TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung Q95T (QE65Q95T)

Det bedste allround-TV?

Smart, kontrastrigt og lysstærkt: Samsungs 4K-topmodel Q95T er et fremragende TV til al slags vejr.

Af / 25/08/2020 - 11:00
Samsung Q95T (QE65Q95T)

Lyd & Billede mener

  • Samsung Q95T er et veludstyret TV med imponerende kontrast og saftig lysstyrke, og har et smart skærmfilter, der reducerer refleksioner.
  • Q95T må klare sig uden det populære HDR-format Dolby Vision. Hvor finmasket LED-lyset så end er, bliver lysfordelingen ikke lige så præcis som på en OLED-skærm.

Samsung har haft stor succes med deres QLED-TV’er de senere år. Med et avanceret farvefilter fuld af “kvanteprikker” (Quantum Dots) plus direkte LED-bagbelysning på topmodellerne har de gjort underværker med den aldrende LCD-teknologi.

Kritikere vil nok hævde, at Samsung bruger alle tricks i bogen for at holde liv i LCD et par år mere. Der går nemlig rygter om, at sydkoreanerne snart vil udfase LCD til fordel for den nye og mere moderne QD-OLED-teknologi.

Men rygter er rygter, og LCD er fortsat en driftssikker og velprøvet teknologi, som der stadig kan forbedres og lappes på. Den er også billig at masseproducere, især i skærmstørrelser fra 65 tommer og opad, som bliver stadig mere populære.

For dem, der vil have en topspækket QLED-model, men ikke er interesseret i at betale for 8K-opløsning, kan Samsung Q95T være et interessant alternativ. Det tilbyder stort set alt – undtagen selve 8K-opløsningen – til en markant lavere pris.

Samsung Q95T: Fuldspækket 4K-model

Q95T kan prale af at være den mest veludstyrede 4K-skærm, man kan købe fra Samsung i år. Jo, der findes endnu dyrere og mere eksotiske 8K-modeller i sortimentet, men når vi taler 4K-opløsning, er det Q95T-modellen, der rangerer højest. Skærmstørrelserne starter ved 55 tommer og går helt op til 85 tommer.

Annonce

Udstyrsmæssigt har Q95T meget tilfælles med lillebror Q90T; faktisk er disse to Samsung-modeller helt identiske rent billedmæssigt. Q95T kan dog prale af to funktioner, der vil gøre det mere brugervenligt for mange: Den separate One Connect-samleboks, der muliggør skjult ledningsføring, og muligheden for No Gap-vægbeslag, der gør vægmontering lettere og mere elegant.

Q90T må derimod klare sig med et standard VESA-beslag og tilslutninger bagpå. Men hvis du alligevel skal sætte TV’et på et møbel, kan det være et lige så godt køb.

Samsung QE65Q95T
Q95T er den mest topspækkede 4K-model, du kan købe fra Samsung i år. (Foto: Samsung)

Design

Q95T har et slankt og lækker design i velkendt Samsung-stil. Der er kun en tynd ramme omkring skærmen, hvor billedet næsten helt går helt ud til kanterne. Af et Direct LED-TV at være er det også relativt tyndt: Lidt tykkere end de tyndeste OLED-skærme, men ikke noget, der generer. Den centralt monterede fod gør TV’et let at placere, samtidig med at der er god plads til en soundbar.

Brugervenlighed og funktioner

Samsung er en velkendt producent af Android-smartphones, men til TV-brug har de valgt deres eget system. Brugerfladen Tizen er efter vores mening en af de bedste på markedet, da den både er hurtig og enkel at sætte op. Her er det nemt at få overblik over tilgængelige apps og programtilbud (man kan selv skræddersy menulinjen) eller lave indstillinger.

Udvalget af streaming-tjenester er rigtig godt: Med både Netflix, Apple, Amazon, HBO Nordic, Rakuten og snart også Disney+ er der indhold nok at boltre sig i.

I disse hjemmekontortider er det også værd at nævne funktionen Remote Access, som giver mulighed for at vise PC-skærmen direkte på TV’et og arbejde via TV’et med tastatur og mus.

En anden nyhed på 2020-modellerne er funktionen Smart View, som lader dig vise mobilskærmen ved siden af TV-indholdet. Her er det også muligt at lytte til den anden “skærm” via hovedtelefonudgangen, hvilket er praktisk, hvis to personer deler skærmen.

Q95T har også Ambient Mode, som er Samsungs smarte pauseskærm. Når skærmen er på standby, kan den vise alt fra familiefotos til vejrudsigt – eller farver og grafik, der går i ét med omgivelserne.

Når det gælder HDR-video, har Samsung ikke lige så bred formatunderstøttelse som LG. Q95T understøtter almindelig HDR10 og det dynamiske format HDR10+, men det mest populære (og måske bedste) HDR-format, Dolby Vision, glimrer ved sit fravær.

Samsung er nu den eneste af de store TV-producenter, der ikke understøtter Dolby-formatet, hvilket vi synes er lidt underligt, da de allerede har et godt samarbejde med Dolby på lydsiden (Atmos 3D-lyd).

Samsung LG kan ligesom LG også prale af HDMI 2.1, men kun på én af indgangene. Den understøtter 4K 120 fps Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM), hvilket lover godt for fremtidig kompatibilitet med næste generations spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X.

Den dedikerede gaming-mode er meget hurtig med et input-lag (forsinkelse) på under 10 millisekunder, målt med vores Leo Bodnar-tester.

Billedkvalitet

Q95 er som nævnt topmodel blandt 4K-skærmene fra Samsung i år og overtager stafetten fra sidste års Q90R, som vi kårede til årets bedste TV i high-end-klassen i 2019.

I lighed med sidste års model drejer det sig om et toptrimmet LCD-TV med QLED-farvefilter og direkte LED-bagbelysning. Q95T har også fået Samsungs Wide Angle-filter, der skal forbedre betragtningsvinklen. Desuden har det en særlig overfladebehandling – Ultra Black Filter – som reducerer spejling af omgivelserne.

På ét punkt tager Q95T faktisk et skridt tilbage i forhold til Q90R: Den direkte LED-bagbelysning må klare sig med færre dimming-zoner end sidste års model. Den mest avancerede bagbelysning med flest individuelle zoner er nu forbeholdt 8K-modellerne.

Her kan det virke, som om Samsung har svinget sparekniv lidt sammenlignet med sidste års model. Samtidig hævder sydkoreanerne, at de har opnået forbedringer inden for strømstyring og billedprocessering, som måske kan være med til at udjævne forskellen.

Lifestyle 4K Q95T
(Foto: Samsung)

Suverænt kontrastfilter

En funktion, vi gerne vil fremhæve, er Ultra Black-filteret, som absorberer/filtrerer meget strølys fra omgivelserne fra. Det er en funktion, man kun får på Q90T/Q95T og opad, som har STOR indflydelse på det visuelle resultat.

Lydkvalitet

Samsung Q95T kommer med en ny funktion på lydsiden kaldet Object Tracking Sound. Ud over de sædvanlige undermonterende højttalere sidder der nogle ekstra højttalere øverst på bagsiden, som skal bidrage til at skabe et større lydbillede.

Samsung-skærmen leverer relativt god lyd på egen hånd. Der er god klarhed i stemmer og fin fylde i bassen, og de ekstra højttalere bidrager også til at gøre lyden mere luftig og sprede den bedre. Men det er selvfølgelig ikke nogen erstatning for en separat soundbar!

Hvis man vil have fuldt udbytte af lyden, skal man selvfølgelig supplere med en Atmos-soundbar, der kan overføre lydsignalet fra TV’et i høj kvalitet via HDMI eARC-stikket.

Samsung har også tilføjet en lille bonus til dem, der køber en ny model 2020-soundbar fra dem. Så kan man nemlig bruge den nye funktion Q Symphony, der udnytter TV’ets egne højttalere i kombination med soundbaren. Vi stiftede bekendtskab med denne funktion under testen af Q80T og oplevede, at den gav et væsentlig udvidet lydbillede.

Læs også Alt det sjove til den halve pris Samsungs nye QLED-TV Q80T byder på masser af udstyr og suveræn billedkvalitet til en fornuftig pris. Kan det være det bedste TV-køb fra Samsung i år?

Konklusion

Q95T er Samsungs bedste 4K-TV for modelåret 2020. Her får man både lidt bedre billedkvalitet og flere smarte løsninger end på de andre QLED-modeller – til en noget højere pris.

Samsung-skærmen er udstyret med direkte LED-bagbelysning, hvilket bidrager til suveræn kontrast. Sortniveauet er ikke så imponerende som på den konkurrerende OLED-skærm, hvilket man især bemærker i et bælgmørkt rum. Til gengæld har Q95T en fordel i lysere omgivelser: Her er der altid rigeligt med lysstyrke og ingen problemer med refleksioner. Til varieret TV-brug er Q95T en favorit!

Karakter
Samsung Q95T (QE65Q95T)
High End

Også i denne test:

LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastkongen

En af LG’s mest populære OLED-modeller er tilbage i ny, toptrimmet version!

Med sprudlende kontrast, suverænt sortniveau plus rigtig gode tilslutningsmuligheder er LG’s OLED-skærm et trygt valg for kræsne TV-entusiaster.
OLED-skærmen er stadig relativt lyssvag sammenlignet med de bedste LCD-skærme, og den blanke skærmoverflade reflekterer meget lys. Dermed er det ikke det ideelle TV til meget lyse omgivelser.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL