TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Philips OLED+909 (65OLED909/12)

Fuldendt TV-nydelse

Philips OLED909 giver os en billedeoplevelse vi kun kunne drømme om for få år siden: Et federe TV på væggen tror vi, du skal lede længe efter.

Af / 25/10/2024 - 08:01
Philips OLED+909 (65OLED909/12)

Lyd & Billede mener

  • Philips OLED909 serverer et særdeles kontrastrigt billede med fremragende lysstyrke og fyldig farvegengivelse – godt flankeret af Ambilight-lys på alle fire sider.
  • Philips-skærmen befinder sig i en høj prisklasse med mange benhårde konkurrenter, og for mange vil lillebroren OLED809 nok være et bedre køb.

Philips har en særlig høj stjerne hos mange TV-entusiaster, og det skyldes ikke mindst præstationerne fra modellerne i 900-serien, som har leveret glimrende ydeevne gennem generationer. Dette er en model, vi hver gang glæder os til at teste, da den som regel er fyldt med alt, hvad man kan forvente af funktioner – og lidt til!

Som uafhængig TV-producent har Philips mulighed for at vælge og vrage, og gå efter den teknologi, de mener fungerer bedst til deres brug. Den friske 2024-model OLED+909 er et godt eksempel på dette. Med et ekstra lysstærkt «MLA» OLED-panel, indbygget lyd fra Bowers & Wilkins og ikke mindst et firesidet Ambilight-lys, er alt lagt til rette til en TV-oplevelse ud over det sædvanlige. Og det får du også, såfremt du er villig til at punge ud!

 

Philips OLED909 03
OLED909 leveres i skærmstørrelser fra 55 til 77 tommer, alle med et firesidet Ambilight baggrundslys. Det ser ekstra imponerende ud, når TV’et monteres på væggen.

Philips OLED+909

Testen af Philips OLED+909 kommer lige efter lillebroren OLED809, som leverede strålende billedkvalitet, da vi testede den. Den større model OLED+909 har mange lighedstræk, men også nogle vigtige opgraderinger, som gør, at denne model klatrer op i high-end klassen.

Designmæssigt bærer 909-modellen præg af at være et åleslankt OLED-TV, hvor selve billedpanelet kun er et par millimeter tykt. Skærmen bliver til gengæld lidt tykkere nedadtil, hvor elektronikken og tilslutningerne er monteret. Designet er i øvrigt stilrent og minimalistisk. 909 står desuden på to små fødder, mens lillebroren 809 står på en central svingbar fod.

Annonce
Philips OLED909 Crop
(Foto: Amund Smidesang)
Læs også Now That’s Entertainment! Philips' mest populære OLED-TV er tilbage i en ny 2024-version: OLED809 er et TV med en skyhøj underholdningsfaktor.

Firesidet Ambilight

Den største udvendige forskel er, at Philips OLED909 har Ambilight på alle fire sider (højre, venstre, top og bund), i modsætning til 809-modellens tresidede løsning. Der er egentlig bare tale om et ekstra sæt LED’er på undersiden af ​​skærmen, men i praksis kan det gøre en stor forskel, alt efter hvordan du monterer TV’et.

For at få mest muligt ud af OLED909, vil vi klart anbefale at vægmontere den, gerne med en vis afstand til møblerne nedenfor. Så kommer det ekstra lys for alvor til sin ret.

Med lys i alle retninger bliver Ambilight-buen markant mere effektiv og fordybende. Lyset matcher handlingen på skærmen, fylder hele væggen og får billedet til at virke større på en måde. At se en Halloween-gyserfilm i et ellers mørklagt rum med denne skærm for fuld udblæsning, er bestemt ikke for sarte sjæle!

Bemærk – hvis du nøjes med at sætte Philips-skærmen på TV-bordet, vil det ekstra lys på undersiden ikke gøre så meget væsen af sig, og kan endda virke distraherende. Der er mulighed for at slukke lyset nedenunder – men så forsvinder en del af pointen også.

Brugervenlighed og funktioner

På funktionsfronten minder OLED909 grundlæggende om sin lillebror, OLED809. Brugergrænsefladen er det velkendte Google TV, hvor du kan gemme dine egne brugerprofiler og skræddersy skærmen til dine egne præferencer; herunder en separat menu til børnene.

Philips har også lagt vægt på, at OLED909 skal fungere godt til gaming, med understøttelse af op til 144Hz skærmfrekvens og VRR. Den har sin egen hurtige billedtilstand til spil, plus en Game Bar-menu med relevante indstillinger.

Philips-skærmen understøtter både HDR10+ og Dolby Vision til spil, foruden Dolby Atmos og DTS:X, som sikrer, at masser af moderne underholdning vises i den bedst tilgængelige kvalitet. En anden god nyhed er, at Philips-skærmen nu understøtter Apple Home og AirPlay 2, så du kan styre og dele indhold fra iOS-enheder.

På tilslutningssiden er det også det samme som på OLED809, hvor kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden. Et af stikkene fungerer også som eARC-port til en soundbar, men det har du nok mindre brug for i dette tilfælde, da Philips-skærmen faktisk har en fremragende indbygget lyd.

Fjernbetjeningen med Bluetooth og USB-C har også fået et lille ansigtsløft, og er meget praktisk med blandt andet en programmerbar knap. Vi bemærker, at TV’et reagerer hurtigt på kommandoer.

909 Fjernkontroll
Fjernbetjeningen har baggrundsbelyste knapper, hvilket er praktisk i mørke hjemmebiografer (Foto: Amund Smidesang)

Billedkvalitet: En rigtig lyskanon!

En af de vigtigste opgraderinger på OLED909 sammenlignet med OLED809, er det nye MLA OLED-panel fra LG Display. MLA står for Micro Lens Array, et filter med bittesmå linser, der bidrager til markant højere lysstyrke på OLED-skærmene. Et lignende panel bruges i andre topmodeller som LG OLED G4 og Panasonic Z95A, for eksempel. Vi målte Philips-skærmen til cirka 1400 nits i et 10% vindue. Det er en mærkbar stigning fra OLED809, som stoppede ved omkring 850-900 nits i vores målinger.

Så hvad er denne øgede lysstyrke godt for, kan man undre sig over? Jo, det er ekstra praktisk, når man ser HDR-indhold, hvor kontrasten og detaljegraden i lyse scener fremstår endnu mere dynamisk og livlig, med flere overgange fra mørkt til lyst.

Små, men intense områder såsom sollys, refleksioner i overflader, skyer på himlen og lignende gengives med mærkbart større kontrast og en følelse af dybde. Den ekstra lysstyrke kommer også godt med, når man ser normalt TV-indhold i dagslys, selvom forskellen ikke er så markant her.

909 3
(Foto: Amund Smidesang)

Smartere billedbehandling med «AI» processor

Når det er sagt, er det værd at bemærke, at den overordnede billedbehandling minder meget om den, vi finder på OLED809, takket være den samme P5 AI videoprocessor. Skærmen håndterer krævende HDR-scener med præcision, hvilket giver højere realisme i både film og spil.

Den såkaldte AI-billedtilstand er ret smart, idet den kan analysere videoindholdet og bestemme den rigtige billedtilstand ud fra dette. Philips-skærmen kan hurtigt tilpasse sig miljøet og indholdet, og justere lysstyrke, kontrast og farver efter forholdene.

Du kan også gå ind og definere hvilken tilstand, du foretrækker, og gemme denne til forskellige indhold og videoinput. På denne måde kan du være sikker på at få den tilstand, du bedst kan lide, uden at skulle pille ved fjernbetjeningen hver gang.

Den dynamiske billedtilstand Crystal Clear giver en ret saftig billedoplevelse med meget opjusterede farver og kunstig høj skarphed. Nogle ældre produktioner kan stadig have gavn af sådan en vitaminindsprøjtning.

Når det er sagt, så vil den mere sobre Home Cinema-tilstand – eller endnu bedre, Filmmaker Mode, nok være mere i puristernes smag. Så bliver billedbehandlingen brugt meget skånsomt, og man kan se filmen eller serien nærmere, som producenten havde tænkt sig. Og du har jo stadig Ambilight som “krydderi”.

Vi kan også godt lide, at Philips giver mulighed for at finjustere indstillinger såsom bevægelseskompensation og støjreduktion, på den måde, brugeren foretrækker. Og for dem, der vil have OLED909 professionelt kalibreret, er der også en separat Calman-tilstand.

Det skal nævnes, at præcisionen i farvegengivelse og gråskala ikke er helt på højde med den “studiekorrekte” Panasonic Z95A. Vi bemærker især, at hudtoner er endnu mere neutrale og naturlige på Panasonic-skærmen. Når det er sagt, kommer Philips imponerende tæt på benchmark på mange områder, herunder detaljeringsgraden i mørke scener.

Philips’ billedfilosofi, med fokus på at levere en frisk og rig farvegengivelse, er absolut bevaret her. Så for dem, der godt kan lide lidt ekstra skarphed og livlige farver, men også gerne vil have lidt ekstra lysstyrke, er OLED909 et sikkert valg. Men der er heller ingen tvivl om, at den rent billedmæssigt ligner sin lillebror meget.

909 2
(Foto: Amund Smidesang)

Lydkvalitet

Hvor OLED909 skiller sig mest ud fra sin lillebror og mange andre, er på lydfronten. Philips har samarbejdet med Bowers & Wilkins om at udvikle et indbygget højttalersystem, der leverer imponerende klarhed og detaljeringsgrad.

Denne gang er det ikke en separat højttaler, men en integreret soundbar direkte under skærmen, som er beklædt med højttalerstof. Den består i en 3.1 løsning med venstre, højre og centerkanaler. Højttalerne bruger blandt andet 19 mm titanium diskant-enheder, kendt fra B&Ws hi-fi højtalere. Derudover er der en kraftig bashøjttaler (med passive slave-enheder) på bagsiden.

Dette er ikke et “high-end” system som sådan, men gør en mærkbar forskel i forhold til standardsystemerne. Stemmer fremstår imponerende skarpe og klare, og der er minimal forvrængning selv ved høje lydstyrker. Bassen er på ingen måde jordskælvsagtig, men stram og veldefineret på både musik og lydeffekter.

For dem, der ønsker en alt-i-én løsning, er lyden fra OLED909 et stort skridt op i forhold til OLED809. Bowers & Wilkins-højttalerne skaber et bredere og mere engagerende lydbillede. Men her er der for eksempel ikke nogen speciel surround-effekt, som man får med en Dolby Atmos-løsning, som den på Panasonic Z95A, for eksempel.

Så der er stadig plads til forbedringer, også når det kommer til basgengivelse, men her er det muligt at tilslutte separate bas- og baghøjttalere gennem DTS Play-Fi systemet, hvis det ønskes.

OLED 959 OLED 909 scaled
Philips OLED+959 og OLED+909. (Foto: Philips)

Konklusion og konkurrenter

Philips OLED909 er et overdådigt TV, der leverer på alle vigtige områder. Den firesidede Ambilight giver en magisk oplevelse, især når den er vægmonteret, og den øgede lysstyrke får HDR-indhold til virkelig at skinne. Samtidig giver B&W højttalerne krystalklar lyd. Alt i alt er dette et komplet high-end TV, der vil imponere både billed- og lydentusiaster.

Den største udfordring med Philips-skærmen er egentlig prisen. Med en vejledende pris på 32.999 kr. ligger OLED909 et godt stykke over OLED809 til 26.999 kr. Sidstnævnte er også et fremragende TV og et mere overkommeligt valg, især hvis du allerede har en god soundbar.

Samtidig er det værd at bemærke, at der snart kommer en (endnu) dyrere model: Philips OLED+959 er udstyret med næste generation Ambilight Plus, en kraftigere “dual chip” P5-processor og et mere avanceret lydsystem med indbyggede surroundhøjttalere, også her fra Bowers & Wilkins.

Alt dette betyder, at OLED909 kan falde lidt mellem to stole – den byder på mærkbare forbedringer fra OLED809, men muligvis ikke nok til at retfærdiggøre prisstigningen – især når vi ved, at der snart kommer noget ENDNU mere blæret.

Karakter
Philips OLED+909 (65OLED909/12)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne