TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: LG 55LM860V

Lækkert tv for filmentusiaster

LG LM860V er et helt tyndt tv, som frier til dem, der både er optaget af design og billedkvalitet.

Af / 25/08/2012 - 00:00
LG 55LM860V

Lyd & Billede mener

  • Blændende lysstyrke Dybt sortniveau Behageligt 3D-billede
  • Noget ensartede farver Tynd lyd

I modsætning til Samsung 55ES8005 er 55LM860V ikke en topmodel. LG har nemlig en endnu mere eksklusiv 960 “Nano LED”-model på toppen af tv-tronen. LM860V er en lidt billigere model, uden det såkaldte Nano-filter, men bruger alligevel et lignende billedpanel med LED-bagbelysning. Designmæssigt er det et meget flot, men minimalistisk tv: Her er der næsten ingen tv-ramme, og billedpanelet går helt ud til kanten af tv’et. LG har lavet ekstra højttalere på undersiden, men det giver også en ulempe: Højttalerdelen stikker lidt ud på bagsiden og hindrer derfor tv’et i at kunne monteres helt ind til væggen.

Tilslutninger
LG-skærmen har rigeligt med tilslutningsmuligheder, herunder fire HDMI-indgange og fire USB-indgange. Sidstnævnte er bl.a. for tilslutning af USB-harddisk, så tv’et kan pause og optage tv-udsendelser. LG-skærmen kommer også med indbygget Wi-Fi, og på indersiden er den udstyret med en dual-core (dobbeltkerne) processor, som sørger for, at internetsurfing og andre interaktive tjenester skal køre så hurtigt som muligt.

Brugervenlighed og finesser
Bevægelsesstyring er det nye for tiden, og LG var blandt de første til at introducere det gennem deres Magic Motion Remote. Den fungerer lidt anderledes end Samsungs løsning. Fjernbetjeningen ligner Nintendos Wii Remote og indeholder en gyro-enhed, som registrerer dine håndbevægelser og oversætter dem til handling på skærmen. Ved at pege fjernbetjeningen mod skærmen styrer du en pil, og ryster du den, flytter pilen sig automatisk tilbage til midten.

Fjernbetjeningen kan bruges til at pege og flytte objekter og har en scroll-knap, som gør det nemt at læse nedad i net-browseren. Den er let at blive fortrolig med og gør dele af tv-betjeningen meget mere effektive. Det går utrolig meget hurtigere at gennemføre handlinger, som ville have taget forfærdelig lang tid med en almindelig fjernbetjening, såsom at indtaste netværks-password eller ord i browser-søgefeltet. I modsætning til stemmestyring og armbevægelser oplevede vi, at dette var en funktion, der var nyttig i den daglige brug af tv’et.

Magic Motion-fjernbetjeningen er også udstyret med mikrofon til talekommandoer, men den var ikke funktionel på den model, som vi modtog til test (bliver først tilgængelig med en senere firmware-opgradering).

Annonce

Billedkvalitet
LG-skærmen har en af de tyndeste billedrammer, vi hidtil har set på et tv, hvor billedet går helt ud til kanten. Resultatet er, at tv’et næsten forsvinder, mens billedet giver indtryk af at svæve løst i luften. Det har utvivlsomt en positiv effekt på billedoplevelsen sammenlignet med tv’er, som har tykkere eller blankere ramme. Det gør også, at skærmen optager forbavsende lidt plads af en 55-tommer at være.

LG-skærmen, tynd som den er, bruger utroligt nok et billedpanel med LED-lys på bagsiden af skærmen. LG er indtil nu de eneste, som er lykkedes med at forene den slanke formfaktor med “ægte” LED-baglys, hvor lysdioderne sidder tæt bag billedpanelet. Fordelen, sammenlignet med kant-LED skærme, er langt mere nøjagtig lyssætning og øget kontrast som følge heraf.

55LM860V giver da også et imponerende førstehåndsindtryk. Billedet har en formidabel kontrast, en blændende lysstyrke og nærmest bundløst sortniveau. Samtidig er det tydeligt, at LG – i lighed med Samsung – har brugt alle tricks i bogen for netop at give et godt førstehåndsindtryk. Sortniveauet har en meget lav indstilling, som giver god dyb sort, men samtidig “kvæler” de mørkeste gråtoner. Det gør, at mørke filmscener gror sammen til et næsten sort tæppe, som mister mange detaljer. Samtidig er farvenuancerne lidt unaturlige, hvor de lyse farver bliver for lyse, og de mørke farvetoner lidt for mørke.

Heldigvis varter LG op med et langt mere naturligt billede i Film-modus. Farverne bliver langt mere korrekte, men farvetemperaturen er fortsat noget lav, med det resultat, at billedet bliver lidt rødligt i tonerne. Ved at trimme kontrollerne lidt klarede vi alligevel at komme tæt på det optimale D65/6500 kelvin mål. LG har udstyret skærmen med Ekspert-modus, hvor man kan justere de fleste parametre. Alligevel savner vi en endnu mere korrekt indstilling fra fabrikken, på linje med den THX-indstilling, som LG tilbyder på deres plasmaskærme.

LG’s TruMotion sørger for jævne bevægelser, men det bliver ikke lige så glat og gnidningsløst, som vi oplever med konkurrenten fra Samsung. Det mærkes, at billedet bryder op og får lidt efterslæb i konturerne, når det går hurtigt for sig på skærmen. Vi foretrak også her at minimere eller helt slukke for indstillingen, når vi så film på LG-skærmen.

Totalt set har LG-skærmen overlegen kontrast og sortniveau sammenlignet med Samsungs model, men den ligger noget efter på farvegengivelse og skarphed. Vi holder på LG som filmskærm, men til mere varieret tv-brug er Samsung et hak bedre.

3D
LG er gået i brechen for passiv 3D – eller Cinema 3D, som de kalder det – hvor man bruger polariserede brilleglas i stedet for aktive lukkerbriller. Den umiddelbare ulempe ved dette er, at den vertikale opløsning reduceres til 540 linjer, fordi begge halvbillederne til venstre/højre øje må vises samtidig på skærmen. Den lavere opløsning opvejes dog langt hen ad vejen af fordelene: Du oplever ikke flimmer fra passive briller, som derfor bliver mere behagelige at bruge over længere tids spil eller filmkiggeri. En anden åbenbar fordel er simplere og billigere briller. Der følger syv brillepar med i tv-kassen, og med en pris på omkring 50 kroner stykket er de desuden lette at erstatte.

Billedkvaliteten i 3D er meget realistisk med imponerende dybde og skarphed, og så længe man sidder ca. 3 meter eller mere fra skærmen, opleves den lavere opløsning ikke som noget problem. For dig, som vil se meget film og spille spil i 3D, tøver vi ikke med at anbefale LG-skærmen frem for de aktive varianter.

Lydkvalitet
LG har som nævnt sat lidt ekstra plads af til højttalerne nederst på skærmen. Det lyder imidlertid ikke til at have haft nogen særlig indflydelse på lyden, som fortsat er i den tynde ende, især for et tv i denne prisklasse at være. Samsung-skærmen ved siden af har klart tydeligere og mere fyldig lyd.

Konklusion
LG har i flere år været set som en “underdog” på tv-markedet, men efter flere år med hård træning konkurrerer de nu i toppen. 55LM860V er et forrygende kontrastrigt tv med rigtig godt sortniveau. Farvegengivelsen er dog ikke helt så nuanceret og rig som konkurrenten fra Samsung. Hvis du derimod er mest optaget af film og spil i 3D, bør du vælge LG-skærmen, som er klart mere behagelig at se på med sine passive briller.

Også i denne test:

Samsung UE55ES8005

Stilsikker billedskønhed

Samsungs nye topmodel overtager stafetten fra et af sidste års mest populære tv’er. Kan ES8005 leve op til forventningerne?

Knivskarpt og detaljeret billede Glatte bevægelser Rigtig god filmmodus
Noget “clouding”/lyspletter
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix