-panel. Ned mod midten bliver skærmen lidt tykkere for at give plads til elektronik og højttalere.
Skærmen har fået en ny T-formet fod i spejlblank krom. Den er hængslet, så man kan dreje TV’et lidt til højre eller venstre, hvilket er praktisk, hvis man har flere siddeområder, hvis TV’et står i et hjørne eller lignende. Philips har også gjort skjult ledningsføring ned gennem foden muligt. Det anbefaler vi at gøre brug af, for ellers kan Ambilight-lyset kaste et grimt lys på løse ledninger …
OBS: OLED856 har meget tilfælles med en anden Philips-model, OLED806. De to modeller er mere eller mindre identiske, hvad angår funktioner og billedkvalitet. De vigtigste forskelle ligger i designet: Mens OLED856 har en centralt monteret fod, har OLED806 to små sølvfarvede fødder ude i siderne.
OLED856 findes kun i skærmstørrelserne 55 og 65 tommer, mens OLED806 også fås i 48 og 77 tommers versioner.
Omgivelseslys på bagsiden
Ambilight er en original funktion, der er eksklusiv for Philips’ TV’er. Ved hjælp af små lysdioder bag på TV’et oplyses bagvæggen med farver, der matcher handlingen på skærmen. Det giver et stemningsfuldt baggrundslys, som flytter noget af oplevelsen fra skærmen og ud i rummet. Ambilight kan give en besnærende billedoplevelse, men kan også opleves som mere behageligt at hvile øjnene på.
Vi testede for nylig LCD-skærmen PUS8506, og der er ingen tvivl om, at Ambilight dér gav et mærkbart løft til oplevelsen. Sammenlignet med den model har OLED856 en ekstra række lysdioder på undersiden og kan dermed sprede lyset både op, ned og til siderne. Det giver en større visuel effekt, især hvis man planlægger at vægmontere TV’et.
Brugervenlighed og funktioner
Philips OLED856 kommer med en ny version af Android-brugerfladen, 10.0. Denne version er blevet hurtigere og mere TV-venlig: Både direktesendte TV-kanaler og streaming-tjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max er hurtigt tilgængelige via startmenuen – forudsat at man har et abonnement, selvfølgelig.
Man får så automatisk anbefalinger af film og serier baseret på, hvad man tidligere har set, på tværs af de forskellige streaming-tjenester. Stemmestyring via Google Assistant er også muligt via en indbygget mikrofon i fjernbetjeningen.
OLED856 understøtter HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+. Begge disse videostandarder indeholder en strøm af dynamiske metadata, som muliggør større variation i kontrast. På den måde kan man være sikker på, at alt kompatibelt indhold – hvad enten det kommer fra Netflix, Amazon, HBO Max eller andre – kan vises med sit fulde potentiale. Philips er sammen med Panasonic og TCL de eneste, der tilbyder næsten alle HDR-formater.
HDMI 2.1 på to af indgangene
Understøttelse af de nyeste HDMI 2.1-funktioner glimrede ved sit fravær på 2020-modellerne, og derfor er det glædeligt, at Philips nu har fået det i orden! Ganske vist kun på to ud af fire indgange i modsætning til f.eks. LG OLED65C1, som understøtter det på alle fire.
Under alle omstændigheder er der nu understøttelse af eARC (højopløst lydreturkanal) samt savnede spilfunktioner som VRR FreeSync og G-Sync. De sidstnævnte regulerer skærmfrekvensen kontinuerligt (48-120 Hz) for at sikre en mere sømløs spiloplevelse. OLED856 understøtter også spil med Dolby Vision HDR-format op til 60 Hz.
Philips-skærmen har desuden fået en separat gaming-indstilling med lavere forsinkelse (input-lag), som vi målte til omkring 15 millisekunder – ca. det halve af sidste års model OLED805. Man kan også vælge at spille med Ambilight aktiveret, så skifter lyset hurtigt og dynamisk for at give et ekstra pift til spiloplevelsen.
Billedkvalitet
Denne Philips-model har et OLED-panel fra sydkoreanske LG Display af samme slags, som de fleste andre TV-producenter bruger. Så vidt vi kan bedømme, er det et standardpanel og ikke den nyere Evo-variant, der bruges på high-end-modeller som LG G1. Til gengæld er videoprocessoren og anden elektronik opdateret i forhold til sidste års model.
Vores førsteindtryk er, at Philips-skærmen har alle de kendte og elskede OLED-kvaliteter i orden. Vi bliver straks mindet om vigtigheden af et ordentligt sortniveau: Fordi alle de små pixels i panelet kan tændes og slukkes individuelt, er der ikke behov for bagbelysning, og det bidrager til suveræn kontrast. Alle farver og grå nuancer kan tegnes op på en helt sort baggrund, og det giver en fabelagtig dybde i billedet.
Spørgsmålet er, om Philips OLED856 kan tilbyde noget ekstra, ud over hvad vi allerede har set fra andre OLED-konkurrenter. Svaret er ja, og det er især takket være to funktioner: P5-processoren og Ambilight.
I løbet af testperioden sammenlignede vi Philips-skærmen med konkurrenten Sony A80J, og der er uden tvivl flere ligheder end forskelle mellem de to. Begge TV’er har fremragende sortniveau og kontrast, præcis som man forventer af OLED. Vi bemærker dog, at Philips-skærmen har en lille fordel på bevægelsesskarphed.
Philips er ikke kendt for at spare på krudtet, når det gælder billedprocessering, og den kraftige P5 AI-videoprocessor formår at fremhæve kontrast og detaljer, og gøre bevægelserne mere jævne, uden at det føles overdrevet.
OLED856 kommer også med flere gode billedindstillinger fra fabrikken. Her kan man vælge alt fra den superneutrale Filmmaker Mode, hvor al overflødig processering er slået fra, til Livlig, hvor P5 AI-processoren sætter fuld gas på billedprocesseringen. Sony-modellen giver os ikke så mange valgmuligheder og lader til at være mere rettet mod filmkiggeri.
Philips har desuden et es i ærmet i form af Ambilight. Farvelyset på bagsiden af skærmen giver helt klart en federe oplevelse af film og serier – for ikke at tale om musikvideoer og naturprogrammer. Man får ikke en lignende oplevelse med Sony eller andre producenter, medmindre man tyr til eksterne løsninger som HDMI Sync Box og Ambient Light Strip, og selv da bliver det ikke lige så godt som den integrerede løsning, Philips tilbyder.
En bemærkning om lysstyrke
OLED-skærme er kendt for at give et bundløst sortniveau og noget nær uendelig kontrast. Til gengæld er lysstyrken stadig noget begrænset sammenlignet med de stærkeste LCD-skærme. Det kan være en faktor, når man skal vælge det rigtige TV til netop sit rum og brugsområde.
En typisk OLED-skærm kan yde op til 700-800 nit på en lille del af skærmen (10 procent), men kan kun klare 100-200 nit på hele skærmen. Til sammenligning kan en lysstærk LED-LCD-skærm klare op mod 1000 nit på hele skærmen.
Som de fleste OLED-TV’er har Philips-skærmen suveræn kontrast i mørke scener, hvor det virkelig gløder fra lyse HDR-effekter som sollys, flammer og eksplosioner. Derimod kan den virke lidt tam, når vi ser varieret TV-indhold i et fuldt oplyst rum.
Især sammenlignet med nye Mini-LED-skærme som Samsung QN95A, LG QNED99 m.fl. kan man savne lidt ekstra lysstyrke på visse typer indhold. OLED egner sig således bedre til TV- og filmhygge om aftenen end til f.eks. vintersport om dagen.
Lydkvalitet
OLED856 må undvære den dyre Bowers & Wilkins-soundbar med Atmos surround-lyd, som man finder på storebror OLED936. Her er der i stedet mere ordinære, undermonterede højtalere – men heldigvis lyder det indbyggede system overraskende godt. TV’et kan spille højt og tydeligt med god talegengivelse. Der er også en separat bashøjttaler på bagsiden, som bidrager til flot og fyldig lyd.
Mange vil nok alligevel foretrække at tilføje en separat soundbar før eller siden. Så er det rart at vide, at Philips-skærmen understøtter Dolby Atmos lydprocessering og kan sende lyden ud via HDMI eARC-udgangen. Vi tjekkede lyden med en JBL Bar 5.0 MultiBeam og fik bekræftet, at Philips-skærmen sender Dolby Atmos-lydsignaler ud fra indbyggede apps som Netflix.
Derimod havde vi problemer med at hente den samme Atmos-lyd ud fra eksterne videokilder. Vi testede med en Apple TV 4K, som sendte de korrekte Dolby Vision-videosignaler til TV’et, men af en eller anden grund formåede TV’et ikke at sende Dolby Atmos/Dolby Digital+ lydsignaler videre til soundbaren. Selv efter flere dybe dyk ned i lydindstillingerne lykkedes det ikke at få Atmos-lyden ud via Apple TV og HDMI – selv om det fungerede fint med de interne apps.
Vi bemærker også, at en del Philips-brugere har rapporteret lignende lydproblemer ved brug af OLED856/OLED806 sammen med eksterne videokilder og lydsystemer. Vi håber derfor, at Philips løser problemet med en snarlig firmware-opdatering!
Konklusion
Philips OLED856 er et OLED-TV med mange fine kvaliteter. Designet er lækkert med en mørk forkromet fod, der ovenikøbet kan drejes. Android-brugerfladen sørger for god brugervenlighed, og fjernbetjeningen har bagbelyste knapper.
Billedkvaliteten er upåklagelig med suveræn kontrast og nuancerede farver, som vi er vant til fra OLED – selv om det nok egner sig bedst til at se TV om aftenen frem for i et oplyst rum. Philips krydrer desuden billedoplevelsen med farvestrålende Ambilight-lys på alle fire sider.
Sidst, men ikke mindst er OLED856 blevet opdateret med flere HDMI-funktioner, der gør det til et mere gaming-venligt TV end forgængerne. Helt klart en anbefaling værd!