Der er en vis grad af “gigantomani” i TV-branchen i øjeblikket, da flere producenter er hoppet med på trenden med at tilbyde enorme TV-skærme til hjemmebrug. TCL førte an med lanceringen af 98C735 sidste år, og nu er Samsung også med på den store skærm. Den model, vi har modtaget til test – Samsung TQ98Q80C – er den største i Q80C-serien og måler 98 tommer for at være helt præcis!
98 tommer, siger du?
TV-skærme i denne størrelse var næsten uopnåelige for et par år siden, men nu er priserne kommet ned på et niveau, hvor flere har råd til dem.
Det er ikke fjernsyn til “menigmand”, men til entusiaster med en overgennemsnitlig interesse for film, serier eller sport. Hvis du f.eks. vil bygge en hjemmebiograf eller et underholdningscenter og har masser af plads til rådighed, kan dette være et godt alternativ til en projektor og et lærred takket være den høje lysstyrke.
Om ikke andet har introduktionen af 98-tommers TV’er nok fået flere til at indse fordelene ved et stort tv. For når man først har oplevet synet af et gigantisk 98-tommer i butikken, vælger man nok noget større end 55 tommer næste gang… !
Samsung TQ98Q80C
Den kolossale Samsung-skærm har flere tekniske ligheder med TCL 98C735, som vi tidligere har testet. Den bruger et LCD-panel med 4K-opløsning (3840 x 2160), som er i stand til billedhastigheder på op til 120 Hz, og indeni er der en direkte LED-baggrundsbelysning med lokal dæmpning.
Samsung specificerer ikke, hvor mange dæmpningszoner skærmen har, men vores erfaring tyder på omkring 200. Q80C har også et farvefilter med kvanteprikker (Quantum Dots – deraf “Q” i modelnavnet), som bidrager til et bredere farvespektrum. Billedbehandlingen styres af en Neural Quantum Processor 4K.
Dette er ikke Samsungs første 98-tommer: Den koreanske producent lancerede 8K-skærmen QE98Q950R tilbage i 2019, men med en pris på omkring 400.000 kroner var den naturligvis ikke nogen storsællert.
På det seneste har vi set modeller som 4K-skærmen 98QN90A til omkring 130.000 kroner, og med introduktionen af 98Q80C falder prisen nu til 60.000 kroner.
Men det er stadig en hel del flere penge end konkurrenten fra TCL (98C735), som kostede 35.999 kroner, da den blev lanceret sidste år, og hvor prisen har været helt nede på 21.999 kroner.
Vi kan nok forvente, at Samsung-skærmen vil få en lidt mere behagelig pris i løbet af efteråret og vinteren, men nok ikke så lav som TCL. Det store spørgsmål er derfor, om Q80C kan tilbyde noget mere for de ekstra penge?
Design
Af et så kolossalt TV at være har TQ98Q80C en relativt slank formfaktor. Skærmen er omgivet af en tynd metalramme, og billedet går næsten helt ud til kanterne. Det er lige under 5 centimeter tykt fra siden, med en glat bagside, der er fri for fremspringende dele.
En anden smart detalje ved denne store skærm er foden, den står på. Mens TCL 98C735 har en bred benposition med fødder monteret i kanterne, har Samsung valgt en slank, central base til Q80C. Det gør det meget nemmere at placere TV’et.
Basen er lavet af en kombination af metal og hård plast og klikkes på plads uden brug af skruer. Den er stadig robust nok til at holde skærmen stabil.
Savner One Connect…
Q80C må dog klare sig uden Samsungs separate One Connect-boks, og den er bestemt et savn på en stor skærm som denne. Dels fordi den er tung at flytte, og dels fordi stikkene på bagsiden kan være lidt svære at nå.
Tilslutningerne sidder i højre side og er sidevendte for at spare plads. Det gør det muligt at hænge skærmen tæt på væggen, hvis man ønsker det.
Hvis planen er vægmontering, anbefaler vi et beslag, der gør det muligt at trække skærmen ud efter behov. TQ98Q80C skal i så fald have et VESA-vægbeslag med målene 600 x 400 mm.
Brugervenlighed og forbedringer
Q80C leveres med Samsungs velkendte Tizen-brugergrænseflade, som tilbyder en bred vifte af apps og tjenester. Du finder et væld af forskellige streamingtjenester, som du kan abonnere på, samt Samsung TV+, som tilbyder en række gratis tv-kanaler.
Samsungs menusystem har gennemgået flere ansigtsløft, og den nuværende version er både overskuelig og hurtig at bruge. De forskellige apps indlæses hurtigt. Du kan også tilpasse menuerne og flytte rundt på de indstillinger og programmer, du bruger mest.
Når det gælder tilslutninger, har Samsung Q80C en fordel i forhold til TCL’s 98-tommer skærm. Alle fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden med kapacitet til 4K/120Hz-videosignaler, mens TCL nøjes med to ud af fire. Det betyder ekstra plads til højopløste videokilder som 4K Blu-ray, PS5 og Xbox Series X.
Samsung-skærmen har også en velfungerende billedtilstand til gaming, hvor vi målte forsinkelsen (input lag) til omkring 13 millisekunder. Der er også en dedikeret Game Bar med forskellige optimerede indstillinger.
Men i modsætning til TCL understøtter Q80C ikke HDR-videoformatet Dolby Vision til både film og spil. Det kan være et savn på en skærm som denne. Samsung understøtter kun varianter som HDR10 og HDR10+.
“Kingsize” billedoplevelse
Først en advarsel: Der er en god chance for, at sofaen bliver dit permanente hjem, efter at denne 98-tommer er ankommet. Dels på grund af den ømme ryg efter samlingen, men mest fordi billedoplevelsen kan gøre dig afhængig.
– Sikke et kæmpe billede, selv mit 83-tommers TV er som et soveværelses-TV i sammenligning,” bemærker kollegaen Geir Nordby spøgefuldt.
Med et billede, der fylder synsfeltet, bliver vi straks trukket ind i starten af Top Gun: Maverick, og det er let at glemme verden udenfor et øjeblik. Og når Tom Cruise suser forbi i sin jetjager hen over hovedet på Ed Harris, er det næsten, som om vi dukker os i refleks!
Samsung-skærmen er også fantastisk til gaming. Faktisk kan det være ret vanedannende at spille konsolspil på en kæmpe 98-tommers skærm! Det bringer dig virkelig tæt på handlingen. Og i stedet for at være klistret til en lille skærm, kan du læne dig tilbage i lænestolen og stadig have det fulde overblik.
Spiltilstanden føles hurtig og responsiv og giver god kontrast, mens den får masser af detaljer frem i de mørke områder i skydespil. Vi kan ikke komme i tanke om et bedre TV til skydespil som Call of Duty og Gears og bilsimulatorer som Forza og Gran Turismo.
Billedkvalitet
Når det første “chok” over størrelsen har lagt sig, er det selvfølgelig tid til at tage et mere kritisk kig på billedkvaliteten. Hvis kontrasten eller farvegengivelsen ikke er i orden, giver det ikke megen mening at forstørre billedet op i king-size-format.
Heldigvis kan vi bekræfte, at 98Q80C lever op til standarden. Samsung-skærmen tegner et skarpt, detaljeret og levende billede. Bevægelser er jævne, og TV’et formår også at bevare et godt fokus under hurtige panoreringer. Billedbehandlingen fungerer godt, og Samsung-skærmen gør et godt stykke arbejde med at opskalere forskellige typer videokilder og signalkvaliteter til 4K-kvalitet.
Billedkvaliteten er generelt fremragende. For at sætte tingene i perspektiv havde vi to anerkendte OLED-skærme (Samsung S90C og LG OLED C3) stående ved siden af som referencer. Og selvom disse uden tvivl kan tilbyde en endnu mere præcis og nuanceret billedkvalitet, kommer TQ98Q80C imponerende tæt på på flere områder.
Farvegengivelsen er en af Samsung-skærmens stærke sider. Q80C leverer både stærke og nuancerede farver, og blandt de mange billedtilstande foretrak vi filmtilstanden som den mest neutrale. For at nyde den gode farvegengivelse skal du dog sidde direkte foran skærmen, da farverne ude til siden er mærkbart mere blege og udvaskede. Betragtningsvinklen på denne skærm er derfor ikke den bedste.
Samsung-skærmen har en god lysstyrke, så længe du slår “Eco mode” og strømbesparelse fra, så lysstyrken ikke drosles ned af EU-reglerne. Uden begrænsninger yder Q80C til omkring 700 nits (10% vindue), og op til 500 nits med fuld skærmhvid. Det er nogenlunde på linje med TCL C735, som vi har testet tidligere, men langt fra high-end-modeller som Samsung QN95C, som kan levere op til det dobbelte.
Når vi ser sports- og filmscener med meget lys på Samsung-skærmen, giver det et solidt indtryk. HDR-effekter som sollys, flammer og lignende har også en god, om ikke ligefrem blændende, intensitet.
Det er primært i kontrastrige scener med meget lys og mørke på samme tid, at Q80C har nogle udfordringer sammenlignet med OLED-skærme. Her synes Samsung at foretrække at dæmpe lysstyrken for at opretholde et godt sortniveau i de mørke dele. Vi løste det delvist ved at indstille den lokale dæmpning til “lav”.
Vi bemærker også, at Samsung-skærmen har en relativt blank skærmoverflade, hvilket kan være uheldigt med så stor en skærmoverflade. Det vil derfor være en god idé at undgå at placere den i nærheden af vinduer og/eller bruge lysdæmpende gardiner for at reducere refleksioner fra omgivelserne.
Konkurrenter
Bortset fra de ovennævnte klager, som er ret typiske for LCD, synes vi, at Samsung-skærmen generelt leverer god billedkvalitet. Men den er ikke alene om det.
Det store spørgsmål for mange er nok, hvordan Samsung-skærmen klarer sig sammenlignet med TCL 98C735, som vi testede sidste år. Og her er der bestemt flere ligheder end forskelle: De to skærme leverer samme præstation, når det gælder farver, kontrast og lysstyrke.
Æstetisk er der ingen tvivl om, at Samsung Q80C er lidt smukkere at se på, for så vidt som et 98-tommers bæst kan kaldes smukt. Det er også det mest praktiske, takket være det centrale stativ, der gør det lettere at placere skærmen. Samsung har også lidt bedre tilslutningsmuligheder, inklusive de fire HDMI 2.1-porte.
For nogle vil selve Tizen-brugergrænsefladen også være et argument for at vælge Samsung, selvom mange også foretrækker Google TV.
Den største udfordring er den store prisforskel, for selv om Samsung har nogle klare fordele i design og brugervenlighed, kan det være svært at retfærdiggøre den store prisforskel i forhold til TCL 98C735, da den overordnede billedkvalitet er så ens.
Lydkvalitet
99% af dem, der overvejer et så kolossalt TV, vil sandsynligvis matche det med et lydsystem, der passer til. Alligevel er det rart at høre, at Samsung har gjort et godt stykke arbejde med de indbyggede højttalere.
Q80C har et 2,2-kanals lydsystem med en udgangseffekt på 40 watt. Højttalerne er placeret på undersiden med tilstrækkelig afstand mellem dem til at sikre, at lydbilledet er både stort og bredt med en vis stereoeffekt. Stemmer kommer godt ud, og lydbilledet matcher skærmens størrelse godt.
Når det er sagt, kan det naturligvis ikke sammenlignes med kraften og klarheden i en soundbar eller et separat højttalersystem. Samsung-skærmen understøtter Dolby Atmos-surroundsound via HDMI eARC, så det er nemt at oprette forbindelse til en kompatibel soundbar.
Konklusion
Denne gigantiske Samsung-skærm leverer en billedoplevelse som ingen anden. Det er et TV, der suger dig ind i handlingen med et stort, kontrastfyldt og farverigt billede.
Sådan et bæst af et TV kan ikke gemmes væk, men Samsung har sørget for at give Q80C nogle praktiske detaljer i form af en centermonteret sokkel, slank indramning og gode tilslutningsmuligheder.
Prisen kan virke høj i forhold til konkurrenterne på markedet, men det bliver spændende at se, hvordan den udvikler sig i løbet af sæsonen. En ting er sikkert: Når man først har vænnet sig til synet af en 98-tommer, kan 85″ virke lidt lille!
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer